Kulturë, Lajmi kryesor

Misteri arkeologjik në Serbi: Pllakëza ari dhe argjendi me emra të lashtë të perëndive dhe demonëve (video)

Në fushën e Viminacium, qyteti romak pranë Pozharevcit, u zbuluan pllaka ari dheë argjendi me një tekst misterioz dhe simbole. Ndërsa shkencëtarët janë duke u përpjekur që të deshifrojnë mesazhin

Zbulimi i pllakave të arit dhe argjendit me tekste magjike në gjuhë dhe alphabet të panjohur në nekropolin e lashtë të Viminaciumit ka shkaktuar interesim të madh të shkencëtarëve dhe mediave në mbarë botën.

Kurrë më parë nuk kemi gjetur mesazhe të tilla drejtuar forcës së botës tjetër, gërvishëm në fletët e arit dhe argjendit, metale magjike të dedikuara për Diellin dhe Hënën.

Mesazhet janë simbole dhe shenja të çuditshme dhe të panjohura për gjuhën e Lindjes së Mesme duke përdorur shkronja greke, përmes të cilave janë deshifruar zbulimet e më hershme në Viminacium, të cilat janë konsideruar si një pikë kyçe në deshifrimin e madh të revolucionit, njerëzimit e qytetërimit në përhapjen e krishterimit në Perëndim.

Shkencëtarët janë stepur

“Që nga mëngjesi nuk kanë pushuar thirrjet nga mediat dhe urimet e kolegëve nga e gjithë bota, nga Amerika në Itali, por edhe qytetarët tanë, njerëzit e zakonshëm të cilët janë shumë krenarë për trashëgiminë e tyre kulturore,” tha Miomir Koraç, drejtor i Institutit Arkeologjik dhe mbikqyrës i projektit arkeologjik Viminacium.

“Kjo tregon se si bota tani është duke kërkuar Viminacium si një vend ku mund të jetë fshehur një zgjidhje e një nga pyetjet më të mëdha të qytetërimit perëndimor, se një kult i vogël i Lindjes së Mesme ka bërë fetë kryesorë në botë. Shumë kolegë nga thirrjet jashtë shtetit duan të bashkohen me hulumtimin sepse nekropoli me 10.000 varre të reja nga gërmimi, pa dyshim ofron mundësinë për gjetje edhe më të rëndësishme “, ka thënë Koraç.

Ky zbulim me të cilat janë mbështjellur trupat e vdekur prej argjendi dhe ari praruar kanë të shkruar edhe një tekst magjik. Mbështjellje të tilla tani shihet kudo, dhe e vetmja gjë që filologët janë në gjendje të deshifrojnë janë emrat e demonëve dhe zotave, dhe çuditërisht nuk përmenden në të njëjtin vend.

E çuditshme është edhe përmendja e “perëndive të rremë”, një homolog i Antikrishtit, Baala “Zoti i Fluturon” së bashku me Zotin, i vetëm, Perëndia i gjithëpushtetshëm dhe i gjithëpranishëm, i cili është respektuar hebrenjtë dhe të krishterët.

“Nuk ka pllaka të tilla askund në botë. Zbulimi i tyre tregojnë rrugën e vërtetë të kujtesës dhe përhapjes së krishterimit në Evropë. Në të vërtetë, Krishterimi është një fe e qyteteve dhe përhapja e saj e madhe fillon pikërisht me ardhjen e Apostullit në Ballkan, në Selanik, ku qytetet e Moravës dhe përmes Luginës së Vardarit përhapet për Viminatiumin mundësia për të qenë një qendër shumë e madhe urbane e asaj kohe. Këtu është kufiri ku kulti përhapet në Perëndimin Latine dhe bota barbare “, ka thënë Koraç.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *