Zgjedhjet, test për partitë dhe procesin euro-integrues

Zgjedhjet lokale të së dielës vlerësohen si testi më i rëndësishëm për proceset demokratike në Maqedoni, pas zgjedhjeve parlamentare të dhjetorit të vitit të kaluar dhe formimit të Qeverisë së re, katër muaj më vonë, me çka edhe u mbyll kriza e gjatë politike në vend

Mbarëvajtja e procesit zgjedhor, sipas njohësve të çështjeve politike, në radhë të parë shihet si barometër nëse institucionet janë konsoliduar pas krizës së rëndë për organizimin e zgjedhjeve të lira dhe demokratike.

Përfaqësuesit ndërkombëtarë, para por edhe gjatë fushatës zgjedhore kanë qenë të qartë në thirrjet e tyre, se zgjedhjet e 15 tetorit duhet të jenë shumë më të mira se zgjedhjet e parakohshme parlamentare në dhjetor.

“Maqedonisë, si asnjëherë më parë i duhen zgjedhje të atilla që do të dëshmonin se Maqedonia është e gatshme të jetë kandidate për anëtarësim, të nisë bisedimet, të bëhet anëtare e NATO-s e kështu me radhë. Pra, as që duhet të mendojmë, e lëre më të ndodhin parregullsi në mbarëvajtjen e procesit zgjedhor, i cili duhet të jetë në përputhje të plotë me të gjitha kërkesat dhe rekomandimet e bashkësisë ndërkombëtare”.

“Këtë duhet ta mundësojnë KSHZ-ja, MPB-ja, por edhe çdo shtetas, që të dëshmojmë se jemi të përcaktuar në rrugën tonë për në familjen e shteteve me demokraci të zhvilluar”, thotë Nikolla Dujoski, profesor i sistemit politik në Fakultetin e Drejtësisë në Shkup.

Zgjedhjet lokale më 15 tetor do të zhvillohen në 80 komuna dhe Shkupin, si njësi e veçantë e pushtetit lokal me dhjetë komuna brenda tij, por me kompetenca të kufizuara. Në garë për drejtimin e këtyre komunave janë 19 parti politike dhe koalicione të ndryshme përfshirë edhe kandidatët e pavarur.

Gara kryesore zhvillohet ndërmjet dy blloqeve politike, dy partive maqedonase, LSDM-së dhe VMRO DPMNE-së opozitare nga njëra anë, dhe bllokut tjetër shqiptar, BDI-së dhe partive tjera si Lëvizjes Besa, PDSH-së por edhe Aleancës për Shqiptarët, e cila edhe pse është në qeveri synon të sfidojë në këto zgjedhje partnerin e saj qeverisës, BDI-në.

Analisti Albert Musliu thotë se zgjedhjet lokale gjithashtu shihen si testi për popullaritetin e partive politike për shkak të rezultatit të ngushtë mes tyre në zgjedhjet parlamentare të dhjetorit.

“Për dy subjektet më të mëdha politike ky proces zgjedhor ka një rëndësi të veçantë. Për partinë në pushtet, LSDM, do të jetë një rikonfirmim për orientimin e tyre reformues, apo vazhdimit të reformave, ndërsa për VMRO-në opozitare rëndësia e këtij procesi do të jetë ajo e nisjes së reformave të brendshme nëse humbin zgjedhjet apo e vazhdimit të politikës së deritashme kundërshtuese nëse arrijnë rezultat pozitiv”, vlerëson Musliu.

Ai shton se blloku shqiptar partitë e reja do të tentojnë të ruajnë apo edhe të rrisin rezultatin kundrejt dy partive më të vjetra e të cilat nga ana tjetër do të tentojnë të rikthejnë elektoratin e humbur.

Sa i përket fushatës elektorale, ai thotë se ajo ka qenë më korrekte para se gjithash tek partitë shqiptare të cilat për herë të parë kanë dalë me oferta dhe programe duke mbajtur llogari mbi mënyrën e realizimit të tyre.

“Unë mendoj se skena politike shqiptare ka qenë më korrekte, së paku në nivelin e premtimeve, ka pasur më shumë debate, qytetarët kanë qenë më syçelë, kandidatët nuk janë lejuar të bëjnë premtime të kota pasi ata janë pyetur direkt nga qytetarët se nga se si dhe prej nga do të realizojnë premtimet e bëra”, thotë Musliu.

Të drejtë vote në zgjedhjet e së dielës kanë rreth 1.8 milion qytetarë, ndërsa procesi zgjedhor do të mbikëqyret nga rreth 5 mijë vëzhgues vendor dhe rreth 400 të huaj.

PLLAKA III: ÇELËSI I MENÇURISË

Unë, Thoth, Atlantidasi, e jap mençurinë time, jap dijet e mia, jap pushtetin tim. Lirisht ua jap bijve të njerëzve. E jap që edhe ata të mbushen me mençuri për të ndriçuar nëpër botë mbi velin e natës. Mençuria është fuqi dhe fuqia është mençuri, dhe të dyja bashkë e bëjnë gjithçka të përsosur. Mos ji krenar, o njeri, për mençurinë tënde! Fol me injorantin me të njëjtën dashamirësi siç flet edhe me të diturin! Nëse dikush vjen tek ti i mbushur me dije, dëgjoje dhe verja veshin fjalëve të tij, sepse mençuria është gjithçka.

Mos hesht kur të keqen e flasin si të Vërtetë, sepse drita e diellit shkëlqen mbi të gjitha gjërat! Do të ndëshkohet kushdo që shkel Ligjin, sepse liria vjen vetëm nëpërmjet Ligjit. Mos shkakto frikë, sepse frika është robëri, një zinxhir që i lidh njerëzit në errësirë. Dëgjoje zemrën tënde gjatë gjithë jetës! Bëj më shumë nga sa të është urdhëruar të bësh! Edhe kur të kesh fituar pasuri, dëgjo prapë zemrën tënde, sepse të gjitha pasuritë nuk kanë asnjë vlerë, nëse zemra tënde është e vakët. Mos e zvogëlo kohën e gjërave që i bën me qejf; për shpirtin kjo gjë është e neveritshme (të bësh gjëra pa dëshirë). Nuk devijojnë ata që udhëhiqen, por ata që kanë humbur, nuk mund ta gjejnë dot rrugën e drejtë. Po të shkosh tek njerëzit, shko me Dashuri nga thelbi i zemrës tënde. Nëse dikush vjen të të lypë një këshillë, lere të shprehet lirshëm, derisa ta thotë gjithçka për të cilën ka ardhur tek ti. Nëse ai heziton të ta hapë zemrën, do të thotë se ti, gjykatësi, ke vepruar gabim.

Mos përsërit diskutime ekstravagante, dhe as mos dëgjo diskutime të tilla, sepse janë fjalë të njeriut që nuk është në ekuilibër. Mos fol në mënyrë të tillë, kështu që ai, para teje të mund ta njohë mençurinë. Heshtja është flori. Fjalët e shumta janë fukarallëk. Mos të të rritet mendja mbi bijtë të njerëzve, që mos të të bjerë ajo më poshtë se pluhuri!Po qe se njerëzit të nderojnë e të respektojnë, qofsh i nderuar për mençuri dhe njerzillëk! Nëse do ta njohësh karakterin e një miku, mos pyet shokun, por rri në shoqëri me të! Bisedo me të, vëzhgoje zemrën e tij nga fjalët që thotë dhe nga veprimet që bën. Duhet të jetë e dobishme çfarë hyn në qilar, dhe gjërat, që janë prona tënde, duhet t’i ndash me miq!

Budallai, dijen e konsideron si injorancë, dhe gjërat fitimprurëse, budallait i duken të dëmshme. Ai jeton në vdekje. Prandaj dhe ushqehet me ushqimet e saj. Njeriu i mençur e lejon zemrën e tij të rrjedhë e të dalë nga shtrati, por e mban gojën të heshtur. O njeri, dëgjoje zërin e mençurisë, dëgjoje zërin e dritës! Ka mistere në Kozmos, që kur zbulohen, e mbushin botën me dritën e tyre. Kushdo që dëshiron të jetë i lirë nga vargonjtë e errësirës antike, le të bëjë fillimisht ndarjen e materiales prej jomateriales, të zjarrit nga toka; sepse dijeni se ashtu si toka zbret në tokë, po ashtu edhe zjarri ngjitet përpjetë tek zjarri dhe bëhet një me të. Kushdo që e njeh zjarrin që ka brenda, ai do të ngjitet tek zjarri i përjetshëm dhe do të jetojë përjetësisht në të. Zjarri, pikërisht zjarri i brendshëm, është më i fuqishmi, sepse i kalon të gjitha gjërat dhe depërton në të gjitha gjërat e Tokës. Njeriu e mbështet veten vetëm mbi atë që i reziston. Kështu Toka duhet t’i rezistojë njeriut duhet t’i rezistojë Tokës, në të kundërt ai nuk ekziston dot. Jo të gjithë sytë shohin me të njëjtin vizion, sepse njërit një objekt i duket me një formë dhe ngjyrë të caktuar, kurse një syri tjetër i duket tjetërlloj. Po kështu edhe zjarri i përjetshëm ndryshon ngjyrën dhe nuk është njësoj si një ditë dhe tjetrën.

Kështu flas unë Thoth, prej mençurisë sime, sepse njeriu është një zjarr që digjet duke ndriçuar në natë; asnjëherë nuk është shuar në velin e errësirës, asnjëherë nuk është shuar nga errësira e natës. Përmes mençurisë sime pashë në zemrat e njerëzve, dhe i gjeta të burgosur nga skllavëria e konflikteve. Liroje, o vëlla, zjarrin tënd, nga mundimi! Nga frika ajo konsumohet në hijen e natës! Dëgjo o njeri dhe vere vath në vesh këtë mençuri nga goja ime: ku rreshtin së ekzistuari emri dhe forma? Vetëm në vetëdije, në të padukshmen, shndrir një forcë e pafundme rrezatimi Format, që krijon me shkëlqimin e vizionit tënd, janë në të vërtetë pasoja që ndjekin shkakun tënd. Njeriu është një yll i kufizuar në një trup, derisa, në fund, të çlirohet nëpërmjet luftës së tij të brendshme. Vetëm nëpërmjet përpjekjeve dhe duke punuar rëndë deri në maksimum, ylli brenda teje do të mund të çelë sërish në një jetë të re. Ai që njeh zanafillën e të gjitha gjërave, ylli i tij është i lirë prej mbretërisë së natës. Mbaj mend, o njeri, që, të gjitha gjërat që ekzistojnë, janë vetëm forma tjetër e asaj që nuk ekziston. Gjithçka që ka ekzistuar po transformohet në një tjetër gjë, as ti nuk bën përjashtim. Vëzhgoje Ligjin, sepse gjithçka është Ligj.

Mos kërko çfarë është jashtë Ligjit, sepse është diçka që ekziston vetëm në iluzionet e shqisave. Mençuria mbërrin tek të gjithë fëmijët e saj përderisa ata shkojnë drejt mençurisë. Drita ka mbetur e fshehur përmes të gjitha epokave. Zgjohu o njeri dhe bëhu i mençur! Kam udhëtuar thellë në misteret e jetës, duke pyetur e kërkuar të fshehtat. Më dëgjo me vëmendje o njeri, dhe bëhu i mençur! Larg, nën koren e tokës, në Sallat e Amenti-t, pashë mistere që iu janë fshehur njerëzve. Kam udhëtuar shpesh në shtegun e thellë të panjohur, kam parë Dritën që është Jeta mes njerëzve. Atje, poshtë Lules së Jetës që jeton gjithmonë, unë kërkova zemrat dhe sekretet e njerëzve. Atje zbulova se njeriu po rritet, por ai jeton në errësirë; dhe drita e zjarrit të madh fshihet në brendësi. Përpara Zotave të Amenti-t të fshehtë, unë mësova mençurinë që ua solla njerëzve. Ata janë Zotat e Mençurisë Sekrete të madhe, sjellë prej një të ardhme të pafundme. Shtatë janë ata, Zotat e Amenti-t, mbizota supremë të Bijve të Mëngjesit, Diej të Cikleve, Zotër të Mençurisë. Ata nuk janë si bijtë e njerëzve. Tre, Katër, Pesë, dhe Gjashtë, Shtatë, Tetë, Nëntë janë titujt e Zotave të njerëzve. Nga e ardhmja e largët, pa formë, e megjithatë të formuar, erdhën ata si mësues për bijtë e njerëzve.

Ata jetojnë përgjithmonë e megjithatë nuk janë të gjallë, jo të lidhur me jetën dhe në çdo rast të lirë nga vdekja. Ata mbretërojnë përgjithmonë me mençuri të pafund, të kufizuar e megjithatë të lirë prej Sallave të errëta të Vdekjes. Ata kanë Jetë në veten e tyre, e megjithatë është një jetë që nuk është jetë, të lirë nga gjithçka janë Zotat e së Gjithës. Prej tyre rrjedhin Logos-et, mjetet e tyre të pushtetit mbi gjithçka. E pamatë është shprehja e tyre, e megjithatë fshihet në vogëlsi, formuar prej një forme, të njohur, e megjithatë të panjohur. Tre ka çelësin e të gjithë magjisë së fshehtë, ai është krijuesi i sallave të të Vdekurve; duke e shtrirë pushtetin përpara, duke e mbështjellë me errësirë në qefin, duke lidhur shpirtrat e bijve të njerëzve; duke dërguar errësirën, duke lidhur forcën e shpirtit; administrator i negatives tek bijtë e njerëzve. Katra është ai që shpërndan fuqinë. Ai, Zot i Jetës për bijtë e njerëzve. Prej Drite është trupi i tij, prej flake është shprehja e tij; çlirimtar i shpirtrave të bijve të njerëzve. Pesa është mjeshtri, Zot i të gjithë magjisë – Çelës i Fjalës që jehon mes njerëzve. Gjashta është Zot i Dritës, shtegu i fshehtë, rrugëtimi i shpirtrave të bijve të njerëzve.

Shtata është Zot i pafundësisë, mjeshtër i Hapësirës dhe çelës i Kohëve. Teta është ai që urdhëron evolucionin; peshon dhe ekuilibron udhëtimin e njerëzve. Nënta është ati, e pamatë është shprehja e tij, duke formuar e duke ndryshuar nga jashtë të paformën. Meditoni mbi simbolet që po ju jap! Ato janë Çelësa edhe pse iu janë fshehur njerëzve. Mbërri gjithmonë e më lart, o Shpirt i mëngjesit! Drejtoji lart mendimet e tua, lart për tek Drita dhe për tek Jeta! Në çelësat gjej numrat që po të jap, dritë në shtegun e jetës drejt jetës. Kërko me mençuri! Drejtoji për në brendësi mendimet e tua! Mos e mbyll mendjen para Lules së Dritës! Vendos në trupin tënd një imazh të formë- mendimit! Mendo për numrat që do të të çojnë tek Jeta! E qartë është udha për atë që ka mençuri. Hapja portën Mbretërisë së Dritës! Shpërndaje flakën tënde si një Diell i mëngjesit!

Lere jashtë errësirën dhe jeto në ditën! Merri këta, o njeri, si pjesë të qënies tënde, Të Shtatët që janë por jo ashtu siç duken. Hape veten, o njeri! Ke mençurinë time. Ndiqe rrugën në mënyrën që të tregova! Zota të Mençurisë, Diej të Mëngjesit, Dritë dhe Jetë për bijtë e njerëzve.

Rama “kërcënon” BE-në: Na është sosur durimi…

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, akuzon Brukselin për marrëdhënie të padrejta me vendin e tij. Ai thekson se shqiptarëve u është sosur durimi me Bashkimin Evropian dhe se qëndrimi i Brukselit në çështjen e hapjes së negociatave është një çmenduri pasi sipas tij, BE po i jep më shumë përparësi procesit të integrimit të Serbisë dhe Malit të Zi, ndërsa ka anashkaluar vendin tonë

Në një intervistë për gazetën gjermane, “Frankfurter Rundschau”, Rama shprehet se nuk e kupton frikën e udhëheqësve europianë, të cilët sipas tij, e lidhin hapjen e negociatave të pranimit në BE, me zgjedhjet në vendet e tyre apo rebelimin e opinionit publik. Sipas Ramës, e gjitha kjo është një çmenduri.

Z.Rama, në Shqipëri janë ngritur disa komisione vetingu, për rishikimin e pozicionit të atyre gjyqtarëve dhe prokurorëve që janë të korruptuar, apo që kanë abuzuar me detyrën. Çfarë prisni nga ky proces?

Ky proces është vendimtar për një arkitekturë të re të sistemit të drejtësisë, të cilin ne e kemi ndryshuar përmes reformave të thella. Ne kemi – figurativisht – një Pallat të ri të Drejtësisë. Dhe këto kontrolle, do të sigurojnë që banorët e këtij Pallati Drejtësie të skanohen, dhe disa prej tyre nuk do të jenë më në gjendje të hyjnë atje. Së shpejti, do të shohim rezultate konkrete.

Sa thellë është i rrënjosur korrupsioni në sistemin gjyqësor shqiptar?

Një pjesë e konsiderueshme e njerëzve me siguri që do të përjashtohen. Procesi aktual nuk lë hapësirë ​​për t’i shpëtuar, ose për të depërtuar në sistem.

Reforma në gjyqësor, lidhet gjithashtu me fillimin e negociatave me Brukselin për pranimin në BE. Kur mund të fillojnë ato?

Kjo nuk na është bërë asnjëherë e ditur nga BE, pasi pozicionet dhe kushtet ndryshojnë vazhdimisht. Na u tha që negociatat do të fillonin kur Reforma Kushtetuese të realizohej në kuadër të Kapitullit mbi Drejtësisë në negociata. Pra, ndryshuam Kushtetutën, por bisedimet e pranimit nuk kanë filluar.

Pastaj na u tha se ligji ishte i rëndësishëm për komisionet e vetingut. Pastaj na u tha se ishin të rëndësishme zgjedhjet parlamentare, që ne të çelnim negociatat. Tani kemi bërë gjithçka, dhe do shohim se çfarë do të ndodhë. Nisja e bisedimeve mund të ndodhë vitin e ardhshëm nëse Këshilli i BE-së jep një mendim pozitiv, por mund të mos ndodhë as vitin e ardhshëm. Procesi i zgjerimit, është bërë gjithnjë e më i padrejtë, dhe më pak i parashikueshëm për shtetet kandidate. Dhe ky nuk është një problem i Shqipërinë, ai ka të bëjë me vetë Evropën.

Presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker, ka folur në fjalimin e tij “Gjendja e Unionit” mbi perspektivën e zgjerimit. Megjithatë, në letrën e tij drejtuar Presidentit të Këshillit, ai përmendi vetëm Serbinë dhe Malin e Zi për mundësinë e anëtarësimit në vitin 2025, ndërsa Shqipërinë as që e zuri në gojë…

Unë nuk mendoj se ju duhet ta lexoni në këtë mënyrë. Ai nuk i ka përjashtuar të tjerët, por ka përmendur vetëm Serbinë dhe Malin e Zi, sepse këto vende janë tashmë duke negociuar.

Ekziston një shqetësim i dytë, sipas së cilit Ballkani nuk trajtohet më sipas performancës së vendeve të veçanta, por po i afrohet BE-së si rajon…

Unë nuk dua që parimi i lidhur me performancën të braktiset, dhe nuk besoj se BE-ja do ta bëjë këtë. Ai është i rëndësishëm që shtetet të përmirësohen realisht. Nëpërmjet integrimit në BE, ne mund të modernizojmë vendet tona, dhe ndërtojmë institucione demokratike dhe të sundimit të ligjit. Por edhe BE-ja ka nevojë të reformohet.

Unë jam i bindur se boshti i ripërtërirë midis Berlinit dhe Parisit, do ta shtyjë këtë përpara këtë proces. Unë gjithashtu bie dakord me presidentin francez, Emanuel Macron, se duhet të ketë shpejtësi të ndryshme. Sepse nëse doni të keni një BE më fleksibile dhe funksionale, duhet të ecni përpara dhe të mos e ndërtoni gjithçka mbi vendimet konsensuale.

A prisni një ndryshim të kursit në strategjinë e zgjerimit?

Unë nuk e pres diçka të tillë. Problemi nuk është ajo që thotë, por ajo që bën Evropa. Në rastin tonë është krejtësisht e padrejtë, sepse ne jemi një shtet anëtar i NATO-s. Mali i Zi është anëtarësuar në aleancë shumë më vonë. Për më tepër, ne jemi shumë më përpara Malit të Zi në kapitujt vendimtarë që kanë të bëjnë me gjyqësorin. Serbia gjithashtu duhet të vazhdojë t’i kryejë këto reforma.

Ne i kemi bërë realizuar ato tashmë. Është diçka fantastike që negociohet. Por është thjesht e padrejtë që ne nuk po negociojmë. Nuk e kuptoj këtë frikë të pabesueshme të udhëheqësve europianë, kur e lidhin vazhdimisht fillimin e negociatave të pranimit në union, me zgjedhjet në vendet e tyre apo rebelimin e opinionit publik. Kjo është çmenduri. Do të qe ende e kuptueshme që vetë anëtarësimi të shtyhet disi. Por kjo ka të bëjë me negociatat. Dhe negociatat, janë diçka që vetëm sa na ndihmon në rrugëtimin tonë.

A mendoni se vendet e BE-së, duan të ngadalësojnë procesin e zgjerimit?

Kjo s’ka të bëjë me atë që mendoj. Kjo është diçka e prekshme, e dukshme dhe e qartë. Ndonjëherë pyes veten nëse këta liderë evropianë, e kanë menduar realisht se çfarë janë duke bërë. Apo ndoshta ka të bëjë me faktin, se është në axhendën e tyre, dhe kjo është arsyeja pse ata dëgjojnë vetëm administratat apo këshilltarët e tyre.

Çështja është politikisht shumë e qartë. Ata mund të thonë se po negociojmë me të 6 shtetet në Ballkan, se bisedimet do të jenë shumë të vështira, dhe se s’do të ketë anëtarësim nëse vendet nuk janë të gatshme. Por është absurde të thuhet: Ju jeni një kandidat për t’u bashkuar me ne, por ne nuk negociojmë me ju. Kjo është si të thuash:Duam të martohemi, por nuk mund të flasim për martesën.

Ata kanë thënë se “unione më të vogla” do të krijohen, nëse nuk ka një unifikim të Ballkanit Perëndimor në BE. Kjo ka forcuar frikën në Serbi për krijimin e një Shqipërie të madhe, pra një bashkimi midis Shqipërisë dhe Kosovës. A i kuptoni këto frikëra?

Këto frikëra do të rriten. Nuk është se unë e dua këtë, por kjo është logjike. Kosovarët qenë nën një regjim shumë brutal, dhe gjithësesi mund të lëviznin në Evropë. Tanimë ata kanë shtetin e tyre, dhe nuk mund të udhëtojnë më. Jo vetëm që ka një lodhje të vazhdueshme, por ka edhe një lodhje nga durimi.

Nëse përmendni “unione më të vogla”, është e qartë që ju flisni për një bashkim me Kosovën…

Ne nuk jemi më në komunizëm, dhe për këtë arsye mund të flasim lirisht. Gjyshërit e kosovarëve aktualisht të rinj, jetonin në një shtet që nuk e njihte kombësinë e tyre dhe statusin e republikës. Tani ata kanë shtetin e tyre, por janë të kapsuluar në një shtet të izoluar. Ata janë populli i vetëm në të gjithë Evropën, që nuk mund të largohet nga vendi i vet. Për shkaqe të pakuptimta.

Ata kanë qenë subjekt i kushteve për liberalizimin e vizave me vendet e hapësirës Shengen. BE-ja është shprehur se në fillim duhet të arrihet një marrëveshje kufitare me Malin e Zi, por në të njëjtën kohë Brukseli po negocion tashmë me Serbinë, një shtet që as nuk e ka njohur Kosovën, dhe aq më tepër kufijtë e Kosovës.

A e shihni veten si një mbrojtës të shqiptarëve në rajon, pasi ju shohim të flisni shpesh në emër të tyre?

Do të kisha thënë të njëjtën gjë edhe nëse do të kishte të njëjtën padrejtësi ndaj serbëve. Nëse Serbia do të qe e izoluar, do të thosha sërish:Ç’është kjo marrëzi?

Por gjatë muajve të fundit, partitë shqiptare nga Maqedonia erdhën këtu në Tiranë që t’i ndihmonit të arrinin një marrëveshje. Ata janë shqiptarë nga një vend fqinj. Kështu që unë ju pyes nëse e konsideroni veten si mbrojtës të shqiptarëve. Së fundmi jemi në Ballkan, ku mendimi etnik është në qendër, dhe është i lidhur me çështjet e stabilitetit dhe integritetit të territoreve shtetërore.

Unë nuk mendoj se do të shpërthente ndonjë skandal, në rast se qeveria austriake do të punonte për austriakët jashtë shtetit, dhe shqiptarët në Maqedona nuk janë një minoritet, por një komb shtet-formues. Nëse ne i ndihmojmë ata, ndihmojmë edhe konsolidimin e shtetit maqedonas.

Megjithë akuzat e rënda, një intervistë interesante e Ibrahim Kelmendit

Në intervistën Ibrahim Kelmendi përgjigjet se psse nuk pati sukses rezistenca – protestat e viteve 80-ta? Çka thotë Ibrahim Kelmendi për rezistencën paqësore të Ibrahim Rugovës, për PDK-në e LDK-në, për demarkacionin dhe për Ramush Haradinajn, për rezikun nga radikalizmi islamik etj

Pse rezistenca e viteve të tetëdhjeta të shekullit të kaluar nuk ishte aq frytdhënëse sa ajo e viteve të nëntëdhjeta dhe a ishte ndryshimi i qasjes ideologjike marksist-staliniste e leniniste ndaj zgjidhjes së çështjes kombëtare në një qasje paqësore, humaniste e demokratike që u praktikua nga Ibrahim Rugova çelësi i suksesit që i’a hapi derën ndërkombëtarizimit frytdhënës të çështjes kombëtare, apo ishin rrethanat dhe raportet e ndryshuara ndërkombëtare pas rrënimit të murit të Berlinit, shpërbërjes së bllokut lindor, Bashkimit Sovjetik, Jugosllavisë dhe luftrave të njëpasnjëshme të Serbisë me fqinjët e saj, si dhe gjenocidet në Vukovar e Srebrenicë faktorët vendimtarë që e përcaktuan ndryshimin e kursit, qasjes dhe kahjes së faktorit ndërkombëtar ndaj zgjidhjes së çështjes shqiptare në Ballkan?

Rezistenca e viteve 80-të nuk i pati sukseset e viteve të 90-ta për dy arsye kryesore: E para, sepse ish-RSFJ ishte unike kundër rezistencës shqiptare gjatë viteve të 80-ta, dhe falë rezistencës shqiptare, ai unitet jugosllav u shkapërderdh në fund të viteve të 80-ta. E dyta, Perëndimi kishte interesa vitale politike për Jugosllavinë, pavarësisht se ishte komuniste, moniste, diktatoriale.

Vetëm injorantët një-dimensional shqiptarë mendojnë se Perëndimi ka prioritet liritë demokratike të popujve. Jo, Perëndimi ka, para së gjithash, interesa imperialiste, të dominimit të tregjeve botërore, për çka i nevojitet edhe dominimi politik. Për atë qëllim Jugosllavinë e shpërdoronin si kalë troje në “botën e tretë”, “bllokun e të paangazhuarve”, ku demagogu dhe marioneta Tito kishte një rol të madh. Gjithë bota e di se asnjë shtet në botë nuk ka diktaturë me fashiste se Arabia Saudite. Megjithatë, Perëndimi nuk pjerdh për atë diktaturë fashiste të Arabisë, meqë prioritet kanë përfitimet ekonomike dhe interesat gjeostrategjike, që i realizojnë përmes mbretërisë kukull – dinastisë së Saudëve.

Për të argumentuar këtë të vërtetë, po ofroj prova konkrete. Në emigracion kishte me tepri organizata djathtiste. Asnjëra nga ato nuk është përkrahur nga Perëndimi, në angazhimet e tyre për çlirim të Kosovës. Tjetra, emigracioni kroat ishte i tëri demokratik e djathtist, nuk kishin fare ndonjë organizatë majtiste. Asnjë organizatë kroate nuk është përkrahur nga Perëndimi. Përkundrazi, shërbimet inteligjente të Perëndimit kanë ndihmuar shërbimet jugosllave për të përndjekur emigracionin politik kroat, demokratik e djathtist dhe ua kanë mundësuar vrasjen e dhjetëra veprimtarëve kroatë.

Përkrahja e Ibrahim Rugovës dhe politikës “pacifiste” ishte vetëm taktikë, për ta viktimizuar Kosovën pa u përdorur dhuna ushtarake. Burimin ajo përkrahje e kishte të miqtë e Serbisë, si ta zëmë organizata Sant Egidio e Romës me Vincenzo Paljan, nga amerikanët serbofilë që kishin kapur administratën amerikane, nga serbofilët europianë. Ndodhte ashtu, sepse shërbimet serbe bashkëpunonin me simotrat e saj në Perëndim e Lindje, Jug e Veri, dhe i informonte se ajo lëvizje pacifiste ishte nën kontroll e nën komandim të Beogradit.

Kjo ka vazhduar deri në fillim të vitit 1999, kur qeveritë perëndimore nuk mund të arsyetonin më para popujve të tyre përkrahjen e Serbisë fashiste, prandaj ndodhi kthesa, që të mos ndodhte një katastrofë humanitare e gjenocid në Europë, me përmasa më të mëdha se sa në Bosnjë. Shkurt e shqip: ishte meritë e Lëvizjes dhe e UÇK-së që mundi të krijonte rrethanat, të cilat e detyruan Perëndimin të bëjë kthesën e madhe – deri edhe te intervenimi ushtarak kundër Serbisë fashiste! Ndërsa “lëvizja pacifiste” e Ibrahim Rugovës i shërbeu Perëndimit si një argument shtesë, për të arsyetuar intervenimin ushtarak, meqë protestat e miqve të Serbisë, të antiamerikanëve, e pacifistëve në gjithë botën, ishin tepër të mëdha.

Ja si do të veproja sikur të isha unë Kryeministër?

Pyetje: Një pyetje hipotetike: Sikur ju të kishit qenë kryeministri i parë i shtetit të Kosovës cilën preventivë do ta kishit përdorur për të mos rënë në kurthin e aspiratave shoviniste të politikës zyrtare serbe ?

I.Kelmendi: Përgjigje gjithashtu hipotetike. E para, nëse do të isha kryeministër kukull, i UNMIK-istanit, do të kisha vepruar siç pat vepruar Bajram Rexhepi, tashmë i ndjerë. Ndërsa po të kisha qenë kryeministër i shtetit të Kosovës, do të kisha qeverisur sipas këshillave të stafit të këshilltarëve sa më profesionistë, duke u bazuar edhe në përvojën dhe në intuitën time. Besoj, kurthet serbe do t’i kishin identifikuar institucionet e Kosovës, të cilat do të me informonin. Me vetëdije nuk do të kisha shkelë në ato kurthe. Sigurisht, Beogradi neofashist nuk do të kishte mundësi të me shantazhonte. Të tjerat, duke parë e duke bërë, ndonjëherë edhe duke bërë e duke parë…

LDK e PDK nuk janë parti politike, këto janë koorporata…

Sipas jush ku e ka zanafillën qasja e mbrapshtë e dy Partive më të mëdha ndaj shtet-ndërtimit që po zgjatë më tepër se dy dekada dhe cilat reforma esenciale janë të nevojshme në sistemin politik të vendit për t’a mundësuar zhbllokimin e rrugëdaljes nga ky labirint ?

Asnjëra nga të dy partitë, – më ngjan se e ke fjalën për LDK dhe PDK, – nuk janë parti politike. Ato janë tip korporatash, ku 51 % të aksioneve i ka “kryetari”, rreth 30 % klani i tij i ngushtë, dhe rreth 19% të tjerët, rrethi i dytë koncentrik, i argatëve të krimit të organizuar, rrethit të parë koncentrik dhe komandantit të tij.
Politika e mbrapshtë e tyre e ka zanafillën te lindja e tyre si dobiç, meqë të dyja partitë i kanë formuar marionetat dhe kuislingët e Beogradit. Ato vetëm urdhra kanë zbatuar, meqë marionetat e kuislingët nuk kanë autonomi për vendimmarrje. Pa ndodhur çlirimi dhe demokratizimi i atyre partive, nuk duhet të shpresohet gjë prej tyre. Ndërsa që të mos pritet pasivisht çlirimi i tyre, do të duhej të munden nga forca të reja, patriotike e demokratike. Le të shërbejë edhe modeli francez Macron – që mundi dy partitë tradicionaliste të Francës.

Demarkacioni duhet të miratohet, “ekspertët” e Haradinajt janë idiotë ordinerë!

Si duhet të veprohet me problemin e asociacionit dhe demarkacionit dhe cilat janë argumentet që duhet përdorur dhe parimet që duhet respektuar në negociatat e Brukselit dhe raportet me partnerët strategjikë?

Për asociacionin tashmë ka marrë vendim Gjykata Kushtetuese, duke i caktuar konturat juridike të tij. Nuk duhet të zvarritet më. Duhet të formohet një ekip i juristëve shqiptarë dhe serbë, për të përpiluar projekt-statutin e atij asociacioni dhe ai t’i ofrohet Kuvendit për përdorim shqyrtim. Asnjëherë nuk është e bollshme autonomia kulturore e gjuhësore për minoritete, por duhet t’u mundësohen të drejta sa më të mëdha minoritare. Diskriminimin e kemi vuajtur vetë dhe nuk duhet të diskriminojmë të tjerët.

Ndërsa për demarkacionin, jam shprehur moti: është dashur të miratohet pak ditë pasi e ka firmosur marrëveshjen ministri i jashtëm Thaçi. Ne duhet të mësohemi me funksionimin e shtetit. Kur përfaqësuesit shtetërorë nënshkruajnë marrëveshje, ato janë ligj për palët. Nëse vërtetë ishte dëmtuar Kosova, Kuvendi kishte mundësi të mos e miratonte dhe duke qenë vendimmarrje e shpejtë, ka pasur mundësi rinegocimi me Qeverinë malazeze. Përndryshe, nuk ishin shumë rreth 8200 hektarë bjeshkë, për të paguar gabimin që kemi bërë, kur kemi votuar kuislingë të kapur. Pastaj, Mali i Zi i ka merituar edhe si dhuratë, meqë ka prishur miqësinë shekullore “vëllazërore” me Serbinë, për të përkrahur Shtetin e Kosovës. Ajo madje u fut edhe në NATO, duke prishur raportet 300-vjeçare me rusët.

Opozita gaboi pengimin e votimit në Kuvend. Nuk duhej të përdorte dhunë fizike. Ishte kryesisht shpërdorim, në kuadër të luftës për pushtet. Pjesa tjetër ishte folklorizëm e lot krokodili. Shqiptarëve të mirëfilltë më shumë duhet t’u dhimbsen territoret nga Çakorri e Kulla deri në Tivar, se sa vetëm rreth 8200 hektarë.

Kurse “ekspertët” u treguan idiotë ordinerë, meqë Kosova asnjëherë nuk ka qenë shtet, për të pasur kufij shtetërorë, që të bazoheshim në territore të grabitura. Naivët thirreshin në kufij shtetërorë në mes të Perandorisë Osmane dhe Mbretërisë Malazeze, deri në vitin 1913, dhe në kufijtë në mes të Malit të Zi e Serbisë. Qasja ishte krejtësisht destruktive.

Dëmi ka ndodhur, tani na duhet ta vuajmë. Të presim se si do ta arsyetojë çorbën (paçarizin) e tij kuislingu Ramush Haradinaj, kur do ta dërgojë për votim marrëveshjen e firmosur…

“Islamin shqiptar” në Kosovë po e financon Serbia!

Cilët individë, organizata dhe shtete e ndihmuan depërtimin e radikalizmit fetar në Kosovë? Kujt i shërben përgënjeshtrimi i origjinës etnike dhe përçarja ndërfetare kur dihet se toleranca ndërfetare ishte ndoshta arritja jonë më e madhe kulturore, politike dhe edukative ndër shekuj? Si mund të evitohet eskalimi i mëtejshëm i situatës?

Nuk kam informata konkrete, cilat shtete e kanë sponsorizuar Islamin salafist (zanafillor). Nga ato që duket, kanë qenë shtetet arabe, Turqia dhe ndonjë shtet e organizatë tjetër myslimane. Fshehurazi duhet të ketë financuar edhe Serbia.

Kam dy përvoja të hidhura të financimit konspirativ të Islamit “shqiptar” nga Serbia. Në vitet e 80-ta në Suedi qe burgosur “patrioti” veteran, Ramadan Osmani (na Lugina), në Malmë të Suedisë. Ai ishte kryetar i njëfarë Këshilli Mysliman në Malmë, Shërbimi Suedez kishte zbuluar një donacion prej një milionë USD për ndërtim të xhamisë në Malmë, 500 mijë nga Gadafi dhe 500 mijë nga Beogradi…

Rasti tjetër, financimi i lesh-arapëve në Shkup nga një nëpunës serb, i punësuar në Ambasadën franceze në Shkup. Shërbimi inteligjent i Maqedonisë kishte zbuluar atë diversion, kishte siguruar prova të bollshme, por vetë presidenti i Maqedonisë kishte urdhëruar të mos veprohet, që të mos nxiten konflikte me Francën. Pra, ai serbi ua dorëzonte honorarët mujorë disa krerëve të atyre lesh-arapëve shqipfolës. Konflikti ndërfetar nuk ekziston. Është shpërdorim i këtij termi nga myslimanët fundamentalistë. Ata mbrojtjen e popullit shqiptar nga agresiviteti i tyre po e quajnë përçarje ndërfetare. Besimtarët e Islamit tradicional, të përkrahur nga shqiptarët sekularistë, ateistë, agnostikë, janë duke u mbrojtur nga agresiviteti i myslimanëve fundamentalistë, fashistoidë!

Evitimi i eskalimit i këtij konflikti mund të evitohet ose reduktohet, nëse ne ua tregojmë vijat e kuqe myslimanëve fundamentalistë, që janë në numër ndoshta rreth 8000 veta, tashmë ish-shqiptarë. Atyre duhet t’u kufizohen liritë e propagandimit dhe bartja e uniformave të Islamit vehabist, siç janë burka, ferexheja, mjekra muhamedane. Ndoshta varianti më efektiv është përbuzja kolektive dhe izolimi i tyre, që të mos ketë nevojë të intervenojë policia. Njëkohësisht duhen dëbuar nga institucionet shtetërore e publike të gjithë myslimanët fundamentalistë, meqë ata janë potencial i rrezikshëm për të bërë sulme terroriste./B.S.

Liberalizmi përmes Shqipërisë apo BE-së?

Kosova nuk mund të anashkalojë kriteret e Bashkimit Evropian për liberalizim vizash, por duhet të angazhohet në përmbushjen e tyre, thonë analistë të çështjeve të integrimeve evropiane. Aktualisht, për liberalizmin e vizave për Kosovën kanë mbetur dy kriteret e fundit, përkatësisht kriteri për luftimin e korrupsionit dhe ai për shënjimin e vijës kufitare me Malin e Zi

Por, te kriteri i fundit, ai për shënjimin e vijës kufitare me Malin e Zi, institucionet e Kosovës kanë ngelur që dy vite, duke mos arritur të ratifikojnë marrëveshjen e nënshkruar me Podgoricën që nga vitit 2015.

Nisur nga ky fakt dhe izolimi me të cilin po ballafaqohen qytetarët, presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi së fundi i ka kërkuar homologut të tij nga Shqipëria, Ilir Meta që shteti shqiptar t’u lëshojë nënshtetësi qytetarëve të Kosovës, në mënyrë që të shmanget nga izolimi, që sipas tij, i ka vënë Bashkimi Evropian Kosovës.

“Bashkimi Evropian e ka sjell në një pozicion të izolimit klasik Kosovën, në veçanti me çështjen e liberalizimit të vizave. E vetmja shpresë në këtë moment për qytetarët e Kosovës që të lëvizin lirshëm, ka mbetur dhe i kërkova presidentit Meta dhe autoritete e tjera të Shqipërisë, që në përputhshmëri me Kushtetutën e Shqipërisë dhe ligjet dhe në përputhshmëri me Kushtetutën dhe ligjet e Kosovës, t’u jepet nënshtetësia qytetarëve të Kosovës”, ka thënë Thaçi.

Kjo kërkesë e presidentit Thaçi nga profesori i së Drejtës Evropiane, Emrush Ujkani po vlerësohet e paarsyeshme dhe e padrejtë për shtetin e Kosovës, përkatësisht që qytetarët e këtij vendi të marrin pasaporta të një shteti tjetër.

“Kosova është shtet dhe si i tillë i ka aspiratat e veta për tu anëtarësuar në Bashkimin Evropian. Me veprime të tilla nuk i bëjmë favor agjendës evropiane. Kërkesa që një shtet tjetër, si Shqipëria, tu jap shtetësi qytetarëve tanë, tash a do të merret në konsideratë nga shteti shqiptarë apo jo, kjo është çështje tjetër dhe nuk do të spekulojë. Por, ajo çka mund të them është se Kosova i ka dy kërkesa që duhet të punon dhe t’i adresojë”, thotë Ujkani.

Në një përgjigje nga Ambasada e Shqipërisë rreth mundësive për të marrë nënshtetësinë shqiptare, sqarohet se kërkesa duhet t’i drejtohet Presidentit të Republikës së Shqipërisë.

Kjo kërkesë duhet të përmbajë identitetin e plotë të kërkuesit, adresën e saktë të vendbanimit të tij të përhershëm, si dhe dokumentet e domosdoshme si certifikata e lindjes, e legalizuar me vulën e Ministrisë së Brendshme të Kosovës, vulën e Ministrisë së Jashtme dhe me vulën e Ambasadës, si dhe leja e qëndrimit në Republikën e Shqipërisë, sipas kritereve të Ligjit për shtetësinë.

Po ashtu, ndër tjera kërkohet edhe akti i pronësisë së banesës ose kontratës për zënien me qira të banesës. Aplikuesi duhet të dëshmojë edhe për vendin e punës dhe mjetet financiare të cilat duhet të jenë të mjaftueshme për jetesë në këtë vend.

Çështja e liberalizmit të vizave për Kosovën, sipas profesorit të integrimeve evropiane Avni Mazreku, është çështje më komplekse sesa që shtrohet në debatet ditore.

Ai thekson se problemi kryesor midis raporteve të Kosovës dhe BE-së është çështja e mosnjohjes nga pesë shtete anëtare të BE-së, që sipas tij, kjo çështje nga politika e jashtme e Kosovës nuk është marrë seriozisht.

Mazreku shton se derisa mungojnë këto njohje nuk mund të pretendohet se Kosova ka raporte normale me Bashkimin Evropian.

“Dimensioni tjetër që është shtruar, çështjen e kërkesës së Presidentit të Kosovës drejtuar Presidentit të Shqipërisë që të pajisen qytetarët e Kosovës me pasaporta shqiptare, mendoj që kjo kërkesë është anakronike për vetë faktin se ne e dimë që kemi pasur një histori jo të këndshme sa i përket Kosovës dhe pasaportave që janë pajisur qytetarët e Kosovës. Këtu jo vetëm popullsia pakicë serbe, por edhe ka pasur një numër të konsiderueshëm të qytetarëve shqiptarë të cilët kanë aplikuar për pasaporta serbe”, thekson Mazreku.

Ndërkohë për analistin Emrush Ujkani me logjikën që Kosova t’ju shmanget kritereve të mbetura për liberalizim të vizave dhe të bëhet zgjidhja e kësaj çështjeje përmes marrjes së pasaportave të Shqipërisë, ka efekte të mëdha negative në integrimin e Kosovës në Bashkimin Evropian.

“Mosdefinimi i vijës kufitare me Malin e Zi do të jetë problem për çdo lëvizje të Kosovës drejt mekanizmave të karakterit ndërkombëtare, qoftë në BE, NATO apo në Këshilli të Evropës. Në këtë mënyrë nuk po bëjmë zgjidhje. Nuk është e drejtë dhe as adekuate për shtetin e Kosovës që qytetarët e këtij vendi të synojnë të marrin pasaportat e një vendi tjetër. E arsyeshme është që të krijohet një konsensus nacional dhe t’i jepet zgjidhje përfundimtare (kritereve të BE-së)”, thotë Ujkani.

Ndërkohë qytetarë të anketuar nga Radio Evropa e Lirë shprehin mendime të ndryshme rreth marrjes së pasaportës shqiptare.

Bleart Hoxha, qytetar nga Prishtina do të pranonte të pajisej me pasaportë të Shqipërisë. “Po nëse do të kisha mundësi do ta merrja pasaportën e Shqipërisë, pasi që jemi lodhur nga pamundësia për të lëvizur lirë”, thotë ai.

Ndryshe shprehet Adnan Berisha. “Vetëm për shkak të liberalizmit nuk do të merrja pasaportë të Shqipërisë. Ne vet si Kosovë duhet të kemi liberalizmin. Nuk mendoj se është zgjidhje pasaporta e Shqipërisë”, thotë ajo.

Pasaportë të Shqipërisë tani kanë një numër i konsiderueshëm i qytetarëve të Kosovës, kryesisht politikanët, si kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj, kryetari i Lëvizjes vetëvendosje Visari Ymeri, kryetari i Prishtinës Shpend Ahmeti, deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje Albin Kurti dhe disa nga deputetët e tjerë të këtij subjekti. Po ashtu, me këtë pasaportë janë të pajisur edhe afaristë e qytetarë të profileve të ndryshme.

Ndërkaq, duke u thirrur në të drejtën e dyshtetësisë, pjesëtarët e komunitetit serb në Kosovë e kanë shfrytëzuar të drejtën që të pajisen me dokumente të Serbisë. Njësoj, kanë vepruar edhe qytetarët shqiptarë nga Lugina e Preshevës, të cilët jetojnë në Kosovë, por posedojnë dokumente të Serbisë.

Asociacioni varet nga mirëvajtja e dialogut në Bruksel

Ende nuk ka një afat kohorë se kur do të nisë procesi i formimit të Asociacionit apo Bashkësisë së komunave me shumicë serbe, si obligim që buron nga Marrëveshja e Brukselit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Këtë e konfirmojnë përfaqësuesit e Listës Serbe dhe zyrtarët e Qeverisë së Kosovës

Igor Simiq, deputet i Listës Serbe në Kuvendin e Kosovës dhe zëdhënës i këtij subjekti politik, thotë për Radion Evropa e Lirë, se formimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe mbetet nevojë parësore e serbëve, si një organizim që do t’i artikulonte dhe unifikonte interesat e tyre në hapësirën e Kosovës.

Deri më tash, sipas tij, disa herë janë caktuar afate për formimin e Asociacionit, të cilat nuk janë respektuar.

“Edhe tash, në qoftë se dikush përmend afate, rrallëkush beson në to. Unë nuk i dëshiroj rrëfimet dhe propozimet se si duhet apo çka duhet të përmbushet marrëveshja. Jo nesër, pasnesër ose sot, por kjo është dashur të bëhet shumë më herët. Kjo fatkeqësisht nuk ka ndodhur. Por, kjo nuk do të thotë se ne do ta harrojmë këtë çështje dhe ta tejkalojmë atë”, tha Simiq.

Në anën tjetër, zyrtarët e Qeverisë së Kosovës kanë thënë se kjo e fundit do ta ketë qasjen mjaft konstruktive lidhur me formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

Halil Matoshi nga kabineti i kryeministrit të Kosovës, Ramush Haradinaj, duke folur për Radion Evropa e Lirë, nuk ka precizuar ndonjë afat të caktuar kohorë se kur do të nisë procesi i formimit të Asociacionit.

“Asociacioni ose Bashkësia e komunave me shumicë serbe në Kosovë, tashmë është një e drejtë kushtetuese dhe ajo do të ndodhë në afat optimal. Do të thotë, jo me urgjencë, sepse nuk është ndonjë urgjencë, por do të ndodhë në afat optimal dhe në bazë të verdiktit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, përkatësisht në bazë të Kushtetutës dhe ligjeve në fuqi”, thotë Matoshi.

Në anën tjetër, Simiq thotë se është e palogjikshme që Lista Serbe sërish ta ngritë çështjen e formimit të Asociacionit në Qeverinë e Kosovës, në të cilën bën pjesë edhe kjo listë, përderisa ekziston marrëveshja për të.

“Kjo nuk do të thotë që ne tash të organizojmë mbledhje dhe të themi ‘ja që nga tash do ta nisim formimin’. Kjo është dashur të bëhet më herët, sepse kjo çështje është e ngritur dhe e hapur. Ta them me fjalorin sportiv, topi është në anën e Prishtinës dhe ata duhet ta bëjnë pjesën e tyre të punës”, tha Simiq.

Megjithatë, nisja e procesit për formimin e Asociacionit, sipas Matoshit është e ndërlidhur edhe me procese tjera, të cilat priten në muajt e ardhshëm.

“Është një proces, mirëpo kjo, megjithatë, të jemi realist, varet e dhe nga proceset tjera, e sidomos nga mirëvajtja e rifillim të negociatave të dialogut Prishtinë – Beograd, dialog i cili, sipas Qeverisë së Kosovës, nuk ka alternativë”, thekson Matoshi.

Asociacioni i komunave me shumicë serbe, buron nga Marrëveshja e Parë e Parimeve për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, të arritur në Bruksel më 19 prill të vitit 2013. Marrëveshja për Asociacionin, ishte arritur më 25 gusht 2015, por Gjykata Kushtetuese e Kosovës, më 23 dhjetor 2015, pati vlerësuar se disa nga parimet e përgjithshme të marrëveshjes për Asociacionin, nuk ishin në harmoni me Kushtetutën e Kosovës dhe se këto parime duhet të jenë në pajtueshmëri me standardet kushtetuese të Republikës së Kosovës.

Sidoqoftë, Lista Serbe edhe më herët pati deklaruar se do të insistojë që formimi i Asociacionit të bëhet sipas marrëveshjes së vitit 2013, por kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, ka thënë se Asociacioni do të formohet në bazë të asaj që parasheh Kushtetuta e vendit, duke respektuar edhe të gjeturat e vendimit të Gjykatës Kushtetuese.

Rusia dërgon raketa në Kaliningrad si përgjigje ndaj SHBA-ve

Rusia mund të dërgojë më tepër raketa më të avancuara në Kaliningrad, në përgjigje të vendosjes së fundit të ushtrisë amerikane në Baltik dhe Poloni, kanë raportuar mbrëmë agjencitë ruse të lajmeve, duke e cituar një ligjvënës të njohur të Rusisë

Ligjvënësi, Vladimir Shamanov, kryesues i Komitetit të mbrojtjes së Dhomës së Ulët të Parlamentit të Rusisë, ka thënë se Moska mund të vendos sisteme shtesë raketore të tipit, Iskander, në territoret e veta perëndimore, përfshirë Kaliningradin, që është enklavë ruse në kufi me anëtarët e NATO-s, Poloninë dhe Lituaninë.

Shamanov tha se lëvizja do të bëhej në përgjigje të vendosjes së një brigade të blinduar të Shteteve të Bashkuara në Poloni, për të cilën tha se është “e ndaluar kategorikisht nga marrëveshjet ndërkombëtare”, kanë raportuar agjencitë ruse të lajmeve, Interfax dhe TASS.

Raketat e tipit Iskander kanë rreze të veprimit deri në 500 kilometra dhe janë me precizitet të lartë, duke mundësuar që t’i arrijnë caqet në disa shtete anëtare të NATO-s.

Ato mund të pajisen me koka atomike ose konvencionale.

Komentet e ligjvënësit Shamanov u bënë derisa Moska i ka akuzuar Shtetet e Bashkuara se ilegalisht po i vendosin forcat e tyre në Poloni dhe rajonin e Baltikut, duke thënë se në mënyrë të heshtur e ka vendosur një divizion të tërë, që paraqet shkelje të marrëveshjes kryesore e cila i rregullon raportet e Rusisë me NATO-n.

Shtetet e Bashkuara dhe NATO-ja i kanë hedhur poshtë këto akuza të Rusisë.

Zëdhënësi i Ministrisë së mbrojtjes, Igor Konashenkov, ka thënë se trupat e Shteteve të Bashkuara nga Brigadat luftarake të blinduara kanë lëvizuar nëpër rajon dhe se njëra prej tyre në heshtje është vendosur në Poloni, gjatë ushtrimeve ushtarake Zapad 2017 të Rusisë, që janë mbajtur muajin e kaluar në Bjellorusi.

Po ashtu, ai ka theksuar se janë vendosur makina të blinduara ushtarake, që mund të përdoren nga ushtarët amerikanë në bazën e Shteteve të Bashkuara në Ramstein të Gjermanisë.

“Pra, përkundër deklaratave nga NATO-ja dhe Shtetet e Bashkuara për natyrën jo të rëndësishme të përqendrimit të trupave përgjatë kufirit rus, është vendosur një divizion i mekanizuar e jo brigadë”, tha Konashenkov.

Mëtutje, ai ka theksuar se perëndimi e ka pritur ushtrimin Zapad 2017 me “histeri të paprecedente”, duke tërhequr vërejtjen se ky ushtrim paraqiste “kërcënim rus” të ripërtrirë për shtetet e NATO-s, që janë në kufi me Rusinë, por në fakt ai tha se “histeria” ishte organizuar si “perde tymi” për ta mbuluar operacionin e Pentagonit.

Piers Cazalet, njëri prej zëdhënësve të NATO-s, i ka hedhur poshtë akuzat, duke thënë se “NATO-ja plotësisht e respekton” marrëveshjen NATO-Rusi.

“Çfarëdo akuze se NATO-ja po e shkel marrëveshjen ose premtimet e veta, është i pavërtetë”, tha Cazalet. Sipas tij, vendosja e 4 mijë ushtarëve të NATO-s në pjesën lindore të Evropës, pas anakesimit të Krimesë së Ukrainës, në vitin 2014, nga ana e Rusisë, dhe “vendosjet shtesë bilaterale nga Shtetet e Bashkuara, janë nën çfarëdo definimi të arsyeshëm të forcave substanciale luftarake të përmendur në Aktin e Themelimit NATO-Rusi”.

Zëdhënësi Piers Cazalet tha se aksionet e NATO-s janë “mbrojtëse, proporcionale dhe plotësisht në linjë me përkushtimet ndërkombëtare”. Ambasada e Shteteve të Bashkuara në Poloni ka thënë se nuk është bërë shkelje e marrëveshjes dhe se prania e ushtarëve amerikanë në këtë vend është rotative dhe ushtarët e zëvendësojnë njëri-tjetrin për çdo nëntë muaj./rel/

CIA: Ja plani jugosllavo-grek për të sulmuar Shqipërinë

CIA ka zbardhur të tjera dokumente sa i takon Shqipërisë komuniste. Në një prej tyre tregohen marrëdhëniet mes Kinës dhe Bashkimit Sovjetik. Më 1961 këto vende u duk se po përafroheshin në qëndrime, mirëpo gjatë Kongresit që mbajti Partia Komuniste e BRSS, Nikita Hrushovi sulmoi Enver Hoxhës, duke provokuar Kinën, e cila kishte marrëdhënie shumë të mira me vendin tonë. Po ashtu në një tjetër dokument përshkruhet rreziku që vinte nga fqinjët

Maj 1951
Propaganda jugosllave

Sipas analizave të vazhdueshme të akuzave ushtarake ndaj Jugosllavisë prej vendeve të bllokut sovjetik, nuk rezulton rrezik urgjent për sulm apo intensifikim i përgatitjeve psikologjike të kësaj natyre. Gjatë vitit 1951 vendet satelite sovjetike nuk kanë transmetuar akuza ushtarake për audiencat e tyre dhe niveli i armiqësisë ka mbetur konstant. Vjeshtën e kaluar u shënua njëfarë rritjeje nga ana e Shqipërisë me transmetimin e gjyqeve të dy të akuzuarve si spiunë të regjimit të Titos, që u mbajtën në janar në Peshkopi dhe Korçë. Edhe nga ana cilësore akuzat nuk kanë shënuar përkeqësim të kërcënimeve. Përveç këtyre gjyqeve të spiunëve, kërkesat e Titos ndaj Perëndimit për armatime nuk kanë bërë të nevojshme plotësimin e nevojave.

Stacionet klandestine greke të radios, të cilat i përkasin grupeve të rebelëve komunistë, akuzojnë Jugosllavinë për planifikimin e një operacioni kundër Shqipërisë, ndërsa vetë Shqipëria nuk i ka dhënë shumë hapësirë këtyre temave në transmetimet e saj apo në shtyp. Kërkesa e Titos për armatime nga Perëndimi ka tërhequr vëmendje të konsiderueshme, por pretendimet se propagandistët pro-sovjetikë janë përpjekur ta përdorin si pretekst për sulm kundër Jugosllavisë, rezultoi e pabazë. Vjeshtën e kaluar Radio Moska i dhënë më shumë rëndësi donacioneve ushqimore të SHBA për Jugosllavinë sesa kërkesës së saj për armatime. Sulmi i mundshëm i Jugosllavisë ndaj Shqipërisë është përdorur nga radiot satelite sovjetike si objekt pasqyrimi i politikave “agresive” të Titos, së bashku me incidentet kufitare dhe aktivitetet e spiunazhit me Shqipërinë.

Radio klandestine greke “Greqia e Lirë” ka njoftuar fillimisht më 11 janar se Jugosllavia dhe Greqia po organizojnë pushtimin e koordinuar të Shqipërisë nga dy fqinjët. Ky stacion ka zakonisht një gjuhë shumë më të ndezur sesa stacionet radio të vendeve të bllokut sovjetik. Zbulimi i “operacionit të pushtimit” të Shqipërisë është përmendur dhe në transmetimet e Budapestit në gjuhën serbo-kroate. Por asnjë vend tjetër sovjetik nuk ka folur për operacionin, edhe pse ato shpeshherë i kanë përçuar akuzat e radios komuniste greke Greqia e Lirë”. Propagandistët e bllokut sovjetik kanë thënë për audiencat e tyre se kërkesa e Titos për armë nga Perëndimi po merret në konsideratë vetëm nga SHBA.

Qershor 1952

Vendndodhja e centraleve elektrikë

Kryeqyteti i Shqipërisë, Tirana, mbulohet nga energjia e dy impianteve energjetike të vendosura pranë aeroportit, në rrugën mes Tiranës dhe Durrësit. Impianti më afër Tiranës ka kapacitet 3000 kilowatt dhe funksionon me pesë motorë nafte “Mann” dhe tre motorë të tipit “Buchej”. Personeli teknik i centralit energjetik përbëhet nga katër shqiptarë dhe një austriak. Impianti më larg në perëndim të Tiranës ka një kapacitet 1000 kilovat dhe funksionon me dy motorë me naftë “Tosi”, një motor amerikan i paidentifikuar dhe një motor gjerman i tipit “Benz”. Më 8 nëntor 1951, u inaugurua dhe hidrocentrali i Tiranës, bazuar në planet e mëhershme të teknikëve italianë gjatë qëndrimit të tyre në Shqipëri. Aktualisht ai ka vetëm një turbinë gjeneruese me potencial prodhimi 2500 kilovat, por në të ardhmen numri i turbinave pritet të shtohet. Centrali funksionon me ujin nga mali i Dajtit dhe pas përdorimit, uji kalon në kanalet kooperativës Stalin në Kamëz, në perëndim të Tiranës. Në Durrës, impianti i vetëm elektrik ka potencial prej 200 kilovat dhe funksionon me një numër të paspecifikuar motorësh me naftë. Ai operohet nga teknikë shqiptarë dhe furnizon gjithashtu me energji Kavajën.

Qyteti Stalin (Kuçova)

Një termocentral me fuqi 6000 kilovat është vendosur në qendër të rajonit naftëprodhues, i cili funksionon me gjashtë motorë nafte dhe një turbinë me avull. Një linjë ajrore elektrike e përçon energjinë drejt qendrës tjetër naftëmbajtëse Patos, ku punojnë një numër i paspecifikuar teknikësh sovjetikë. Numri i rusëve dhe natyra e punës së tyre nuk njihet pasi zona ruhet nga kontrolli i ashpër i Sigurimit të Shtetit dhe personat e paautorizuar nuk lejohen në komunitete. Vlora ka gjithashtu një central elektrik me fuqi 1000 kilovat që gjendet mes plantacioneve të ullinjve në periferi të qytetit. Impianti operohet nga teknikë shqiptarë. Komuniteti i Korçës ka një termocentral me fuqi 1500 kilovat me pajisje të prodhimi italian, të operuar nga katër teknikë. Shkodran ka një termocentral elektrik me kapacitet 2500 kilovat në veri të qytetit. Ai funksionon me tre motorë me naftë “Tosi” dhe dy motorë të tipir “Dorchieuerk”. Plani pesë-vjeçar i zhvillimit parashikon ndërtimin e një hidrocentrali në këtë zonë.

Tetor 1961

Kongresi i Partisë Komuniste sovjetike

Qetësia e përkohshme e arritur në marrëdhëniet Kinë-BRSS në nëntor 1960, u prish nga zhvillimet e kongresit të 22 të partisë së BRSS. Sulmet e ashpra verbale sovjetike ndaj regjimit në Shqipëri, lanë në hije programin e ri të partisë sovjetike dhe sugjerojnë se Hrushovi kishte zgjedhur këtë çështje për provën e tij të forcës me Pekinin, dhe rrjedhimisht për kontrollin e lëvizjes botërore komuniste. Ringjallja e akuzave të tij ndaj grupit të njohur si “anti-parti”, tentonin ta lidhnin çështjen me akuzat e “kultit të personalitetit” të drejtuara kundër Shqipërisë, dhe rrjedhimisht edhe kundër Kinës. Zhvillimet e Kongresit ishin një sinjalizim se pozita e Hrushovit si lider i Bashkimit Sovjetik është e pacenueshme. Pekini k sinjalizuar edhe më parë se do të mbrojë Shqipërinë, por ndoshta do të kërkojë që çështja të zgjidhet me diskutime private.

Edhe fitorja e Hrushovit për udhëheqjen e partisë së tij është e kompletuar brenda BRSS, pozita e tij si lider i lëvizjes ndërkombëtare komuniste është dëmtuar nga sfida e Kinës ndaj autoritetit të tij dhe mbështetja e Shqipërisë ndaj saj. Në nëntor dhe dhjetor 1960, Hrushovi ishte detyruar të bënte kompromis në interes të unitetit, por akordi i dobët i arritur ishte konsideruar nga të dyja palët si një armëpushim i përkohshëm dhe jo një zgjidhje afatgjatë. Hrushovi kishte vendosur se kishte ardhur koha që balanca të rivlerësohej. Sulmi i ashpër i Hrushovit nda regjimit të Hoxhës në Shqipëri tregon se ai e ka zgjedhur qëllimisht çështjen për të vënë në provë Pekinin. Lideri sovjetik po përpiqet që ta kthejë situatën e sikletshme me Shqipërinë në një goditje ndaj liderëve kinezë. Ai po përpiqet të vërë Pekinin në pozicion difensiv, duke i quajtur drejtpërsëdrejti liderët shqiptarë deviacionistë, për të nxitur konfrontimin me kinezët. Me shumë gjasa Hrushovi ka parashikuar se kinezët nuk do të kenë zgjedhje tjetër pr të reagojnë ndaj sfidës së tij.

Ai shpreson të shfrytëzojë mbështetjen e Pekinit për regjimin e Hoxhës, të cilin e ka akuzuar për “distancim nga linja e përbashkët komuniste”, për të diskredituar pretendimet e Pekinit për zë të pabarabartë me BRSS në strategjinë e botës komuniste, ose për të izoluar edhe më shumë Kinën në të ardhmen. Megjithëse sulmi i tij verbal u drejtua vetëm kundër regjimit shqiptar, ai duket qartë se i referohet përballjes së madhe me Kinën, në një terren ku Hrushovi beson se gëzon avantazh. Gjithashtu zëvendësimi i influencës sovjetike politike, ushtarake dhe ekonomike me atë kineze në Shqipëri ka sjellë një sfidë ndaj autoritetit të Moskës në bllokun sovjetik ndërkombëtar, çka nuk mund të mos vihej re përgjithmonë. Dështimi i tentativës sovjetike për rrëzimin e Hoxhës nga pushteti në verën e 1960 ishte një tjetër element që pati pasoja në hegjemoninë e BRSS në Evropën Lindore. Veprimet e mëpasshme të Kinës, duke i ofruar ndihmë Shqipërisë, e bënë të paevitueshëm konfrontimin me BRSS. Hrushovi mund të besojë se problemet ekonomike të Kinës kanë reduktuar besimin e Pekinit në rezistencën ndaj presionit politik të Moskës, teksa shumica e vendeve satelite të BRSS dhe atyre komuniste në botë e kanë bërë veten palë me sulmin sovjetik ndaj Shqipërisë.

Ato kanë sugjeruar që rruga më e mirë për Shqipërinë duhet të ishte autokritika dhe uniteti me bllokun sovjetik, por gjithsesi e kanë dalluar që kjo mund të jetë e pamundur dhe po përgatisin publikun e tyre për çfarëdo veprimesh që mund të ndërmerren kundër Tiranës. Lideri gjermano-lindor Ulbricht bëri akuza të rënda ndaj Shqipërisë në fjalimin e 20 tetorit, ku tha se ajo kishte shkelur vendimet e përbashkëta të Paktit të Varshavës, çka sugjeron përjashtimin e mundshëm të Tiranës. Sipas analizës së lajmeve të agjencisë sovjetike TASS, duket se në Azi, Koreja e Veriut dhe partia komuniste e Vietnamit të Veriut nuk i kanë bërë jehonë akuzave të Moskës ndaj Shqipërisë, dhe njëfarë heshtjeje mbi çështjen gjithashtu ka pasur nga partitë komuniste të Indisë, Indonezisë dhe Japonisë. Koreja e Veriut e ka ruajtur me kujdes heshtjen mbi çështjen duke mbrojtur frymën e kompromisit me Tiranën.

Akuzat e grupit anti-parti

Qëllimi kryesor i ringjalljes së akuzave të Hrushovit ndaj grupit sovjetik të njohur si “anti-parti” ishte lidhje e çështjes me akuzat e “kultit të individit” të bëra ndaj liderëve shqiptarë, dhe rrjedhimisht dhe atyre kinezë. Fjalimet e Hrushovit dhe të liderëve të tij kryesori kanë përqendruar akuzat në faktin se grupi anti-parti ka kundërshtuar de-Stalinizimin dhe ka shprehur simpatinë në rikthimin e masave represive të asaj epoke. Malenkov, Molotov, Kaganoviç dhe Voroshilov janë akuzuar për përgjegjësi personale në shumë nga krimet e Stalinit.

Përveç kësaj, grupi anti-parti akuzohet për gabime në skenën politike ndërkombëtare, me qëndrime që i afrohen atyre të Shqipërisë apo Kinës. Molotov për shembull, u dënua nga Mikojan për kundërshtimet e politikave të bashkë-ekzistencës paqësore, që tingëllonin të ngjashme me interpretimin ushtarak të çështjes nga Mao Ce Dung. Kështu Hrushovi arriti t’i mposhtë komplotet e grupit anti-parti, që në fakt i drejtoheshin politikave të Shqipërisë dhe Kinës. Por gjithsesi Partia Sovjetike po përpiqet shumë që konfliktet e brendshme të mos përhapen duke shtuar sfidat ndaj udhëheqjes së Hrushovit. Zëvendës-kryeministri Kygysin tha: “Ne po bëjmë këtë tani për t’i treguar partisë dhe popullit se mund të të çojë kulti i individit. Ne duam që mësimet e historisë të mos harrohen asnjëherë”.

Ndërsa Leonod Iliçev, kreu i agjitacion-propagandës, bëri të qartë se kritika ndaj kultit të individit nuk duhet të ngatërrohet me autoritetin e liderëve të partisë, dhe paralajmëroi se partia do të bëjë ç’është e mundur për të mbrojtur “autoritetin e njerëzve që po i kushtojnë të gjitha energjitë kauzës së komunizmit”. Kjo sjellje ka si qëllim forcimin e pozitave të Hrushovit si lider i komunizmit botëror, në rivalitetin e tij me Pekinin, duke u përpjekur të çarmatosin paraprakisht kundër-pretendimet se Hrushovi është vetë i dobët në elementët me të cilat po sulmon grupin anti-parti. Në të njëjtën kohë, sulmet kundër ish-stalinistëve kanë efektin të tregojnë se sa më mirë populli sovjetik është tani në krahasim me epokën e terrorit të Stalinit. Të gjithë folësit në kongresin e fundit sovjetik kanë dhënë adhurime për figurën e Hrushovit, si pasuesi legjitim i Leninit. Ministri Malinkovski iu referua atij si “komandanti suprem”, titull që askush nuk e kishte marrë mbi vete që prej “generalissimo” të Stalinit.

Gusht 1963

Aktivitete të porteve dhe anijeve

Bazuar në statistikat e raportuara fluksi i anijeve në portet shqiptare ka shënuar rritje të ndjeshme në pesë vitet e fundit. Numri i anijeve të huaja të ardhura në Shqipëri ka shënuar rritje të vazhdueshme me një mesatare prej 1200 ton të shkarkuara në ditë, kryesisht nga Kina. Muajin e kaluar pesë anije kineze u shkarkuan në Durrës, ndërsa këtë muaj në Shqipëri ka ardhur vetëm një anije kineze (Xin Hua) me një ngarkesë 3500 tonë. Ka pasur gjithashtu disa anije të ardhura nga Gjermania Lindore, Çekia dhe Bullgaria, por këta ndalesa duhet të konsiderohen të rastësishme pasi ato kishin ndaluar më parë në portet jugosllave dhe në Durrës morën pak mallra për udhëtimin e kthimit. Vetëm anija gjermano-lindore Falke erdhi në Durrës për të shkarkuar rreth 300 ton materiale që i kishte ngarkuar në portin rumun të Konstanta. Anija rumune Oltenia erdhi në Durrës nga Ravena për të shkarkuar 1063 ton gomë sintetike, por nuk dihet nëse e shkarkoi në Shqipëri apo vazhdoi me të në Rumani.

17 Shkurt 1965

Lëvizja surprizë e Shqipërisë dje në Asamblenë e Këshillit të Sigurimit i gjeti të papërgatitur anëtarët dhe zyrtarët e OKB, të cilët me shumë gjasa tani po kërkojnë rregullat e procedimit për të kundërshtuar kërkesën e Tiranës për votë në lidhje me rikthim në procedurat e mëparshme të forcave paqeruajtëse. Shumica e delegatëve spekulojnë se Kina komuniste është përgjegjëse për lëvizjen shqiptare, me qëllim diskreditimin e organizatës duke konfrontuar SHBA dhe BRSS për një çështje të prapambetur. Që prej 1 dhjetorit kur sesioni i 19 u hap pas disa shtyrjeve, asambleja i është shmangur mbajtjes së votës me shpresën e zgjidhjes së çështjes së vjetër të paqeruajtësve me anë të negociatave mes dy kampeve. Kjo skemë kishte mbështetjen e të gjithë anëtarëve por kërkesa e Shqipërisë detyroi shtyrjen e seancës deri në shkurt. Për fat të keq kjo shtyrje i jep kohë Shqipërisë të përballet me rregullin që kërkon kopje të propozimeve jo më vonë se ditën para takimit.

Siç qëndrojnë gjërat tani, asambleja e përgjithshme mund të mbetet për disa kohë pezull, në kërkim të procedurave siç mund të jenë (1) mundësia që presidenti të mos thërrasë takimin, (2) kryetari t’i mohojë Shqipërisë të drejtën për të folur, (3) ose bojkot demonstrativ nga anëtarët në mënyrë që të mos ketë audiencë. Por edhe këto strategji mund të diskreditojnë Asamblenë në sytë e botës, duke arritur në fakt atë që Shqipëria kërkon, së bashku me Kinën siç supozohet. Delegati sovjetik Morozov i tha dje ambasadorit Yost se besonte se kryetari i Asamblesë Quaison-Sackey mund të trajtonte problemin e Shqipërisë me konsultime mes anëtarëve. Kështu pas hapjes së takimit të radhës presidenti raporton se asnjë vend nuk mbështet propozimin, ose vetëm një ose dy vende. Morozov tha se një delegacion nuk duhet të lejohet të trazojë asamblenë dhe se presidenti duhet ta injorojë delegatin, edhe nëse ngrihet shumë herë. Aq sa mund të parashikohet në këtë situatë delikate, zyrtarët amerikanë janë gjithsesi të përgatitur për konfrontimin nëse vota e kërkuar nuk mund të evitohet. Si SHBA dhe BRSS po marrin pjesë të madhe të fajit për ndarjen e OKB. Shumica e anëtarëve po i kërkon SHBA të tërhiqet, si anëtare më e përgjegjshme dhe e arsyeshme.

“Gjarpri” ngre kokën për Specialën

Gjarpërinjtë, si shumë zvarranikë të tjerë, rrallë herë bëhen të dukshëm në sipërfaqe. Por më së shpeshti dukjen e tyre e vënë në pah kur janë në kërkim, sidomos në kërkim të një strehe të sigurt kur bie shi apo ka stuhi jashtë

Leonora Aliu- Kosovo 2.0

Këtë javë, edhe “Gjarprin” e Kosovës – siç njihet presidenti Hashim Thaçi që nga koha kur ishte drejtori politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës – e zgjoi një stuhi duke e shtyrë atë që të kërkoj strehë tek populli të cilit iu drejtua me një fjalim si asnjëherë më parë. E stuhia quhet Gjykata Speciale.
Gjykata për të cilën Thaçi kishte punuar personalisht që t’i bindte deputetët e tij të PDK-së, për ta ndihmuar që ta kalojnë themelimin e saj përmes Parlamentit, në vitin 2015. Gjykata, të cilën presidenti e quante një “domosdoshmëri”, por tash del të jetë krejtësisht e padrejtë dhe nuk po i shërbejka paqes mes shqiptarëve dhe serbëve të Kosovës. Të paktën kështu e prezantoi ai që udhëhoqi procesin e themelimit të saj në Kosovë, Thaçi, gjatë një fjalimi që mbajti të hënën gjatë prezantimt të raportit, me titull: “Përceptimi publik për Gjykatën Speciale”.

Në këtë konferencë, presidenti thuajse tentonte të shfajësojë tërësisht vetën nga procesi i themelimit të kësaj Gjykate duke theksuar dy herë se “vendimi për themelimin e Gjykatës Speciale erdhi si nevojë politike ndërkombëtare, të akterëve ndërkombëtarë, sesa për drejtësi”. Fajin për këtë i’a atribuonte kryekëput komunitetit ndërkombëtar, me theks Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimit Evropian.
Këto deklarata të Thaçit vijnë pikërisht në kohën kur Zyra e Prokurorit të Specializuar në Hagë, pritet të bëjë publike edhe aktakuzat e para për ish- pjesëtarët të UÇK-së që supozohet të kenë kryer krime të luftës dhe krime ndaj njerëzimit.

Afro tre vite më parë, ishte pikërisht Hashim Thaçi ai që, siç u pati vlerësuar në raporte e media të ndryshme, me presion kishte arritur të bindte deputetët që të votojnë pro Gjykatës Speciale.

ASOKOHE THAÇI PREJ POZITËS SË MINISTRIT TË PUPËVE TË JASHTME, NUK PATI PËRMENDUR FARE PREMTIMET E NDËRKOMBËTARËVE PËR INTEGRIM, POR PATI THËNË SE NUK KA ASNJË RRUGËDALJE TJETËR VEÇSE TË VOTOHET SPECIALJA, APO ÇËSHTJA E KRIMEVE TË LUFTËS TË SUPOZUARA TË KRYERA NGA PJESËTARË TË UÇK-SË, TË DËRGOHET KËSHILLIN E SIGURIMIT TË KOMBEVE TË BASHKUARA

Dy herë ishin vënë amandamentet për ndryshimet kushtetuese për themelimin e Gjykatës Speciale, respektivisht Projektligji për Dhomat e Specializuara dhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar, brenda seancës së 3 gushtit të vitit 2015. Në tentativën e parë për t’i votuar amandamentet, as 10 deputetë të PDK-së nuk kishin votuar pro. Miratimi pati ndodh në tentativën e dytë, pasi ishin bindur edhe disa deputetë të PDK-së, që kishin votuar kundër herën e parë. Asokohe Thaçi prej pozitës së Ministrit të Punëve të Jashtme, nuk pati përmendur fare premtimet e ndërkombëtarëve për integrim, por pati thënë se nuk ka asnjë rrugëdalje tjetër veçse të votohet Specialja, apo çështja e krimeve të luftës të supozuara të kryera nga pjesëtarë të UÇK-së, të dërgohet në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Kjo gjë tentohej të shmangej me çdo kusht për shkak të pozicionit edhe ashtu të brishtë të Kosovës në arenën ndërkombëtare, dhe faktit se do t’ia merrte Kosovës thuajse edhe 20 vite të tjera për ballafaqim me të kaluarën.

“Qeveria e Kosovës ka proceduar ndryshimet e nevojshme kushtetuese që të themelohet Gjykata Speciale si një vendim jo i lehtë, por i domosdoshëm”, pati nis Thaçi elaborimin në seancën e gushtit të 2015-es.
“Në kuadër të përgjegjësive dhe thellimit të partneritetit me bashkësinë ndërkombëtare, i përgjegjësive tona që këtë sfidë thjesht të mos e vëmë si pengesë për rikthim ose si pengesë që do të na kushtonte në një vonesë shumë të madhe për vendin tonë të lëvizë drejt integrimeve euro-atlantike”. Nuk ishte aspak seancë e lehtë ajo në të cilen Thaçi i pati thënë këto, meqë u përcoll me presion e akuza kundrejt tij.

Tash, pas më shumë se dy vitesh, në konferencën e së hënës [9 tetor] Thaçi tha se ndërkombëtarët ishin ata që i kishin dhënë premtime në këmbim të votimit për Specialen, përfshirë anëtarësimin në Këshillin e Evropës, liberalizimin e shpejtë të vizave për Kosovën, mbështetjen masive për antërsim në UNESCO, themelimin e shpejtë të Forcave të Armatosura të Kosovës si dhe njohje të reja. “Kosova e mbajti fjalën, e themeloi Gjykatën, bashkësia ndërkombëtare ansjë nga këto premtime nuk i realizoi përkundrazi Kosovës i’u vështirësua integrimi euro-atlantik”.

“NUK E KAM PARË AMBASADORIN AS QË KA QENË I PRANISHËM E AS QË KA DAL KUR KA QENË DUKE FOLUR”. “NËSE KA DAL SI KUNDËRSHTIM NDAJ ASAJ ÇKA KAM THANË ËSHTË NJË SJELLJE ASPAK DIPLOMATIKE.”

Deklaroi Thaçi para gazetarëve lidhur me largimin e ambasadorit britanik Ruari O’Connel. Fjalimi i presidentit për shumkë në sallën ku po mbahej, u bë i padurueshëm. Ambsadori britanik Ruairi O’Connell lëshoi i pari sallën gjatë fjalimit të Thaçit dhe më pas në një prononcim për gazetën “Koha Ditore”, e kishte quajtur të padrejtë akuzën e Thaçit ndaj bashkësisë ndërkombëtare. Ai madje mohoi edhe premtimet që Thaçi numëronte se kishte marrë, për të themeluar Specialen.

“Ne nuk i kemi bërë premtime Kosovës me Gjykatën Speciale dhe nuk është e drejtë të pretendohet e kundërta. Anëtarësimi në organizata ndërkombëtare bazohet në kritere specifike të anëtarësimit të organizatave individuale. Mbretëria e Bashkuar po punon për të mbështetur integrimin e plotë ndërkombëtar”, ishte përgjigja e ambasadorit për numrin e datës 11 tetor 2017, të gazetës.
Largimin e O’Connel nga salla ku po mbante fjalimin e ka komentuar para gazetarëve të mërkuren vetë Thaçi, duke thënë se “nuk e ka parë ambasadorin as që ka qenë i pranishëm e as që ka dal kur ka qenë duke folur”. “Nëse ka dal si kundërshtim ndaj asaj çka kam thanë është një sjellje aspak diplomatike”, deklaroi Thaçi.

Por përgjigje jo shumë ndryshe nga britaniku, për “Kohën Ditore”, kanë dhënë edhe përfaqësuesit e Ambasades së SHBA-së në Kosovë, si dhe Bashkimit Evropian. Implementimi i reformave të mënjëhershme të sundimit të ligjit, ishte ndër kriteri kryesor që zëdhënësja e BE-së në Bruksel, Maja Kocijanqiq ka përmendur, ndër tjerash, si kriter kyç të Kosovës e të papërmbushur në procesin e integrimit evropian.
Kosova ka probleme serioze me shkallën e korrupsionit dhe krimit të organizuar. Derisa gjyqësori kosovar në vazhdimësi vlerësohet në raporte të ndryshme, si në atë të progresit të Komisionit Evropian, si i hapur ndaj ndikimeve politike, luftimi i korrupsionit dhe ratifikimi i marrëveshjes së demarkacionit mes Kosovës dhe Malit të Zi, mbeten kriteret kyçe të Kosovës për të zhbllokuar procesin e liberalizimit të vizave.

Thaçi tani megjithatë thotë se ndërkombëtarët ia kishin premtuar liberalizimin e vizave në këmbim të Speciales. Edhe SHBA-të, të cilat presidenti i atakon, kanë ritheksuar përmes Ambasadës së tyre në Prishtinë se “përkrahin fuqishëm Kosovën në anëtarësimin e saj në organizata ndërkombëtare; anëtarësimi i së cilës bazohet në kritere specifike për çdo institucion…”.

Çka na tregojnë mesazhet e presidentit për Specialen?

Fjalimi i së hënës i Thaçit rreth Gjykatës Speciale, përmban një narracion totalisht të kundërt me narracionin që ai kishte përdorur para gati tre vjetëve kur tentonte të bindte deputetët të votojnë Specialen.

Megjithatë, disa konkludime të rëndësishme mund të nxjerren prej mesazheve të tij. E para, presidenti, sipas fjalëve të tij, i bie se nuk e ka treguar asnjëherë të vërtetën e plotë rreth Gjykatës Speciale, të cilën e proklamonte si një iniciativë që ka për qëllim që të zbardh të vërtetën mbi “gënjeshtrat” e raportit të Dick Martyt dhe se nuk do të ketë përndjekje të ish -pjesëtarëve të UÇK-së.

E dyta, presidenti Thaçi, po del se paska bërë kompromis të dëmshëm në emër të Kosovës, me tentativën për, siç tha edhe vet, t’ia plotësuar dëshirat ndërkombëtarëve. Bashkësia ndërkombëtare, sipas tij paska premtuar liberalizimin e vizave, anëtarësim në UNESCO, njohje të reja dhe integrim të Kosovës, pas votimit të Ligjit për Specialen në Parlament. Asnjëra nga premtimet nuk janë pëmbushur, ndërsa Gjykata Speciale shpejt pritet të nis me gjykimet.

Tash kur pritet të publikohen edhe aktakuzat e para për ish-pjesëtarë të UÇK-së, që supozohet se kanë kryer krime lufte dhe krime ndaj njerëzimit, presidenti po e quan Gjykatën Speciale një padrejtësi dhe një proces që nuk do të sjellë paqe por do të ndjekë penalisht vetëm pjesëtarët e UÇK-së. Rrjedhimisht, presidenti Thaçi, paska marrë pjesë në një proces që mund të delegjitimojë luftën e UÇK-së, dhe të nxjerrë fakte juridike që mbeshtetin teorinë absurde të Serbisë që kosovarët ishin agresorë dhe UÇK-ja një organizatë terroriste.

Prej çka po frikësohet me të vërtetë Thaçi?

Kritikat ndaj presidentit Thaçi, lidhur me fjalimin kontraditor të tij rreth Speciales, nuk kanë munguar gjatë debatit që u diskutua pas fjalimit të presidentit, por as ditëve pas kësaj.
Publicisti Veton Surroi ia ka kushtuar një shkrim të tërë kësaj çështje duke e kritikuar Thaçin se po hedh fajin bashkësisë ndërkombëtare për dështimet e veta politike. Surroi aludon madje se Thaçi nuk e ka pasur seriozisht me akuzat ndaj SHBA-së dhe BE-së, duke vazhduar tutje me ironi dhe duke sugjeruar që akuzat e Thaçit ndaj ndërmkombëtarëve janë aq serioze “saqë ka mundur të shtojë edhe disa faje për dështimin e përhershëm të përfaqësueses së Kosovës në futboll për të mos shënuar fitore, apo mos ndërtimin e godinës së re të Operës dhe Baletit”.

Por Surroi që njihet si ndër kritikët e tij të shumtë, nuk ishte i vetmi që kritikoThaçin. Kishte edhe nga ata që dikur e pëkrahnin në shumë procese, si gazetari dhe drejtori i Televizionit Klan Kosova, Baton Haxhiu, që gjatë debatit të hënën i tha Thaçit se ndihet i dëshpëruar me fjalimin e tij “të çuditshëm”, si dhe e pyeti nëse ai [fjalimi] ka të bëjë me faktin se Thaçi mund të jetë në listën e personave të akuzuar nga Zyra e Prokruorit të Specializuar, dhe mund të përfundoj në Hagë.
Thaçi nuk i’u përgjigj konkretisht kësaj, por vazhdoj elaborimin e tij mbi Specialen me akuzat se ajo do të përndjekë në mënyrë të padrejtë ish-pjestëratë e UÇK-së, mbi prentendimet e raportit të deputetit zvicran në Parlamentin Evropian, Dick Marty me titullin: “Trajtimi çnjerëzor i njerëzve dhe trafikimi i paligjshëm i organeve njerëzore në Kosovë”, të publikuar në vitin 2010.

Raporti i Martyt nxirrte Thaçin në pah si protagonistin kryesor dhe liderin e një grupi të organizuar kriminal të përbërë prej ish-pjestërave të UÇK-së, dhe sot politikanë të Kosovës të cilët ishin marrë me trafikim organesh. Asokohe Thaçi paralajmëroi padinë për Martyn, e të cilën asnjëherë nuk e bëri duke u thirrur në atë se deputeti zvicran ka imunitet. Megjithatë raporti pati ndikim dhe për pasojë u themelua Gjykata Speciale, që sipas presidentit Thaçi ka bashkëpunim maksimal dhe reciprok me Serbinë dhe departamentin për krime lufte në Beograd, e shumë pak me Kosovën. “Me Kosovën bashkëpunimi është minimal, për të mos thënë fare. Ka bashkëpunim minimal e procedural. Autoritetet në Beograd pretendojnë të dinë se kush dhe kur do të akuzohen shqiptarët e Kosovës për krime lufte”, tha Thaçi të hënën gjatë konferencës.

Duke insistuar tutje se si e tilë dhe në rrethanat aktuale, Gjykata Speciale është një gjykatë etnikisht e motivuar dhe kundër shqiptarëve. “Duhet të themi atë që dijmë, saktë, dhe ajo që dijmë dhe është e saktë se Gjykata Speciale do të merret vetëm me krimet e supozuara të kryera nga pjesëtarë të UCK-së… Asnjë serb nuk do të jetë i akuzuar”. Porse a është ky preokupimi i vetëm i “gjarprit” me Specialen, mbetet të shihet.

Rama tregon se si e shohin shqiptarët Turqinë

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, është shprehur se shqiptarët e shohin Turqinë si një shtet të rajonit

Deklarata e Ramës është bërë gjatë një interviste për gazetën italiane “La Repubblica”, i cili ka folur ndër të tjera edhe për të ardhmen e BE-së, rolin e SHBA-ve në rajon, etj, transmeton Anadolu Agency.

“Ne shqiptarët e shohim Turqinë si një shtet të rajonit, që po përpiqet të luajë rolin e tij, pa u munduar t’u imponojë asgjë vendeve të Ballkanit. Është një vend i lidhur me perspektivën euroatlantike. Rusia ka lidhje me Serbinë, me botën sllave, por e përdor këtë lidhje sikur të ishte një gur shahu në fushën e interesave të saj gjeostrategjikë; luan në Ballkan për të garantuar diçka tjetër, në nivel global, në marrëdhëniet me Evropën dhe Shtetet e Bashkuara”, ka theksuar Rama.

Ai ka shtuar se beson që BE-ja do të dijë të bëjë dallimin mes krizave që kanë të bëjnë me rritjen e saj dhe braktisjes së idealeve dhe parimeve të saj strategjike, duke shtuar se “Projekti i BE-së është absolutisht i vlefshëm si horizont paqeje për të gjithë ne”.

Duke folur për rolin e SHBA-ve në rajon, Rama ka theksuar se “Roli i saj është thelbësor. Pas 40 vitesh komunizmi totalitar shqiptar dhe fiksimi anti-imperialist e anti-amerikan, populli shqiptar zhvilloi një aspiratë të thellë për vlerat liberale amerikane dhe evropiane dhe roli i ekuilibrit të Shteteve të Bashkuara në zonën tonë është i domosdoshëm”.

Kujtojmë se kryeministri i Shqipërisë dje zhvilloi një vizitë zyrtare në Itali, ku u takua me homologun e tij italian, Paolo Gentiloni.