Lajme, Lajmi kryesor

Katër kriza dhe tri avantazhe, në Evropën ku ngultas po trokasim

Më 17 prill Emmanuel Macron do të shkojë në Parlamentin Evropian për të mbrojtur vizionin e tij për BE-në, dhe për të hapur praktikisht fushatën elektorale për zgjedhjet evropiane të vitit 2019

Ideja franceze është ajo e krijimit të një buxheti të përbashkët të eurozonës. Por përballë kësaj qëndrojnë rizgjedhja triumfuese e Viktor Orbanit në Hungari, qëndrimi ekstrem i shprehur kolektivisht nga Hollanda dhe shtatë shtete të tjera veriore, përparimi i euroskeptikëve në Itali dhe sidomos maturia e detyruar e Angela Merkelit, e cila duhet të marrë parasysh krahun e djathtë të partisë së saj.

Të gjha këto frenojnë propozimet e Macronit – shkruan Bernard Guetta, në Francë Inter, cituar nga Bota.al. Pra a i ka mjetet për të realizuar ambicien e tij presidenti francez, i cili në mbrëmjen e zgjedhjes së tij këndoi himnin evropian?

Situata është shumë pak inkurajuese. Le të analizojmë pikat pro dhe kundër një për një.

1- Triumfi i Orbán më 8 prill do të thotë se Polonia, Sllovakia dhe Republika Çeke do të mbështeten më shumë se kurrë tek Hungaria, për të afirmuar sovranitetin e Evropës Qendrore.

2- Me një shumicë liberiste, Evropa Veriore do të vazhdojë të kërkojë një ekuilibër në llogaritë publike, përpara se të pranojë qoftë edhe një investim minimal të përbashkët.

3- Italia do të mbetet pa qeveri për një kohë të gjatë, ose më keq, mund të afrohet me sovranistët e Evropës qendrore.

4- Dhe në fund, kancelarja gjermane nuk ka më shumë hapësirë ​​për manovrim.

Por medalja ka edhe një anë tjetër. Nëse nuk ju pëlqen Bashkimi Evropian, provoni të shihni se si është shpërbërja.

1- Nuk duhet të harrojmë se rritja ekonomike në BE po rifiton vrullin, ndërsa papunësia po bie.

2- Mbretëria e Bashkuar po vuan kaq shumë nga Brexit, saqë idetë për të dalë nga Bashkimi ose Euro nuk janë më edhe aq të preferuara në Evropë.

3- Në një kohë të shenjuar nga kaosi në Lindjen e Mesme, me deklaratat e Trumpit dhe Putinit, evropianët kanë një interes jetik për shtrëngimin e radhëve. Me pak fjalë, në Evropë nuk ka shumicë vendimtare për të shkatërruar unitetin /dita

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *