Lajmi kryesor, Lifestyle

Qyteti i fshehur nën piramidat e Gizës që askush nuk ka guxim ta zbulojë

Megjithëse pak njerëz e dinë sot për qytetin e humbur nën piramidën në Giza, në të kaluarën ka pasur dokumente që konfirmojnë ekzistencën e tij

Platoja misterioze në Giza është edhe më misterioze kur kupton se qyteti i vjetër i Memphis (Giza e sotme) është plot me kalime nëntokësore dhe dhoma që fshehin objekte të panumërta në muret e tyre. Megjithatë, autoritetet egjiptiane nuk lejojnë të zbulohet se çfarë ka në të.

Ekziston një histori e madhe që shumë ekspertë të zakonshëm e injorojnë dhe që ka të bëjë me qytetërimin e lashtë egjiptian dhe piramidat enigmatike që janë edhe më të vjetra se ajo.

Për të mësuar më shumë rreth qytetit nëntokësor nën platon e Gizës, duhet të shkojmë pak më tej në Oazën e Fajumit. Duhet të theksohet se në të kaluarën, në fund të oazës së Fajumit, ishte liqeni i Moerit në brigjet e të cilit ishte një labirint që Herodoti e përshkroi si “çudi të pafundme”.

Thuhet se në këtë labirint misterioz ka pasur mbi 1.500 dhoma dhe të njëjtin numër të kalimeve nëntokësore që ky historian grek nuk kishte mundësi t’i shihte. Besohet se aty ka shumë tekste dhe shkrime të lashta.

Megjithatë, dhomat nëntokësore dhe tunelet ndodhen gjithashtu poshtë Gizës dhe kjo është dokumentuar në regjistrimet që datojnë disa mijëra vjet. Megjithatë, njeriu modern i zbuloi ato vetëm në vitin 1978 me ndihmën e radarëve për testim të nëntokës. Ekspertët thonë se këto tunele janë të paktën 15,000 vjeç të vjetra.

Përveç Herodotit, ka edhe disa historianë të cilët kanë shkruar për këtë qytet nëntokësor, duke përfshirë Jamblikus, një filozof sirian neoplatonik i cili deklaroi se hyrja në këtë qytet nëntokësor është në Sfinks.

Madje edhe tekstet e lashta sumerike përmendin ekzistencën e hyrjes në këtë qytet nëntokësor në Sfinks.

Shumë dëshmi të këtij qyteti nëntokësor mund të gjenden në të dhënat e historianit romak Plini, i cili deklaroi se ka shumë thesare të sundimtarit Harmakis në Sfinks.

Për qytetin nëntokësor u shkrua gjithashtu nga historiani romak Amianus Marcelinus nga shekulli i 4-të, por edhe nga historiani arab Altelemsanit.

Është interesante të theksohet se në shekullin e 10 një shkrimtar me emrin Masoodi pohoi se statujat e avancuara mekanike ishin kujdestarë të departamenteve nëntokësore nën Piramidën e Madhe të Gizës. Përshkrimi i tij përkon me robotët e kompjuterizuar të sotëm.

Pretendimet e Herodotit se kishte një traditë të ndërtimit të dhomave nëntokësore u konfirmuan në vitin 1993, kur u zbuluan zgavra të mëdha në Giza.

Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha dëshmitë e paraqitura, autoritetet egjiptiane nuk lejojnë që të bëhen gërmime në këto vende dhe vazhdimisht përpiqen të shtypin ekzistencën e qyteteve nëntokësore poshtë Gizës. Është e mundur që kurrë nuk do të zbulojmë pse është kështu. A e dinë ata se çfarë ka atje poshtë? A ka ndonjë arsye pse ne nuk duhet të dimë për këtë?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *