Djali i dëshmorit braktis Kosovën: Babë, nuk më lejuan të shërbej as në ushtri, as në polici e as si pastrues shkolle

Petrit Dervishi është një djal i ri nga Kopiliqi i Skenderajt. Babai i tij, Dauti, ra dëshmor për lirin e këtij vendi. I mbetur pa njërin prind, Petriti iu pervish punës qysh i vogël, duke u marrë me shumë punë, por asnjëra nuk arriti të siguroi standard të qëndrueshme për familjen e tij

Nisur nga kjo, ai mori një vendim të vështirë. Të marr rrugën e gurbetit. Para se të nisej ai shkoi tek varri i babit të tij. Ato që i ka thënë tek varri i babait, Petriti i ka publikuar edhe në Facebook.

Në vazhdim e gjeni të plotë këtë mesazhin emocionues pa nderhyrje të Petrit Dervishit:

Lamtumirë vendi im i dashur,

Babë, më fal që po të le ty, po e le vendin ku ti linde, vendin ku linda unë, po e le Kosovën për të cilën ti sakrifikove jetën tënde.

Më fal babë që më nuk do të vi të vizitoj tek varri ashtu sic bëja cdo mëngjes, më nuk do të mund të të sjell lule të freskta …

Babë, në Kosovë po e le edhe birin tim të vetëm i cili tashmë ka filluar të ec dhe ka mësuar rrugën për tek varri yt… në vendin tim do të viziton ai dhe do të sjell lule ashtu sic të sjellja unë.

Më fal babë, unë nuk doja të ndodhte kështu, por nuk më mbeti zgjidhje tjetër sepse vendi për të cilin ti luftove sot nuk ka një vend pune për mua e për shumë e shumë të rinj të tjerë që tashmë kanë marrur rrugët e mërgimit.

Më fal babë …

Unë isha i gatshëm t’i shërbej vendit në ushtri po nuk më dhan mundësinë, desha t’i shërbej vendit në polici po prap nuk më dhan mundësinë, desha të hy në minierë qindra metra thellë që të mbajë familjen por, prap ishte e kotë.
Së fundi, provoba të punësohem edhe si korir shkolle por as aty nuk mu dha mundësia.

Më fal babë, po kjo nuk është Kosova për mua. . .

Sot Kosova është vendi më i mirë për të jetuar të korruptuarit, dallavergjinjët, mashtruesit, gënjeshtarët, por jo të rinjtë të cilët enden rrugëve të qyteteve të pa shpresë duke kërkuar së koti një vend pune për të pasur të paktën një jetë mesatare, një kulm mbi kokë dhe ca bukë për të ngrën.

Babë, kur më se shumti pata nevojë nuk më hapën derën e as ata në parti për të cilën isha aktivist i rinisë vite me radhë, më kthyen shpinën, më lanë të prisja koridoreve e në takime nuk më priten kurrë.

Më shumë se cdoherë tjetër sot më kujtohen fjalët tua kur më thoje “Gjithmonë mbani rrugën e drejtë edhepse ajo rrugë do të jetë më e vështirë, por në fund do jeni krenar.”

Babë, sot unë po marr rrugën e mërgimit të cilën ti nuk e deshe fare dhe gjithmonë tregoje se sa e vështirë është …

Më fal nënë që po të lë më lot në sy pas gjithë asaj sakrifikice që bëre për ne duke na u bërë babë edhe nanë.

Më fal që nuk do të jem afër teje as atëherë kur do të vizitosh varrin e babait…

Më fal nënë por, edhe ti e di që nuk më mbeti rrugë tjetër.

Kudo që të jemi ti babë, nënë, axhë(babai im i dytë), djali im, gruaja ime, vëllezër, motra, nipa dhe mbesa do të jeni gjithmonë në mendjen dhe zemrën time.

Qeveria paguan rreth një milionë euro dënime për kreditë e pashfrytëzuara

Qeveria e Republikës së Kosovës ka paguar 890 mijë euro, si formë ndëshkimi, për shkak të mostërheqjes së mjeteve financiare nga institucionet financiare ndërkombëtare

Qeveria e Kosovës kishte nënshkruar marrëveshje për kredi me institucionet financiare ndërkombëtare në vlerë rreth 300 milionë euro, për financim të 10 projekteve kapitale, por mjetet e zotuara nuk janë tërhequr për shkak se projektet nuk kanë qenë të gatshme për financim, thonë zyrtarë të Zyrës Kombëtare të Auditimit.

Në një raport të publikuar nga kjo zyre, thuhet se si rezultat i kësaj, për mjetet e zotuara dhe të pashfrytëzuara, Qeveria obligohet të paguaj pagesa shtesë (tarifa zotimi).

Qerkin Morina, ndihmës i auditorit të përgjithshëm, tregon për Radion Evropa e Lirë se si pasojë e mospërputhjes së dinamikës kohore në mes të alokimit të kredive dhe realizimit të projekteve, vetëm për vitin 2017 vlera e paguar e tarifave të zotimit për mjetet e kredive të patërhequra nga huamarrësit arrin vlerën prej 890 mijë euro.

“Sipas rezultateve të auditimit, Qeveria e Kosovës nuk ka qenë e gatshme që të tërheq borxhet e jashtme, në shumën prej 295 milionë euro. Dhe për çdo vonesë në tërheqjen e këtyre kredive, Qeveria paguan një tarifë zotimi, e cila për vitin 2017 arrin në 890 mijë euro. Do të thotë, edhe pse fondet kanë qenë në dispozicion, nga 295 milionë euro, vetëm pesë milion euro janë tërhequr, kurse më shumë se 97 për qind e fondeve janë të pashfrytëzuara”, tha Morina.

Pagesën e shumës prej 890 mijë euro e kanë konfirmuar edhe zyrtarë të Ministrisë së Financave. Në një përgjigjeje përmes postës elektronike, thuhet se “shuma 890,000 euro përfshinë shumat që janë paguar në emër të tarifës së zotimit për projektet që janë në realizim e sipër. Do të thotë se tarifa e zotimit shoqëron kreditë edhe kur ato implementohen sipas planit të disbursimit, deri në momentin kur disbursohet shuma e fundit e asaj kredie”, thuhet në përgjigjjen e Ministrisë së Financave për Radion Evropa e Lirë.

Ndryshe, sipas raportit të Zyrës Kombëtare të Auditimit, qeveria ka hyrë në borxhe kryesisht për financimin e projekteve rrugore, energjetike, rehabilitimin e linjave hekurudhore dhe përmirësim të sistemit të arsimit dhe shëndetësisë, projekte këto që kanë dështuar së realizuari.

Vonesat e tilla, thotë Morina, janë rezultat i një studimi të dobët të fizibilitetit të projekteve, si dhe mangësitë në krijimin e parakushteve të nevojshme për eliminimin e të gjitha pengesave infrastrukturore dhe ligjore në realizimin e këtyre projekteve, për çka Qeveria duhet të ketë një mbikëqyrje të shtuar.

Ndryshe, vlera e përgjithshme e borxhit të Kosovës këtë vit ka arritur në mbi një miliard euro, që është për 9.1 për qind më i lartë krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit ët kaluar.

Sipas raportit të Zyrës Kombëtare të Auditimit, borxhi ndërkombëtar dhe i brendshëm i Kosovës ka një trend të rritje. Në vitin 2009, borxhi i përgjithshëm ishte 6.12 për qind e Bruto Produktit Vendor, ndërsa në vitin 2017 ka arritur mbi 16 për qind.

Edhe ekspertë për çështje ekonomike konsiderojnë se Qeveria e Kosovës duhet të bëjë analiza dhe planifikime të hollësishme para se të fillojë procesi i marrjes se borxheve qoftë ndërkombëtar apo të brendshme.

Berat Rukiqi, nga Oda Ekonomike e Kosovës, thotë për Radion Evropa e Lirë, se në tri vitet e fundit hyrja në borxhe nuk i ka plotësuar kriteret e kërkuara. Fondet e huamarrjes, thotë ai duhet të shfrytëzohen me kohë dhe në mënyrë efikase që të gjenerojnë në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik.

“Borxhi nuk ka kuptim nëse nuk investohet në projekte të cilat kanë një kthim ekonomik, ndikojnë në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe nuk rrezikojnë stabilitetin financiar”, thotë Rukiqi.

Edhe Burim Ramosaj, profesor në Universitetin e Prishtinës, thekson se agjencitë buxhetore fillimisht duhet të identifikojnë projektet dhe më pas të hyjnë në borxhe.

“Fillimi i procesit të realizimit të një projekti nis me pjesën ideore, se a është i arsyeshëm projekti në aspektin e realizimit, por edhe nga mundësia e financimit të projektit. Të shikohet edhe sasia e mjeteve monetare likudie që i ka në dispozicion qeveria, por pa dyshim edhe struktura e tyre. Sepse ka raste kur struktura e mjeteve nuk garanton financimin e projekteve të caktuara”, thotë Ramosaj.

Qeveria e Kosovës në Ligjin e Buxhetit në vazhdimësi sipas viteve planifikon projektet që ka për qëllim t’i realizojë përmes financimit nga huamarrja e jashtme.

“Auditori ka ardhur në pëfundim se analizat e projekteve që planifikohen të financohen përmes huamarrjes nuk janë të mjaftueshme. Një numër i projekteve kapitale për të cilat Qeveria ka hyrë në marrëveshje ndërkombëtare kredie, nuk janë realizuar fare”.

“Si rezultat, kanë filluar të paguhen shpenzime të tarifave tjera apo tarifa të zotimeve për mjete të pashfrytëzuara” ,thuhet në raport, ndërkaq programet qeveritare ende janë në nivelin të ulët realizimit.

Në ditën e vdekjes së babait, Ibrahim Kelmendi e sulmon keq Haradinajn

Ish- anëtari i Lëvizjes Popullore të Kosovës dhe i akuzuar për shumë vrasje në Kosovë nga dëshmitari Shkumbin Mehmetaj, Ibrahim Kelmendi, përmes një postimi në “Facebook”, ka kujtuar takimin me babain e kryeministrit Ramush Haradinaj, Hilmi Haradinaj, i cili ka ndërruar jetë sot

Por, edhe në këtë ditë të mërzisë së madhe për familjen Haradinaj, Kelmendi nuk ka hezituar që ta sulmojë Ramush Haradinajn. Ai kryeministrin aktual e ka quajtur harambash e plëngprishës.

Ky është postimi i plotë nga ish anëtari i LPK-së, Ibrahim Kelmendi:

NDJESË, BACA HILMI!

Baca Hilmi, krejt rastësisht, kur të patëm vizituar unë dhe Vëllai im, Qerimi, u bëmë shkaktarë për një mërzitje Tënde aksidentale. Duke qenë në Odën Tënde, kënaqësinë na e pat prish telefonata rastësore e harambashit Ramush. Kur Ti e njoftove se na kishe mysafirë neve, ai satrap nuk pat ngurruar të të urdhëron, që të mos hapësh në bisedë, duke të gënjyer krejt panevojshëm: “Ibrahimi është spiun i gjermanëve”. Sapo mbylle telefonin ofshane, duke rrëfyer sinqerisht për urdhrin që të pat dhënë plëngprishësi Ramush.
Fatmirësisht nuk hezitove të kritikoje për thash-e-thënat përçarëse mes nesh…

– Të kërkoj ndjesë për atë mërzi !

– Ngushëllime atyre që janë pikëlluar!

– I përjetshëm respekti që ke merituar, Baca Hilmi!

Plani sekret i Putinit dhe Erdoganit për Serbinë

Serbia duhet të jetë fuqia më e madhe në Ballkan. Ky është plani sekret i Putinit dhe Erdoganit, i cili përfshin rolin kyç të Serbisë në Ballkan, duke ngritur ushtrinë, dhe ekonominë e Serbisë

Presidentët e Rusisë dhe Turqisë Vladimir Putin dhe Rexhep Tajip Erdogan, në mënyrë të vendosur qëndrojnë prapa një plani të tillë, i cili, në bazë të asaj që ata kanë krijuar, mund të ndryshojë tërësisht hartën gjeostrategjike, politike dhe ekonomike të Ballkanit.

Sipas mediave serbe nga qarqet mirë-informuara diplomatike takimet e presidentit Vuçiq në Ankara dhe Moskë, tregojnë se ky plan tani është në veprim. Rusia dhe Turqia duke parë që Kroacia dhe Shqipëria janë rreshtuar përkrah Perëndimit, ata kanë gjetur Serbinë si vendin kyq kundër Perëndimit

Putin dhe Erdogan kanë elaboruar në detaje tre pikat e skenarit të fuqizimit serb. Sa i përket aspektit ushtarak, Rusia do të luajë një rol kyç, e cila do të vazhdojë të furnizojë me armë të fuqishme, sistemet e raketore, autoblinda dhe helikopterë për Ushtrinë e Serbisë.

Në aspektin kkonomik, Moska dhe Ankaraja do të angazhohemi në një tubacion shumë të rëndësishme të projektit “Turkish Stream”, e cila do të bën Serbinë një fuqi rajonale të energjisë, ndërsa Turqia intensivisht do të investojë në Serbi, shkruan Fmimages.net.

Dhe në fund, dy presidentët do qëndrojnë politikisht pas Serbisë, duke insistuar në mënyrë të vendosur se asnjë vendim më i rëndësishëm në rajon nuk mund të bëhet pa Serbinë. Për Rusinë dhe Turqinë, Serbia u ka dëshmuar atyre aleatin më të besueshëm në Ballkan

Marrëveshja Maqedoni-Greqi, një faqe e re bashkëpunimi në Ballkan

Marrëveshja e arritur mes Maqedonisë dhe Greqinë, për ndryshimin e emrit në “Republika e Maqedonisë së Veriut”, paraqet një bazament shumë të shëndoshë për t’i dhënë fund kontestit dy dekadësh, mes dy vendeve fqinje, thonë njohësit e marrëdhënieve ndërkombëtare duke shtuar se kjo marrëveshje përpos që hap perspektiva për të ardhmen e shtetit me rëndësi të veçantë është se nuk preket identiteti i maqedonasve

Lëshimi që ka bërë pala maqedonase rreth kërkesës greke për të ndryshuar Kushtetutën e shtetit, ekspertët e shohin si zgjidhje më optimale që mund të arrihej, sepse ky lëshim i mundëson Maqedonisë të integrohet në NATO dhe BE.

Ministri i parë i Punëve të Jashtme i Maqedonisë, Denko Malevski, pas pavarësimit të shtetit, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, thotë se pasi ka shqyrtuar me kujdes marrëveshjen në fjalë, konstaton se çështja e identitetit të maqedonasve mbetet e garantuar.

Malevski thotë se si diplomat ka mësuar një çështje të rëndësishme, atë se shteti duhet shfrytëzuar valët e interesit duke notuar me sukses në to.

“Duhet të shfrytëzohet me shumë mençuri vëmendja ndërkombëtare e cila është e përqendruar drejt Maqedonisë dhe përfundimisht si shtet të bëhemi pjesë e institucioneve ndërkombëtare, pjesë familjes evropiane, botës moderne”.

“Mendoj se me këtë marrëveshje përpos që i hapet rrugë integrimit të vendit në strukturat euroatlantike hapet dhe një faqe e re e miqësisë dhe bashkëpunimit këtu në Ballkan, që është me një rëndësi të veçantë për perspektivën e të gjitha vendeve të rajonit”, thotë Denko Malevski.

Malevski, duke komentuar qëndrimin e Presidentit të Maqedonisë, Gjorgje Ivanov që të mos e ratifikojë marrëveshjen, thotë se këtë vendim të tij e kupton “ si refuzim që të anulohet një politikë e gabuar e qeverisë së kaluar e drejtuar nga VMRO DPMNE nga ku vjen dhe vetë presidenti, politikë kjo e cila është promovuar dekadën e fundit mes dy vendeve fqinje dhe jo si vendim në funksion të mbrojtjes së interesave shtetërore”.

Ekspertët shqiptarë thonë se me rëndësi të veçantë për shqiptarët është se me këtë marrëveshje përpos që vendit i hapen më shumë perspektiva në planin e integrimeve, me riemërtimin e shtetit si “Maqedonia e Veriut” bëhet një ndarje e qartë e shtetit nga kombësia maqedonase.

Arsim Sinani nga Qendra për Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Studime Ballkanike, për Radion Evropa e Lirë thotë se kërkesa e kahmotshme e shqiptarëve për riemërtimin e institucioneve ose heqjen e prefiksit maqedonas duke definuar ekskluzivitetin e përkatësisë vetëm për maqedonasit, tani bëhet realitet jo si rrjedhojë e vullnetit të autoriteteve maqedonase, por si rrjedhojë e insistimit të palës greke që ata të riemërtohen siç theksohet qartë në marrëveshje.

“Mendoj se më tepër është insistimi i palës greke që ”erga omnes” të vlejë për të gjitha çështjet përfshi këtu dhe riemërimin e institucioneve të shtetit dhe atyre publike.

Mendoj se faktori politik shqiptarë është në përbërjen e sipërme në mesin e tyre nuk mendoj se ka njerëz të mençur që kanë vizion për të realizuar kërkesat e shqiptarëve” thotë Sinani.

Ndryshe, Qeveria e Maqedonisë në ueb faqen e saj zyrtare të enjten në mbrëmje e ka publikuar marrëveshjen e përbërë prej preambulës, 3 pjesë dhe dispozita ekzekutive, me gjithsej 20 nene, e bart titullin “Marrëveshja Përfundimtare për Zgjidhjen e Dallimeve të Përshkruara në Rezolutën 817 (1993) dhe 845 (1993) në Këshillin për Siguri të Kombeve të Bashkuara, për Ndalimin e Vlefshmërisë së Marrëveshjes së Përkohshme nga Viti 1995 si dhe Vendosjen e Partneritetit Strategjik mes Palëve”.

Pas arritjes së marrëveshjes Maqedoni-Greqi, gjatë javës që po e lëmë pas autoritetet e qeverisë së Maqedonisë kanë theksuar se shpresojnë që në fund të qershorit Maqedonia të marrë rekomandim pozitiv nga Brukseli për fillimin e bisedimeve për anëtarësim e vendit në BE.

Podgorica, nga një qytezë me plisa në një kryeqytet me 1 për qind shqiptarë

Çka dimë më shumë për Podgoricën përveç faktit që është kryeqyteti i shtetit fqinj? Të vjetrit e dinë se në kohë të Jugosllavisë, kryeqyteti i sotëm i Malit të Zi quhej ‘Qyteti i Titos’ (serbokroatisht Titograd), emërtim që e mbajti deri në vitin 1992

Për specialistët e historisë së vjetër hapësira e Podgoricës ishte trualli i qyteteve ilire Birziminium dhe Doklea (prej nga mori emrin edhe fisi i dokleatëve). Në motet më të reja, Podgorica në vitin 1864 ishte një kaza e Vilajetit të Shkodrës, kurse me vendim të Kongresit të Berlinit në kundërshtim me vullnetin e banorëve të qytezës u bë pjesë e Mbretërisë së Malit të Zi. Për një udhëtar që vinte nga Cetinja, Podgorica ishte qyteti i parë që zbardhonte me veshjet tipike shqiptare.

“Nga Cetina ne shkuam në Podgoricë ku për herë të parë pashë shqiptarët. Podgorica buiste prej tyre, të gjithë në petkat e tyre kombëtare, meqenëse Mali i Zi ende nuk kishte filluar shtypjen e kësaj”, shkruan udhëtarja e pasionuar britanike Mary Edith Durham. Lidhja Shqiptare e Prizrenit në memorandumet që i telegrafonte Fuqive të Mëdha përmendte shpesh edhe padrejtësinë e cedimit të Podgoricës.

Në vitin 1880, banorët e kësaj qyteze përmes një memorandumi zëronin kundërshtimin e tyre për të pranuar zgjedhën e Cetinës. Është befasuese se malazezët në këtë kohë mund të numëroheshin me gishta. “Banorët e Ulqinit kundërshtuan rreptë cedimin, siç bënë edhe ata të Podgoricës, e cila në vitin 1880 kishte vetëm tridhjetë banorë malazezë”, tregon Miranda Vickers, një njohëse e denjë e historisë shqiptare të shekullit të nëntëmbëdhjetë. 137 vite më vonë, raporti demografik në Podgoricë ka ndryshuar kryekreje.

Në qytetin që dikur zbardhonte prej larg nga plisat e shqiptarëve, shqipja sot është thuajse pranë shuarjes së plotë. Sipas shënimeve të regjistrimit të vitit 2011, nga 150 mijë 977 banorë sa jetojnë brenda në qytet (pa numëruar komunat periferike të Tuzit dhe Golubovcit), vetëm 1404 janë deklaruar shqiptarë ose rreth 1 % e popullatës së përgjithshme

Qeveria përplot me njerëz me dosje dhe histori të dyshimta

Besim Beqaj, Pal Lekaj dhe Valdrin Lluka, janë tre nga ministrat e qeverisë Haradinaj që do të përballen me drejtësinë. Megjithatë, as Beqaj e Lekaj nuk janë të akuzuar për vepra penale që kanë kryer në cilësinë e ministrave të qeverisë aktuale

Besim Beqaj akuzohet për vepra penale në aferën e njohur si ‘Klani Pronti’, ndërsa për Lekajn është ngritur aktakuzë për korrupsion në kohën sa ka qenë kryetar i Gjakovës.. Përveç dy ministrave me aktakuzë të atij të PDK-së dhe AAK-së, me aktakuzë është duke u përballur edhe ministri i zhvillimit ekonomik nga radhët e AKR-së, Valdrin Lluka.

Lluka dyshohet nga Prokuroria e Shtetit se në cilësinë e zyrtarit të lartë në MTI, njëkohësisht edhe Kryeshefit të Agjencisë për Promovimin e Investimeve, më 2014, kishte filluar procedurat për zotimin e mjeteve në vlerë prej 20 mijë euro për OJQ-në “Jakov Innovation Center”, në të cilën kishte qenë njëri prej themeluesve.

Qeveri e skandaleve

Deputetja e Lidhjes Demokratike të Kosovës, Besa Gaxherri në një prononcim për “Bota sot”, ka thënë se kjo qeveri do të duhej të merrte shembull nga qeverisja e LDK-së, ku nuk ishte i përshirë as edhe një ministër me aktakuzë.

“Kjo qeveri nuk është risi për çfarëdo skandali që dëgjojmë. Natyrisht që kjo qeveri është e stër ngarkuar në radhë të parë me ministra, zëvendësministra, këshilltarët, që janë të papranueshme nga aspekti buxhetor, e që edhe e pengoj njëri- tjetrin. Përveç këtyre, kjo qeveri ka shumë ministra me aktakuza dhe është dashur të merret shembull qeveria Mustafa, ku çdo ministër me akuza ka dhënë dorëheqje dhe në kabinetin qeveritar Mustafa 1 ka qenë rregull që ministrat me akuzua të mos përshihen në qeveri. Kjo qeveri është qeveri e skandaleve dhe që ka marrë vendime shumica dërmuese jashtë ligjore dhe me të vërtetë ne jemi duke punuar që të gjejmë formën si ta largojmë këtë të keqe nga vendi”, ka përfunduar deputetja e LDK-së, Besa Gaxherri.

Kosova është në izolim të plotë dhe regres

Njohësi i çështjeve politike Haki Abazi, në një prononcim për “Bota sot”, ka thënë se arsyeja pse Hardinaj nuk i liron këta njerëz nga pozita ka të bëjë me pozitën fragjile, që ka qeveria dhe marrëdhëniet me partnerë.

“Qeveria Hardinaj është një qeveri heterogjene në të gjitha aspektet. As nuk është e majtë e as e djathtë, e më se paku e drejtë. Kjo qeveri është e mbushur me njerëz me histori dhe dosje të dyshimta dhe së fundi edhe me njerëz të akuzuar për abuzim me asetet publike strategjike që janë edhe kategori kushtetuese. Arsyeja pse Hardinaj nuk i liron këta njerëz nga pozita ka të bëjë me pozitën fragjile, që ka qeveria dhe marrëdhëniet me partnerë. Çdo lëvizje mund ta thyejë, edhe ashtu një qeveri që nuk i ka votat e mjaftueshme në parlament. Qeveria Haradinaj është duke mbijetuar falë faktit që PSD nuk është as mish, e as peshk dhe po mundohet të negociojë në fatkeqësinë e vendit. Përndryshe, po të ishte opozita e bashkuar atëherë qeveria Hardianaj nuk do të mbijetonte as edhe një ditë”, ka thënë Abazi.

Tutje Abazi ka shtuar, se gjyqësia është e kapur dhe në linjën e tyre janë njerëz familjarë të pushtetarëve.

“Gjithsesi koston po e paguan vendi dhe qytetarët. Kosova është në izolim të plotë dhe regres. Krejt çka po presin është nëse mos rastësisht BE po i mëshiron për liberalizim të vizave, që mandej u jep njëfarë forcë për ta hedhur asociacionin në çështje të diskutimit. Por, unë mendoj që me agjendë artificiale dhe me parametra jo të vërtetë, e kanë shumë të vështirë që të bindin dikën që e kanë seriozisht. Vetëm në tre muajt fundit kanë liruar Azem Sylën dhe të akuzuar tjerë dhe kanë futur veshët në lesh për kthimin e e Xhabir Zharkut pas ikjes prej vendimit të gjykatës. Kudo në botë ai do të arrestohej për refuzimin dhe ikjen ilegale nga vendi, edhe nëse i është rishkruar dënimi për akuzat fillestare. Procesi për Ramadan Mujën, nuk është përfunduar asnjëherë. Këto janë raste të matshme dhe të kapshme se gjyqësia është e kapur dhe në linjën e gjyqësisë janë njerëz familjarë të pushtetarëve që kontrollojnë procesin plotësisht”, ka përfunduar Abazi.

Qeveria nuk po jep sinjal në krijimin e kushteve për liberalizim te vizave

Drejtori i Qendrës Kosovare për Diplomaci, Selim Daku ka thënë për “Bota sot”, se diçka e tillë aktualisht nuk do të pengojë procesin e liberalizimit të vizave, por duhet të theksojmë që integrimet evropiane, nuk përfundojnë me marrjen e liberalizimit të vizave.

“Ministrat me aktakuza nuk do të duhej të ushtronin funksionin e tyre. Ata do të duhej të dorëhiqeshin nga funksionet për t’i liruar rrugë drejtësisë për zhvillimin e hetimeve. Ministrat me aktakuza nuk do të thotë se janë të fajshëm, por largimi nga ushtrimi i funksionit heqë dyshimet për ushtrim të autoritetit për ndikim në prokurori dhe gjykatë. Kosova është ballafaquar me kërkesën e BE-së për luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit si fenomene të shprehura në Kosovë. Edhe pse qeveria Haradinaj është rënduar nga aktakuzat, Kryeministrit dhe ministrat nuk kanë treguar gatishmëri për reflektim ndaj proceseve të drejtësisë. Kjo nënkupton se qeveria nuk po jep sinjale në krijimin e kushteve për luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit. Edhe pse diçka e tillë aktualisht nuk do të pengojë procesin e liberalizimit të vizave, duhet të theksojmë që integrimet evropiane nuk përfundojnë me marrjen e liberalizimit të vizave”, ka përfunduar Selim Daku.

Rohan: Asociacioni s’do të jetë asgjë e veçantë

“Mua më duket se skenari me më së shumti gjasa është ai mbi normalizimin e marrëdhënieve pa njohje formale”, ka thënë diplomati austriak, duke përmendur shembullin e dy Gjermanive nga vitet e ’70-a si model

Albert Rohan, zëvendës i dikurshëm i Martti Ahtisaarit, të dërguarit të posaçëm të Sekretarit të përgjithshëm të OKB-së për bisedimet mbi statusin përfundimtar të Kosovës, mendon se pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme dhe Serbia e Rusia këtë realitet duhet ta pranojnë. Por, diplomati austriak pret që Prishtina e Beogradi duhet t’i vazhdojnë bisedimet “sepse duhet t’i rregullojnë marrëdhëniet e tyre dhe asnjë proces alternativ nuk ekziston”.

“Mua më duket se skenari me më së shumti gjasa është ai mbi normalizimin e marrëdhënieve pa njohje formale. Në vitin 2007 është bërë fjalë për marrëveshjen gjermano-gjermane nga vitet e ’70-a si model për Kosovën, por këtë Beogradi e ka refuzuar. Ndoshta tash ky model do të jetë i pranueshëm për të dyja palët”, ka thënë ai për shtypin novosadas.

Dy Gjermanitë atëherë e kanë njohur njëra tjetrën si shtete sovrane dhe kanë hapur përfaqësi të ndersjella diplomatike – “misione të përhershme” – por jo edhe ambasada. Marrëveshja ua ka hapur derën shteteve tjera që t’i njohin dhe në vitin 1973 dy Gjermanitë janë bërë anëtare të OKB-së.

Albert Rohan thotë se Asociacioni i komunave serbe nuk do të jetë asgjë e veçantë.

“Zoti Vuçiq e harron faktin se Plani i Ahtisaarit ka qenë i bazuar në kompromis. Kosova ka fituar pavarësinë, ndërsa Serbia zgjidhje të cilat duhet të sigurojnë ekzistencën e bashkësisë serbe në Kosovë. Në asnjë vend tjetër nuk ekzistojnë të drejta aq të gjera për pakicat si në Kosovë. Qëllimi i tyre është të mbrojnë pakicën serbe. Pos kësaj, Kisha ortodokse serbe gëzon imunitet e privilegje në zonat e mbrojtura përreth lokacioneve më të mëdha fetare. Kosova ka pranuar lëshime të mëdha kur e ka pranuar Planin e Ahtisaarit; Serbia deri më tash nuk ka bërë kurrëfare. E drejta e komunave për të bashkëpunuar në formë të Asociacionit është në harmoni me Kartën evropiane mbi vetëqeverisjen lokale të Këshillit të Evropës. Bashkësi të tilla ekzistojnë në shumë vende, duke përfshirë edhe Austrinë e Gjermaninë, dhe ato kanë rol të dobishëm këshillues. Por nuk kanë kompetenca ekzekutive.”

Duke folur për pozicionin e ShBA-ve dhe të Rusisë në bisedime, ai ka thënë se njohja eventuale e pavarësisë së Kosovës nga Beogradi nuk do të ndikojë automatikisht edhe në Moskën – “Rusia – për arsye të saj – mund ta vazhdojë të bllokojë. Për ShBA-në ai ka thënë se nuk është duke luajtur rol prijës në
Ballkan, por kryesisht e mbështet atë që bën BE-ja.

Ka vdekur babai i kryeministrit Haradinaj

Babai i kryeministrit Ramush Haradinaj, Hilmi Haradinaj, ka vdekur mbrëm. Lajmin e ka bërë publik vetë kryeministri Ramush Haradinaj

Në një postim në profilin e tij në Facebook, Ramush Haradinaj, ka treguar se sonte pas një sëmundjeje të rëndë ka ndërruar jetë babai i tij, Hilmi Haradinaj. Sipas kryeministrit, varrimi do të bëhet të hënën, në ora 14:00, në Gllogjan. Hilmi Haradinaj ishte shtrirë para disa ditësh në spital.

Ky është postimi i plotë i Ramush Haradinajt:

“Të dashur miq,

Ju njoftoj se sonte, pas një sëmundjeje të rëndë, ka ndërruar jetë babai ynë, Hilmi Haradinaj.

Varrimi i të ndjerit bëhet të hënën, më 18 Qërshor ora 14, në Gllogjan.

Të ndjerit Dritë i pastē shpirti!”

Ndërsa Zëvendëskryeministri Fatmir Limaj, ka thënë se “bacën Hilmi do ta kujtojmë gjithmonë si një burrë të urtë, i cili i dha shumë Kosovës”.

“Me dhimbje të thellë morëm lajmin për vdekjen e babait të heronjve të Kosovës, Luan e Shkelzen Haradinajt, bacës Hilmi. Në emër të Nismës Socialdemokrate dhe në emrin tim personal i shpreh ngushëllimet më të sinqerta kryministrit Haradinaj, familjes dhe gjithë miqve të bacës Hilmi! Bacën Hilmi do ta kujtojmë gjithmonë si një burrë të urtë, i cili i dha shumë Kosovës. Lavdi jetës dhe veprës se tij! Pusho i qetë baca Hilmi”, shkroi ai në Facebook.

Nënkryetari i Organizatës së Veteranëve të UÇK-së, Nasim Haradinaj, pas vdekjes së Hilmi Haradinajt, ka shkruar se ai do të jetë sinonim i përballimeve dhe qëndresës.

“Baca Mil, sot u ndave nga kjo jetë, për të vazhduar përjetësinë me njerëzit tuaj heronj dhe gjithë heronjtë dhe dëshmorët e kombit …!Do jeni sinonim i përballimeve dhe qëndresës…Lavdi”, ka shkruar ai në Facebook.

Ngushëllime ka shprehur edhe vartësi i Haradinajt në Qeveri, Behgjet Pacolli. “Baca Hilmi dha gjithçka për Kosovën. Ai sot nuk është në mesin tonë, fizikisht, por kujtimi i tij do të jetë i paharruar. Ngushëllimet e mia më të thella familjes Haradinaj, Gllogjanit dhe tërë Kosovës”, ka shkruar Pacolli.

Edhe presidenti i vendit, Hashim Thaçi, ka shprehur ngushëllime për vdekjen e Hilmi Haradinaj. “Me dhimbje të madhe mora lajmin për ndarjen nga jeta të bacës Hilmi. Ishte një burrë i urtë, i matur dhe atdhetar i devotshëm, që Kosovës i dha shumë. Baca Hilmi përballoi shumë sfida në jetë. Ngushëllimet më të sinqerta kryeministrit Haradinaj, familjarëve dhe gjithë miqve të tyre. Qoftë i përjetshëm kujtimi për të”, tha ai.

Vëllezërit e Beg Rizës kundër njëri tjetrit: Tezakja e tyre sqaron gjithçka

Zize Liza Pepshi një anëtare e devotshme e LDK-së në diasporë, njëkohësisht tezake e Beg Rizës, ka reaguar ashpër ndaj vëllait të Begut, Ramizit i cili pas konfliktit të vëllait të tij, Aliut me kreun e Qeverisë Ramush Haradinaj ku nuk e lejoi ta zbulonte shtatorën e Begut, Ramizi ka publikur një fotografi me Ramush Haradinaj ku në nëj farë mënyre kërkoi flaje për sjelljen e Aliut

Zize Pepshi përmes një postimi në Facebook thotë se, tëzakut të saj, Ramizit po i përzihat diçka në bark kur po ia ngucin Ali Ahmetin dhe Ramush Haradinajn. Ajo e pyet Ramizin se pse po del kundër vëllait të gjallë dhe atij të ramë në pritë nga tradhtia?

Ky është postimi i Zize Liza Pepshit pa ndërhyrje:

“Tezaku, Ramiz Riza, kërkoj falje për, gjëja sjelljen jo të mirë të vëllaut të tij, Ali Riza, që nuk lejon kryeministrin, R. Haradinaj, ta zbuloj shtatorën e vëllait të tij, Beg Rizaj.

Këtij tezakut, Ramiz Riza, diçka po i përzihet në bark, kurë po ja ngucin, Ali Ahmetin, atëherë dhe Ramush Haradinaj, tash.

Çka ke tezak, Ramiz që po gjuhesh për njerëz që mund të jen të dyshimt në rastin Kumanova ?

Ç’far po të përzihet nëpër bark, kêshtu ?

Kush po të shtynë Ty, të ngrihesh kunder vëllaut të gjallë, Aliut dhe vëllaut tashme të ramë në pritë nga tradhëtia, Begut ?

Shumë më e ndershme do të ishte, të mos flisje fare, sepse, tezak Ramiz, mund të mbushesh më mëkat, ndaj shpirit të vëllaut Begut, dhe shokut të tij Mirsad Ndrecaj….

Tezak, po të ishin veq pak të ndershem ata që sollen shtatorën e Begut, nuk do ta ndanin nga Mirsadi, ata shkuan dhe vdiqen bashk.

Pa më trego tezak, pse nuk reagove në këtë pikë, por, reagove kunder sjelles shumë të drejtë të vëllaut, Aliut i cili ka plotësisht të drejtë, t’a zbuloj shtatorën e vëllaut të vet ! ZLP”.

Ndryshe më herët Ramiz Rizaj ka folur për incidentin e ndodhur sot në Deçan gjatë jatë zbulimit të shtatores së vëllait të tij Beg Rizajt.

Përmes një postimi në Facebook, ai ka shkruar se “nganjëherë në ngjarje të mëdha ndodhin keqkuptime për të cilat unë si kryefamiljar i familjes Riza kërkoj falje për një lëshim që na ndodhi në manifestimin e sotëm..!!”.

Postimi i plotë:

Nganjëherë në ngjarje të mëdha ndodhin keqkuptime për të cilat unë si kryefamiljar i familjes Riza kërkoj falje për një lëshim që na ndodhi në manifestimin e sotëm..!!

Shumë gojëkëqij dhe media fatkeqësisht u munduan ta përshkruajnë si incident me Kryeministrin, por jo Kurrë, Kurrë s`ka ndodhë as nuk ndodhë që familja jonë të ketë ndonjë paqartësi apo kundërshtim ndaj Heroit të gjallë të Shqiptarisë, Kryeministrit të Republikës së Kosovës Ramush Haradinaj..!!

#Gjithmonë me ty Nderi i Kombit#