Opinion

Rrjedhje nga “kazani politik” i Thaçit dhe Vuçiqit

Nga Mr. sc. Ymret Reshiti

Vizita e Vuçicit në Kosovës ishte vizitë tepër simbolike për Ballkanin dhe Evropën. Ishte prelud politik para “finales së madhe “ për fatkeqësi të reja për kosovarët.

Historia na ka mësuar se çdo ardhje e zyrtarëve të lartë serbë në Kosovë me simbolika e fjalime epike –shoviniste, kanë pasuar me kërcënime për tragjedi të reja për shqiptarët. Jo rastësisht zgjedhën lokalitetet ku nuk banojnë njerëz dhe si për koincidencë fillojnë me fjalën “GAZI” për të shpalosur projektet e tyre luftënxitëse. Dikur Millosheviçi zgjodhi Gazimestanin për ta mbajtur fjalimin e tij “epik” që solli përgjakjen e popujve jo serb të Ballkanit. Tani presidenti Vuçiç si ish ministër i Millosheviçit e zgjodhi Gazivodën për t’iu drejtuar serbëve anë e këndë Kosovës me fjalimin e tij epik dhe shovinistë. Vuçiçi nuk harroi që të evokoj nostalgji për shefin e tij Millosheviçin, duke treguar se i mbetet besnikë qëllimit të shefit të tij sa i përket Kosovës, veçse ky ka ndryshuar metodat.

Qytetarët shqiptarë mbetën të vetmuar në shqetësimin e tyre, kur dikush nga Serbia erdh në shtëpinë e tyre dhe iu kërconi paqen, lirin dhe sigurinë, bile, pa iu dridh qerpiku.

Vizita e Vuçiçit në Kosovës tha shumë të pa thëna, të cilat nuk u thanë deri më tash dhe zbuloi shumë të panjohura rreth idesë për “korrigjim kufijsh”. Ka mbetur që të mësojmë vetëm të “papriturat” që do të mund të na sjell ideja e “korrigjimit të kufijve”, të cilat do t’i mbajmë mend vetëm nëse ia arrimë të mos shpërfytyrohemi si shtet!

Autorësia e idesë

Të gjitha pyetjet e ngritura rreth idesë për “korrigjim kufijsh” të cilat për javë të tërë mbetën pezull, pa marrë përgjigjën e Thaçit, tani morën përgjigje nga Vuçiçi. Thaçi e trumbetonte si ide të tij personale “korrigjimin e kufijve” përmes së cilës psiqikisht na terrorizonte se është e vetmja “ide shpëtimtare për Kosovën” .

Vuçiçi bëri hapin gjigant pse guxoi ta “tradhton” mikun e tij Thaçi, kur tha se: “Gjermania dhe shqiptarët nuk po më lejojnë që të realizojë idetë e mija” për korrigjim kufijsh”.

Vuçiç veç sa na vërtetoi dyshimet tona mbi autorësinë e idesë për “ korrigjim kufijsh” se kjo ide kurrë nuk ka qenë e Thaçit. Me këtë pohim Vuçiçi hodhi dritë mbi të vërtetën se ideja për “korrigjim kufijsh” është pronë autoriale e Vuçiçit dhe e Putinit” ndërsa Thaqi është vetëm “plagjiat” dhe argat. Këtë ide për korrigjim kufijsh Thaçi ka mundur të dëgjojë vetëm në bisedë sekrete me Vuçiçin dhe jo ma herët.

Se çka në të vërtet nënkupton “korrigjimi i kufijve” asnjëherë nuk na sqaroi presidenti Thaçi, duke e lënë enigmatike dhe me shumë hamendësime njohurin për këtë ide.

Por Vuçiçi nuk ngurroi të na njoh me kuptimin se çka do të thotë “korrigjim kufijsh”, sikur krijon përshtypjen se ka ardhur edhe për të na dhënë të gjitha përgjigjet që nuk po i jep presidenti ynë Thaçi. Sipas tij kjo nuk është asgjë tjetër veç një dëshirë e tij kamotshme për shkëmbim territoresh, të cilën në Serbi e promovoi para ca muajve në “dialogun monoton serbe për Kosovën”. Ky shkëmbim do të përfshinte bashkimin me Serbin të 4 komunave me shumicë serbe në veri, të cilat 90 % janë të banuara me serb etnik, dhe bashkëngjitjen e disa fshatrave të luginës së Preshevës me Kosovën. Bile, për të bërë më të qartë këtë pretendim e tij, itinerari i vizitës së Vuçiçit ishte simbolik përmes të cilit ai vizatonte kufijtë e territorit të Kosovës që do t’i bashkëngjiteshin Serbisë.

Me u shpreh popullorçe, ai erdh për t’i shënjuar “mezhët” e kufijve të territorit të Kosovës që Serbia do ta merr me marrëveshjen me Thaçin .

Për javë të të tëra Thaçi akuzoi opozitën, analistë e pavarur, shoqërinë civile dhe 90 % të qytetarëve të Kosovës si pro serb dhe pro rusë, të cilët kinse po dëshirojnë ta ndajnë Kosovën gjersa ai po angazhohet për “bashkimin e luginës së Preshevës me Kosovën ”!

Gjarprit i ra lëkura. Tani kush po del të jetë më pro serbët dhe pro rusët që po kërkon ndarjen e Kosovës ma shumë se vet Thaçi me grupin e tij mercenar. Ca analistë të “pavarur” portalista, të paguar nga Thaçi për promovim të ide së tij, dhe një TV që është shndërruar në megafon të Thaçit, nuk përfaqësojnë asgjë më shumë se një zë qyqarë të braktisur nga arsyeja, nga populli dhe nga miqtë ndërkombëtar. Të vetmit që e mbështesin këtë zë qyqar janë Serbia, Rusia, Kina, Koreja e veriut, Kuba, Etiopia dhe Dobrica Qosiqi.

Presidenti ynë na gënjeu duke prezantuar si “ ide të vetën” një ide serbo- ruse, ndërkohë që kërkon që t’i besojmë se kjo ide është e dobishme për të ardhmen tonë.

Presidenti ynë na gënjeu duke prezantuar shkëmbimin e territoreve të Kosovës me Serbinë si ide për “bashkimin e luginës së Preshevës me Kosovën” pa dhënë asgjë Kosova. Presidenti ynë na ka ofenduar rëndë inteligjencën tonë si qytetarë ndërkohë që kërkon që t’i besojmë se kjo ide është e dobishme për të ardhmen tonë .

A mund t’ia besojmë këtij presidenti të ardhmen tonë ?A duhet t’ia besojmë këtij presidenti udhëheqjen e bisedimeve me Serbin, meqë në këto “bisedime finale” është në pyetje e ardhmja jonë?!

Përzgjedhja e negociatorit

Në fjalimin e tij epik shovinistë, Vuçiçi nuk harroi të na përkujtoj refrenin e famshëm të zyrtarëve të lartë serb: “Kurrë nuk do ta pranojmë pavarësinë e Kosovës”.

Veçse kësaj here shkoi edhe më larg, kur tha se nuk “ takohem me Fatmir Limën në bisedime”. Kjo na le për të nënkuptuar se Vuçiçi do të jetë gjithmonë i gatshëm me biseduar vetëm me mikun e tij Hashim Thaçin” sepse sipas tij, Thaçi është “politikan më i mirë se ai”.

Një deklarim i tillë i Vuçiçit i ka dhënë avantazh diplomacisë kosovare për kërkuar nga Bashkimi Evropian lehtësime në integrimet evropiane, duke denoncuar Serbin se është kundër dialogut për normalizim të raporteve me Kosovën.

Kohë më parë Vuçiçi e ka urryer presidentin Thaçi, si ndryshoj aq shumë sa që për të Thaçi është njeriu ma i vlefshëm i Kosovës për të biseduar?

Këtë tani e kuptuam edhe ne, pa pasur nevojë të na tregoj as Thaçi. Fatbardhësisht për neve, pati rrjedhje në “kazanin politik ” të tandemit Thaçi –Vuçiç.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *