Kosova, Rusia, BE-ja dhe rikthimi i SHBA-së

Nga Gurakuç Kuçi

Përfundimi i Luftës së Ftohtë, shpërbërja e BRSS-së, shkatërrimi i Jugosllavisë, vetëm sa përfundoi luftën ideologjike duke lënë vend për përplasje të reja gjeostrategjike dhe identitare. Luftërat që pasuan në vitet e ’90, sidomos nga Serbia ndaj shteteve dhe krahinave ish-Jugosllave, ishte luftë identitare e stilit nazist nga regjimi serb, e një ndihmë e plogësht nga e trullosura atëbotë Rusia për çështje gjeostrategjike.

Hyrja në shekullin e ri, ishte edhe këndellja e një Rusie të re, e cila luftoi kundër Gjeorgjisë duke ndarë dy provinca, kundër Ukrainës duke marrë Krimenë dhe duke luftuar në Donbas, komplot për rrëzimin e pushtetit të Malit të Zi, hapjen e pikave ushtarake në Kosovën Lindore dhe furnizimi i Beogradit me artileri, forcimi i propagandës mediatike, forcimi i propagandës religjioze ortodokse, zbatimi i planeve të kaosit bazuar në idenë e gjeneralit Gerasimov, e shumë veprime të tjera.

Realisht, Rusia nuk po rikthehet, ajo vetëm po riaktivizohet, sepse ajo gjithmonë ka qenë në Ballkan, në Evropën Lindore e më gjerë, por që më shumë si humbëse se sa si fituese ndaj aleatëve dhe vendeve anëtare në NATO. Duke e kuptuar qartazi që me luftëra klasike, Rusia nuk mund të fitoj askund, me diplomaci megjithatë mbetet shumë më prapa karshi vendeve të perëndimit, me investime ekonomike prapë mbetet e dobët, dhe me sulmin ndaj Ukrainës ka dështuar South Stream-in, atëherë i është rikthyer një “diplomacie ushtarake të reprezaljes”.

Para disa vitesh, kur NATO-ja fitonte terren me anëtarësime të reja, dukej se Rusia nuk kishte gjë kundër, por kur terreni filloi t’i ngushtohej, atëherë ajo u rikthye së pari me Gjeorgjinë për të ardhur deri në ditët e sotme me Krimenë dhe për pak Malin e Zi. Tani, Rusia konsideron dhe i përgjigjet çdo përfitimi të NATO-së dhe Perëndimit duke e llogaritur si humbje të Rusisë. Dhe kundërpërgjigjja nëse nuk është reciproke, atëherë është edhe më fatale, pra reprezalje apo retorzion, apo siç thonë ata vetë: “Për çdo Moldavi, ka një Mal të Zi. Për çdo Ukrainë, ekziston një Serbi”. Që mund ta vazhdojmë ne vetë, se “për çdo Bosnjë ka një Republika Serpska. Për çdo Kosovë, ka një Mitrovicë të Veriut”, apo edhe më keq: “Për çdo Kosovë, ka një Estoni.”…

Dhe sot ne gjendemi në mesin e ballafaqimit mes BE-së dhe Rusisë, ku përballja e këtyre të dyjave i shton kriteret Kosovës për liberalizim të vizave, për anëtarësim në BE, për anëtarësim në organizata tjera ndërkombëtare. Vendet e BE-së, kanë një diplomaci shumë më ndryshe se SHBA-ja, kjo e fundit është një motor që nuk zmbrapset lehtë, detajet çdo herë punojnë në të mirë të saj, dhe përmban më shumë trimëri brenda diplomacisë së saj. Përderisa BE-ja pak ngjason me këtë dhe është një zonjë e vjetër në diplomaci, aq e vjetër dhe me përvojë diplomatike, sa diplomacia ia fut frikën vetë vendeve Perëndimore dhe Qendrore të BE-së, sepse vet diplomacia e tyre shpesh-herë ka qenë fatkeqësi për ta, për më keq BE-ja tani brenda vetes mban edhe “kuajt e Trojës” të Rusisë.

Këtë diplomaci erdhi koha që ta vuajë edhe Kosova, por jo e gjitha për fajin e BE-së, është faji ynë që për hir të interesave personale të disa politikanëve, për hir të aministimit personal të disa politikanëve, për shkak të qyqarllakut dhe injorancës të shumicës së politikanëve, dhe për shkak të komplet dështimit të diplomacisë dhe gjithë MPJ-së si strukturë, që nga shpallja e pavarësisë, dhe e tillë vazhdon të mbetet edhe sot. Diplomacia nuk është shaka, e për më keq nuk fal dhe nuk ka amnisti, sepse shtetet nuk njohin Zot, mëshirë, libra të shenjtë dhe miq, por vetëm interesa.

SHBA-ja çdo herë ka qenë me ne, por kohëve të fundit më shumë ia la punët në duar BE-së, dhe kur kjo e fundit përdori plotësisht injorancën e të ashtuquajturve diplomatë dhe politikanë nga Kosova, jo rastësisht edhe mori vendimin që të bëhet pjesë e dialogut në mes Kosovës dhe Serbisë. Andaj, edhe propozimi i Presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, që Shqipëria të japë pasaporta për popullin e Kosovës, është një tendencë nga ai që të kërcënojë apo shpëtojë diçka nga gjithë këto veprime të gabuara që i ka bërë në kurriz të Kosovës.

Shefqet Krasniqi: juridiku, filozofiku dhe psikologjiku…, janë të gatuara me ul islamin

Nga Skender Jashari

Amanetin që na e lanë Rilindasit dhe Dëshmorët tonë të Paqes dhe të Luftës, që Shkollat tona t’i mbajmë jasht kishave( greko-sllave) e xhamive, ta ndjekim dhe sot.

Shkollat Shqipe, janë Tempulli i Zotit për ne Shqipëtarët, prej të cilave erdhi Shpëtimi i Kombit tonë. Nuk ka asnjë vend në botë, që Lirinë, Përparimin-Zhvillimin, të Tashmen dhe të Ardhmen që nuk e kanë ndërtu mbi Shkollë. Në këto dhjetë vitet e fundit, shihet tendenca më e zëruar, e dhunimit të Shkollave tona, nga ideologji primitive fetare, të kamufluar nën kërkesat gjoja për të drejta themelore të njeriut. Nuk ka qoftë një vend në Europë, që ka mësim feje islame, ka mësim për fetë apo për fenë krishtere!

Shembulli 1: më i mirë është Lugina e Preshevës, prej nga ne Shqipëtarët mund të marrim mësim. Serbia menjëherë pas Luftës së UÇPMB-së, krijoi në korikul speciale, të planifikuar nga Shërbimi serkret serb, të emërtuar si “ e drejta fetare”. Kjo lëndë u fut, si lëndë mësimore zgjedhore, por që praktikisht edhe me dhunë imponohej nga mësuesit e kësaj lënde! Lënda e tillë, mësonte për islamin vehabist, që lëvdonte terrorizmin islamik, xhihadin, lëvdonte terrorist konkret islamik( si Bin Ladenin), mirëpo zvogëlonte ndjenjën Kombëtare Shqipëtare, madje duke tentu që Shqipëtarët t’i identifikonin me përkatësi kombëtare turke, me flamur turk!

Shembulli 2: me mbirjen e “xhamive” klandestine( ilegale), kjo e bërë qëllimisht, që të hiqet përgjegjësia nga prijësit fetarë( veprim ky i menduar paraprakisht). Xhamitë e tilla, sollën radikalizimin, ekstremizimin, rekrutimin dhe organizimin në grupe terroriste islamike! Rezultat i të cilave mund të shohim disa qindra terrorist monsturoz në Siri. Pos tyre shohim edhe disa dhjetra terrorist islamik edhe më shtazarak, që kanë tentu ta rrezikojnë Sigurinë dhe Interesin e Kombit tonë, duke tentu a duke kry akte terroriste kundër vendit dhe kundër Aleatëve tonë( veçmas SHBA-së).

Universiteti i Prishtinës dhe Shkollat Shqipe, janë ndërtuar me gjakun dhe djersën e Popullit Shqipëtarë! Universiteti i Prishtinës dhe Shkollat Shqipe, janë Simbol i ngritjes së Atdhedashurisë dhe Kauzës Politike Shqipëtare- ishin prijëse e Luftës për Liri dhe më meritore se çdo institucion tjetër, për të ngritur Identitetin Kombëtar Shqipëtar dhe për të mbrojtur Interesin Kombëtar Shqipëtar. Universiteti i Prishtinës dhe Shkollat Shqipe janë larë me gjakun e mijëra Dëshmorëve të Luftës dhe Paqës. Fakulteti Juridik pjesë e Universitetit të Prishtinës, është i “gatuar”, i “mbjellur” për të ngritur Dijen, Shkencën e jo fetë dhe ideologjitë fetare!

Hoxha thotë se Universiteti i Prishtinës, e veçmas fakulteti juridik, ai filozofik dhe psikologjikë:” janë të gatuar, të mbjellur për të ngritur “Marksizmin, Kardelin, Marksin, Engelsin, e pastaj ateizmin, e që sipas neve në islam është barazi me ngrit kufrin dhe me ul islamin” thotë hoxha i dyshuar për terrorizëm islamik! Derisa ky hoxhë, që manipulon me besimtarët Shqipëtar, duke i indoktrinu, radikalizu, ekstremizu, në ideologji ekstreme islamike, e deri duke i nxitë, shtytë, rekrutu dhe organizu që të shkojnë edhe në luftrat e huaja si në Siri, madje edhe për të cilin tashmë rëndojnë edhe zyrtarisht këto akuza në aktakuzën e ngritur kundër tij. Pos saj kjo aktakuzë përmbanë edhe të dhëna për lidhjen e këtij hoxhe( Shefqet Krasniqit) me Serbi, financimin nga Serbia dhe disa shtete tjera( organizata me burime të dyshimta)!

Institucionet e Sigurisë, kanë përgjegjësinë kryesore, që nuk i parandaluan këto veprimtari subverzive dhe diverzive të sponsorizuara nga qarqe sllavo-ruso-islamike! Por së paku tashmë, pasi përballemi me fenomenin, të bëhet prevenimi dhe luftimin adekuat. Predikuesit e dhunës, terrorizmit, urrejtjes ndërfetare, propaganduesit e luftës xhihadiste, kryesit e akteve terroriste-subverzive dhe diverzive, fondeve të dyshimta dhe shpërlarjes së parave, krimit të organizuar, kontrabandimit, etj të cilët disa dhjetra hoxhallarë tashmë përballen me këso akuza, duhet të marrin dënimin e merituar!

Kalbja dhe ngjallja…

Nga Bejtush Isufi

E zeza dhe e bardha, ferri dhe parajsa, hija dhe drita, e shëmtuara dhe e bukura, e përkohshmja dhe e përhershmja, tokësorja dhe qiellorja, jini dhe jangu, djalli dhe engjëlli…dhe dihotomitë e tjera na tregojnë dy nga drejtimet themelore, dy nga rrugët kryesore për orientim dhe përcaktim…

A i zgjedhim, apo na zgjedhin, e përcaktohemi apo jemi të përcaktuar, a e kemi « në dorë » vetveten apo jemi në dorën e dikujt… si të orinetohemi në këtë hartë të ngatërruar të unit dhe universit ku abc-eda nuk përfundon te shkronja A, e as drejtimet e botës nuk shkojnë vetëm në dy apo katër drejtime, por rrjedhin, lëvizin e mbështillen si atomet, lindin dhe vdesin si qelizat dhe përsëri pas çdo rrethi maratonik e pyesim veten kah shkohet më tutje… apo cila është rruga ?

Rruga është emër dhe asaj i duhet edhe një mbiemër, si e drejtë, e gjatë, e vështirë, e verbër, rrugë e dritës apo parajsës, Rruga e Qumështit, rruga Egnacia apo rrugët e botës… dhe ec e merr rrugën, zgjidh rrugën nga gjithë këto lloje rrugësh që të lënë fare pa rrugë…

…Dhe si mund të ecet pastaj pa rrugë, pa dritë, kot pse ke zemër, kur nuk ke edhe sy, apo edhe ke sy, por nuk e ke mendjen, e kotë edhe nëse ke bukë, por nuk ke shpresë…

Sidomos nuk mund të ecet pa dritë, sepse si ti shohim pastaj ngjyrat e vjeshtës, si ta ngjyrosim shpirtin me të kuqrremtën dhe si ta dallojmë hijen, kur nuk e njohim dritën… pra nuk mund të ecet pa dritë… !

…Por më e rëndësishme është busulla, sepse edhe kur ke shumë rrugë e dritë mund ta humbësh rrugën në oborrin e shtëpisë…

Kuptohet që busulla është shpëtimi dhe mjerë ai që do ta ketë humbur busullën, sepse pastaj edhe më e vështirë është të gjendet mjeshtri i busullave… sepse edhe te ai arrihet vetëm me busullë, ndoshta dikush me shumë fat, ndonjë fatlum edhe mund ta takoj rastësisht mjeshtrin e busullave duke kaluar urën mbi lum apo rrugën e dritës, por edhe mund të mos e takoj kurrë…

Anti-VETTING-u i Korporatokracisë së krimit

Nga Skënder S.KAPITI

Ky titull shkrimi pyet se pse dhe si ndodh që në Shqipëri dhe Kosovë sundon dhe qeveris krimi dhe korrupsioni, dhe njëkohësisht shpreh edhe çudinë se si ka dhe si është e mundur kjo, pra kjo si fenomenologji socio-politike sot në kohët moderne. Kjo ndodh pasi në realitetin tonë të këqijat lehtësisht, çuditërisht dhe shpeshherë e pandërprerë ndodhin, perseriten dhe nuk ndëshkohen.
Nuk ndëshkohen sepse autorët dhe shkaktarët e tyre janë të armatosur politikish, me pushtet, me para dhe të pandëshkueshën sepse janë të mbrojtur nga drejtësa. Kjo është korporatokracia e krimit dhe e korrupsionit.

Nuk ka demokraci në Shqipëri dhe në Kosovë sepse sundon korporatokracia e përbindshit korruptiv dhe kriminal e politikës, pushtetit, padrejtësisë dhe e parasë. Kjo “elitë”korporato-hajdutokracie nuk është e interesuar të mbrojë ligjin, vlerat dhe standartet demokratike dhe as për mirëqënien e qytetarëve, por vëtëm për pushtetin, pasurimin dhe luksin e vet. Pjesë dhe shërbëtor i kësaj elite janë edhe mediat.
Kjo Korporatokraci gjithperfshirëse e korrupsionit dhe e krimit e cila ka marrë peng Shqipërinë, zvarriti dhe bëri të gjitha përpjekjet për mosmiratimin e VETTING-ut, por akoma vazhdon e reziston me të gjithë takatin që i ka mbetur për ta penguar dhe vonuar zbatueshmërinë e tij.

Kjo korporatokraci janë peshkaqentë e mëdhenj të krimit, janë kriminelët e politikës, të pushtetit dhe të biznesit të pisët. Kur kriminalizohen drejtësia,politika,pushteti dhe biznesi(ekonomia) atëhere shteti funksionon si një institucion i kriminalizuar, pra si një shtet kriminal, dhe krimi në këtë rast quhet krim shtetëror. Karakterin kriminal shtetit ia jep drejtësia, politika dhe pushteti i kriminalizuar të cilët e sundojnë shtetin dhe shoqërinë.

Shteti në këtë rast është peng, i kapur dhe rrëmbyer prej këtij rrethi vicioz të kriminalizuar prej së cilës pastaj lindin klane, banda dhe grupe mafioze per ta kontrolluar dhe për ta sunduar krimin,korrupsionin,ligjin,politikën,pushtetin, drejtësinë,shtetin dhe shoqërinë.
Kjo është padrejtësi e pashpallur dhe e padekretuar me ligj por realisht funksionon sikur të jetë e institucionalizuar, dhe, nga padrejtësia burojnë: krimi e terrori i frikësimit dhe nënshtrimi me indiferentizëm; burojnë përndjekja e dëbimi “paqësor” nga jeta politike, ekonomike, akademike dhe patriotike madje edhe dëbimi nga atdheu i shqiptarëve, i intelektualizmit, profesionalizmit, ndershmërisë dhe i patriotizmit të vërtetë.

Nga padrejtësia në shtet dhe në sistem burojnë varfëria dhe papunësia, rënia shpirtërore dhe morale deri në depresion si dhe humbja e shpresës e perspektivës për një jetë më të mirë, të sigurtë dhe të mirëqënë .
Kjo lloj padrejtësie është ligji, drejtësia, mbrojtja dhe përfitimi më i madh për ata që kanë pushtetin, politikën, paranë dhe ekonominë, dhe kjo është korporatokracia e pashpirt dhe e korruptuar, e që pra, ata janë peshkaqenët e mëdhenj të politikës, pushtetit dhe të parasë që grabisin e shqyejnë pa mëshirë dhe pa u ngopur me prona, pasuri dhe paranë publike, drejtësinë dhe ligjin.Pa u dëbuar këta me votë nga pushteti dhe pa u ndëshkuar nga ligji, e sigurta më e madhe do të jetë se vetëm demokraci dhe drejtësi nuk do të ketë.

Këta peshkaqenë të mëdhenj që media e kriminalizuar, spekulative dhe mercenare na i portretizon dhe reklamon edhe si persona VIP(si individë shumë të rëndësishëm), duke na i paraqitur si persona me ndikim dhe me respekt publik duke e edukuar kështu edhe shoqërinë me edukatën negative, korruptivdashëse dhe jo drejtësidashëse.

Këta peshkaqenë të mëdhenj që janë pushtetarë e qeveritarë qëndrorë por edhe kryekomunarë e kryebashkiakë,deputetë,ministra,drejtorë e administratorë si dhe pa harruar sidomos edhe gjyqtarët e prokurorët, pra, të gjithë ata të cilët kanë kapur edhe shtetin e shoqërinë. Pa u ndëshkuar këta peshkaqenë të mëdhenj të cilët kanë privatizuar ligjin,drejtësinë, pushtetin,shtetin,ekonominë dhe që kanë të drejtën për të bërë vetëgjyqësinë, krimin, korrupsionin, vjedhjen dhe tradhëtinë publike dhe shtetërore pa pasur frikë pasi nuk ndëshkohen, nuk çlirohet drejtësia: ky virtyt i lartë i moralitetit njerëzor dhe baza e moralit dhe e institucioneve mbi të cilat ngrihet shteti dhe funksionon shoqëria.

Kjo korporatokraci parazitare antiligj dhe kundërekonomike e antikombëtare bllokon funksionimin e drejtësisë, nuk është e interesuar as për zhvillimin e biznesit, punësimit dhe të ekonomisë së vërtetë kombëtare pasi ata kanë monopolin jo vetëm të ligjit e të pushtetit por kanë edhe monopolin e tregëtisë, atë të importimit të çdo gjëje nga jashtë, të artikujve të mallrave jashtëstandarteve, të veshjeve dhe të ushqimeve e ilaçeve të skaduara duke rrezikuar jetën e qytetarëve shqiptarë me podukte, mishra dhe miellra të cilat fqinjët prej ku ato importohen i groposin ose ua japin kafshëve.
Këta peshkaqenë të mëdhenj janë dhe ushtrojnë edhe një terror të madh jo vetëm padrejtësie por edhe social e psikologjik mbi shoqërinë duke i detyruar shqiptarët që të braktisin atdheun, Shqipërinë dhe Kosovën, e të marrin arratinë e azilkërkuesit nëpër Europë.

Pa ndëshkimin e tyre nuk çlirohet demokracia,shteti dhe as shoqëria prej vargojve të padrejtësisë,krimit,tradhëtisë,korrupsionit,varfërisë, papunësisë, eksodit etj.
Këtë ndëshkim, pra, ndëshkimin e padrejtësisë, e bën vetëm një popull i edukuar mirë me Edukatën Hyjnore së pari; e bën nje popull jo hipokrit por që ka ndjesi dhe dhimbshuri dhe i cili është solidar dhe jo indiferent ndaj fatkeqësisë së tjetrit; këtë ndëshkim e bën një popull trim, kundërshtarë e rezistent kundër padrejtësisë; e bën një popull i cili nuk lehtëmashtrohet nga interesi i ngushtë e i vogël personal, as nga gënjeshtrat, dhe që as nuk manipulohet, pasi po të manipulohesh do të thotë të biesh pre dhe të pajtohesh me korrupsionin. Këtë ndëshkim e bën një shoqëri e pakorruptuar.
Ndëshkimin e padrejtësisë nuk e bën një popull që ia mbath vrapit e merr arratinë prej saj. Populli i cili nuk ndëshkon padrejtësinë, ai popull vuan me meritë pasojat e saj.

Ndëshkimin e padrejtësisë e bën vetëm një shoqëri e civilizuar e cila nuk e shet te këta peshkaqenë politikë e kriminalë votën; ndëshkimin e bën një shoqëri e popull i cili nuk lehtëmashtrohet nga lëmosha dhe interesi i ngushtë momental dhe që vetëkënaqet nga ndonjë përmirësim i vogël prej premtimeve fantastike të mashtrimeve të mëdha të fitimtarit mashtrues, hajdut dhe të korruptuar.Populli i civilizuar ndëshkon mashtrimin dhe gënjeshtrën e politikës dhe të pushtetit. Ndëshkimin e padrejtësisë e bën një popull i cili ndëshkon hajdutërinë, tradhëtinë dhe traditën e saj e cila nuk po na ndahet në shekuj.

Administrimi skandaloz i Kosovës nga ndërkombëtarët!

Nga Dren Dushi

Ç’do ditë e më shumë, Kosova po i shfaqë dështimet shtet-ndërtuese në shumë rafshe. Përveq korrupsionit të përmendur në çdo raport, në çdo takim ambasadorësh e diplomatësh, Kosova së fundi është bërë vend ku punën e prokurorisë e cyt vetëm ndonjë skandal medial i ndonjë krimineli ordiner, që zakonisht vie nga elita (lexo katrahura) politike që kontrollon pjesën esenciale të ekzekutivit. Së fundi, Kosova është bërë vend ku Qeveria krijohet nga sekserët, nga pakica dhe kontrabandimi i votava të deputetëve gjysëm-analfabetë.

Kosova si dështim, më shumë se popullit të saj të përndjekur nga një aparat shtetror në krye me Sllobodan Millosheviçin, duke e “ç’armatosur nga shumë rafinime sociale”, është rezultat i trajtimit të ndërkombëtarëve, në kuptimin që; një popullësi e përndjekur gjysmë shekulli, nuk ka kapacitetet as intelektuale e emancipuese të reflektoj mbi konspiracionet e grupeve kriminale politike që u toleruan me qëllim nga UNMIK-u si fillim.
Në draft rezolutën e raportit të shumë përfolur (e pak lexuar) të Dik Martit, specifikisht në pikën 10, thuhet se organizatat ndërkombëtare kanë favorizuar stabilitetin afatshkurtër me çdo kusht, “…favoured a pragmatic political approach, taking the view that they needed to promote short-term stability at any price”. Ç’farë do të thotë kjo?

Në vija të trasha, kjo do të thotë se Kosova bëhet siç është bërë pra, ku secili cub e kriminel, trimërohet duke e ditur se nëse nuk cenon stabilitetin në vija të trasha, mund të bëj ç’farë të dojë. Mund të vrasë, e të mos kapet, mund të organizohet vjedhja e dhomës së dëshmive e të ndalen kamerat që kjo të bëhet më lehtë. Mund të vetëmasakrojnë kreun e AKP-së, mund të vrasin Elvis Pistën si politikan, apo mund të (vetë)vrasin Astrit Deharin si aktivist, në burg.

Pra qasja e ndërkombëtarëve për Kosovën është nisur nga preceptimi i tyre për popullin e saj, duke i perceptuar shumicën e politikanëve tanë të tranzicionit si “gjysëm-egërsira”, dhe rrjedhimisht; “edhe populli duhet të jenë të tillë” dhe se në një situatë të tillë, “duhet të praktikojmë një qasje të stabilitetit afat-shkurtër me çdo kusht”.

“Me çdo kusht” pra, edhe po u vranë intelektualë, gazetarë, zyrtarë shtetror, të burgosur, edhe po qe se ekonomia bie në duar të këtyre politikanëve “gjysëm-egërsira”, edhe po ra niveli i arsimit i parafundit në botë, edhe, edhe…..! Me rëndësi të kemi stabilitet afat-shkurtër.

Ç’farë duhet të mësojmë nga kjo ne si popull, si tërësi? Sigurisht që secila logjikë e shëndoshë do nisej nga parimi se “askush nuk ka pasionin e vullnetin e rregullimit të punëve të shtëpisë së huaj”, pra përgjigjia është e thjeshtë, ne duhet të vendosim për veten tonë, ne duhet të kërkojmë të drejtat tona nga vetja jonë, e këto të drejta janë; të jetojmë si të gjithë popujt e qytetruar dhe të mos lejojmë që të tjerët, në emër të disa profiterëve të luftës e paqes, të na trajtojnë si “gjysëm-egërsira” që nuk meritojnë përtej “stabilitet afat-shkurtër me çdo kusht”.

Koha është që shoqëria jonë të jetë më e trimëruar në kërkesën e saj për çlirim nga krimi, dhe toleranca ndërkombëtare për të në emër të stabilitetit afat-shkurtër. Koha është që ne si shoqëri përfundimisht të fillojmë të mbrojmë dinjitetin tonë, dhe kjo nuk bëhet me bojkot politik, apo ikje nga vendi, por përkundrazi; me aktivizëm e pjesëmarrje në politikë. Sigurisht që i ikuri nga kjo shoqëri, në pyetjen e azil-dhënësit për arsyet e ikjes, do të mund të përgjigjegj “në Kosovë sundon ligjin e egërsisë dhe toleranca për të nga mekanizmat ndërkombëtar me qëllim vetëm stabilitetin afat-shkurtër me çdo kusht”.

Sigurisht, kur një gjendje e tillë reflektimi popullor të ndodhë në Kosovë, edhe qasja e ndërkombëtarëve ndaj nesh do të ndryshoj, nga qasja për “stabilitet afat-shkurtër me çdo kusht”, në një qasje njohje të ndërsjelltë të pandehjes së dinjitetit, qytetrimit dhe të drejtave socio/politike të kombeve, që kjo të arrihet, duhet pjesëmarrje popullore në politikë sa më të gjerë, në mënyrë që fati i Kosovës të mos i lihet as servilëve e militantëve, e as burokratëve ndërkombëtar.

Tetori i burrave që deshëm, urryem dhe falëm

Nga Mira Kazhani

Nuk besoj te letrat, filxhanët kokëposhtë, dora dhe vijat e saj por kam një fiksim ose respekt për ligjet e universit, për Hënën dhe forcën që ajo ka në jetën tonë. Sa herë është e plotë, një burrë i huaj, njohës i mirë i universit dhe gurëve të çmuar më ka mësuar që të vendos në parvaz një gur të mirë.

E bëj gjithmonë dhe i lutem Hënës së plotë. Kam edhe një astrologe që i besoj. Kam parë dhe Sekretin po më shumë e kam personale. E shoh jetën time si një frut i marrëdhënies me universin. Ndoshta një vëzhgim google-or aspak i vështirë më ndihmoi sot që duke marrë shkak nga ky Tetor të ndaj me ju disa ditëlindje shqiptarësh aspak të zakonshëm.

Disa kanë vdekur po kanë lënë pas histori, princesha, skandale, vrasje, luftëra, viza, dy gishta lart, një grusht, një edicion lajmesh. Disa i kanë marrë sekretet me vete, të tjerë i komandojnë sekretet por të gjithë i bashkon universi; kanë lindur në Tetor.

Janë shenja e peshores, të lindur në tetor, në fshat, në periferi, në familje të varfra apo të pasura. Ata i bashkon jo vetëm muaji tetor, por edhe legjenda personale. Të gjithë kanë bërë histori me jetën e tyre.

Ahmet Zogu, i lindur në 8 tetor 1895 është një nga figurat që bëri histori me jetën e tij. Pushtetin politik, shpalljen mbret, atentatet, miqtë e armiqtë, martesa me një princeshë dhe futja e jetës glamur në vendin me qerpiç.

Enver Hoxha, i lindur në 16 tetor të vitit 1905, udhëheqësi më jetëgjatë në pushtet. Mbajti vendin të izoluar. Vendosi diktaturën dhe vdiq po si udhëheqës, pa përjetuar asnjë ndëshkim për krimet e tij.

Ramiz Alia, i lindur më 18 tetor 1925, zëvendësoi Enver Hoxhën, në periudhën më të varfër të vendit. Iku duke marrë me vete sekretet e tij në varr por do mbahet mend për kalimin e pushtetit pa gjak. Meritë që nuk i mohohet. Me gjithë mëkatet, heshtjen dhe elegancën që la pas histori.

Sali Berisha, ishte ai që mori historinë nga duart e Ramiz Alisë, me ditëlindje në 15 tetor 1944 (të paktën me letra). Është ende njeriu që bëhet shkak për historinë dhe kundër-historinë tonë. Do të mbahet mend për pushtetin e madh politik, rrënimin, vitin 97 dhe sidomos riardhjen në pushtet me disa suksese si NATO dhe liberalizimi i vizave.

Dy personazhe të tjerë që kanë bërë historinë e medias janë Dritan Hoxha, presidenti i ndjerë i televizionit më të madh në vend Top Channel dhe radios Top Albania. Lindi më 16 tetor 1968. Ai do të mbahet mend si gjeniu që i vuri të gjithë në punë. Pa atë, shiheni vetë si duken gjërat. Ka lindur në datën 16 tetor.

Aleksandër Frangaj i lindur në 4 tetor 1968 gjithashtu është fenomeni i nuhatjes politike. Drejton televizionin më të ndjekur në vend, Klan. E ka nisur si gazetar i thjeshtë dhe i varfër si të gjithë shqiptarët në vitet ‘90 sot është një nga njerëzit më të fuqishëm në vend me impakt te çdo kryeministër.(Tiranapost.al)

Elvis Naçi m’shtini me kajt!

Nga Kimete Berisha

1. Ndoshta ata kanë kënduar gjithmonë, por unë nuk i kam dëgjuar.
Përditë e kam hapur dritaren, puna e parë pasi jam zgjuar herët në mëngjes, ama vetëm sot i pashë grumbull para ballkonit tim, të tubuar rreth pemës së kajsisë, dhe duke e kënduar me zë të lartë këngën e tyre të bukur, e vetmja këngë në botë që anipse është ajo e njejta prej se u krijua zogu nën këtë qiell, edhe pse kënga nuk ndryshon, nuk bëhet e mërzitshme.

2. Edhe kjo ditë vjeshte do të jetë një ditë pranvere. Do të lexoj pak lajme, do të shikoj pak TV, do të dal të ecë, do ta ngas bicikletën dhe do të mendoj.
Do të mendoja pak edhe për kryetarin e Hanut të Elezit. Një njeri i thjeshtë, i njerëzishëm, i urtë, i suksesshëm, që qytetarët e bëjnë kryetar pa e pyetur, që nuk bën fushatë, që nuk e reklamon punën e tij, që e falë sabahun para se të shkojë në punë, që shkon në punë para rojtarëve, që vishet si populli, që gëzon dhe vuan me secilin qytetar veç e veç, dhe, kot, askush nuk e merr për model, nuk e kopjon stilin dhe mënyrën e tij natyrore dhe spontanevpër të qenë edhe i mirë edhe i suksesshëm në të njejtën kohë.
Pra, ky njeri është shqiptar, dhe është fakt i gjallë që dëshmon se në këtë botë të errët është e mundur të jesh ‘i ndershëm dhe i suksesshëm në të njejtën kohë’.

3. Duke lexuar për ‘kompleksin’ e Ramushit për të dalë nga Kosova e për të marrë pjesë në takime rajonale e ndërkombëtare, dhe duke menduar në mos ka drojë se e arrestojnë përsëri, apo se nuk ndjehet rehat në ‘vend të huaj’, nuk e di gjuhën angleze, apo ku me ditē çfarë kompleksi tjetër mund të ketë që as në samitin e Shkupit nuk shkon vet por e çon zëvendësin e tij Behgjet Pacollin…
Në këto lexime, u ktheva dhe e mata orën me postimin e mëngjesit të Kryeministrit shqiptar.
Kur Edi Rama u uron njerëzve ‘mirëmëngjes’, e di se u bë ora 8:00.
A e ka kopjuar Kantin, s’di se ky e ‘njeh’ vetëm Volterin. Immanuel Kant, gjatë kohës së ligjeratave, kur dilte nga shtëpia, njerëzit kur e shihnin, e dinin se ora e saktë është 8:00. Pra, e matnin kohën me Kantin.
Ka shumë ngjashmëri mes Edi Ramës dhe Immanuel Kantit, përveç kur bëhet fjalë për femra, Kanti edhe pse ishte aseksual, i njihte më shumë femrat sesa Edi Rama.

4. Pastaj u ktheva në portale, derisa po pija kafenë turke dhe po ‘shminkohesha’ për punë, lexova për Elvis Naçin se si kishte qenë në Prishtinē mysafir në një show humoristik.
E paragjykova vlerën e asaj interviste shkaku i humorit me ‘killë’ që praktikohet aty, prandaj hyra në faqen e tij të Facebook-ut (që s’hyjë kurrë).
Postimi i parë më ra në sy video ‘Lutja e cila largon çdo vështirësi’.
Njëherë mirë e ndjeva veten, më pëlqente qetësia dhe mirësia e ligjeratēs së hoxhës, duke e dëgjuar e kuptova se sa shumë jam larguar nga dashuria, o Zot, sa moti s’kam qenë në Mitrovicë, më mori malli për të gjitha dashuritë…
U mallëngjeva aq shumë sa nuk u përmbajta kur e përmbylli ligjeratën me lutjen: ‘Zot, ty të qofshim fal, na i fal të gjitha kusuret dhe mëkatet; të voglat dhe të mëdhat; të parat dhe të fundit; të fshehtat dhe të dukshmet’, më pëlqeu lutja, m’u lëshua vaji, lot mbas loti, ende derisa po shkruaj po qaj nga malli për mirësinë.
Nuk kisha menduar ndonjëherë se Elvis Naçi mundet me më t’shti me kajt.
Ku me ditë sa kush qan nga veprimet tona në këtë moment, si për të mirë, si për të keq, e ne nuk e dimë.
Zot, falna.

5. Mua më pëlqenë simbolet. Shumë. Dhe aq shumë më pëlqejnë, sa mërzitem kur dikush nuk ua di kuptimin dhe i interpreton gabim, vetëm sa për t’u dukur misterioz.
Si për shembull Zakja, në një pikturë të saj, e kishte vizatuar yllin e davidit nën ‘emrin e djallit’ ‘unë jam 666’.
S’doja të besoja se sipas saj Izraeli është ‘djalli’, doja ta besoja se ajo nuk i di kuptimet e simboleve. Shyqyr që s’kemi kritikë kurrëfare, dhe s’na merr kush seriozisht, se sikur ajo pikturë të ekspozohej në galeritë evropiane, do të bëhej ‘nami’.
Në temë jam, për simbolet,
Unë e kam blerë një hallhalle me rruaza të bardha, që në mes e ka një kryq ‘pembe’. Nuk jam e krishtere, por më pëlqen simboli i kryqit, dhe derisa Elvisi më bëri të qaj, hallhallen e kisha në dorë. Do të mumd të isha duke pirë birra me Jezusin, por prap do të qaja nga fjala e urtë hoxhës, që thërret në paqe dhe mirësi, në dashuri dhe mëshirë.
Kurrë nuk e dimë nga vjen e mira dhe dashuria.
Nuk e dimë ku është hajri. Prandaj, Zotin duhet ta kërkojmë gjithkund, sidomos aty ku s’na shkon shkon mendja se mund ta gjejmë.

6. Kur dola nga shtëpia, me përcjelljen e këngëve të zogjve dhe vajin e bukur ‘dhuratë’ nga Elvis Naçi, u afrova te vetura dhe e pashë një ‘emoji’ të djallit 😈 që dikush e kishte ngjitur në anën e shoferit, në qoshin e xhamit, aty ku nuk pengon.
Nuk u tuta, as nuk m’u qesh, por shikova në qiell, e pyta: unë ‘djalli’?, unë që edhe turshitë kur më vijnë të mira i falenderohem Zotit…që e puthi bukën para se ta ha…🙏
Dhe kështu, e shtyva frikën për një ditë tjetër dhe u mundova ta them lutjen për të cilën e kishte fjalën Elvis Naçi, që tha se ‘largon çdo vështirësi’, por nuk m’u kujtua.

Sepse, profeti Muhamed kur kishte filluar t’ua tregonte njerëzve ‘lutjen e cila largon çdo vështirësi’, në ato çaste, një njeri në hall i ishte afruar, e kishte kapur për dore, ‘të lutem ndihmomë, jam në hall’ i kishte thënë, dhe kështu, profeti kishte shkuar për ta ndihmuar një njeri në hall, dhe kishte mbetur pa e thënë ‘lutjen magjike’ që do ta shpëtonte njerëzimin.

Ndodhë edhe kjo: Presidenti e thërret popullin në protesta!

Nga Idriz Zeqiraj

Kur një avokat matrapaz ndërkombëtar, që ka rruar milionat, nga paratë e haraçit dhe të hajnisë zyrtare, duke mbrojtur ca kriminelë të Kosovës, vrasës serikë të kundërshtarëve politikë, interpretoi një klauzolë kushstetuese, që jep mundësi Parlamentit, ta zhvlerësojë vendimin për miratimin e Gjykatës Speciale, menjëherë filluan lëvizjet dhe grupimet e bandave kriminale, të cilat presin shenjëstrimin e kësaj Gjykate. I pari ishte shefi i Organizatës terroriste, SHIK, Kadri Veseli, i cili mblodhi krerët e të ashtuquajturave “Shoqata të dala nga lufta”. Ai, edhe pse i bindur se lista e veteranëve është shumëfishuar, pikërisht, nga këta krerë me shokë shumë, i mbylli sy e vesh, dhe premtoi pagesën e tyre. Qeveria, e gatshme, për ta rrënuar buxhetin, edhe ashtu të lodhur të Kosovës, filloi lëvrimin e parave, pa bërë asnjë verifikim të listave emërore “jallane”, të rrejshme të “veteranëve!”

Bashkimi i partive-banda, kundër Gjykatës Speciale

Qëllimi i kreut të SHIK-ut, kreut të krimit, fatalisht e turpshme, edhe kreu i Kuvendit, po përgadiste kuadrin e nevojshëm, për organizimin e protestave të mundshme, me qëllim të amortizimit të rezolutës, të aprovuar më 3 gusht 2015, nga Parlamenti. Në kuadrin e kësaj kundërshtie, po shkriheshin kundërthëniet në mes partive-banda, duke realizuar frontin e përbashkuar të së majtës ekstreme, që hiqen. falsifikueshëm, si të djathtë. Dhe, populli e pa dhe tha se bandat u bashkuan, prisni rrebeshin, dje na terrorizonin e na vrisnin, sot, për ta shpëtuar prapanicën e tyre, po e bëjnë Serbinë hisedare, në sundimin e Kosovës, duke tjetërsuar edhe territore në favor të fqinjëve.

Por, Shoqatat e dala nga lufta, rrast të kopromentuara, përgjatë gjithë periudhës të paluftës, sidomos, me protestimet vandale, të mars-prillit 2004, të organizuara nga Serbia, me qëllim diskreditimin dhe destabilizimin e Kosovës, për t`ia imponuar Kosovës decentralizimin e deri edhe “Zajednicën”, të prirë, pikërisht, nga këto Shoqata, kryesisht, anëtarë të partive-banda, PDK-së dhe AAK-së, ose PAN-it aktual, nuk mjaftonin për seriozitetin që kërkon realizimi i qëllimit në fjalë, siç është dështimi i Gjykatës Speciale.

PAN-i josh “Vetëvendosjen”, kundër Gjykatës Speciale

Bandës të PAN-it i duhen forca grumbulluese shtesë. Lëvizja “Vetëvendosje” ka krijuar një përvojë solide për protesta e demonstrime, madje, edhe të dhunshme. Nëse populli, me votën plebishitare që i dha “Vetëvendosjes”, duke e nxjerrë në krye të listës pariake, sepse demonstroi për mbrojtjen e Veriut të Mitrovicës, kundër “Zajednicës” dhe kundër Demakimit të kufirit me Malin e Zi, në vijën kufitare aktuale, ndoshta e bindë anëtarësinë e saj, për të protestuar edhe kundër Gjykatës Speciale!

Lëvizja “Vetëvendosje” nuk e ka votuar rezolutën për krijimin e Gjykatës Speciale, edhe pse e pranon se Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Ramush Haradinaj, me bandat e tyre terroriste e vrastare, kanë përgjakur Kosovën, duke vrarë shumë qindra shqiptarë të pafajshëm, kryesisht, kundërshtarë politikë, por, edhe brenda llojit, pra, militantë të Lëvizjes Popullore të Kosovës (LPK-së), të cilët, ose i kanë rrezikuar në karrierë, ose i kanë kundërshtuar në krimet e bëra ndaj popullit. Shumë syrësh i kanë denoncuar, tek policia serbe, duke i vënë në pusira, në lëvizjet që bënin, përgjatë aksioneve luftarake në Kosovë.

Viktimë e këtyre denoncimeve ishin ushtarët e Ibrahim Rugovës: Zahir Pajaziti, Hakif Zejnullahu, Edmond Hoxha, Hamër e Adem Jashari, komandant Agim Çelaj, komandant Mujë Krasniqin, me 42 ushtarët e vrarë në pritë dhe shumë raste të tjera. Vranë në fshehtësi: Sekretarin organizativ të LPK-së për Kosovën, Bejaudin Hallaçin, komandant Ismet Jasharin – Kumanova, shefin e Emergjencës të Luftës, për krahun e LPK-së, Ilir Konushevcin dhe shumë të tjerë.

Lëvizja “Vetëvendosje” pretendon se mund t`i denojë ajo, kryekriminelët Hashim Thaçin, Kadri Veselin, Ramush Haradinaj, me banditët e tyre numerikë, të gjithë në shërbim të SHIK-ut terrorist, kur të vjen në pushtet. Por, SHIK-u e krimi ka penetruar, depërtuar në çdo qëlizë të shoqërisë tonë dhe është e vështirë, në mos e pamundur, për ta çarë rrethin e hekurtë të krimit të organizuar mafioz. Pjesë të SHIK-ut, ose që zbatojnë urdhërat e SHIK-ut, janë bërë edhe ata që janë përgjakur nga SHIK-u, pra, edhe disa kuadro me peshë vendimmarrëse, në strukturat drejtuese të LDK-së. Është kjo strukturë e çoroditur dhe e shitur ke SHIK-u, që pengoi dy herë radhazi nxjerrjen në opozitë të PDK-së, përkatësisht, të PAN-it.

Flirtet domëthënëse të “Vetëvendosjes” me presidentin

Për çudë, janë krejt të panatyrshme lëvizjet e fundit, reciproke, Vetëvendosje – PAN, më sakt, president. I zëshmi i “Verëvendosjes”, Dardan Molliqaj, lavdëron Hashim presidentin, për angazhimin në luftë! E habitshme, Hashimi thotë se “kam qëndruar larg luftës”, Dardani e fut, tani pasluftës, dhunshëm në luftë!? Kujt t`i besojmë?! Të zotit apo qirakut!! Hashimi i përgjigjet, madje, flakë për flakë, “Vetëvendosjes”, duke i akorduar Albin Kurtit dekoratën “Urdhëri i Lirisë”, për udhëheqjen e demonstratave studentore më 1997, edhe pse, realisht, nuk kanë pasur as masivitet dhe as peshë, sepse Albin Kurti, Dritan Lajçi, Bujar Dugolli me shokë, nuk ishin të zgjedhur nga Këshilli Drejtues Studentor.

Ata ishin të emëruarit e dhunshëm të LPK-së dhe nuk gëzonin as besimin, as mbështetjen e rinisë studentore. Pra, diçka po zien në vekshin e errët! Megjithatë, një përkrahje eventuale e “Vetëvendosjes”, të PAN-it-bandë, kundër Gjykatës Speciale, do ta dëmtonte, madje, pariparueshëm atë, sepse populli është stërlodhur, nga kjo bandë e stazhionuar në krime dhe pushtet.

Zotër të shefave të djeshëm, sot janë bandat

Dikur, ishin Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Ramush Haradinaj me disa shefa të tjerë, ata që organizuan bandat dhe i urdhëruan për të bërë krime monstruoze, vrasjen e kundërshtarëve politikë, me qëllim të marrjes të pushtetit me dhunë. Dhe, bandat e kryen detyrën, duke hapur shum qindra varre shqipatësh të pafajshëm. Kryeshefat i gëzuan dhe vazhdojnë t`i gëzojnë frutet e kësaj ploje të përgjakshme edhe sot. Tani, kur duhet të japin llogari banda e banditër, rolet ndryshojnë. Zotër të kryeshefave të dikurshëm, janë, pikërisht, këto banda e banditër, që imponojnë reagimin, qoftë edhe dështak, kundër Gjykatës Speciale.

Edhe pse shpresë-humbur, Hashim Thaçi, i hyri vallës së rrezikshme. Kësaj radhe zgjodhi tubimin e disa Organizatave civile, qytetare, për ta qarë hallin së bashku, për ta shpalosur marrëzinë presedenciale. Tema ishte shumë e drejtëpërdrejtë: “Perceptimi publik i Gjykatës Speciale të Kosovës; rreziqet dhe mundësitë!”

Shqiptarët janë mësuar me premtimet e Hashimit, fjalë e rrenë. Dhe, vetëm një herë, kur tha një të vërtetë absolute: “Gjykata Speciale është pasojë e dështimit të sistemit të drejtësisë, në Kosovë, çuditërisht nuk e besuan! Ky popull është mësuar t`i besojnë vetëm gënjeshtrat e Hashim presidentit! Popull mjeranë! Gjynah, mëkat!

Presidenti narcizoid, anashkalon dhe provokon popullin

Hashim pishmanxhiu po i hanë fjalët si llokumet. “Gjykata Speciale është nevojë politike e ndërkombëtarëve”,- thotë Hashim dallaverja! Jo, nuk qëndron. Por, rrjedhojë e krimeve faktike, të bëra nga “komandantët” dhe bandat e tyre të handakosura, çakërdisura. Kosova nuk është vetëm “njollosje”, por përgjakje e trishtme, për të ardhur në pushtet hajna zyrtarë e kriminelë monstrumë. Asfiksimi, dështimi i drejtësisë, nga bandat e SHIK-ut, të kryesuara nga Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Ramush Haradinaj, me “komandantët” terroristë. Klani “Pronto” është sintezë e krimit dhe të degradimit, të sistemit juridik dhe administrativ, që e ka sjellë Kosovën në prag të dështimit si shtet.

Elozhet e dyshimta, hiç realiste, bilëz, qesharake dhe të tupshme, të bëra nga ndonjë personalitet ndërkombëtar, sikur e harlisën provincialin e Brojës, për të ndërmarrë nisma marroqe, deri në shkeljen flagrante të Kushtetutës, siç është tjetërsimi i territorit tokësor të Kosovës, me marrëveshje konspirative, të nënshkruar me Malin e Zi, duke mos konsultuar dhe anashkaluar të gjitha institucionet e Kosovës

Skandaloze, akuza ndaj miqëve të Kosovës

Pas tej dy vitesh nga miratimi i Gjykatës Speciale në Parlament, Hashim pishmanxhiu, tani, akuzon se ndërkombëtarët ia imponuan këtë Gjykatë Kosovës! Sa për dijeni, partitë-banda, e votuan Gjykatën Speciale, jo pse deshën, por, nëse nuk do ta miratonte Kuvendi i Kosovës, do ta aprovonte OKB-ja, ku do të ishin edhe rusët me aleatët, në gjykimin e kriminelëve. Hashim rrenacaku shpifë, neveritshëm, sikur ndërkombëtarët i kanë premtuar mrekullira për Kosovën, edhe pa i mbushur kriteret bazë, të përcaktuara nga Bashkimi Evropian! “Çka nuk ta merr mendja, nuk shkruan as në Qitap”, – thoshte hoxha dëshmor, Mulla Ramush Shatri.

Hashim presidenti, në vazhdën e akuzave, për aleatët tanë, shpëtimtarët e popullit të Kosovës, tha se “Specialja po bashkëpunon maksimalisht me Serbinë, ndërsa fare pak, ose hiç me Kosovën”. Shtrohet pyetja: Me ke të punojë Specialja në Kosovë, kur në kupolë të Shtetit, të Legjislativit, të Qeverisë dhe në krye të të gjitha institucioneve të Kosovës, janë kryekriminelët dhe lakejtë e tyre, sabotues të sistemit juridik dhe administrativ të Kosovës. Ndërkombëtarët sugjëruan Parlament dhe Qeveri pa kriminelë. Dhe, ishte pikërisht Hashim Thaçi me Kadri Veselin e Ramush Haradinaj, që, jo vetëm i riemëruan kriminelët, por edhe shtuan kuotën, numrin e tyre në Parlament!

Zyra e Komisionit Evropian, i injoroi tërësisht akuzat. Foli Hashim presidenti, si “pordhi kali”, sepse ata nuk merren me broçkullat, pallavrat e Hashim marrës. Komisioni demantoi çfarëdo premtimi të bërë nga ana e tyre dhe përsëritti pëmbushjen e kritereve: “Luftimin e krimit të organizuar, korrupsioni galopant, reformat për sundimin e ligjit, zgjidhjen e çështjes të papunësisë, zgjidhjen e çështjes të Demarkacionit, vazhdimin e dialogut me Serbinë dhe të tjera, që janë vënë në listën aplikuese”. Pra, na dalin mashtrime e pallavra edhe deklarimet paushalle të ish-kryeministrit, i cili thoshte se – falni disa mijëra hektarë tokë Malit të Zi, nëse doni t`i hypni ballanës, për me shtetitë Evropën e botën.- Hajde, rrenë, hajde!

Kërkesa ahmake, debile e Hashim presidentit

Kërkesa ahmake e Hashim presidentit për t`u dhënë pashaporta të Shqipërisë, shqiptarëve të Kosovës, kulmon në marrëzi, madje, deri në idiotësi. Është njësoj sikur të trafikosh njerëzit përmes kufinjëve, siç bëjnë mafiozët matrapazë të Kosovës, në bashkëpunim me serbët e hungarët. Veçse marrëzia shtesë, do të ishte zyrtarizimi i këtij mafioziteti, i kësaj kontrabande nga Shqipëria. Edhe disa kokërra kokëkrisurish, që nuk mësuan asgjë nga pësimi, të cilët e miratojnë kërkesën idioteske të Hashim presidentit, nuk meritojnë më pak se këtë përçmim.

Shqipëria vazhdon të jetë nën një monitorim të rreptë, sepse asnjëra nga qeveritë, jo vetëm që nuk kanë arritur ta kontrollojnë shtetin, por, për ma keq, kanë bashkëpunuar me bandat, për t`u sjellur vota. Është interesant, se për kryetar Bashkie, të një qyteti, PS-ja kandidoi dhe fitoi një kriminel. Dhe, në zgjedhjet pasuese, si për inat, PD-ja kadidoi një kriminel tjetër, paksa më të vështirë, dhe, gjithashtu, fitoi! Që të dy kishin vrarë, të paktën, nga një shqiptar të Kosovës, natyrisht, krejt të pafajshëm dhe nuk ishin dënuar fare. Kur kosovarët vendorë, e lutën njërën parti, që të mos provokohen, deri në këtë masë, shefi i partisë tha se “kandidati për kryetar Bashkie, ka para dhe forcë, për t`i fituar votat!”

Hashim presidenti provon “ta tutë arushën me shoshë”, kur përmend “rreziqet dhe mundësitë”! Një shantazh, një kërcënim i tillë, ndaj miqëve ndërkombëtarë, është një bllof, që mund ta bëjë vetëm një profan, si Hashimi, duke qenë në cilësinë e presidentit të vendit. Mjerisht!

Populli i Kosovës kërkon ndëshkimi e kriminelëve

Është shpifje, trillim i skajshëm i Hashim presidentit, i Kadri SHIK-ut, i Ramush haraçit dhe tellallët e tyre, që popullin e Kosovës e shqetëson Gjykata Speciale. Përkundrazi, populli, në masën absolute, është i zemëruar, pse është zvarritur funksionimi i kësaj Gjykate, si mundësi e vetme, për ta shpëtuar Kosovën, nga krimi i organizuar vrastar dhe korrupsioni, hajnia zyrtare e “komandantëve”, me bandat e tyre, gjithnjë aktive, anepërtej Kosovës.

Shembullojmë: Kur po bëhej “nami” se Ramush Haradinaj, po “vuante burgun”, në një Hotel luksoz, në Colmar të Francës, të cilin e kishte bërë vend pelegrinazhi, për agjitim partiak, para zgjedhjeve qendrore në Kosovë, mediat, mirë të paguara nga AAK-ja me aleatë, po e paraqisnin gjendjen alarmante “të kundështisë të popullit me protesta!”

Gazetarja, gjithë karizmë, Kimete Berisha, do të kontaktonte dhe testonte shumë banorë, madje, në disa qytete të Kosovës. Dhe, nga ky hulumtim, sa serioz, aq edhe profesional, do të rezultonte se nuk ka ka asnjë shqetësim në popull, për ndalesën e Haradinaj. Përkundrazi, populli është shumë i indinjuar, pse nuk po i marrin, arrestojnë edhe të tjerët, pushtetarë korruptivë dhe kriminelë. Dhe, këtë të vërtetë, mund ta provojnë, lehtësisht, qytetarët e Kosovës, të lodhur, deri në stërkeqje, nga “komandantët”, si Hashim presidenti me shokët e tij kriminelë serikë.

Radikalizmi në Burgjet e Kosovës, është i organizuar nga Serbia, përms Sokol Zogaj, Agron Rexha & co dhe hoxhallarët e dirigjuar nga Serbia

Gjatë qëndrimit tim në burgjet e Republikës së Kosovës, si i burgosur politik nga Fraksioni politiko-kriminal i EULEX-it, prej 16.10.2012 deri më 31.06.2016, në detaje kam pa çdo gjë në lidhje me shumë dukuri. Në mesin e dukurive më shqetësuese ishte edhe radikalizimi, ekstremizimi, rekrutimi, organizimi në grupe terroriste islamike

Nga Skender Jashari

Madje edhe Prokuroria Speciale ka edhe një kallëzim penal, Ministria e Drejtësisë dhe Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimit Korrektues të Kosovës, Ministria e Brendshme, Kryeministria por edhe disa dhjetra Institucione tjera kompetente, i kisha lajmëru! Deri në mesvitin 2017, kjo dukuri qëllimisht është fshehur dhe heshtur. Gojarisht dhe me shkrim i jam drejtu edhe zyrtarëve përgjegjës të këtyre institucioneve( QKD-së, QPL-së, QPGJ-së), por shumë pak kanë reagu!

Kjo dukuri, është tejet e theksuar sidomos në Qendrën Korrektuese në Dubravë, më saktë në Pavionin VIII( i njohur si Pavion i Sigurisë së Lartë deri në fund të vitit 2014), e që me hapjen e Burgut të Sigurisë së Lartë në Dyz ka vazhdu edhe në këtë institucion( të burgosurit dhe paraburgosurit e këtij pavioni janë transferu). Por dukuria e tillë është e njohur edhe në Pavionet tjera të Qendrës Korrektuese të Dubravës, por edhe në Qendrën e Paraburgimit në Gjilan dhe në Lipjan( në të cilat kam qëndru si i burgosur politik).

Radikalizimi, ekstremizimi, rekrutimi, organizimi në grupe terroriste islamike, i të paraburgosurëve e sidomos i të burgosurëve për krime ordinere, filloi në vitin 2012 më intensivisht, edhe pse disa grupe të këtyre kanë qenë prezentë edhe më parë( arrestimi i një grupe më shtator 2009).

Fillimi dhe përhapja e dukurisë së tillë, bëhet nga:

a) Zyrtarë korrektues që janë agjentë të Serbisë, të cilët qartazi me porosi të drejtëpërdrejta nga shërbimet sekrete serbe, dhe nga organizata gjoja humanitare e fetare islamike dhe hoxhallarë( agjentë islamik të Serbisë) të njohur si vehabist në Trojet tona. Zyrtarët korrektues si agjentë të Serbisë, shkaku i lidhjeve familjare, krushqie, ekonomike-biznesore, pagese( paguhen), ishin bashkëpunëtorë të Serbisë etj.
• Libra, broshura, CD-DVD, të gjitha këto me përmbajtje ekstreme, lëvduese për ISIS, xhihadin, Bin Ladenin etj.

• Pastaj ofrimi i trajtimit më të mirë penitensiar, si: shtimi i vizitave, sasisë dhe llojeve të gjësendeve që mund të merrnin në pako ushqimore, numrin e pakove, shtimin e kontaktet telefonike, lejim i posedimit të sendeve të caktuara p.sh: DVD që të tjerëve që nuk ishin radikalizu nuk i lejohej, ofrim shërbimesh mjekësore etj.
• Shumica e këtyre të burgosurve të radikalizuar, marrin ndihma financiare, gjoja nga shokët, por që realisht lekët e tillë, vijnë nga organizata të dyshimta islamike. Këto organizata lekët ia dorëzojnë përmes shokëve të këtyre të burgosurve- për t’i ikur ndjekjes.
• Pasi radikalizoheshin të burgosurit e tillë angazhoheshin që të bënin bandat( celulat terroriste), që të radikalizonin, ekstremizonin, rekrutonin, organizonin në grupe terroriste islamike të tjerë të burgosur ordinerë.

• Ndërsa në çastin kur i nevoitej Serbisë, disa nga më të njohurit si të burgosur ordiner por të radikalizuar, janë ndihmuar që të ikin-arratisen. Tentativa e tillë në fillim-vitin 2014, nga Pavioni VIII i Sigurisë së Lartë të Qendrës Korrektuese të Dubravës, ku ky rast izolohet! Rasti tjetër përgatitja e sulmit nga jasht burgut, në fillim-vitin 2015, për të kriju në Iliridë( Maqedoni), shtetin e ISIS-it të Ballkanit! Etj.
b) Të bugrosur që janë agjentë islamik të Serbisë( një grup i burgosur më 2009), e më pas edhe të burgosur të dirigjuar nga hoxhallarë vehabist( agjentë islamik të Serbisë)- të njohur si “terrorist islamik të luftërave të Sirisë, Irakut etj”.

Kurse lehtësim dhe ndihmesë në përhapje të kësaj dukurie, bëjnë po ashtu edhe:

1) Zyrtarët korrektues të korruptuar dhe të pavetëdijshëm. Zyrtarët e korruptuar që janë më të shpeshtë në numër, për gjëra shumë të pakëta që mund të marrin, i bëjnë të mundur që të veprojnë lirisht këta burgosur radikalizues, ekstremizues, rekrutues, organizues të terroristëve islamik. Derisa ka edhe zyrtarë korrektues, që janë të pavetëdijshëm, që shkaku i besimit fetarë që i takon, mendon se :” udhëzimi i kriminelëve në rrugën e allahut” është i dobishëm dhe për këtë i lejojnë radikalizimin, ekstremizimin, rekrutimin dhe organizimin në grupe terroristësh!

2)Të burgosurit e tjerë, që kuptohet disa kanë vetëdije të pjekur, reagojnë! Por kanë pësu nga trajtimi që i është bë prej zyrtarëve korrektues të dirigjuar nga Serbia, por edhe nga të burgosurit që janë agjentë islamik të Serbisë dhe grupet e tyre! Pas paraqitjes së kallëzimit penal, në verën e viti 2014, menjëherë kërcënohem nga drejtori i Pavionit VIII të Sigurisë së Lartë të Qendrës Korrektuese të Dubravës, e pastaj nga urdhëri i po këtij agjenti të Serbisë, kërcënohem edhe nga dy të rekrutuar në grupet terroriste islamike!
Si zyrtarët korrektues të dirigjuar nga Serbia, ashtu edhe të terroristët islamik të burgosur( a edhe të burgosurit si agjentë islamik të Serbisë, por që janë burgosur për akuza kriminale të tjera), i përzgjedhin për t’i radikalizu kryesisht të burgosurit ordinerë: që janë të dënuar për vepra penale ordinere e mbi gjithë për vepra penale më të pandershme si vjedhje, plaçkitje, grabitje etj; që ata dhe as familjet e tyre nuk kanë identitet Kombëtarë Shqipëtarë dhe që nuk janë të njohur ata dhe as familjet e tyre për kontribut Kombëtarë Shqipëtarë; që kanë lidhje gjaku, krushqie, biznesi etj me kombe tjera si: boshnjak, serbë, turk; dhe që nuk kanë stabilitet në karakterin e tyre etj.
Në vitet 2016-2017, më shpesh theksohet në medie, dukuria e radikalizimit në burgjet e Republikës së Kosovës. Madje janë ndërmarr edhe disa hapa sipërfaqësorë për të mashtruar opinonin vendas dhe atë ndërkombëtarë!

Duke filluar nga Drejtori i Përgjithshëm i Shërbimit Korrektues të Kosovës, Sokol Zogaj, pasuar pastaj nga disa drejtorë të pavioneve siç është Agron Rexha( drejtor i pavionit VIII të Sigurisë së Lartë në QKD, deri në fundvitin 2014), vazhduar edhe nga mbikëqyrës( sidomos të quajtur mbikëqyrës të sigurisë) si Ismet Avdiu( drejtor i Delta në QKD), Mumin Shkodra ( mbikëqyrës i Sigurisë në QPGJ), Qazim Bytyçi( mbikëqyrës i sigurisë në QPL) të gjithë këta veprojnë me bandat që kanë kriju në institucionet respektive të cilave i takojnë!
Sokol Zogaj, Agron Rexha & co, janë joadekuat për postet që kanë zënë, me ndihmë të Serbisë, UNMIK-ut dhe po ashtu edhe kanë shfrytëzu edhe ndihmën e partive politike Shqipëtare. Këta së paku nga unë, janë informu me kohë, për këtë dukuri, por nuk kanë bë gjë, derisa edhe ka bë kërcënim ( Agron Rexha)!

Ende nuk janë ndalu: veshjet terroriste këta të radikalizuar i sheh të veshur si Talebanët( në Qendrën Korrektuese në Dubravë, por edhe në Burgun e Sigurisë së Lartë në Dyz); nuk janë izolu nga mundësia e radikalizimit, ekstremizimit, rekrutimit dhe organizimit të grupeve terroriste brenda burgjeve; nuk janë fillu asnjë hetim për prejardhjen e lekëve që i vijnë këtyre të burgosurve; nuk është ndërpre ende kontakti me personat e dyshimtë jashtë institucioneve korrektuese; nuk janë ndërpre gjestet dhe simbolet terroriste( përshendetjet talebanësh, ngritjet e gishtit, thirrjet ekstreme); nuk janë drejtu në kryerjen e riteve fetare islame siç praktikohen nga besimtarët tjerë, por ende vazhdojnë praktikat fetare ekstreme; etj.

Bashkësia Islame, asnjëherë nuk është interesuar në parandalimin, madje sipas po këtyre të radikalizuarëve, tregojnë që këta kanë nxitje dhe mbështetje nga hoxhallarë vehabi madje edhe të tillë të quajtur si “tradicional”. Po ashtu këta të burgosur tregojnë edhe lidhjet që kanë me zyrtarët korrektues, lidhje kjo që shkon zakonisht deri tek Sokol Zogaj.
Nga çdo deklarim i Sokol Zogaj, mund të shihet, që në vazhdimësi, me këmbëngultësi i mbron bandat-grupet terroriste islamike të të burgosurve të radikalizuar në burgjet e Kosovës.

Ja pse burrat e vërtetë nuk martohen me feministe

I ke bërë ndonjëherë sandwich burrit? Nëse po, duhet të të vijë turp nga vetja. Nuk e kupton se kjo sjellje i kthen gratë dekada pas?

Nga Suzanne Venker

Ky është mesazhi i një artikulli të ri në The Daily Telegraph, me titull “Kur bërja e një sandwichi është krim kundër feminizmit”, rreth një gruaje australiane me emrin Maddie. Ajo pyeti një grup prej 26186 nënash në Facebook nëse kishin ndonjë sugjerim të shijshëm për t’i gatuar burrit për drekë, gjë që ajo e bën çdo ditë.

Kësaj i thonë grua për së mbari!

Por ja që askush në Facebook nuk e quajti si të tillë. Përkundrazi, i thanë që nuk ishte gjë tjetër veçse “skllave” dhe “shtëpiake e viteve ‘50″. E quajtën “të çuditshme”, pasi asnjë grua me mend në kokë nuk do të bënte diçka kaq poshtëruese si gatimi i ushqimit për burrin e saj.

Ja disa nga përgjigjet që mori Maddie:

“Burri yt është i rritur, ti nuk je nëna e tij”.

“Burri im e bën vetë atë dreq dreke”.

“Unë i bëj burrit të njëjtën gjë që më bën ai mua. Asgjë!!”.

“Burri është i rritur. Mjafton që i laj rrobat e i mbaj fëmijët gjallë”.

“Këshilla jonë është mos t’i bësh më drekën”.

“Roli im është kujdesi për fëmijët gjatë orëve të punës dhe kaq”.

“(Burri im) është me fat nëse vendos t’i bëj darkë ndonjëherë”.

Kjo të dashur miq është ajo çka sollën feministët në Amerikë në vitet ’70.

Dhe ngeci aty.

Ideja që një grua bën – ose, mos e dhëntë Zoti, duhet të bëjë – gjithçka për burrin pa pritur për ndonjë gjë si shkëmbim – thjesht dëshiron të jetë e mirë, sepse siç e thotë edhe Maddie, ajo e do burrin e saj dhe nuk u del të hanë jashtë – e bën atë të dobët.

Sinqerisht, a është vërtet habi pse marrëdhënia midis sekseve është kaq rrëmujë sot? Ose pse amerikanët e martuar janë më të trishtuar se kurrë më parë? Për mendimin e tim, kjo vjen kryesisht sepse ka shumë gra në Amerikë sot që, duke e ditur ose jo, kanë mendje feministe.

Feministët i mësojnë gratë, mbi të gjitha, të bëjnë qëndresë për veten e tyre kundër burrave të ligj të botës. Edhe bashkëshortët e padëmshëm hyjnë në kategorinë e “burrave të ligj” meqënëse supozohet se ata dëshirojnë të jenë zotër të grave të tyre. Prej këtej vjen edhe reagimi për sugjerimin që një grua mund t’i shërbejë burrit në një farë mënyre, t’i përgatisë ndonjë pije apo ushqim. Megjithatë, sikur të ishte e anasjellta, sikur burri t’i shërbente gruas në çfarëdo mënyre, kjo do të ishte e pranueshme.

Botëkuptimi feminist është anti-etik për dashurinë, sepse fokusohet vetëm te gratë: nevojat e tyre, dëshirat, të drejtjat. Dashuria nuk mund të jetojë me një qëndrim të tillë.

Sigurisht, ka burra që përkrahin feminizmin. Shoqja ime Helen Smith, Ph.D., i referohet këtij titpi burrash si “Xhaxhi Timat” në librin e saj “Burrat në grevë”. Një Xhaxhi Tim është një burrë i shitur që u bën temena feministeve sepse ai është (a) po aq i majtë sa ato dhe kështu bie dakord me botëkuptimin feminist, ose (b) shumë i dobët për të qëndruar për veten dhe e di se nëse thotë diçka që nuk duhet, atëherë nuk do të bëjë seks.

Shumica e Xhaxha Timëve janë në kategorinë A dhe jetojnë në brigjet lindore e perëndomore. Ata të kategorisë B mund të jetojnë kudo, por e vetmja zonë e vendit ku shihen pak është Jugu dhe Midwest. Sepse aty jetojnë burrat e vërtetë.

Dhe burrat e vërtetë nuk martohen me feministe.

Burrat që janë martuar me feministe janë feminizuar dhe ndihen krenarë që nuk janë “burri i shtëpisë”. E shohin këtë si ecje prapa dhe krenohen me mënyrën e tyre progresive, jo burrërore. Sigurisht, mos prisni që një Xhaxhi Tim të vrasë atë që i hyn natën në shtëpi. Ai ka hequr dorë nga roli i të zotit të shtëpisë dhe i mbrojtësit. Ai dhe gruaja e tij janë të barabartë!

Për fat të keq, Xhaxhi Tim është ai që humbet në fund, sepse shumë shpesh gratë feministe pendohen për zgjedhjen e tyre për t’i bërë martesat hermafrodite dhe burrat që heqin dorë nga burrëria e tyre sepse mendonin që kështu dëshironin gratë dhe shoqëria mbeten përtokë.

Për të përmirësuar statusin e martesave në këtë vend na duhen më pak feministe dhe më pak Xhaxhi Tima. Duhen burra të vërtetë, që nuk kanë frikë të përballen me budallallëqet feministe.

Marrë nga Fox News-Përgatiti: SYRI.net