Lajme, Lajmi kryesor

Reuters: Varrezat e MiG-ve të Shqipërisë do të bëhen bazë ajrore e NATO-s

Shqipëria tërhoqi 224 MiG-të e saj sovjetikë dhe kineze në 2005, dhe që nga viti 2009, fqinjët e NATO-s Italia dhe Greqia monitorojnë hapësirën ajrore të saj. Kjo çoi në rënien ekonomike të zonës rreth Kuçovës, që gjatë epokës së regjimit komunist është quajtur “Qyteti Stalin”

“Baza është gjurma e parë e NATO-s në Ballkanin Perëndimor, pasi ajo do ta transformojë Kuçovën në bazën e parë ajrore të NATO-s për rajonin”, tha ministrja e Mbrojtjes Olta Xhaçka për Reuters.

NATO do të shpenzojë mbi 50 milionë euro në fazën e parë të punës për ta kthyer Kuçovën në një bazë mbështetëse për furnizime, logjistikë, trajnim dhe stërvitje, tha Xhaçka.

Shqipëria mendon se ka fituar një transformim të tillë në bazë për të ndihmuar në ruajtjen e stabilitetit në Ballkan dhe kontributin në misionet paqeruajtëse të NATO-s anekënd botës.

“Rajoni në tërësi ka hyrë në një proces të integrimit Euro-Atlantik”,- shtoi Xhaçka.

Lajmet për një bazë të NATO-s kanë nxitur shpresat në Kuçovë.

Civilët e shohin projektin bazë si një nxitje ekonomike për një zonë të rrënuar nga emigrimi dhe papunësia. Gjenerata e fundit e pilotëve të trajnuar, tani në pesëdhjetat e tyre të hershme, janë të etur të dëgjojnë zhurmën e motorëve përsëri, ndërsa njerëzit më të rinj në vendin e tyre largohen nga puna për shkak të rrogave të tyre të ulëta.

Delet kullosin në shkurre mes korsive të uljes dhe pistës. Rreth 88 MiG qëndrojnë me gomat e tyre të sheshta pranë tre hangarëve nëntokësor, ndërsa zogjtë këndojnë rreth tyre.

Pista, e konceptuar nga planifikuesit sovjetikë e cila ruante dinamit nën të për ta hedhur në erë nëse do të duhej për të mos rënë në duart e armikut dhe e ndërtuar nga të burgosurit politikë në vitet 1950, ka kushte të mira moti gjatë gjithë vitit.

“Një bazë e NATO-s do të rrisë kapacitetet mbrojtëse të vendit dhe investitorët e huaj do të kenë më shumë besim në Shqipëri. Do të jetë gjithashtu e mirë për punësim në zonë “, tha komandanti i forcave ajrore, 68-vjeçari në pension, Klement Alikaj.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *