Lajmi kryesor, Lifestyle

A janë Llapi e Gallapi afër Prishtinës, të parët e Gallabrisë së Italisë?

Shkruan: Besir BAJRAMI

Harta e pare e Dardanise qe shihet ketu, eshte e vitit 1865, krijuar nga Justhus Perthes (Ref. 1)
Harta e dyte e levizjes se fiseve autoktone, qe shihet ne pjesen tjeter, eshte e vitit 1961, krijuar nga Zacharie Mayani (Ref. 2)

Llap dhe Gallap… Gallab (thirret me emra te ndryshem, si Gollak, Gallak, Gallap, Gollap, Gallab, Gallabroj, Kalabri, etj). Ne baze te studiuesit, etnologut dhe gjuhetarit, te madhit Robert Gordon Latham, ne librin e tij Evropa, Afrika, India, kur flet per numrin e shqiptareve ne Itali, shkruan se Kalabria apo Kalabrezet e fisit ilir te Japigeve ne Itali, jane pjese e Japodeve ilir ne Dardani me emrin e njejte Gallab (Ref. 3).

Poashtu, ne librin e tij “Etrusket kane filluar te flasin”, nga Zacharie Mayani, nje studiues francez me prejardhje hebreje, perveç se ne librat e tij nderlidhi drejteperdrejte gjuhen shqipe me ate etruske (pellazge), ai e paraqiti edhe kete harte te rendesishme te levizjes se fiseve te vjetra, shume te aferta me njeri-tjetrin. Aty mund te vem re levizjen e nje pjese te fisit Gallab nga Dardania per ne Gallabri te Italise (Ref. 2).

P.S.:
Falemenderoj bacen Xhemajl Gashi, qe gjate nje bisede te rastesishtme ai permendi kete lidhje logjike (dhe te Pejes me Paeonet ilir), kurse une sapo u’a perkujtova juve referencat nga shkencetar tjere per t’ua bere me te besueshme te njejten logjike.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *