Ekonomi, Lajmi kryesor

KEK-u ndezë ekskavatorët, por për thëngjill duhen gjashtë muaj punë

Korporata Energjetike e Kosovës (KEK), ka arritur marrëveshje për zhvendosjen e banoreve të Shipitullës së Obiliqit dhe ka ndezur ekskavatorët për largimin e dheut për nxjerrjen e qymyrit. Kjo marrëveshje është arritur pas një bllokade 15 mujore. Por pavarësisht se ka filluar heqja e dheut ekskavatorëve të KEK-ut do t’i duhen gjashtë muaj punë për ta nxjerrë thëngjillin e parë

Drejtori menaxhues i Korporatës Energjetike të Kosovës (KEK), Arben Gjukaj ka konfirmuar për Telegrafin se kanë arritur marrëveshje me banorët për zhvendosje dhe kanë ndezur ekskavatorët.

“Po sot kemi arritur marrëveshje me banorët e Shipitullës, për zhvendosjen e tyre dhe kemi filluar menjëherë largimin e dheut me eskalatorë. nëse gjithçka shkon mirë dhe koha nuk na pengon ne do të largojmë dheun. Nga fillimi i largimit të dheut e deri të nxjerrja e thëngjillit na duhen gjashtë muaj kohë”, ka thënë Gjukaj për Telegrafin.

Ai ka treguar se KEK-u nga dita e enjte më 28 dhjetor do të kthehet në punë edhe bllokun e dytë të Termocentralit “Kosova B” i cili do të prodhojë 260 megavat orë energji elektrike.

Por mungesa e thëngjillit si dhe vonesat në hapjen e minierës së re ka bërë që të rritet importi ku shpenzimet për të blerë energji elektrike shkojnë në miliona euro.

Ndryshe heqja e pagesës për rrymën e shpenzuar nga konsumatorët në pjesën veriore të vendit do tu krijojë humbje në sektorin energjetik në vend, kjo e ndikuar edhe nga importi i rrymës.

Komitetit Teknik Emergjent i formuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik (MZHE) ka hartuar një raport në të cilin parashikohen humbjet nga këto probleme.

Operatori i Sistemit Transmisionit dhe Tregut (KOSTT), ka parashikuar humbje prej rreth 9.2 milionë eurove për shkak të pezullimit të pagesës së rrymës në veri. Por sipas KOSTT-it nëse arrihet të bëhet ndonjë kombinim, kjo shumë mund të ulet në 5.2 milionë euro.

Po sipas këtij raporti humbjet më të mëdha do t’i shkaktohen KEK-ut, për shkak të mungesës së thëngjillit, vlera e humbjeve do të arrijë në mbi 40 milionë, por këto humbje mund të ulen deri në 30 milionë euro.

Për shkak të mungesës së thëngjillit, KEK-u nga tetori i këtij vitit, ka operuar me vetëm dy blloqe. Një bllok të Termocentralit “Kosova A” si dhe një bllok të Termocentralit “Kosova B”, të cilat prodhojnë vetëm 390 megavat energji, derisa kërkesa për rrymë arrin në 1000 megavat apo më shumë në stinën e dimrit.

Në raportin e Komitetit Teknik Emergjent të MZHE-së KEK-u ka bërë të ditur se kostoja për shpronësime në Hade dhe Shipitullë ka shkuar në 27 milionë euro nga 4.5 milionë sa ishte në vitin 2012.

Po ashtu sipas raportit KEDS-i dhe KESCO, kanë paraparë një humbje prej mbi 42 milionë euro nga importi i energjisë elektrike. Këto kompani kanë thënë se pas ndërprerjes së pagesës së energjisë së shpenzuar në veri mos prodhimit të mjaftueshëm në KEK, vlera e dëmit të krijuar ka arritur në 13 milionë euro.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *