DioGuardi: Thaçi e Haradinaj janë mafiozë

“Hashim Thaçi e Ramush Haradinaj janë mafiozë. Atyre nuk u intereson për popullin, por vetëm paratë, pushteti dhe fuqia”, ka thënë për Insajderin, ish-kongresisti amerikan i cili për herë të parë e hapi në kongres çështjen e Kosovës së bashku me kongresistin Tom Lantos

Joseph DioGuardi është 78 vjeç. Shpreson të jetojë edhe 20 vjet. Kaq thotë se i duhen që çështjen shqiptare ta çojë në nivelin më të lartë të vëmendjes në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Këtë premton se do ta bëjë pa bashkëpunuar me liderët shqiptarë të Kosovës, Shqipërisë e Maqedonisë. Dëshiron të qëndrojë larg tyre. Ka një arsye për këtë: i konsideron mafiozë.

“Hashim Thaçi e Ramush Haradinaj janë mafiozë. Atyre nuk u intereson për popullin, por vetëm paratë, pushteti dhe fuqia”, ka thënë për Insajderin, ish-kongresisti amerikan i cili për herë të parë e hapi në kongres çështjen e Kosovës së bashku me kongresistin Tom Lantos.

DioGuardi ka qenë përfaqësues i New Yorkut në Kongresin Amerikan gjatë viteve 1985-1989. Është republikan, që mbështet politika të ashpra kundër Rusisë. Është bërë njëri prej kritikëve më të mëdhenj të presidentit amerikan, Donald Trump, ndonëse e ka votuar dhe mbështetur atë në garën për president. Si kontabilist dhe financier i njohur, DioGuardi, druan se Trump do ta falimentojë Amerikën.“Borxhi publik po rritet. Ekonomia jonë po varët nga paratë që nuk i kemi”, thotë ai.

DioGuardi, që është me prejardhje shqiptare nga fshati Greci i Italisë gjithë jetën ia ka kushtuar çështjes shqiptare. Edhe sot vazhdon të jetë aktiv në Amerikë si drejtues i Ligës Shqiptaro-amerikane.
“Kosova e Shqipëria nuk janë në gjendje të mirë për shkak të elitës politike e cila mendon që gjithçka mund të blihet me para. Ata u munduan të më blejnë edhe mua. Më ofruan para vetëm që të dilnin në fotografi me mua dhe të thoshin se kemi mbështetjen e DioGuardit”, thotë ai në një bisedë për Insajderin. “Unë nuk dua dekorata. Nuk dua medalje. Nuk marrë dekorata nga liderë të korruptuar”, insiston ai.

DioGuardi akuzon presidentin, Hashim Thaçi se e ka paguar 2 milionë e 300 mijë euro, ish-senatorin Robert Dole vetëm që t’i shkruaj parathënien e librit të tij, New State, Modern Stateman”, i cili është shkruar nga gazetarët britanikë Suzy Jagger dhe Roger Boys. “Presidenti Thaçi pagoi 2.3 milion euro të taksapaguesve kosovarë për kompaninë e z. Dole vetëm që t’i shkruaj një parathënie të librit”, shprehet ai.

Insajderi kishte raportuar në shkurt të vitit të kaluar se kompania amerikane “Alston Bird”, që këshillohet nga ish-senatori Bob Dole i cili e mban epitetin ‘miku i madh i shqiptarëve’, kishte fituar tender 2 milionë e 300 mijë eurosh nga Qeveria e Kosovës. Kontrata parashihte që kompania amerikane e përfaqësuar nga Bob Dole, të kryejë disa shërbime speciale për Presidencën dhe Qeverinë e Kosovës.

Kontrata parashihte po ashtu që kompania amerikane të bëjë sigurimin e informacionit të shpejt dhe cilësor, sigurimi e këshillave dhe analizave të ndryshme, identifikimi e zyrtareve ndërkombëtar vendimtar në strategjinë e lobimit dhe ndikimin mbi sektorë dhe zyrtarë me qëllim realizimin e interesave te Republikës së Kosovës.

DioGuardi zotohet se kurrë nuk do të takojë asnjë liderë shqiptarë për shkak se siç thotë ai, janë të korruptuar. E përsërit epitetin “mafioz” për Thaçin. Ai kishte refuzuar për disa vjet edhe dekoratën e ndarë nga ish-presidenti, Ibrahim Rugova.

Disa vjet më vonë e kishte marrë këtë në një ndejë private në shtëpinë e Rugovës.“Pak kohë para se të vdiste mora një telefonatë nga Rugova. Më tha, Joseph unë po vdes. Të lutëm eja tek unë. Unë shkova dhe e pash se tashmë po vdiste. E pranova dekoratën vetëm për faktin se ishte në fund të jetës”, kujton ai.

DioGuardi është duke shkruar një libër. Në të thotë se do të zbulojë detaje të punës që kishte bërë për Kosovën, duke nisur nga vizita e parë në Beograd dhe Prishtinë në vitin 1989 dhe akuzat për krime të Milosheviqit në Kosovë.

Ish-kongresisti thotë se arritja më e madhe e Kosovës është pavarësia e saj. Shprehet i bindur se kurrë Kosova nuk do të bashkohet me Shqipërinë. Ndryshimi i kufijve thotë se është i pamundur.

DioGuardi, pret ftesë nga shoqëria civile për ta vizituar Kosovën. “Nuk dua të takojë politikanë. Nuk dua fotografi me ta. Nuk dua dekorata. Nuk dua para prej tyre. Dua të vi në Prishtinë dhe ta promovojë librin tim”, shprehet ai. /Insajderi.com

Mali i Zi, fëmijë i llastuar i Shqipërisë

Etnosi i shqiptarëve është i një lashtësie të madhe dhe me këmbëngulje (vitale) në Ballkan. Për më shumë se njëmijë vjet e ndante fatin e njëjtë me racën tashmë plotësisht të çliruar helene dhe sllave . Në kohën para-turke Shqipëria edhe nëse nuk u formësua si një njësi politike e qëndrueshme, ajo ishte një koncept etnik-gjeografik, paralelisht me konceptin politik të Bullgarisë dhe Serbisë, ndërkohë që Mali i Zi në kuptimin historik mund të merret vetëm si një fëmijë i llastuar i Shqipërisë, ka shkruar historiani i njohur Milan Sufflay, më 13 prill 1913


Teksti është përkthyer nga anglishtja nga Musa Ahmeti dhe Etleva Lala

Raban-i i serbëve në shekullin XII është tashmë dukshëm më i madh në krahasim me Arbanon-in e Bizantit nga shekulli XI; atij i takon tashmë edhe Pulti i poshtëm dhe i epërm, viset që shtrihen nga bregu lindor i Liqenit të Shkodrës deri në bregun e Drinit. Në po këtë kohë ose diçka më vonë (1255), Arbanoni i bizantinëve është tashmë një nocion me cilësi të veçanta shtrirjeje drejt juglindjes. Emërtimi Shqipëri (Albania) shtrihet mjaft herët edhe drejt jugut, sepse princi shqiptar Karl Thopia i cili në vitin 1381 veten e quan “Zotërues i gjithë Shqipërisë” sundon në fakt territorin nga lumi Mat deri në lumin Dieval (Seman). Kështu del se në shekullin XIV, sipas dokumenteve raguzane S. Sergius në lumin Buna, ndërsa në shekullin XV edhe Tivari, manastiri Rtaç (Roteo), madje edhe Lustica te Kotori të shënohen se shtrihen brenda Shqipërisë, ndërsa në përshkrimet venedikase Shqipëri quhet vendi nga Ulqini deri në Vlorë.

Mund të thuhet pothuaj pa kurrfarë dyshimi se trungu i popullit shqiptar, së paku sa i takon mesjetës jetonte në masa kompakte në atë gjerësi që arrinte emri Shqipëri dhe qendrën e kishte në Krujë. Nëse duhet shtuar edhe kjo, kufijtë e Shqipërisë mesjetare mund të tërhiqen me saktësi relative, po u morën në konsideratë zonat e sundimit të fiseve të veçanta aristokrate të pastra shqiptare, sundim ky që, duke u nisur nga ndjenja e shquar shqiptare e përkatësisë së tyre fisit, mund të mbështetej vetëm në milieun shqiptar.

Nëse pra burimet mesjetare pa asnjë dyshim dëshmojnë se në shekullin XIII sundonte pothuajse i pavarur një fis thjesht shqiptar në disa gjenerata me qendër në Krujë (Progoni, Gjini, Dhimitri, Golemi); nëse në mënyrë koncentrike në veri dominonin familjet Dukagjini, Suma, Jonima, Dushmani; ndërsa në bregdet dhe në jug familjet Matrënga, Thopia dhe Muzakaj; nëse shihet qartë se nga Shkodra nëpër Koplik deri në Tuz zotëron një masë e qartë shqiptare dhe në shekullin XIII raguzanët raportojnë për sulme shqiptarësh te lumi Cem; nëse nga dokumentet serbe del qartë se në rrethinën në mes të Vlorës dhe të dy Drinëve sundojnë fise shqiptare, ndërsa nga burimet greke se Dibra është etnikisht shqiptare; nëse në Vlorë në shekullin XIII gjenden fisnikë shqiptarë shumë të greqizuar – mund të përfundohet me të drejtë se koncepti gjeografik i Shqipërisë mesjetare, ashtu si u zhvillua ai në shekullin XV, është në të vërtetë një koncept etnik par exellence, dhe se është blloku autokton etnik shqiptar që materialisht mbush kufijt e këtij nocioni.

Fizikisht është në të vërtetë një vend i kyçur nga jashtë, i ndarë nga vendet fqinj me kufij natyrorë pa pothuaj kurrfarë vendkalimi, vetëm drejt verilindjes mund të gjendet një boshllëk i rëndësishëm në vargmale dhe këtu (mbi Prizren) që në mesjetë shqiptari ose më mirë emri shqiptar (në mediumin ilir) kishte kaluar kufijtë e vendit të vet autentik. Dhe ky vend mbulohet në gjerësi dhe në gjatësi nga Illyricum Proprium i romakëve, por sidomos nga Epirus Nova i grekëve, nga Thema Dyrrhachion dhe burimisht nga Dukata e Durrësit e venedikasve dhe kufijtë e të cilit përputhen me ato të pjesëve të kishës së Durrësit e cila në shekullin X kishte mbi 15 shufraganë: Stefaniaka (te Vlora), Cunavia (rreth lumit Mat), Kruja, Lezha, Dioklea (te Podgorica, buzë lumit Moraça), Shkodra, Drishti, Pulti, Gllavinica (te Vlora), Vlora, Ulqini, Tivari, Cerniku (te Elbasani), Berati dhe Gradac (te Vlora)!

Ndonëse që në shekullin XI Tivari u shkëput nga Durrësi, pas fërkimeve të shumta me kryeipeshkvin e Raguzës, Tivari mori vetë ,natyrisht si kryeipeshkvi, sundimin kishtar mbi territoret shqiptare si Shkodra, Drishti, Ulqini etj. Kryesisht në këtë moment kishtar qëndron arsyeja pse ne Tivarin nuk e nxjerrim nga koncepti gjeografik i Shqipërisë mesjetare dhe pse nuk mund të shohim si kufi verior bregdetar shtratin e rrafshët të lumit Buna.

Mbas gjithë asaj që u tha, konceptin shkencor gjeografik i Shqipërisë mesjetare rrjedhimisht në mënyrë të shkurtë mund ta definojmë kështu: Shqipëri mesjetare është katërkëndshi Tivar-Prizren-Ohër-Vlorë. Mirëpo kufijtë më të saktë janë këta: Nga Tivari mbi Pass Suterman-in, tashmë të njohur në mesjetë, përmes Liqenit të Shkodrës te lumi Moraça, pastaj përgjatë lumit Cem deri te burimi i tij. Mbi Bjeshkët e Nemuna, Mali Kakinjo (Albanische Knoten), Nyjet shqiptare dhe burimi i: Valbonës mbi lumin Erenik nën Gjakovë në Drinin e Bardhë, mbi Prizren, Lumë, Drinin e zi, kur dihet se Dibra i takonte Shqipërisë, përmes vargut të maleve që shkon paralelisht me luginën e Drinit deri te Liqeni i Ohrit, nëpër bregun perëndimor të liqenit, nëpër Podgorac (Pogradec?), Radoshe, lumin Dieval, përgjatë lumit Tomorrica, te lumi Osum në jug të Beratit, përgjatë lumit Osum nëpër degën e tij Prroni i Selës në kthesën kryesore të Vjosës dhe nëpër degëzimin e saj Sushicën, poshtë Vlorës deri në bregdetin e Adriatikut. Periferia e harkut me radiusin Krujë-Vlorë përputhet më së shpeshti me këta kufij dhe i përfshin të gjithë ata në vete! /Shqiptarja/

Platforma e Kadri Veselit për unitet politik për temat e mëdha

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, njëherit lider i PDK-së, Kadri Veseli ka propozuar një platformë politike për bashkimin e spektrit politik në Kosovë rreth pesë temave me interes nacional

Këtë platformë, Veseli ua ka dërguar të gjithë liderëve të partive politike, nëpërmjet së cilës u bënë thirrje për krijimin e një ekipi të përbashkët të liderëve politik me pjesëmarrje edhe të shoqërisë civile për shumë tema.

E këto pesë tema që përfshihen në dokument janë Dialogu me Serbinë, Themelimi i Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe, Themelimi i Ushtrisë së Kosovës, Agjenda e Integrimeve Evropiane dhe Reforma Zgjedhore, shkruan gazetametro.net.

“Në funksion të këtij qëllimi është i domosdoshëm krijimi i një ekipi të përbashkët, i udhëhequr nga Presidenti i Kosovës, e në të cilin do të përfshihej roli i të gjithë liderëve politikë dhe institucionalë të vendit, si dhe personalitetet e shoqërisë civile, një praktikë kjo shumë rezultative gjatë proceseve historike nëpër të cilat ka kaluar Kosova, që nga Rambujeja deri në shpalljen e pavarësisë”, shkruan ndër të tjera Veseli në platformën e tij, të cilën mund ta lexoni të plotë si në vijim.

Përmbajtja e dokumentit:

Kadri Veseli-Kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës (PDK) dhe udhëheqës i koalicionit parazgjedhor PAN

Platforma konsensuale dhe gjithëpërfshirëse e agjendës shtetërore në Republikën e Kosovës:

Të nderuar:
1. Z. Isa Mustafa-Kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës-LDK
2. Z. Albin Kurti-Kryetar i Lëvizjes Vetëvendosje-VV
3. Z. Ramush Haradinaj-Kryetar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës-AAK
4. Z. Fatimr Limaj-Kryetar i Nismës Social-Demokrate
5. Z. Behgjet Pacolli-Kryetar i Aleanca Kosova e Re-AKR
6. Grupi i Deputetëve të Pavarur në Kuvendin e Kosovës

1. Duke marrë për bazë interesin më të mirë të Republikës së Kosovës, me qëllim të avancimit në agjendën e shtet ndërtimit;
2. Duke synuar arritjen sa më të shpejtë të qëllimeve për integrime euroatlantike të Kosovës;
3. Me qëllim që të përmbyllet dialogu me Serbinë, për t’u ndërtuar një partneritet i fqinjësisë së mirë;
4. Duke vlerësuar situatën e tanishme politike në Republikën e Kosovës;
5. Me vullnetin dhe përkushtimin për të përmirësuar të tashmen dhe garantuar të ardhmen e qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Propozoj:
Platformën konsensuale dhe gjithëpërfshirëse të agjendës shtetërore në Republikën e Kosovës

I. Qëllimi

Kjo platformë ka për qëllim, arritjen e konsensusit politik, për disa prej çështjeve më të rëndësishme, me të cilat Republika e Kosovës është përballur më herët dhe është duke u përballur aktualisht. Çështjet të cilat do të përfshijë kjo platformë, janë ndër më të rëndësishmet për perspektiven e Kosovës dhe qytetarëve të saj. Këto çështje, që një kohë të gjatë janë duke e penguar ecjen përpara të Republikës së Kosovës dhe si të tilla është në interesin nacional të shtetit që së bashku t’i kapërcejmë ato. Me qëllim që të kemi një zgjidhje efikase, në interesin më të mirë të Republikës së Kosovës, është i nevojshëm ndërtimi i konsensusit politik në mes nesh. Ky konsensus para së gjithash duhet të reflektojë interesin e qytetarëve të Republikës së Kosovës.

II. Çështjet

Ndër çështjet e rëndësishme, të cilat i konsideroj si parësore në këtë plaformë dhe për të cilat nevojitet ndërtimi i konsensusit dhe përpilimi i një agjende shtetërore të përbashkët janë:
1. Dialogu me Serbinë
2. Themelimi i Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe
3. Themelimi i Ushtrisë së Kosovës
4. Agjenda e Integrimeve Evropiane
5. Reforma Zgjedhore

1. Dialogu me Serbinë

Dialogu me Serbinë, dhe faza në të cilën gjendet ai, është njëra ndër shtyllat e para për të cilën nevojitet një platformë shtetërore, si dhe një qëndrim i përbashkët. Unifikimi i qëndrimeve, në këtë fazë të dialogut me Serbinë është shumë i rëndësishëm, sidomos kur kemi parasysh fazën përmbyllëse të tij. Unifikimi i qëndrimeve dhe ndërtimi i një platforme shtetërore të përbashkët për këtë çështje, do të ishte garancion i përfundimit më të mirë të procesit të dialogut me Serbinë.

Në funksion të këtij qëllimi është i domosdoshëm krijimi i një ekipi të përbashkët, i udhëhequr nga Presidenti i Kosovës, e në të cilin do të përfshihej roli i të gjithë liderëve politikë dhe institucionalë të vendit, si dhe personalitetet e shoqërisë civile, një praktikë kjo shumë rezultative gjatë proceseve historike nëpër të cilat ka kaluar Kosova, që nga Rambujeja deri në shpalljen e pavarësisë.

Ky ekip i përbashkët, përmes unifikimit të qëndrimit të Republikës së Kosovës, në raport me çështjet, përkitazi me dialogun, do të lehtësonte në masë të madhe edhe qasjen e bashkësisë ndërkombëtare në këtë aspekt. Krijimi i një grupi strategjik shtetëror, që do të koordinonte procesin e dialogut me Serbinë, do të lehtësonte në masë të madhe edhe vendimmarrjen e brendshme.

Qeveria miraton Planin për adresimin e sfidave të raportit të BE-së

Qeveria e Kosovës ka aprovuar Planin Aksional për Adresimin e Sfidave të Raportit të Bashkimit Evropian, kryeministri Ramush Haradinaj ka thënë se plani është kontribut i zyrës së kryeministrit, bashkë me Ministrinë e Integrimeve

Haradinaj tha se duhet të mobilizohen që të avancojnë rrugën drejt BE-së. “Jo me i identifiku sukseset, po problemet dhe sfidat dhe ato probleme me i kthyer në një plan veprimi për sfidat që janë gjetur në raportin e progresit. Jemi të interesuar të punojmë për këtë”, tha ai.

Ndërsa, ministrja e Integrimit Evropiane, Dhurata Hoxha, tha se raporti i BE-së nuk është vetëm përgjegjësi e MIE por e gjithë ministrive, dhe jo e qeverisë por e gjithë vendit.

Gruaja që kërcënon Rexhep Taip Erdoganin

E quajnë “Marine Le Pen e Turqisë” për shkak të përfshirjes për shumë vite në partinë e ekstremit të djathtë MHP. Po ashtu ajo është kthyer në makthin e Erdoganin në rrugën drejt rizgjedhjes

Jo sepse do të ketë një përqindje të barabartë me presidentin aktual, por për shkak se në qoftë se tejkalon 10% ajo mund të kontrollojë përparimin triumfin e një presidenti suprem.

Meral Aksener, 61 vjeç, konsiderohet si forca e ardhshme e pushtetit në Turqi dhe pasardhësja e Erdogan.

Krijimi një partie të qendrës së djathtë pak muaj më parë nuk ishte asgjë më shumë se një hap drejt synimeve të saj.

Askener ishte, është dhe do të jetë një nacionaliste e vështirë, thjesht karriera politike i kërkon të hollojë verën me ujë, të paktën në fjalimet elektorale.

Themeloi “Partinë e Mirë” dhe shkon kudo.

U drejtohet me përulje turqve, duke u përpjekur të zgjojë instiktet edhe të popullit analfabet thellë në Anadoll.

Aksener kritikon ashpër Erdogan për të gjitha çështjet.

Për luftën në Afrin ajo tha:

“Për fat të keq, Turqia tani është një vend ku nuk ka dialog në politikën e jashtme, në parlament apo debat publik.

Politika e jashtme janë deklaratat e z. Erdogan dhe si rezultat, ka pasoja.

Sa për Ushtrinë e Lirë Siriane.

Ne kemi filluar një operacion të vonuar në Afrina i cili synon të ofrojë siguri për Turqinë në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. Kjo nuk është një luftë.

Kemi filluar vetëm një operacion”

Sipas “Politiko”, fakti që Aksener është vazhdimisht në shënjestër të mediave pro-qeveritare të Turqisë tregon se qeveria turke është e shqetësuar për këtë.

Ndërsa BBC në një analizë të kohëve të fundit thotë se presidenti Erdogan është duke u përpjekur për t’i “prerë krahët” kundërshtarit bazë, Meral Aksener, e cila ka krijuar tashmë një parti të re të qendrës së djathtë.

Serbia e vendosur: Nuk e lejojmë formimin e Ushtrisë së Kosovës dhe anëtarësimin në OKB

Drafti i Strategjisë së Mbrojtjes, i publikuar nga Ministria e Mbrojtjes serbe thotë se Serbia do të vazhdojë bashkëpunimin e saj me NATO-n dhe Organizatat e Traktatit të Sigurisë Kolektive si një vend ushtarak neutral

Siç vuri në dukje ‘Blic’ teksti i këtij drafti do të bëhet publik në tryeza të rrumbullakëta të cilat do të mbahen në Novi Sad, Nish dhe Beograd.

Një pjesë e draftit i cili është publikuar në gazetë, thekson se Serbia nuk do ta njohë pavarësinë e Kosovës por do të punojë në interes të stabilitetit rajonal dhe marrëdhënieve të mira të mundshme serbo-shqiptare për të vazhduar dialogun me institucionet e ‘përkohshme të Prishtinës’ me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, përcjellë lajmi.net.

“Është pohuar se Serbia do të angazhohet për një zbatim të përpiktë dhe të qëndrueshëm të të gjitha marrëveshjeve të arritura në kuadër të Marrëveshjes së Brukselit dhe të jetë aktive në organizatat ndërkombëtare, do të ketë bashkëpunim bilateral që të përpiqet të parandalojë njohjen e shpalljes së njëanshme të pavarësisë së Kosovës dhe anëtarësimin në organizata ndërkombëtare në veçanti në OKB”.

Tutje, gazeta thekson se Serbia do të japë mbështetje të plotë për pjesëmarrjen e serbëve në institucionet e Prishtinës në mënyrë që të mbrojë popullatën serbe, të rrisë sigurinë e të gjithë qytetarëve dhe të marrë të gjitha masat e nevojshme në përputhje me rezolutën 1244.

Po ashtu, thuhet se Serbia është e angazhuar për praninë e vazhdueshme të KFOR-it dhe se kundërshton ndryshimin e mandatit dhe transformimit të forcave të armatosura në ushtri pasi sipas tyre kjo do të destabilizonte situatën në Kosovë dhe do ta dëmtonte sigurinë në rajon.

Haradinaj: Serbia duhet të përgjigjet për çështjen e personave të pagjetur

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, sot bëri homazhe te Përmendorja kushtuar personave të zhdukur. Haradinaj tha Kosovës i mungojnë njerëzit e saj, për të cilët shteti serb duhet të përgjigjet dhe të jap llogari

“Java e të Pagjeturve na rëndon dhe na sjellë vuajtje dhe dhembje për mijëra qytetarët, fati i të cilëve ende nuk është zbardhur nëntëmbëdhjetë vjet pas lufte. Institucionet e Kosovës nuk do të reshtin së kërkuari të pagjeturit dhe drejtësi për viktimat e luftës. Plagët e konfliktit të fundit nuk mund të mbyllën dhe nuk mund të ketë paqe të qëndrueshme pa ndriçimin e plotë të të vërtetës së luftës në Kosovë. Kosovës i mungojnë njerëzit e saj, për të cilët shteti serb duhet të përgjigjet dhe të jap llogari”, tha Haradinaj.

Ndryshe, Zyra e Kryeministrit Ramush Haradinaj do të shënojë “Javën e Personave të Pagjetur”, që nis më 23 prill dhe do të vazhdojë deri më 27 prill.

Më poshtë gjeni agjendën e Qeverisë për këtë ngjarje:

Më 23 prill 2018, ora 09:00, do të fillojnë aktivitetet me vendosjen e luleve të përmendorja dedikuar personave të zhdukur (përballë Kuvendit të Republikës së Kosovës);

Më 24 prill 2018, do të vizitohen dhe realizohen takime me familjarët e personave të zhdukur, nga Komuna e Fushë Kosovës dhe Komuna e Obiliqit;

Më 25 prill 2018, do të vizitohen dhe realizohen takime me familjarët e personave të zhdukur, nga Komuna e Vushtrrisë ;

Më 26 prill 2018, do të realizohen aktivitete lokale në nderim dhe përkujtim te të gjithë personave të zhdukur dhe të rënëve për lirinë e vendit;

Më 27 prill 2018, duke filluar nga ora 12:00, mbahet Tubimi Qendror Përkujtimor, në Kompleksin Memorial në Mejë, Komuna e Gjakovës.

Edhe pas 19 vitesh pas përfundimit të luftës së fundit në Kosovë, ende nuk dihet për fatin e mbi 1600 personave të zhdukur.

Kolonizimi i Kosovës më rusë, serbë, dhe malazezë, në vitin 1920/30

FMimages.net për herë të parë sjell foto-dokumenta të kolonizimit të Kosovës , nga serbët, rusët dhe malazezët në vitin, 1920. Ky proçes i kolonizimit ka vazhdur deri në vitin 1940 dhe është shtrirë në shumë pjesë të Kosovës, sidomos në ato treva ku popullësia ishte 100% shqiptare

Kolonët rusë dhe malazezë të sjellur në Drenicë , në vitin 1922./Foto: FMimages.net

Me ripushtimin e Kosovës, në vjeshtë të vitit 1918 dhe vendosjen e pushtetit serbo-malazez e vënien në funksion të aparatit të veçantë administrativo-politik, administrata shtetërore e ushtarake, krahas organizimit të operacioneve ndëshkimore, të dhunës, terrorit, vrasjeve, dënimeve të mëdha etj., në të njëjtën kohë filloi një presion politik për shkombëtarizimin e popullatës shqiptare me metoda të ndryshme. Qarqet drejtuese të Beogradit rifilluan politikën e vjetër shoveniste.

Kolonët serbë në Fushë Kosovë, ku janë ndërtuar 120 shtepi serbe dhe shumë të tjera janë në proçes ndërtimi. Fshati Vrellë dhe Dobre./Foto: FMimages.net

Pushteti menjëherë filloi organizimin administrativ në Kosovë dhe vise të tjera për zbatimin e kolonizimit dhe reformës agrare. Regjimi i mbretit Aleksandër në vitin 1920 e ka përpiluar programin special për pastrimin e territoreve etnike shqiptare. Duke u bazuar në atë pogram, ushtria serbe dhe xhandarmëria kanë bërë krime të paparë, duke i djegur 182 fshatra shqiptare./fmimmages.net

Në fshatin Polac, Drenicë, organizohet festë për ardhjen e kolonëve serbë dhe rusë. Në foto shihen dhe shqipptarët./Foto:FMimages.ne

Asociacioni lojë e Thaçit, Haradinaj e pranoi në këmbim të pushtetit

“Nuk e besoj aspak që do të ketë normalizim të raporteve me Serbinë edhe nëse asociacioni jetësohet, ky asociacion është i rrezikshëm për shkak së në zhvillimet normale bashkëkohore dhe ndërkombëtare nuk ka decentralizim etnik e as komuna etnike madje në kundërshtim më kartën evropiane për vet-administrim lokal”, ka thënë Blerim Burjani

Publikimi i raportit të Progresit për Kosovën nuk ka sjellë asgjë të re sa i përket integrimit drejt Bashkimit Evropian apo liberalizmit të vizave. Frederica Mogherini, përfaqësuesja e BE-së për Kosovën duke komentuar raportin e progresit është ndalur më shumë në çështjen e Asociacionit të Komunave Serbe për çka Qeveria e vendit e as Presidenca nuk kanë dashur të flasin.

Mogherini e ka quajtur lajm të mirë nisjen e punës për Asociacionin. Ajo ka kërkuar që Kosova të përmbushë marrëveshjet e nënshkruara në dialogun me Serbinë në Bruksel, me prioritet Asociacionin e Komunave Serbe. “Kosova duhet të vazhdojë dhe të intensifikojë pjesëmarrjen në dialogun me Serbinë, përfshirë këtu zbatimin e të gjitha marrëveshjeve dhe veçanërisht Marrëveshjen për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe” ka thënë ajo shkurt për media.

Qeveria Haradinaj ta ketë parasysh vendimin e Gjykatës Kushtetuese

Deputeti i Grupit të Pavarur të Deputeteve GDP, Faton Topalli, ka thënë për “Bota Sot” se Komunat e Kosovës e gëzojnë të drejtën për asociim në Kushtetutë. Ajo që dihet është se ka filluar puna për krijimin e statusit të asociacionit.

“Mua nuk më është e njohur se zonja Mogerini ka deklaruar themelimin e asociacionit. Ajo që dihet është se ka filluar puna për krijimin e statutit të asociacionit. Komunat e Kosovës e gëzojnë të drejtën e asociimit më Kushtetutë. Pra edhe disa komuna mund të krijojnë një OJQ dhe statuti i saj nuk guxon të bie ndesh më Kushtetutën e vendit. Unë shpresoj që Qeveria Haradinaj do ta ketë parasysh vendimin e Gjykatës Kushtetuese për Asociacionin e Komunave Serbe, ndryshe do të ketë probleme të mëdha më opozitën, por besoj edhe më qytetaret e Kosovës” ka thënë ai.

Sipas deputetit Topalli, Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, është njëkohësisht president, kryeministër, kryetar kuvendi dhe drejtor i AKI – së. “Ai mund të bëjë çfarë të dojë sepse e ka akoma fuqi e politike. Kuvendi mbetet arenë debatesh, fyerjesh dhe sharjesh, ndërsa vendimet i benë Hashim Thaçi. Ky është realiteti. Rasti me Gülenisget është vetëm një shembull i fundit. Pra, kur është fjala për Thaçin gjithçka është e mundur, sado që ato që thoni ju, nuk janë zyrtare” ka thënë për “Bota sot” deputeti i GDP-së Faton Topalli.

Abdullahu: Faturën më të rëndë për këtë do ta paguaj Kryeministri aktual

Ndërsa, njohësi i çështjeve politike, Faton Abdullahu, ka thënë se Qeveria e Kosovës nuk është e vetme që qeverisë me këtë vend.

“Ajo eklipsohet shpesh nga pushteti i zgjeruar i Presidentit Thaçi, i cili bëhet në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe nga Lista Serbe, e cila punon në prapavijë dhe në koordinim me Beogradin. Krejt kjo sepse këtë lojë e ka pranuar Qeveria e Kosovës dhe Kryeministri Haradinaj si premisë e vetme për t’i bërë numrat e mjaftueshëm për të ardhur dhe mbetur në pushtet. Që nga paslufta faktori serb në Kosovë kurrë nuk ka qenë më i fortë në institucionet tona e për rrjedhojë Beogradi kurrë nuk ka qenë më i pranishëm në pjesëmarrjen e asaj që dizajnohet për Kosovë. Këto janë disfavore të mëdha që në këtë kohë t’i hyhet punës për asociacionin. Por mu për këtë kjo punë ka filluar tani. Do të vazhdohet ashtu sikundër ka filluar pa transparencë dhe do të përfundoj çdo gjë tinëzisht”, është shprehur Abdullahu.

Sipas tij, Presidenti Thaçi do t’i tërheqë penjtë politik e Qeveria e Kosovës do të hedhë vallen e detyrueshme institucionale për asociacionin. “Faturën më të rëndë për këtë do ta paguaj Kryeministri aktual, i cili si duket ka pajtua me marrë këtë faturë. Për aq sa për asociacionin mund të vendoset jashtë kornizave të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për aq asociacioni do të jetë me dëme të pariparueshme për të ardhmen dhe sigurinë e Kosovës” ka thënë Avdullahu.

Ai pyet se çfarë mund të na seroj me sajesa tipike për të, z. Thaçi, si kompensim për lëshimet që do t’i bëjë për asociacionin, e të cilat do t’ia m’vesh z. Haradinaj? “Ulëse në OKB, Themelimin e Ushtrisë së Kosovës, ndonjë copë tokë nga Mali i Zi apo diçka të ngjashme. Prandaj konsideroj se kjo Qeveri dhe ky President nuk kanë ‘kondicion’ moral, përgjegjësi institucionale dhe ndjenjë sunlime patriotik të merren me punë të rëndësishme për Kosovën. Kështu që zgjedhjet e jashtëzakonshme duhet të kthehen në një kërkesë të zakonshme opozitare, por me potencë shumë më të madhe se sa deri më tani”, ka thënë ai.

Burjani: Asociacioni një derë e hapur për qëllime serbe

E Blerim Burjani, njohës i çështjeve juridike, ka thënë se themelimi i asociacionit nuk do të normalizoj asnjë raport Kosovës dhe Serbisë dhe kjo shihet nga pala serbe e cila përzihet në punët e brendshme te Kosovës.

“Serbia asnjëherë nuk do të ndalet më një politik agresive ndaj Kosovës, asociacioni nuk do të sjellë atë që kërkon Serbia, në vend që kjo ti dedikohet serbëve lokal që jetojnë në Kosovë ata si Serbia bëhen partner madje hisedar në zgjidhje të problemit të serbëve dhe se Serbia dalëngadalë përmes bisedimeve teknike kërkon të mbyllur statusin e 30% të territorit të Kosovës. Asociacioni do të jetë vetëm një derë e hapur për qëllime serbe dhe të Serbisë por aspak për interesat e serbëve lokal të shtetit të Kosovës. Bisedimet e këtij tipi dhe për ketë janë të mbrapshta”, ka thënë Burjani për “Bota sot”.

Burjani ka shprehur mos besimin e tij, sa i përket dialogut për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë.
“Nuk e besoj aspak që do të ketë normalizim të raporteve me Serbinë edhe nëse asociacioni jetësohet, ky asociacion është i rrezikshëm për shkak së në zhvillimet normale bashkëkohore dhe ndërkombëtare nuk ka decentralizim etnik e as komuna etnike madje në kundërshtim më kartën evropiane për vet-administrim lokal. Po ashtu, është komplet në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe ligjin për vetëqeverisje lokale të Kosovës, këto ide absurde po ndërtohen nën formulën “sui generis” dhe dëshirohet diçka që nuk ka askund në botë të eksperimentohet më Kosovën”, ka potencuar ai.

Sipas Burjanit, asociacioni sipas Serbisë është entitet juridik dhe bashkësi më të drejta politike dhe territoriale për Kosovën është OJQ, po që se pyetet Serbia nëse nuk ka atribute tjera ky asociacion as që i vyen Serbisë. “Gabimi më i madh është më u marrë më çështje politike dhe organizative territoriale të Kosovës siç merret qeveria analfabetike jo profesionale dhe anarkike. Ky asociacion është gënjeshtër e madhe se mund të stabilizoj raportet Kosovë dhe Serbi përkundrazi do të rrit apetite serbe kundër Kosovës në vazhdimësi dhe do të sjellë gjëra të tjera” ka thënë Blerim Burjani.

SHBA po punon për të kontrolluar mendjet njerëzore…

Qeveria e SHBA mund të ketë punuar fshehurazi mbi “kontrollin nga larg të mendjes” si dhe për “fshirjen e kujtesës”, sugjerojnë disa dokumente të zbuluar aksidentalisht

Një gazetar, shkruan DailyMail, pretendon se e ka marrë këtë informacion gabimisht si përgjigjetë kërkese që ai kishte bërë rreth një çështjeje tjetër.

Në atë që duket si një komplot nga “X-Files”, tregohen hulumtime të çuditshme për krijimin e një arme psiko-elektronike.

DailyMail shkruan se ka kontaktuar me palët e përfshira në këtë çështje, por ende nuk ka marrë një përgjigje mbi vërtetësinë e këtyre eksperimenteve.

Dokumentet në fjalë i janë dërguar Curtis Waltman, një gazetar që punon për jofitimprurësen “MuckRock” në Boston, e cila është e përkushtuar për të ndihmuar njerëzit të bëjnë kërkesa, bazuar mbi Lirinë e Informacionit, nga autoritetet, shkruan Sot.

Ai po hetonte mbi aktivistë të ekstremit të majtë dhe grupet supremaciste të bardha që ajo iu ka dalë kundër, kur pretendon të ketë bërë edhe zbulimin aksidental.

Dokumentet ishin përfshirë në një material që ai kishte siguruar nga “Washington State Fusion Center”, një degë e Departamentit të Sigurisë Kombëtare që siguron shkëmbimin e informacionit dhe analizën, pretendon Waltman.