Ekonomi

Cisterna e parë e gazit rus mbërrin në Britani, nuk zbatohen sanksionet amerikane ndaj Rusisë

Tankeri rus “Christophe de Margerie” ka sjellë grumbullimin e parë të gazit natyral të lëngshëm (LNG) nga Yamali në Mbretërinë e Bashkuar. Londra do të duhet të kthejë urgjentisht gazin natyror pasi bie ndesh me sanksionet e SHBA’së që i ka ndërmarrë kundrejt Rusisë

Një shërbim global i pozicionimit e vë tankin në Harwich të mërkurën, edhe pse më parë kishte treguar se anija po shkonte për në portin e Isle of Grain në Kent, ku ka një terminal rigazifikimi. Më parë këtë muaj, Novatek, një prej prodhuesve më të mëdhenj të gazit rus, tha se shiti ngarkesën e 170,000 metra kub të LNG tek Petronas LNG UK Limited (PLUK), dega e Britanisë së Madhe e Petronas të Malajzisë.

Yamal LNG, e vendosur në Arktikun Rus, është një projekt i përbashkët i Novatek të Rusisë, Total France, Korporatës Kombëtare të Kinës Kombëtare të Naftës dhe Fondit të Rrugës së Mëndafshit. Novatek zotëron 50,1 për qind të aksioneve në këtë projekt, raporton “RT”, transmeton Periskopi. Partnerët e saj kanë 20 përqind, 20 përqind dhe 9.9 përqind respektivisht.

Britania e Madhe vuajti mungesat e gazit pas mbylljes së rrugës më të rëndësishme të transportit të karburantit në Detin e Veriut. Ineos, një kompani private që zotëron një rafineri të rëndësishme pranë Aberdeen, tha se ajo gjeti një çarje në një tubacion vital 42 vjeçar të naftës dhe gazit. Kompania tha se do të duhej dy javë për ta rregulluar atë.

Projekti Yamal nuk është sanksionuar drejtpërdrejt nga BE’ja, por në mbështetje të sanksioneve të SHBA’së Brukseli dhe Londra kanë vendosur kufizime të ndryshme ndaj Rusisë që privojnë kompanitë e saj të energjisë për financa dhe teknologji.

Masat në mënyrë të pashmangshme ndikojnë në inovacionin dhe zhvillimin e fushave të reja dhe mekanizmave të furnizimit, të cilat në fund të fundit mund të kompromentojnë aftësinë e Rusisë për të furnizuar me gaz pjesën tjetër të Evropës.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *