Ekonomi, Lajmi kryesor

Mashtrimi i madh: Serbia po e mbush Kosovën me miell “Made in BIH”

Tregtarët kosovarë kanë gjetur një rrugë të re për ta futur pa taksë në Kosovë miellin “Made in Serbia”. Ata dyshohet se po e ndryshojnë origjinën e këtij produkti, duke e paraqitur në doganë si miell i prodhuar në Bosnje e Hercegovinë të njëjtin që e kanë blerë në Serbi

Edhe të dhënat e Doganës së Kosovës për importin tregojnë ndryshim të madh në sasinë e miellit nga këto dy vende që kur ka filluar zbatimi i taksës 0.04 cent për kilogram të importuar nga Serbia, shkruan Infokusi.com.

Që nga janari i këtij viti importi i miellit nga Serbia ka rënë dukshëm ndërsa është dyfishuar ai nga Bosnja. Nga kjo e fundit në të dhënat e doganës së Kosovës dërguar Infokusit thuhet se nga janari deri në maj Kosova ka importuar 1 milionë e 638 mijë kilogram miell, ndërsa gjatë tërë 2017-ës ka importuar vetëm 924,788 kilogram miell.

Derisa sipas këtyre të dhënave Serbia ka shënuar rënie drastike të eksportimit të miellit drejt Kosovës. Gjatë 2017 janë importuar mbi 24 milionë kg miell, e në këtë pesë mujor në Kosovë nga ky vend kanë hyrë vetëm 2 milionë e 616 kg miell.

Përfaqësuesit e shoqatës së e Mullisëve të Kosovës kanë ngritur shqetësimin se kjo është një taktikë e përdorur nga Serbia për futjen e miellit në Kosovë.

Drejtori ekzekutiv i Shoqatës së Mullisëve të Kosovës, Muhamet Farizi ka thënë për Infokusin se mielli është nga Serbia ndërsa po importohet në Kosovë si miell i Bosnjës dhe Hercegovinës.

‘Dyshimet janë të bazuara në atë se reagimi i Serbisë në fillim ka qenë maksimal dhe u përbetuan se do të ndërmarrin kundërmasa ndërsa pas një periudhe u shuajt, në anën tjetër kërkesa për miell nuk u rrit aspak as çmimi nuk është rrit përkundër është ulur dhe në bazë të këtyre dy elementëve ne kemi dyshuar se mielli rrjedh prej Bosnjës’, ka thënë Farizi.

Dyshimet, sipas tij, janë rritur edhe më shumë pasi ka rënë eksporti i Serbisë drejt Bosnjës.
“Ne e dimë që kontrolla mes Bosnjës dhe Serbisë nuk ekziston, Bosnja nuk ka sasi të mëdha të miellit të eksportoj dhe sasia që Serbia eksporton në Bosnje ka rënë. Këto e vërtetojnë se mullisët e Serbisë po manipulojnë me miell”, ka thënë Farizi për Infokusin.

Në pritje të MTI-së

Edhe në Ministrinë e Tregtisë janë në dijeni për këtë çështje dhe pritet të marrin masa. Infokusi ka kontaktuar me zyrtarë të Ministrisë së Tregtisë për të parë nëse janë në dijeni për dyshime të tilla dhe hapat të cilët do të ndërmarrin.

E Sytrime Dervisholli, udhëheqëse e Departamentit të Tregtisë ka thënë se do të dalin me një rekomandim për këtë çështje ndërsa pas rekomandimit ministri do të merr një vendim.

‘Departamenti i Tregtisë do të dal me një rekomandim pas shqyrtimit të pretendimeve dhe shqetësimeve të Shoqatës së Mullisëve. Pas rekomandimit të departamentit ministri do ta merr një vendim në përputhje me legjislacionin në fuqi dhe marrëveshjen e CEFTA-s’, ka thënë Dervisholli për Infokusin.

Në tetor të 2017-ës, Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Bajram Hasani, ka vendosur masën mbrojtëse për prodhuesit vendor.

Përmes këtij vendimi Dogana e Kosovës udhëzohet të aplikojë tarifën prej 0.04 centë për miellin që importohet nga Serbia.

Ky vendim është rezultat i ankesës së kompanisë prodhuesve vendore “M&Sillosi” dhe Shoqatës së Mullisëve të Kosovës, ku është konstatuar se importi i miellit nga Serbia po importohet në Kosovë me çmime më të ulëta se sa vlera e çmimit të tregut, respektivisht nën koston e prodhimit, duke e rrezikuar industrinë prodhuese të miellit në përgjithësi në Kosovë./INFOKUSI/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *