Lifestyle

Zbulohet sekreti i papirusit 2000-vjeçar

Studiuesit janë çuditur me një nga papirusët e gjendur në universitetin e Baselit në Zvicër. Në të ata kanë hasur shkronja që shkonin në drejtim të kundërt dhe që shtriheshin në të dyja anët e saj

Papirusi 2000-vjeçar u shqyrtua në Laboratorin e Shkencave Humane në Bazel nën rrezen e infrave të kuqe dhe ultravioletë. Rrezet ultravioletë nuk përdoren për të ndihmuar në deshifrimin e papirusit, por në këtë rast zbuloi misterin e tij, që kishte disa shtresa të lidhura së bashku me një lloj ngjitësi mesjetar.

Fill pak këtij zbulimi, studiuesit morën një specialist për të ndarë shtresat e papirusit. Studiuesit zbuluan se bëhet fjalë për një dokument mjekësor të panjohur më parë.

Bazuar në ngjashmëritë e tij me një papirus të mbajtur në Ravenna të Italisë, teksti mendohet të jetë vepra e Galenit, mjekut të njohur të epokës romake.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *