Kulturë, Lajmi kryesor

Gjuha shqipe, është gjuhë e krijuar nga një mendje shumë e fuqishme

Gjuha shqipe, eshte gjuhe e krijuar nga nje “mendje” shume e fuqishme. Foljet e saj primitive, jane kode primitive qe krijuesi, i ka ndertuar paralel me natyren

Besir BAJRAMI

Une thjeshte, habitem me magjine e saj dhe kuptoj qe asgje nuk eshte e rastesishme. Ne gjuhen shqipe ka vene dore dikush shume me i ditur se gjithe murgjit qe krijuan greqishten, latinishten dhe sllavishten te marre se bashku. Gjuha shqipe, eshte nje art tingujsh dhe kombinimesh te tyre, i kryer me nje finese te jashtezakonshme.

Ne baze te kesaj skeme te thjeshte per afinitetin e tingujve: b—->bʰ—>pʰ—>ph—->φ ose f—->v shqiptar–>shqiptaro-latin—->latin standart——> latin vernakular—->shqiptar (kjo per arsyen sepse tingulli b ka nje evolucion te tille), une bashkova skajet e ketij vargu dhe vendosa elementet qe mungonin.

Skema qe e shihni ne foto, ne menyre te natyrshme me shpjegoji ate qe ne fakt ndodh vertete si dhe ate qe shqipja eshte para dhe ne baze te te gjithave gjuheve te tjera.

Ne mes tjerash, me ane te kesaj skeme: b—->bʰ—>pʰ—>ph—->φ ose f—->v …mund te kuptojme se perse fe dhe be mund te jene e njejta gje ne kapercime reciproke.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *