Tarifat e Trump “vrasin” energjinë diellore

Tarifat e presidentit Donald Trump mbi panelet e importuar diellore bënë që kompanitë amerikane të energjisë së rinovueshme të anulojnë ose ngrijnë investime në vlerë mbi 2,5 miliard dollarë në projekte të mëdha

Ky zhvillim po ashtu ka ndalur planet për të punësuar me mijëra njerëz. Shifra është 2,5 herë më e madhe se sa 1 miliard dollarët e premtuar nga kompanitë amerikane që duan të shfrytëzojnë tarifat e larta mbi mallin e huaj për të prodhuar më shumë në vend. Ekspertët thonë se shembulli i paneleve diellore tregon qartë se tarifat e administratës për çdo industri që mbrojnë nga konkurrenca e huaj, dëmtojnë një apo më shumë biznese amerikane.

Për shembull, tarifat mbi çelikun dhe aluminin e importuar, kanë dëmtuar prodhuesit amerikane të pajisjeve bujqësore që prodhohen me çelik si traktorë apo hambarë misri, po ashtu edhe fermerët që i blejnë me çmime më të larta.

Shtëpia e bardhë nuk u përgjigj e pyetur nga mediat për këtë zhvillim. energjia diellore është një prej sektorëve që zhvillohet më shpjet në SHBA dhe Trump i miratoi tarifat pavarësisht thirrjeve të shumta që do ta dëmtonte drejtpërdrejtë këtë industri.

Industria e energjisë diellore në SHBA punëson çerek milioni njerëz, tre herë më shumë se industria e qymyrit, por Trump sërish vendosi të ndihmojë këtë të fundit. Ekspertët thonë se sektori i energjisë diellore ishte në hapin final për tu shndërruar në një faktor thelbësor për të ardhmen, por ardhja e tarifave të Trump e ka shtyrë ndjeshëm këtë pritshmëri, në mos i ka dhënë fund.

Tregtia me SHBA, Putin: Evropa s’më dëgjoi

Presidenti rus Vladimir Putin tha se kishte paralajmëruar vendet evropiane për rrezikun e imponimit të rregullave nga SHBA dhe tani ata po paguanin çmimin e injorimit të tij. Gjatë shfaqjes së përvitshme televizive ku Putin flet drejtpërdrejt me rusët, lideri i Kremlinit i krahasoi tarifat amerikane mbi importet e aluminit dhe çelikut me sanksione ekonomike

“Duket se partnerët tanë mendonin se nuk do të prekeshin nga kjo politikë kundërproduktive kufizimesh dhe sanksionesh. Por është pikërisht kjo që po ndodh tani. Askush nuk pati dëshirë të dëgjonte dhe askush nuk bëri asgjë për ta ndaluar. E po, tani e pësuat. Darka është gati, uluni dhe hani”, tha Putin.

Presidenti rus tha se i paralajmëroi evropianët që në vitin 2007 gjatë një fjalimi në Mynih për faktin se SHBA po ndihej gjithnjë e më e jashtëzakonshme dhe rrezikonte që të impononte rregullat e saj mbi të tjerët.

Putin gjithashtu akuzoi Shtetet e Bashkuara se kanë shqetësuar ekuilibrin strategjik bërthamor, ndërsa shtoi se askush nuk duhet të ndërmarrë hapa të nxituar. Sipas presidentit rus, fakti që një luftë e tretë botërore do të ishte fundi i qytetërimit, duhet t’i frenojë që të gjithë.

Top Channel

‘Telekomi sektori më i keq i Qeverive që nga paslufta’

Lëvizja Vetëvendosje ka mbajtur sot një tryezë me temë “Telekomi i Kosovës- gjendja, shkaqet dhe zgjidhja”, në të cilën morën pjesë përfaqësues të partisë, profesorë të telekomit, ekonomistë etj

I pari i VV-së, Albin Kurti tha se korrupsioni dhe krimi nuk kanë të ndaluar në Telekomin e Kosovës.Kurse profesori, Ismet Hamiti tha se telekomin e ka zanat dhe se historia e këtij sektori është tejet e dhimbshme.

“Ky sektor është sektori më i keq i Qeverive që nga paslufta. Telekomunikacioni e ka një komponentë, ajo e sigurisë për të cilën ka shumë çka të thuhet. Në këtë sektor kemi dy pjesëmarrës, kompaninë dhe tregun. Politika sektoriale përfshinë vizionin dhe objektivat e pjesëmarrësve kryesor të ofruesve të shërbimeve, konsumatorëve dhe investuesve potencialë.

Kjo politikë pengon trajtimin e problemeve të ndryshme në sektor të fragmentuar dhe nën trysninë e grupeve të ndryshme”, theksoi Hamiti. Sipas tij, telekomi është sjell në gjendje sa nuk mund ti mbuloj as shpenzimet e veta rrjedhëse.“Është në këtë gjendje sepse fitimet i janë plaçkitur përmes mekanizmave nga më të ndryshmet.

Përmes një mekanizmi të quajtur Z mobile, telekomit i plaçkitën së paku 30% të të hyrave”, shtoi Hamiti.Ai tha se plaçkitjen e urdhëruan individë në nivele të larta qeverisëse dhe partiake, e zbatuan drejtues të PTK-së, drejtorë e borde, e mbrojtën ministrat, e heshtën kryeministrat kurse nuk vepruan prokuroria e drejtësia.

Pal Lekaj e Lutfi Zharku flasin për dëmin 53 milionësh që iu shkaktua buxhetit të shtetit

Për pagesën shtesë prej 53 milionë eurove të cilat shteti i Kosovës ia dha kompanisë “Bechtel&Enka” për shkak të vonesave në kryerjen e pagesave të më hershme, përgjegjësinë nuk po e merr asnjëri nga zyrtarët e shtetit. Derisa Ministri i Infrastrukturës Pal Lekaj, akuzon ish-ministrin Lutfi Zharku, se ka mundur t’i kryej obligimet financiare ndaj kompanisë në fjalë sa kanë qenë në vlerë dukshëm më të ulët, ky i fundit shprehet i habitur me koston e dëmit të shkaktuar ndaj buxhetit të shtetit, marrë për bazë një marrëveshje paraprake që pohon ta ketë arritur me “Bechtel & Enka”

Ministri aktual i Infrastrukturës pohon se Qeveria e Kosovës nuk do ta paguante tani për punën e njëjtë edhe 53 milionë euro shtesë ndaj kompaninë “Bechtel & Enka”, po të paguhej dënimi i ven nga kjo kompani vite më parë si rezultat i zvarritjes së pagesave nga ana e shtetit.“Ish Ministri e ka pasur rastin që atë 14 milionëshin e famshëm të mos i jep rastin të bëhet 63 (që më pastaj pas negociatash të pandalshme është ulë në 53 milionë, e që rrjedhimisht do të jetë 45, sepse 18 % TVSH indirekt do t’i kthehet prapë buxhetit të shtetit) kur ka qenë në vendin ku jam unë sot, nuk ka ndërmarr asgjë dhe tani më së paku ka të drejt të thotë gjera të tilla që kinse unë i paskam ik ndonjë takimi eventual me te”, u shpreh ai për “Gazeta Blic”.

Leka, tutje ka theksuar se buxheti shtetëror ka rrezikuar të dëmtohet edhe më shumë shkaku i papërgjegjësisë ndaj kompanisë “Bchtel & Enka”, e cila sipas tij ka mundur edhe ta ndërprenë projektin për autostradën Prishtinë – Hani Elezit, e njohur si “Arben Xhaferi”.“Ne jemi të vetëdijshëm dhe aspak nuk jemi të lumtur për vendimin që na është dashur të marrim, por nuk kemi pasur ka t’ia mbajmë sepse, ndryshe do të ndërpritej projekti, pra lidhja e Kosovës me korridorin 6 dhe po ashtu do të rrezikohej edhe më tepër buxheti i vendit. Ne, mund t’iu themi me përgjegjësi të plote, e kemi zgjidhur një problem dhe e kemi shpëtuar Kosovën nga një problem edhe më i madh që i është kanosur”, tha ai për “Gazeta Blic”.Ndërsa ish-ministri Zharku ka deklaruar sot për “Gazeta Blic” se gjatë kohës sa ai ishte ministër, ishte arritur marrëveshje me kompaninë “Bechtel&Enka” që për shkak të vonesave në pagesa për shkak të mos planifikimit të mirë nga ana e Qeverisë Thaçi II, t’i paguheshin 14 milionë e jo 53 kësaj kompanie.

“Këtë nënshkrim e ka dhënë Qeveria Thaçi, në momentin e nënshkrimit të kontratës me kornizën afatmesme të shpenzimeve tri vjeçare kanë qenë të parapara 330 milionë euro, kurse kontrata është nënshkruar me 600 milionë euro, që do të thotë se Qeveria Mustafa e ka gjete të gatshme një kontratë dhe që është dashtë ta përshtat buxhetin me këtë kontratë. Në pamundësi të përshtatjes së buxhetit, me gjithë obligimet kontraktuale ka qenë obligim të shtyhet afati i kryerjes së punimeve”, ka theksuar ai.Zharku, është shprehur i habitur për rritjen e kostos së dënimit nga kjo kompani, për çka thotë të ketë pyetur ministrin Lekaj dhe Qeverinë se si ndodhi që kjo shumë të shkoi në 53 milionë, nga 14. 7 milionë sa ishin marrë vesh me kompaninë amerikano- turke.“Hill Internacional ka vërtetuar që është kontraktuale, që të paguhet shuma prej 14.78 milionë euro, e cila përbehet nga 1 milionë euro në muaj, e që i bien për 11 muaj e 20 apo 21 ditë, janë 11 milionë e 200 mijë euro.

Kostoja e shtyrjes së garancionit të përformancës, që është 1 milionë e 200 mijë nëse nuk gaboj, që ka qenë 12 milionë e 500 mijë e gjitha. I shtohet edhe TVSH, dhe gjithsej bëhen 14 milionë e 7800 mijë, kjo është shuma që është aprovuar në shtator të vitit 2017. Natyrisht ne nuk e kemi përcjellë në Qeveri, që të aprovohet kostoja shtesë, e cila ishte kosto shtesë e kontraktuar nga Qeveria e kaluar”, ka thënë ai.Zharku, më tej ka mohuar se ka pasur probleme me pagesa ndaj kompanisë gjatë kohës sa ai ka drejtuar dikasterin e Infrastrukturës.“Kurrë asnjë pagesë nuk ka ndodhë të mos paguhet, sepse është bërë ri programimi i punës nga ana e Bechtelit në përputhje me buxhetin e ndarë nga ministria. Nëse kanë qenë 90 milionë, ata kanë punuar për 90 milionë, nëse ka qenë 200 milionë kanë punuar për aq para, përndryshe nëse nuk ishin paguar, kanë pasur të drejtën e ndërprerjes së kontratës. Asnjë letër nuk ka ndodhë që Qeveria të jetë e vonshme, as nuk kemi pasur ndonjë vërejtje apo kërcënim nga ana tyre për ndërprerjen e punimeve. E përhershme ka qenë që Qeveria të ndajë mjetet në përputhje me kontratën dhe të rritet vëllimi i punës, por kurrë nuk kemi pasur raste të tilla”, deklaroi ish-ministri Zharku.

Gjatë vitit 2015, Qeveria e Kosovës ka paguar 112 milionë e 124 mijë e 859 euro e 86 cent (112,124,859.86 Euro), ndërsa është dashur të paguaj mbi 107 milionë euro më shumë.Ndërkaq në vitin 2015 është dashur të paguhen 220 milionë euro.Në vitin 2016 ishin planifikuar të paguhen 205 milionë euro, mirëpo shteti kishte paguar vetëm 155 milionë e 978 mijë e 20 euro e 49 cent (155,978,020.49 Euro)Ndryshe, gjatësia totale e autostradës është 65.56 km, ndërsa deri më tani janë hapur për komunikacion/lëvizje mbi 36 km, ndërsa në ndërtim e sipër gjenden mbi 28 kilometra rrugë. Pjesa më e madhe e punëve të pakryera është tek segmenti më i vështirë ku janë paraparë ndërtimi i disa urave.Kjo autostradë numëron gjithsej 19 ura, ku e përfunduar është vetëm 1 e tillë. 15 janë në ndërtim e sipër, ndërsa 3 ende s’kanë filluar të ndërtohen.

Interpelancë për 53 milionë eurot e Bechtel & Enkas

Grupi Parlamentar i Vetëvendosjes ka parashtruar kërkesë për interpelancë lidhur me pagesën e 53 milionë eurove shtesë të qeverisë së Kosovës që po ia bën Bechtel & Enkas për autostradën “Arbën Xhaferi”.VV thotë se prokuroria duhet të nisë menjëherë hetimet për vendimin dhe se “për këtë skandal Qeveria duhet të japë llogari në Kuvend”.“I bëjmë thirrje Kryeministrit mos të fshihet pas ‘agjendës së ngarkuar’ por të paraqitet brenda afatit në Kuvend”, thuhet në njoftimin e VV-së. / Gazeta Blic /

Rusët dhe serbët marrin koncesionet e naftës në Shqipëri

Më 9 maj, ministri i Energjisë dhe Infrastrukturës Damian Gjiknuri urdhëroi ngritjen e një grupi negociator për lidhjen e marrëveshjeve hidrokarbure për vendburimet Cakran-Mollaj, Gorisht-Cokul dhe Amonicë me kompaninë Transoil Group AG – e cila që nga viti 2012 nëpërmjet degës së saj në Shqipëri, Transoil Group Sh.a, kontrollon gjithashtu fushën naftëmbajtëse të Visokës

Negociatat pasojnë finalizimin e një gare të mbajtur më 31 mars nga Albpetrol, ku Transoil Group AG u shpall fitues mes nëntë kompanive ndërkombëtare pjesëmarrëse. Të dhënat dhe dokumentet e siguruara nga BIRN tregojnë se kompania fituese Transoil Group, e cila administrohet në Shqipëri nga Shefqet Dizdari dhe ka lidhje biznesi me kompaninë Gazprom Neft në pronësi të gjigandit rus të prodhimit të gazit, Gazprom. Gazprom zotërohet në 50.23 për qind të aksioneve nga qeveria ruse.

Lidhjet e biznesit me kompaninë ruse nuk janë të vetmet pikëpyetje mbi mënyrën se si kompania e naftës, e regjistruar në Zvicër dhe me pronarë të panjohur, u shpall fituese e tenderit për fushat naftëmbajtëse Cakran-Mollaj, Gorisht-Cokul dhe Amonicë.

Dokumentet e siguruara nga BIRN tregojnë se në momentin që u hapën ofertat, pagesa e Transoil Group për marrjen e paketës së të dhënave për vendburimet nuk kishte mbërritur ende në llogarinë e Albpetrol. Këto dyshime shtohen edhe nga fakti që gjatë tenderit, vëllai i drejtorit të Albpetrol, Kastriot Bejtaj punonte si drejtues teknik i operacioneve hidrokarbure në fushën e Visokës për llogari të Transoil Group Sh.a – një konflikt interesi për të cilin ministri Gjiknuri ishte në dijeni.

Kompania Transoil Group Sh.a ka gjithashtu detyrime të mbartura ndaj Albpetrol nga operacionet e saj të mëparshme në fushën e Visokës si dhe ka pasur përplasje me Agjencinë Kombëtare të Burimeve Natyrore, AKBN për shkelje të vazhdueshme të marrëveshjes hidrokarbure.

Megjithatë, këto shkelje nuk e kanë ndaluar kompaninë mëmë të saj, Transoil Group AG, që të deklaronte në faqen e saj zyrtare se i kishte bërë një ofertë Albpetrolit për tre fushat e tjera naftëmbajtëse që në prill 2017 – duke shfaqur siguri se do të arrinte një marrëveshje me kompaninë shtetërore të naftës shqiptare deri në fund të vitit 2017. [Kliko këtu për faksimilen]

Planet e kompanisë Transoil Group për të shtënë në dorë fushat e naftës në jug të Shqipërisë u vonuan nga një orvatje e një tjetër kompanie të lidhur me Gazprom. Përfaqësuesi i Gazprom Neft në Serbi dhe një tregar nafte austriak bënë një ofertë alternative për vendburimet Cakran-Mollaj dhe Gorisht-Cokul, nëpërmjet kompanisë ‘Jurimex Kommerz Tranzit Ges’.

I shqetësuar, përfaqësuesi në Shqipëri i Transoil Group AG, Shefqet Dizdari, i bëri një notë verbale zv/drejtorit të zhvillimit të biznesit ndërkombëtar të Gazprom Neft, Vladislav Baryshnikov, duke i kujtuar marrëveshjen mes tyre si dhe duke u ankuar se përfaqësuesi i saj në Serbi po tentonte të merrte në mënyrë të maskuar fusha nafte në Shqipëri.

Në notën verbale, Dizdari nënvijëzon që këto shqetësime i kishte ngritur edhe gjatë një takimi të mbajtur në zyrat e kompanisë shtetërore ruse të naftës në Shën Petersebug. Drejtuesi i Transoil Group shprehet gjithashtu se shqetësimet e tij ia komunikuar dhe Ambasadës së Federatës Ruse në Tiranë, ndërkohë që nënvizon se Transoil Group nuk e ka fshehur kurrë interesin e saj për ‘marrëdhënie transparente biznesi me Gazprom Neft.’

Kompania Transoil Group AG dhe ajo ruse Gazprom Neft nuk i përgjigjën një kërkesë për koment nga BIRN. Ndërkohë Ministria e Tregtisë dhe Energjetikës në një përgjigje me shkrim pranoi borxhet që Transoil Group ka ndaj Albpetrol, nënvizoi se shkeljet e marrëveshjes hidrokarbure të sinjalizuara nga AKBN ishin të rëndomta; ndërkohë ajo mohoi se ka pasur shkelje të procedurave të tenderit dhe konflikt interesi nga drejtori Albptrol.

Ministria gjithashtu nuk dha informacion se kush ishin aksionerët e kompanisë zvicerane Transoil AG, por nënvizoi se ato nuk ishin Gazprom Neft ose NIS. “Sipas të dhënave që disponojmë, asnjë nga kompanitë që ju përmendni nuk kanë të drejta mbi marrëveshjen hidrokarbure të Transoil Group me shtetin shqiptar,” ministria e Energjisë.

“Ndërkaq, është jashtë mundësive të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë që të ketë informacion mbi transaksionet e mundshme tregtare të një kompanie me subjekte të tjera jashtë marrëdhënies në kuadër të marrëveshjes hidrokarbure,” shtoi ajo.

Tenderi i dyshimtë

Në shkurt 2018, Albpetrol shpalli një thirrje për shprehje interesi për kompanitë që ishin të interesuara për të lidhur marrëveshje hidrokarbure për tre fusha të lira nafte, Cakran-Mollaj, Gorisht-Cokul dhe Amonicë.

Tenderi bazohej në urdhrin nr.150, datë 6 shkurt 2018 të ministrit të Energjisë dhe Infrastrukturës, Damian Gjiknuri. Kompanitë e interesuara kishin afat deri me datë 31 mars 2018, ora 15:00, për të dërguar ofertat e tyre.

BIRN mësoi se në tender morën pjesë 9 kompani hidrokarburesh, ku përfshiheshin Bankers Petroleum, Transoil Group AG, Shandong Kerui Petroleum Equipment, Letho, Verssa Versatile, Pennine, Alcan, Fluid Oil dhe Zennith Energy.

Sipas një burimi në tregun e energjisë, komisioni i vlerësimit të ofertave të Albpetrol nuk i ka hapur zarfet për kompanitë Pennine dhe Zennith Energy, me arsyetimin se nuk kishin paguar një tarifë prej 6500 USD për çdo vendburim, të vendosur si kusht nga Albpetrol.

Brenda 10 ditëve nga hapja e ofertave, Albpetrol ka dërguar në ministrinë e Energjisë dhe Infrastrukturës dokumentacionin e kompanive ofertuese, së bashku me vlerësimin e kapaciteve teknike dhe financiare.

Me datë 9 maj, me urdhrin nr.495, ministri Damian Gjiknuri ka shpallur fitues të garës për tre vendburimet e naftës kompaninë Transoil Group AG dhe ka ngritur grupin negociator për lidhjen e marrëveshjes hidrokarbure me kompaninë. [kliko këtu për faksimilen]

Transoil Group AG është një kompani e themeluar në vitin 2011 në kantonin Zug të Zvicrës, me operacione në Rusi, Bjellorusi dhe Tiranë. Ajo është pronare e plotë e Transoil Group Sh.a, një kompani shqiptare e cila që nga viti 2011 shfrytëzon nëpërmjet një marrëveshjeje hidrokarbure me Albpetrol-in vendburimin e naftës në Visokë.

Sipas një shkrese të Agjencisë Kombëtare të Burimeve Natyrore të datës 9 shkurt 2018, për ‘miratimin e programit të punës së kompanisë Transoil Group Sh.a për vitin 2017,’ kompania zvicerane e naftës konsiderohej në shkelje të afatave për vitin 2017 dhe në të njëjtën kohë nuk kishte dorëzuar programin e punës për vitin 2018. [Kliko këtu për faksimilen]

“Referuar përcaktimeve të Licensë Marrëveshjes por edhe Marrëveshjes hidrokarbure për vendburimin e Visokës, AKBN i konsideron të shkelura të gjitha afatet e pranueshme për miratimin e këtij programi vjetor, pasi kërkesa juaj bëhet në fund të vitit 2017, dhe si e tillë nuk mund të kërkohet realizimi i ndonjë programi për këtë vit kalendarik,” shkruan AKBN.

“Në të njëjtën kohë, sjellim në vëmendjen tuaj se dokumenti përfundimtar i programit të punës dhe buxheti, të përgatitur për vitin 2018 për vendburimin e Viskokës, ende nuk është dorëzuar nga ‘Palët’ për miratim në AKBN, sikurse kërkohet nga Licensë Marrëveshja për këtë vendburim,” shton AKBN, duke vënë njëkohësisht në dijeni Albpetrol.

I pyetur nga BIRN ministra e Energjisë fajësoi kompaninë dhe AKBN-në për shkeljen e afatave për miratimin e planit të punës. “Këto afate kohore janë konsumuar nga të dyja palët në Marrëveshjen Hidrokarbure,” tha MEI. “Megjithatë, në përgjithësi ky është një fenomen që ndodh shpesh dhe për këtë arsye edhe Marrëveshja Hidrokarbure përmban klauzola që bëjnë të mundur vazhdimin e operacioneve hidrokarbure edhe në rastin kur nuk është miratuar ende PPB për një vit të dhënë,” shtoi ajo.

BIRN ka mësuar gjithashtu se kompania Transoil Group sh.a është debitore ndaj Albpetrol për një sasi të madhe nafte, e cila sipas marrëveshjes hidrokarbure për shfrytëzimin e fushës së Visokës duhet të marrë një pjesë të prodhimit nga kompania shfrytëzuese.

Ministria e Energjisë dhe Infrastrukturës i tha BIRN se ‘detyrimi që kompania Transoil Group AG i ka shoqërisë Albpetrol sh.a është 6,699.92 ton naftë… ndërkohë, detyrimi në para për shërbime të ndryshme është 64.105.586 lek.” Megjithatë, ajo e justifikoi borxhin duke nënvizuar se kjo ishte një marrëdhënie tregtare midis Albpetrol dhe Transoil Group.

“Për këto çështje ka një korespondence mes palëve ku janë përcaktuar grafikët kohore të shlyerjes së detyrimeve. Informojmë po ashtu, sa lidhet me detyrimin për naftën bruto, marrja e këtij detyrimi nga Albpetrol Sh.A. është e lidhur edhe me kapacitetet tregtuese të saj, kushtet e tregut vendas të përpunimit të naftës bruto, kapacitet depozituese të shoqërisë Albpetrol Sh.A. që më tej lidhet edhe me kostot e magazinimit dhe lëvrimit si dhe kushtet e tjera teknike dhe teknologjike përveç atyre të tregut,” tha MEI. “Çështja e detyrimeve të prapambetura apo tejkalimit të afateve për likujdimet reciproke është edhe një çështje e marrëdhënieve tregtare mes shoqërive,” shtoi ajo.

Përveç shkeljeve në marrëveshjen hidrokarbure të Visokës, mbetet paqartë se si Transoil Group AG është shpallur fitues i tenderit për vendburimet Cakran-Mollaj, Gorisht-Cokul dhe Amonicë, pasi sipas një faksimile të llogarisë bankare të Albpetrol të siguruar nga BIRN, pagesa për paketën e të dhënave të vendburimeve – një nga kriteret e tenderit, nuk ka arritur në llogarinë e Albpetrol më datë 4 prill 2018.[Kliko këtu për faksimilen] Sipas ministrisë së Energjisë, pagesa është realizuar nga Transoil Group ditën e premte me datë 30 mars 2018.

Pagesa e mbërritur 4 ditë pas hapjes së ofertave ngre dyshime mbi mënyrën se si kjo kompani ka arritur ta sigurojë paketën e të dhënave. Këto dyshime kanë rënë mbi drejtorin e Albpetrol, Kastriot Bejtaj, pasi vëllai i tij punonte gjatë periudhës së tenderit si drejtor teknik operacionesh hidrokarbure në fushën e Visokës për Transoil Group Sha, të paktën deri më datën 1 prill 2018.

Në një njoftim të datës 3 prill 2018, administratori i Transoil Group Sh.a, Shefqet Dizdari, i kërkon drejtorit të Albpetrol që të mos ketë kontakt zyrtar me të vëllanë në lidhje me të drejtat dhe detyrimet që lidhen me Marrëveshjen Hidrokarbure që Transoil Group ka me Albpetrol.

“Siç ju kemi kofirmuar edhe në takimet zyrtare verbalisht, që prej datës 1.04.2018 Z.Edmond Bejtaj, ish-Drejtor Teknik i Operacioneve Hidrokarbure në vendburimin e Visokës është liruar nga kjo detyrë, prandaj ju lutemi të mos keni më asnjë kontakt zyrtar,” shkruan Dizdari. “Çdo kontakt i mëtejshëm do të mbahet vetëm me administratorin e kompanisë Transoil Group, të dhënat e të cilit janë të depozituara,” shton Dizdari. [Kliko këtu për faksmilen]

Pavarësisht se ky email u ka shkuar për dijeni edhe drejtorit të AKBN-së, Adrian Bylyku dhe ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri, ministria e drejtuar prej tij tha në një përgjigje të shkruar për BIRN se drejtori i Albpetrol nuk ishte në konflikt interesi.

“Punësimi i zotit Edmond Bejtaj në shoqërinë Transoil Group nuk ka lidhje procedurën për shprehje interesi për tre vendburimet e naftës të shpallur nga Albpetrol sh.a. Ai rezulton të jetë larguar nga detyra që mbante përpara se procedura e hapur për tre vendburimet të kalonte në fazat vendimmarrëse,” tha MEI.

“Kastriot Bejtaj nuk ka qenë pjesë e asnjë grupi pune për vlerësimin e ofertave për tre vendburimet. Vlerësimi përfundimtar dhe shpallja e kompanisë fituese nuk është kryer nga Albpetrol sh.a. Administratori i Albpetrol sh.a, Kastriot Bejtaj nuk është pjesë e grupit të punës që po negocion Termat dhe Kushtet Kryesore të Marrëveshjes Hidrokarbure në përputhje me përcaktimet e Rregullores për përcaktimin e procedurave të miratimit te Marrëveshjeve Hidrokarbure, Licencë marrëveshjes,” shtoi ajo. Kastriot Bejtaj nuk iu përgjigj një kërkese për koment nga BIRN.

Lidhja me rusët dhe serbët

Vendburimi i Amonicës më parë shfrytëzohej nga kompania Phoenix Petroleum Gas dhe vendburimet Cakran-Mollaj dhe Gorisht-Cokul nga kompania GBC Oil Company-një pasuese e Transatlantic Albania Ltd.

Marrëveshja hidrokarbure me Phoenix Petroluem Gas u prish përpara kohe në Mars 2017, pasi kompania kishte akumuluar detyrime financiare dhe ato të naftës bruto ndaj Albpetrol-ndërsa akuzohet se nuk ka kryer investimet e kërkuara në përputhje me kontratën dypalëshe dhe ka keqmenaxhuar vendburimin.

Edhe kontrata me GBC Oil u prish në tre-mujorin e parë të vitit 2017, për shkak se kompania kishte krijuar më shumë 20 milionë USD detyrime.

Pas lirimit të këtyre fushave naftëmbajtëse në prill 2017, Transoil Group AG bëri një kërkesë në ministrinë e Energjisë për t’i marrë ato në shfrytëzim. Por planet e kompanisë u tronditën kur në horizont u shfaq një kompani tjetër e quajtur ‘Jurimex Kommerz Tranzit Ges.’

Në dhjetor 2016 kompania Jurimex i kërkoi ministrit të Energjisë Damian Gjiknuri dhe Albpetrol hapjen e negociatave për marrjen në shfrytëzim të vendburimeve Cakran-Mollaj deh Gorisht- Cokul. Me17 korrik 2017, Albpetrol i dërgoi ministrisë së Energjisë për miratim termat e një marrëveshje hidrokarbure për dy vendburimet me kompaninë ‘Jurimex.’ Mbas 4 ditësh më 21 korrik 2017, ministria e miratoi kërkesën e Albpetrol për të vazhduar negociatat dhe udhëzoi këtë të fundit që të bëntë kërkesë për Licensë Marrëveshje në AKBN. Pas denoncimeve në media për lidhjet e drejtuesit të ‘Jurimex’ me kompanisë ruse ‘Gazprom’, marrëveshja hidrokarbure nuk u realizua.

Sipas një note verbale të përpiluar nga administratori i Transoil Group, Shefqet Dizdari, pas kompanisë ‘Jurimex’ qëndronte një tregtar austriak nafte i quajtur Robert Nowikovsky dhe përfaqësuesi i degës së Gazprom Neft në Novi Sad, Nafta Industrija Srbje, Igor Tarasov.

Gazprom Neft, më parë e njohur si Sibneft është prodhuesi i tretë më i madh i naftës në Rusi. Nafta Industrija Srbje, shkurt NIS, është kompani serbe nafte dhe gazi, ku Gazprom Neft bleu 51 % të aksioneve në vitin 2012, pas një marrëveshje mes Rusisë dhe Serbisë me vlerë 400 milionë USD.

Në notën verbale e cila i drejtohet zëvendës-drejtorit të përgjithshëm për zhvillimin e biznesit ndërkombëtar të Gazprom Neft, Vladislav Baryshnikov – një kopje e sëcilës është siguruar nga BIRN, Dizdari ankohet se në shkelje të etikës dhe të marrëveshjeve të besimit, Tarasov dhe Nowikovsky, po tentojnë ta përfshijnë gjigandin rus të naftës në mënyrë të fshehtë në tregun shqiptar, të ‘kamufluar si kompania austriake ‘Jurimex’.

“Unë po ju nis këtë reagim për t’iu ndërgjegjësuar në lidhje me hapat e ndërmarrë nga përfaqësuesi i degës suaj në Novi Sad, Z. Igor Tarasov, i cili ka thyer rëndë kodin e etikës dhe ndershmërinë, duke pasur qëllim të përfshijë Gazprom Neft, në mënyrë të maskuar në marrëveshje gazi dhe nafte në Shqipëri, ndërkohë që ai ka hyrë në një marrëveshje konfidencialiteti dhe besimi me kompaninë Transoil Group,” shkruan Dizdari,

“Në të njëjtën kohë, Z. Robert Nowikovsky, një tregtar austriak, po bën të njëjtën shkelje duke përdorur një kompani fantazmë të quajtur “Jurimex Commerz Tranzit Ges,” shton ai.

Dizadari nënvizon se të dy këta individë ‘pa sens ligjor’ kanë hyrë në një marrëveshje ligjore dhe besimi me Transoil Group, por gjithashtu janë përfshirë në një skenar të pistë pas krahëve, që kanë si qëllim futjen e Gazprom Neft në një mënyrë të kamufluar në Shqipëri.

“Unë i kam prezantuar këto shqetësime me ju gjatë takimit në zyrat tuaja në Shën Petersbug,” sqaron Dizdari, duke nënvizuar se beson se është gabim që Gazprom Neft të përfshihet në mënyrë jotransparente në Shqipëri.

Më tej, Dizdari shkruan se ia ka paraqitur këto shqetësime edhe Ambasadës së Federatës Ruse në Tiranë, duke thënë që ky skenar hedh hije dyshimi mbi praktikat më të mira të biznesit ndërkombëtar. Më tej, Dizdari i kërkon Gazprom Neft që t’i frenojë orvatjet e Jurimex, duke kërcënuar hapa ligjorë dhe ndërkohë duke u shprehur i gatshëm të bashkëpunojë me kompaninë ruse dhe degën e saj në Serbi.

“Transoil Group nuk e fshehur kurrë interesin dhe qëllimin e saj për të ndërtuar një marrëdhënie të hapur, të qëndrueshme dhe transparente biznesi me Gazprom Neft dhe degët tuaja si ‘Nafta Industrije Srbje”, Novi Sad, me të cilën kemi nënshkruar. Por nuk jemi të interesuar dhe të gatshëm të përfshihemi në skenarë që dëmtojnë integritetin e personave ose tëentiteve të përfshira,” shkruan Dizdari.

“Ne besojmë që këto skenarë janë jashtë formatit të biznesit të ndershëm dhe kërkojmë që t’i ndalni aktivitetet e pandershme të përfaqësuesit tuaj të ‘Nafta Industrije Srbje, Novi Sad; përndryshe do ndërmarrim reagime me autorietet shqiptare dhe hapa ligjorë të nevojshëm për të ndërprerë aktivitetin e paligjshëm,” përfundon ai.

Ministria e Energjisë dhe Infrastrukturës i tha BIRN se aktualisht grupi negociator i ngritur me urdhërin e ministrit Damian Gjiknuri, po vazhdon punën për negocimin e ‘Termave dhe Kushteve Kryesore të Marrëveshjes Hidrokarbure me Transoil Group, në përputhje me përcaktimet e Rregullores për përcaktimin e procedurave të miratimit të Marrëveshjeve Hidrokarbure, Licencë Marrëveshjes.’

Megjithatë, MEI nënvizoi që përfundimi i kësaj marrëveshje nuk ishte i mundur pa miratimin e saj nga qeveria dhe kryeministri Edi Rama. “Referuar ligjit dhe rregullores në fuqi, procedura përfundon pas miratimit nga ana e Këshillit të Ministrave të marrëveshjes hidrokarbure,” tha ministria. “Ndërkohë, në këtë proces legjislacioni shqiptar i jep të drejtën ministrisë të miratojë apo të ndërpresë procedurat e lidhjes së marrëveshjes hidrokarbure në çdo fazë nga ajo aktuale deri në atë të dërgimit në Këshillin e Ministrave,” përfundoi ajo.

Tarifa të BE mbi importet amerikane

Bashkimi Evropian njoftoi se do të nisë zbatimin e një grupi të ri tarifash ndaj importeve amerikane duke filluar prej muajit korrik, si përgjigje ndaj tarifave të reja amerikane për importet e çelikut dhe aluminit nga Evropa

Nënkryetari i Komisionit Europian Maros Sefçoviç i njoftoi tarifat e reja sot në një konferencë shtypi në Bruksel. Ai u citua të ketë thënë se ky vendim: “është një përgjigje e matur dhe proporcionale ndaj vendimit të njëanshëm dhe të paligjshëm të marrë nga SHBA-ja për të imponuar tarifa për eksportet evropiane të çelikut dhe aluminit, gjë për të cilën ne na vjen keq”.

BE-ja ka hartuar një listë të gjerë me produkte amerikane që do t’i nënshtrohen tarifave të reja, përfshirë xhinset, motoçikletat dhe uiskin amerikan, me një vlerë pak më shumë se 3 miliardë dollarë.

Tarifat e reja ndërmerren si hakmarrje ndaj vendimit të fundit të Presidentit amerikan Donald Trump për të vendosur një tarifë prej 25 për qind ndaj çelikut që importohet nga Evropa dhe 10 për qind ndaj aluminit.

Mosmarrëveshjet tregtare pritet të dominojnë takimin dy-ditor të Grupit të Shtatëshes, vendet më industrializuara të botës, që hapen të premten në Kebek.

Statuti i miratuar nga Qeveria rrezikon zhvillimin e Trepçës

Kryetari i Lëvizjes VETËVENDOSJE!, Albin Kurti dhe drejtuesi i Komitetit për Industri, Nazmi Mikullovci, paraqitën në konferencë për media vërejtjet dhe shqetësimin e Lëvizjes në lidhje me statutin e ri të ndërmarrjes Trepça miratuar nga Qeveria e Kosovës

Kryetari, Albin Kurti foli për rëndësinë që Trepça ka në zhvillimin e Republikës së Kosovës, rëndësi kjo që aspak nuk shprehet në statutin e ri të kësaj ndërmarrje. “Për ne, Trepça është tri gjëra kryesore: e para kapacitet industrial prodhues, e dyta, pasuri minerare dhe e treta organizatë e punëtorëve. Statuti i ri, është i tillë që, në fakt nuk është përpiluar nga bordi mbikëqyrës i Trepçës siç do të duhej por ka ardhur aty i servuar nga Qeveria. Asetet të cilat përfshihen janë shumë të kufizuara: janë 3 miniera me flotacionet e tyre dhe eventualisht, vetëm pas një studimi të fizibilitetit të tyre janë edhe metalurgjia e plumbit, e zinkut dhe industria kimike që nuk është e sigurtë se në fund do të jenë të përfshira në ndërmarrjen e re publike “Trepça sh.a.”, tha Albin Kurti.

Drejtuesi i Komitetit për Industri në Lëvizjen VETËVENDOSJE!, Nazmi Mikullovci foli për shkatërrimin sistematik që i është bërë Trepçës nga Qeveritë që vetëm kanë ndërruar fytyrat dhe strategjitë por gjithnjë në dëm të ndërrmarrjes e së fundi edhe përmes hartimit të statutit të ri që tenton t’i jep goditjen përfundimtare pasurisë më të madhe të Republikës së Kosovës.

“Me këtë statut Trepçës do t’i ndërprehet zhvillimi, duke e humbur industrinë dhe duke mbetur vetëm në bujqësi e xehtari. Në asnjë vend nuk përmenden pasuritë dhe investimet e Trepçës”, tha Nazmi Mikullovci.
Poashtu ai theksoi edhe faktin se ky statut i ri rregullon zgjedhjen e Bordit, që ka 9 anëtarë, 3 prej të cilëve thuhet se duhet të jenë serbë, mirëpo po të njejtit kanë refuzuar të jenë pjesë e këtij bordi. Kësisoj qëllimi dhe rezultati i këtij ligji të ri do të jetë ndarja e Trepçës.

Në statut gjithashtu nuk përmenden fare mijëra hektarë tokë, objekte të ndryshme në Kosovë dhe vende të ish-Jugosllavisë, pasuri këto të ndërmarrjes Trepça, të cilat janë duke shkuar drejt likuidimit.

Në lidhje me këtë çështje, Lëvizja VETËVENDOSJE!, nesër do ta mbajë një tryezë me ekspertë dhe njohës të kësaj fushe për të diskutuar edhe më tutje për zhvillimin dhe mbrojtjen e Trepçës.

LDK e VV, kundër statutit të Trepçës të miratuar nga Qeveria

Lidhja Demokratike e Kosovës ka thënë se miratimi i Statutit të Trepçës nga ana e Qeverisë së Kosovës, pa i marrë parasysh vërejtjet e Sindikatës, është i dëmshëm

Avdullah Hoti, kryetar i GP të LDK-së në Kuvendin e Kosovës, ka thënë se Ligji për Trepçën është miratuar më 2016 dhe thotë se për shkak të zhvillimeve në këtë ndërmarrje, ky ligj e shpëtoi Trepçën nga shkuarja në likuidim.

Hoti thotë se në bazë të këtij ligji, 80% e aseteve janë në pronësi të Qeverisë së Kosovës dhe 20% në pronësi të punëtorëve dhe se kjo është formulë që siguron një kujdes të duhur për të gjithë brezat e minatorëve, që kanë punuar në këtë ndërmarrje të rëndësisë strategjike dhe emocionale për Kosovës.

Ai thekson se në nenin 6 të këtij ligji specifikohet se statuti i Trepçës propozohet nga Bordi Mbikëqyrës dhe miratohet nga aksionarët pas aprovimit në Kuvendin e Kosovës.

“Javën që shkoi Qeveria e ka miratuar statutin e Trepçës dhe e ka përcjellë në Kuvend për aprovim. Është e qartë se ky statut nuk është përgatitur në konsultim të ngushtë me punëtorët, që mbajnë 20% të aksioneve. Sindikata e Pavarur e Minatorëve të Trepçës ka shprehur shqetësime serioze lidhur me këtë statut. Vërejtjet e tyre janë në dy çështje: e para, problemet sociale të punëtorëve dhe e dyta, mos përfshirja e disa aseteve shumë të rëndësishme të Trepçës në këtë statut”, ka thënë Hoti, raporton Koha.net.

Sipas tij, vërejtja e dytë e Sindikatës është shumë serioze dhe “çuditem si mundet dikush të gjejë lirinë që të lërë jashtë statutit të Trepçës asete të rëndësishme”.

“Sot në Kuvend kam kërkuar që Komisioni për Zhvillim Ekonomik të ftojë në diskutim Bordit, Menaxhmentin dhe Sindikatën e Trepçës për të shqyrtuar këto vërejtje. Kjo na mundëson që para se të vije Statuti në Kuvend për aprovim ne të marrim parasysh të gjitha sugjerimet e palëve. Ne duhet ta trajtojmë me shumë kujdes këtë çështje. Nuk mund ta lëmë këtë çështje në duar të personave të papërgjegjshëm”, deklaroi Hoti.

Në kundërshtim të këtij veprimi qeveritar ka dalë edhe Lëvizja Vetëvendosje. Në një konferencë për media, kryetari i VV-së Albin Kurti dhe drejtuesi i Komitetit për Industri, Nazmi Mikullovci, paraqitën vërejtjet dhe shqetësimin e Lëvizjes në lidhje me statutin e ri të ndërmarrjes Trepça miratuar nga Qeveria e Kosovës.

Kurti foli për rëndësinë që Trepça ka në zhvillimin e Kosovës, rëndësi kjo që, sipas tij, aspak nuk shprehet në statutin e ri të kësaj ndërmarrje.

“Për ne, Trepça është tri gjëra kryesore: e para kapacitet industrial prodhues, e dyta, pasuri minerare dhe e treta organizatë e punëtorëve. Statuti i ri, është i tillë që, në fakt nuk është përpiluar nga bordi mbikëqyrës i Trepçës siç do të duhej por ka ardhur aty i servuar nga Qeveria. Asetet të cilat përfshihen janë shumë të kufizuara: janë 3 miniera me flotacionet e tyre dhe eventualisht, vetëm pas një studimi të fizibilitetit të tyre janë edhe metalurgjia e plumbit, e zinkut dhe industria kimike që nuk është e sigurtë se në fund do të jenë të përfshira në ndërmarrjen e re publike “Trepça sh.a.”, tha Albin Kurti.

Drejtuesi i Komitetit për Industri në Lëvizjen Vetëvendosje, Nazmi Mikullovci foli për shkatërrimin sistematik që i është bërë Trepçës nga Qeveritë që vetëm kanë ndërruar fytyrat dhe strategjitë por gjithnjë në dëm të ndërmarrjes e së fundi edhe përmes hartimit të statutit të ri që tenton t’i jep goditjen përfundimtare pasurisë më të madhe të Republikës së Kosovës.

“Me këtë statut Trepçës do t’i ndërpritet zhvillimi, duke e humbur industrinë dhe duke mbetur vetëm në bujqësi e xehetari. Në asnjë vend nuk përmenden pasuritë dhe investimet e Trepçës”, tha Mikullovci.

Poashtu ai theksoi edhe faktin se ky statut i ri rregullon zgjedhjen e Bordit, që ka 9 anëtarë, 3 prej të cilëve thuhet se duhet të jenë serbë, mirëpo po të njëjtit kanë refuzuar të jenë pjesë e këtij bordi. Kësisoj qëllimi dhe rezultati i këtij ligji të ri do të jetë ndarja e Trepçës.

Ai shtoi se në statut gjithashtu nuk përmenden fare mijëra hektarë tokë, objekte të ndryshme në Kosovë dhe vende të ish-Jugosllavisë, pasuri këto të ndërmarrjes Trepça, të cilat janë duke shkuar drejt likuidimit.

Në lidhje me këtë çështje, Lëvizja Vetëvendosje tha se nesër do ta mbajë një tryezë me ekspertë dhe njohës të kësaj fushe për të diskutuar edhe më tutje për zhvillimin dhe mbrojtjen e Trepçës.

Qeveria ia “than” 53 milionë euro Bechtelit për gjoba

Qeveria e Kosovës ka ndarë 53 milionë euro shtesë për “Bechtel Enkan” për autostradën e Shkupit. Pal Lekaj, ministër i Infrastrukturës, tha se “për shkak të dështimit të Qeverisë së kaluar që t’i paguajë me rregull faturat, konsorciumi ka kërkuar që t’i paguajmë 63 milionë euro për shkak të mbajtjes së pajisjeve gjatë dhe shpenzimeve indirekte”

“Pas negociatave kemi arritur që të ulim shumën në 45 milionë euro duke shtuar edhe 8 milionë euro të TVSH-së, në total do të paguajmë 53 milionë euro”, ka thënë Lekaj.

Ndërkaq, kryeministri Ramush Haradinaj tha se po ia ndajmë këto para “pasi nuk është mirë që të përballemi me procese gjyqësore që do ta dëmtonin vendin”.

BE: Taksa ndaj SHBA-ve, mbrojmë interesat tona

Komisioneria për Tregtinë në Bashkimi Europian, ka njoftuar vendosjen e masave reciproke ndaj tarifave amerikane duke filluar nga korriku

Cecilia Malmstrom ka njoftuar vendosjen e masave reciproke ndaj tarifave amerikane duke filluar nga korriku, raporton TCH.

“Mund të marrim masa paraprake që në korrik. Kjo është në fokus të diskutimeve. Ne duam të shohim më parë rezultatet e këtyre masave”, ka thënë Malmstrom për agjencinë e lajmeve “Reuters”.

Në bazë të rregullave të Organizatës Botërore të Tregtisë, BE mund të vendosë tarifa mbrojtëse të përkohshme deri në 200 ditë, nëse nga kontrollet paraprake rezulton se importet e rritura kanë shkaktuar ose kërcënojnë të shkaktojnë dëme serioze ndaj industrive europiane të çelikut dhe aluminit.

Komisioni Europian, që mbikëqyr politikat tregtare ndërkombëtare për 28 vendet anëtare, kreu një studim në fund të Marsit për të verifikuar nëse tarifat e paralajmëruara amerikane për të frenuar prodhuesit kinez do të përmbytnin Europën me çelik.