Lajm.co

Diplomacia ekonomike, parole, parole, parole!

Nga Lutfi Dervishi

“Puna ime matet me sa investime të huaja sjell në Britani, politikën e bën Amerika” – kjo ngjarje anekdodike e ndodhur më shumë se 10 vite më parë ,- është këshilla e një ambasadori britanik ndaj kolegut të tij shqiptar.

Puna e “shqiptarit” matet me numrin e takimeve të nivelit të lartë politik mes dy vendeve.

Nga ajo kohë ka rrjedhur shumë ujë. Ekonomia është së fundmi në fokus dhe një ditë e plotë në takimin vjetor të ambasadorëve ju kushtua diplomacisë ekonomike.

Diplomatët shqiptarë tashmë duhet të mendojnë për investimet e huaja që do të sjellin në Shqipëri!

Por duket se ky prioritet i ri më shumë i shkon përshtat thënies “e lehtë si puna e tjetrit” sesa një plan i mirëmenduar që një ditë do të japë frute.

Së pari, kur flasim për prioritet, demagogjinë/propagandën nga seriozitet e ndan buxheti! Nëse kemi sërish të njëjtën buxhet për diplomacinë, të njëjtin staf atëherë vjen pikëpyetja e parë e madhe.

Së dyti është keqkuptimi se diplomatët janë njerëz pa punë.

Nëse merr në konsideratë, numrin e diplomatëve në vende si Greqia, Italia, apo Gjermania ku ka edhe një numër të konsiderueshëm shqiptarësh atëherë kupton se me 4 apo 5 diplomatë nuk mund të:…

Përfaqësosh vendin në aktivitetin diplomatik

Sjellësh investime të huaja.

T’i shërbesh komunitetit shqiptar prej 200, 500 apo 700 mijë banorësh.

Të identifikosh diasporën e vjetër dhe të re.

Të informosh për situatën në vendin ku je akredituar

Të kërkosh treg për biznese shqiptare.

Të interesohesh për takimet në nivel të lartë mes dy vendeve.

Të presësh e të përcjellësh në aeroporte zyrtarët shëtitës të Shqipërisë.

Të presësh cdo qytetar që kërkon të të takojë.

Të kryesh detyra që nuk i dimë dhe nuk kemi pse t’i dimë.

Nuk di cfarë mendon dhe si i përgjigjet një diplomat pyetjes: cfarë pune bëni ju?

është thjesht e pamundur! Edhe robotit Sofia, po t’i jepej kjo listë do të tundte kokën në shenjë mohimi!
Në një botë ku nuk mungon informacioni, investitorët potencialë më shumë i besojnë agjencive të specializuara sesa panoramës së “ndritur” të diplomatëve.

Para se të kërkojmë nga diplomatët tanë ardhjen e invistitorëve të huaj, duhen pyetur shoqatat e biznesit të huaj në Shqipëri dhe nesë ata pyeten kanë shumë për të thënë: si për nivelin e taksave që është më i lartë në rajon, si për problemin e pronësisë që është unik në kontintent si për nivelin e administratës që nuk gjen të dytë as në librat komikë.

Shqipëria nuk është tokë e panjohur, as kërthiza e botës dhe as gëzon pozicion strategjik. Vendi nuk ofron mjedis të sigurtë ligjor dhe mungojnë shtysat për të thithur/joshur investimet e huaja.

Ka një sërë strukturash në Shqipëri, që nga ministritë dhe agjencitë e ndryshme që kanë detyrë funksionale tërheqjen e investimeve të huaja. A thua shkëlqyem këtu dhe tashmë ka mbetur që dorën e fundit t’a japin diplomatët.
Diplomatët shqiptarë janë më të keq paguarit dhe më të kronometruarit sa naftë harxhon makina e tyre.

Makina e diplomacisë mund të marrë drejtim dhe shpejtësi tjetër vetëm nëse diplomacia ekonomike e trumpetuar kaq shumë këto ditë nuk do të ketë kujdesin që pati diplomacia kulturore, diplomacia publike apo diplomacia parlamentare! Përndryshe: Parole. Parole. Parole!

Iran: Akuzat e Ligës Arabe “përplot me gënjeshtra”

Irani ka kritikuar një rezolutë të Ligës Arabe që akuzon Teheranin dhe aleatët libanezë shiit të grupit Hizballah për destabilizim të rajonit, duke e quajtur atë “përplot me gënjeshtra”

Zëdhënësi i ministrit të Jashtëm, Bahram Ghasemi, i ka bërë këto komente një ditë pasi ministrat e Jashtëm të Ligës Arabe e akuzuan Iranin për “agresion” kundër vendeve arabe dhe ëshë zotuar se do ta dërgoj këtë çështje në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Ghasemi theksoi se deklaratat e Ligës Arabe ishin produkt i “presionit dhe propagandës” arabe, raportojnë mediet shtetërore të Iranit.

Këto zhvillime erdhën erdhën në kohën e tensioneve në mes të Arabisë Saudite dhe Iranit, rreth Libanit dhe konfliktit në Jemen.

Zëdhënësi i bëri thirrje Riadit të ndalojë, atë që ai e quajti agresion në Jemen, ku koalicioni arab po mbështetë qeverinë kundër forcave Huthi, të mbështetura nga Irani.

Rusia as s’e ka njohur as s’do ta njohë Kosovën

Presidentja e Këshillit të Federatës së Asamblesë Ruse, Valentina Matvijenko, ka thënë sot se federata ruse nuk e ka njohur e as që do ta njohë Kosovën, shkruan “Tanjug”

Këtë deklaratë ajo e ka thënë pas takimit që ka pasur me presidenten e Asamblesë së Serbisë, Maja Gojkoviq.

“Rusia e ka mbështetur dhe do ta mbështes Serbinë kur bëhet fjalë për Kosovën”, ka thënë Matvijenka, transmeton Koha.net.

Matvijenkaka thënë po ashtu se marrëdhëniet mes Rusisë dhe Serbisë, dhe popullit rus e serb, kanë karakter të veçantë të vëllazërisë dhe miqësisë së vërtetë, dhe se çdo vit ata fitojnë një shtytje të re në fushat më të ndryshme – në ekonomi, arsim, shkencë e kulturë, shkruan “Sputnjik”.

Ky medium shkruan po ashtu se Gojkoviq e ka falënderuar Rusinë për mos-njohje të pavarësisë së Kosovës, si dhe për atë se angazhohet aktivisht që Kosova të mos bëhet anëtare e UNESCO-s dhe e Interpolit.

Shkëlqimi dhe rënia e PDK-së

Partia Demokratike e Kosovës, që kulmin e saj e shënoi në vitin 2007 duke fituar gjithsej 19 komuna, e pos tyre edhe zgjedhjet e përgjithshme, për herë të parë në historinë e saj, në zgjedhjet e djeshme, ka pësuar një rënie të madhe, duke mbetur me vetëm 5 komuna, shkruan Gazeta Blic

Viti 2000 shënon edhe zyrtarisht zgjedhjet e para të mbajtur në Kosovën e sapo dalë nga lufta. Partia Demokratike e Kosovës, atë vit fitoi vetëm 4 komuna, Skenderajin, Drenasin, Shtimen dhe Kaçanikun, duke u mposhtur keq nga ana e Lidhjes Demokratike të Kosovës që atë botë udhëhiqej nga ana e Ibrahim Rugovës.Mirëpo, situatë aspak e kënaqshme ndodhi me PDK-në këtë vit, ku ajo arriti të merrte vetëm 5 komuna, 1 më shumë se në vitin 2000.

Në këtë mënyrë momentalisht Partia Demokratike e Kosovës radhitet për nga numri i komunave e treta në vend, ku në radhë të parë ka LDK dhe AAK-në që ka arritur të fitoj në 7 komuna.Gazeta Blic ju sjell rikujtim të zgjedhjeve të vitit, 2007, 2009, 2013 dhe zgjedhjeve të fundit të këtij viti.PDK nga viti 2007 ku udhëhiqte në 19 komuna, ra në vetëm 5 komuna të cilat njihen si bastione të saj, madje duke e humbur edhe “Jerusalemin” e saj- Prizrenin.

Zgjedhjet lokale të vitit 2007

PDK arriti të marrë Gllogovcin, Skenderajin, Shtërpcën, Zubin Potokin, Gjilanin, Dragashin, Kaçanikun, Klinën, Kamenicën, Mitrovicën, Lipjanin, Rahovecin, Prizrenin, Shtimen, Suharekën, Ferizaj, Vitinë, Vushtrrinë, Malishevë.Pra, gjithsej 19 komuna.

Raundi i parë, zgjedhjet 2007

Në raundin e parë të zgjedhjeve të vitit 2007-të, Partia Demokratike e Kosovës, pati shënuar fitore në disa komuna, në Deçan mori vetëm 4.0%, Gjakovë 3.1%, Gllogovc 66.1%, Gjilan 37.0%, Dragash 40.0%, Istog 24.4%, Kaçanik 41.9%, Klinë 31.7 %, Fushë Kosovë 26.9%, Kamenicë 30.9%, Mitrovicë 36.5%, Lipjan 41.4%, Novobërdë 36.0%, Obiliq 30.7%, Rahovec 35.9%, Pejë 15.2%, Podujevë 36.2%, Prishtinë 24.8%, Prizren 27.6%, Skenderaj 80.5%, Shtime 42.5%, Shtërpcë 54.9%, Suharekë 40.6%, Ferizaj 40.3%, Viti 23.7%, Vushtrri 34.7%, Zubin Potok 70.7%, Malishevë 45.7%.

Raundi i dytë, zgjedhjet 2007

Ndërsa në raundin e dytë të zgjedhjeve për balotazh të vitit 2007-të, PDK fitoi në Gjilan me 66.46%, në Dragash me 54.8%, në Kaçanik me 74.6%, në Klinë 57.9%, në Kamenicë me 69.2%, në Mitrovicë me 56.0%, në Lipjan me 62.2%, në Rahovec 61.1%, në Prizren me 52.8%, në Shtime me 71.5%, në Suharekë me 58.2%, në Ferizaj me 63.1%, në Viti me 52.0%, Vushtrri me 57%, Malishevë 54.8%.

Zgjedhjet lokale të vitit 2009

Në këto zgjedhje PDK mori Gllogovcin, Skenderajin, Shtimen, Ferizajin, Zubin Potokin, Dragashin, Kaçanikun, Klinën, Mitrovicën, Rahovecin, Vitinë, Vushtrrinë, Malishevën. Pra, këtë vit PDK mori 13 komuna.

Raundi i parë, zgjedhjet lokale 2009

Zgjedhjet e vitit 2009 raundi i parë, në Deçan PDK mori 6,10%, Gjakovë 1,87%, Gllogovc 90,54%, Gjilan 38,66%, Dragash 39,45%, Istog 17,34%, Kaçanik 48,36%, Klinë 36,77%, Fushë Kosovë 24,99%, Kamenicë 33,16% , Mitrovicë 39,17%, Lipjan 42,67%, Novobërdë 10,03%, Obiliq 32,45%, Rahovec 36,00%, Pejë 14,02%, Podujevë 30,61%, Prishtinë 12,27%, Prizren 32,30%, Skenderaj 85,02%, Shtime 50,62%, Shtërpcë 24,29%, Suharekë 32,61%, Ferizaj 50,46%, Viti 29,97%, Vushtrri 48,96%, Zubin Potok 53,32%, Malishevë 46,96%, Junik 5,95%, Mamushe 7,84%, Hani i Elezit 36,47%.

Raundi i dytë, zgjedhjet lokale 2009

Ndërsa në raundin e dytë PDK mori Dragashin me 53,28%, Kaçanikun me 58,21%, Klinën me 57,10%, Mitrovicën me 53,12%, Rahovecin me 50,63%, Vitinë me 54,63%, Vushtrrinë me 62,78%, Malishevën me 61,76%.RivotimiKQZ në mbledhjen e mbajtur në atë vit kishte shqyrtuar vendimin e Komisionit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa (KZAP), lidhur me Raundin e Dytë të Zgjedhjeve dhe ka vendosur që të bëhet ripërsëritje e votimeve në Lipjan, Prizren dhe Gjilan.

Nga rivotimi i atij viti në qendrat në Gjilan, PDK mori 58,25%, në Lipjan 53,66% dhe në Prizren 53,34%.Zgjedhjet e jashtëzakonshme të vitit 2012Në zgjedhjet e jashtëzakonshme që u mbajtën në komunën e Kaçanikut në vitin 2012, PDK fitoi përsëri këtë komunë me 52,90%.Ndërsa në zgjedhjet e këtij viti në Ferizaj PDK fitoi kundër LDK-së me 57,64% të votave.

Zgjedhjet lokale të vitit 2013-të

Në zgjedhjet lokale të vitit 2013-të PDK fitoi në Gllogovc, Drenas, Skenderaj, Dragash, Klinë, Kamenicë, Rahovec, Prizren, Vushtrri, duke udhëhequr kështu në gjithsej 10 komuna.

Zgjedhjet lokale 2013-të, raundi i parë

Në zgjedhjet lokale të vitit 2013-të, në raundin e parë, PDK mori në Deçan 12,63%, në Gjakovë 16,34%, në Gllogovc 64,07%, në Gjilan 23,73%, në Dragash 29,29%, në Istog 14,92%, në Kaçanik 39,98%, në Klinë 30,90%, në Fushë Kosovë 22,30%, në Kamenicë 25,21%, në Mitrovicën e Jugut 38,79%, Leposaviq 1,97%, në Lipjan 31,78%, në Novobërdë 3,51%, në Obiliq 18,51%, në Rahovec 34,93%, në Pejë 16,85%, në Podujevë 33,53%, në Prishtinë 15,42%, në Prizren 25,53%, Skenderaj 81,74%, Shtime 47,47%, Shtërpcë 12,39%, Suharekë 26,64%, Ferizaj 34,87%, Viti 21,29%, Vushtrria 34,64%, Zubin Potok 7,61%, Zveçan 4,93%, Malishevë 27,07%, Junik 12,15%, Mamushe 5,13%, Hani i Elezit 32,16%, Graçanicë 1,17%, Kllokot 10,76%, Mitrovica e Veriut 14,40%.

Zgjedhjet lokale 2013-të, raundi i dytë

Në raundin e dytë PDK fitoi në Dragash me 60,55%, në Klinë me 75,12%, në Kamenicë 55,07%, në Rahovec me 52,38%, në Prizren me 53,78%, në Vushtrri me 55,20%,Zgjedhjet lokale 2017-tëZgjedhjet lokale të vitit 2017-të në raundin e parë janë mbajtur më 22 tetor, ndërsa në raundin e dytë me 19 nëntor.Partia Demokratike e Kosovës në këto zgjedhje fitoi në gjithsej 5 komuna.Për katër vitet e ardhshme ajo do të udhëheq në Ferizaj me Agim Aliun, në Kaçanik me Besim Ilazin, në Shtime me Naim Ismajlin, në Dragash me Shaban Shabanin, në Drenas me Ramiz Lladrovcin.

Zgjedhjet lokale 2017-të, raundi i parë

Në zgjedhjet e fundit të vitit 2017-të PDK mori në Deçan 5,78%, në Gjakovë 8,12%, në Gllogovc 59,04%, në Gjilan 18,02%, në Dragash 34,22%, në Istog 8,40%, në Kaçanik 40,37%, në Klinë 37,76%, në Fushë Kosovë 10,97%, në Kamenicë 15,21%, në Mitrovicë 29,45%, në Lipjan 21,54%, në Novobërdë 4,76%, në Obliq 12,26%, në Rahovec 29,50%, në Pejë 9,37%, në Podujevë 18,16%, në Prishtinë 5,84%, në Prizren 29,75%, në Shtime 38,61%, në Shtërpcë 13,29%, në Suharekë 12,37%, në Ferizaj 39,16%, në Viti 19,57%, në Vushtrri 33,29%, në Malishevë 27,64%, në Junik 6,45%, në Han të Elezit 35,02%, në Kllokot 2,48%, në Mitrovicën e Veriut 9,58%.

Nga zgjedhjet e djeshme të balotazhit PDK ka humbur Prizrenin, Klinën, Vushtrrinë dhe Rahovecin./GazetaBlic

PDK, zgjedhje të brendshme pas balotazhit

Shefi i përgjithshëm i shtabit zgjedhor të PDK-së, Abelard Tahiri, ka paralajmëruar zgjedhje të brendshme në këtë parti pas rezultateve në zgjedhjet lokale

Në Express të KTV-së, Tahiri ka thënë se PDK do të ketë reformë të brendshme me struktura të reja.

Megjithatë, ai ka mohuar të pranojë se një veprim i tillë ka nisur pas humbjes në raundin e dytë të zgjedhjeve lokale, ku PDK nga 10 komuna në të cilat ishte në balotazh fitoi vetëm në katër.

Ajo tani në total do të udhëheqë me Ferizajn, Kaçanikun, Shtime, Drenas dhe Dragash. Në Dragash pritet numërimi i votave me kusht për t’u vendosur përfundimisht fituesi.

Kur Donald Trump e puthte bë buzë seksbombën shqiptare…

Duket se Trump ka pasur raport të shkëlqyer kur bëhet fjalë për modelet shqiptare që jetojnë dhe punojnë në Amerikë. Falë agjensisë së tij të modeleve dhe organizimit të spektakleve të bukurisë, bukuroshet shqiptare përtej Atlantikut shpeshherë janë parë nën shoqërinë e tij

Por, pa dyshim raporti më epik është ai me Angela Martinin, bukuroshen shkodrane që vite më parë përfaqësoi Shqipërinë në Miss Universe i cili pati shkaktuar zhurmë të madhe në media.

Trumpi i njohur për një sjellje aspak për t’u komplimentuar karshi femrave, me shkodranen kishte kaluar në një raport përtej përshëndetjes.

Në disa foto që qarkullojnë akoma në arkiva të ndryshme në internet, ai shihet teksa duket sikur shkëmben puthje në buzë me Angelan.

Megjithatë, kjo ishte demantuar nga vetë shkodranja e cila më pas kishte publikuar videon e plotë ku shihet teksa shkëmben puthje në faqe e jo në buzë me tashmë presidentin amerikan, Trump.

Ndihma për Kosovën në luftimin e korrupsionit

Kosova është përfituese e një granti prej 49 milionë dollarëve amerikanë, në kuadër të programit Sfidat e Mijëvjeçarit. Përmes tij, synohet të zhvillohet një program për përparim, rritje ekonomike dhe uljen e shkallës së varfërisë. Njëherësh, programi ka si qëllim luftimin e krimit dhe korrupsionit, rritjen e transparencës dhe nxitjen e investimeve

Programi është nënshkruar në shtator, kurse lansimi zyrtarë është bërë të hënën në Prishtinë, në kuadër të konferencës për fondacionin e Mileniumit për Kosovën përmes së cilit zbatohet ai.

Aty ishin të pranishëm kongresisti i njohur amerikan, Eliot Engel dhe Zyrtari kryesor Operues i Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) Jonathan Nash. Të dy zyrtarët amerikanë, kanë folur për Radion Evropa e Lirë, për rëndësinë e këtij programi.

Ata thanë se programi për Kosovën vihet në mbështetje të përpjekjeve të Qeverisë për t’i ulur shpenzimet e energjisë në ekonomitë familjare dhe bizneset, si dhe ka synim rritjen e transparencës dhe llogaridhënies.

Kongresisti Eliot Engel tha për Radion Evropa e Lirë se beteja për përfshirjen e Kosovës në këtë program ishte e gjatë dhe e vështirë, para së gjithash për shkak të qasjes, por edhe për faktin se Kosova nuk është vend anëtar i Kombeve të Bashkuara, prej nga vijnë disa vlerësime.

Ky grant, ka nënvizuar ai, mbështetë Qeverinë, transparencën, luftën kundër korrupsionit dhe gjithçka tjetër me të cilën përballen demokracitë e reja.

“Kjo është mjaft e rëndësishme, ngase këtu po ndërtojmë një shoqëri të lirë. Duam të sigurohemi që ajo të jetë sa më e lirë dhe më e hapur, ku nuk ka korrupsion dhe zhvillime që mund ta dëmtojnë shoqërinë”, ka thënë Eliot Engel.

Ndërkohë, Jonathan Nash si zyrtari kryesor Operues i Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit tha se po punohet në mbështetjen e reformave dhe lirive ekonomike. Me këtë program, sipas tij, njihet edhe përparimi i Kosovës gjatë këtyre viteve të fundit.

“Programi do të zgjasë katër vjet, por qëllimi ynë është që t’i mbështesim përpjekjet e Qeverisë për vendosjen e mekanizmave, kornizës dhe qasjes së qëndrueshme ndër vite”, tha Nash.

Ai shton se, kur është fjala për energjinë, ideja është që të ofrohet mundësi për sektorin privat si nga Kosova, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe kompanitë rajonale që të investojnë, çka sipas tij, do të ndikonte edhe në hapjen e vende të reja të punës.

“Një program i besueshëm për qasje në energji ka tre komponentë kryesorë, dhe dy përqendrohen në kërkesat e tregut. Së pari, ne do të punojmë me familjet dhe ndërmarrjet për të inkorporuar teknologjinë e efiçencës së energjisë në mënyrë që të zvogëlohet niveli i humbjeve të energjisë”, tha Nash. Tutje, ai nënvizon se do të punohet edhe me ndërmarrjet, në mënyrë që qytetarët të paguajnë vetëm për energjinë e shpenzuar, duke ndalur formën e shpeshtë të inkasimit përmes paushallit. E treta, nënvizon Nash, do të punohet me Qeverinë për të nxitur bashkëpunimin me sektorin privat.

Engel dhe Nash shprehën besimin se Qeveria e Kosovës do të jetë e angazhuar për zbatimin e këtij programi, si parakusht që ai të jetë i suksesshëm.

Kongresisti Engel ka folur edhe për rëndësinë që ka sundimi i ligjit dhe gjyqësori i pavarur për luftimin e dukurive si krimi i organizuar e korrupsioni.

“Korrupsioni duhet të shpartallohet dhe mendoj që Qeveria dëshiron të veprojë ashtu si duhet. Qeveria jo vetëm që është e kënaqur me këtë program, por ajo dëshiron që Kosova të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian, e NATO-s, andaj edhe e kupton që korrupsioni duhet të luftohet, Ky është problemi kryesor dhe për këtë mendoj se ky grant është shumë i rëndësishëm”, ka thënë Eliot Engel.

Ndërkohë, Jonathan Nash, i ka bërë thirrje Qeverisë të rrisë transparencën në mënyrë që edhe partnerët ndërkombëtarë ta mbështesin në reformat e nevojshme.

Sipas tij, sa më e shprehur që të jetë transparenca, aq më e madhe është mundësia për luftimin e krimit dhe korrupsionit.

Programi i Sfidave të Mujëvjeçarit ofron dy lloj grantesh. Bëhet fjalë për grante të mëdha dhe ato më të ulëta, por të cilat kryesisht kanë si qëllim mbështetjen financiare për zhvillim ekonomik dhe ulje të varfërisë. Kosova, nuk është kualifikuar për grantet e larta, andaj ajo është përfituese e granteve më të ulëta nga ky program.

Haradinaj i zotohet Nashit për luftë kundër krimit e korrupsionit

Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, priti në takim zyrtarin kryesor operues të MCC-së, Jonathan Nash, me të cilin bisedoi rreth lansimit të sotëm të Fondacionit Kosovar të Mijëvjeçarit, si dhe çështje tjera që kanë të bëjnë me implementimin e tij

Haradinaj me këtë rast falënderoi Jonathan Nash dhe SHBA-në për kontributin e gjithanshëm që kanë dhënë dhe vazhdojnë të japin për popullin dhe shtetin e Kosovës, duke thënë se Qeveria e Kosovës do të punojë fuqishëm në luftën kundër krimit dhe korrupsionit, fuqizimin e sundimit të rendit dhe ligjit, përshpejtimin e projektit të Termocentralit “Kosova e Re”, dhe aspekte tjera me rëndësi për vendin.

“Populli i Kosovës do të jetë përherë mirënjohës për ndihmën që populli amerikan dhe SHBA-ja kanë dhënë për Kosovën”, tha kryeministri.

Zyrtari kryesor operues i MCC-së, Jonathan Nash, sipas komunikatës për media të kryeministrisë, falënderoi kryeministrin Haradinaj për pritjen, duke vlerësuar përkushtimin e tij në agjendën shtetërore.

Më tej, Nash tha se ndihet mirë që ishte i pranishëm në lansimin e Fondacionit të Korporatës së Mijëvjeçarit në Kosovë, dhe vlerësoi se “Qeveria e Kosovës ka qenë partner në këtë rrugëtim duke mirëpritur thellimin e mëtejmë të bashkëpunimit”.

Prurjet ‘e reja’ të PDK-së Hashim

Nga Kimete Berisha

Thaçi i shfrytëzonte m’ia ilustru këpucat, dhe me ja hukat xhamin e ajfonit.
Uranin me ja hukat ajfonin dhe me dalë me ja ble pitalkat e bureqet, kurse ‘Prekjen e Meduzës’ (Abelardin) e shfrytëzonte me ja ‘pegllat’ pantollat dhe me mlu me ‘qebe’ kur netët në zyre ishin të gjata.

Dhuratën e përdorte për implementimin e ‘heshtjes absolute’ në parti, kurrë zani s’ju ka ndi për së gjalli dhe kur ajo nuk e shpaloste padijen e saj partia i kishte punët më mirë, kurse Kadri Veselin e shfrytëzonte m’i tregu kush sa lugë i ka në shpi. Sepse, Kadri Veseli nuk di gjë tjetër, përveç spiunazhit, e edhe me ditë najsen trashësinë e zërit nuk e ka mjaftueshëm mashkullore për ta shprehur veten serioz.

Tash, kur magneti për dështim dhe eksperti për shkatërrimin e shpejt të PDK-së Kadri Veseli ish dasht me dhënë dorëheqje, ai po krenohet me do paramilitarë të rrezikshëm të SHIK-ut e do pijandura që i ka tubu në parti.
A e ka bërë nga padija apo ka qenë i porositur ta shkatërrojë PDK-në përbrenda, këtë le ta zbulojnë ata të cilët me mjete propagandistike i largoi nga partia, i turpëroi dhe ua shkatërroi të ardhmen në politikë, anipse ishin ndërtuesit dhe kontribuesit e partisë.
Unë besoj se e ka bërë me qëllim të keq, e jo nga padija.
Ky është njeriu që e shkatërroi PDK-në. Kadri Veseli.
E Ganimete Musliu plus ia duartroket dështimet dhe e çon në qiell për dështimet e tij, në vend se me ia hap sytë.

Aq poshtë ka rënë kjo parti, sa që më njoftuan se sot Dragashin dhe Shtimen i ka kapur paniku, pse veç ata açik krejt Kosovës i kanë zgjedhur për kryetarë njerëzit e Kadri Veselit.
Çka ka ndodh, a po mban dikush diçka fshehtë prej tyre (a kanë qëllime të errta ndaj këtyre komunave), a çka u bë që ne nuk kemi qenë të informuar që s’duhet ta votojmë PDK-në dhe për pasojë kemi mbetur të vetmuar, si duda, thonë ata.
Drenasin e ka fituar individualisht Ramiz Lladrovci,
dihet, sikur Agim Aliu po ashtu Ferizajin, i cili
më shumë është shok i LDK-së sesa i partisë së tij.
E Kaçanikut i raftë pika, që nuk e din se çka është frika.

Puna e parë Kadri Veseli e ka porositur kryetarin e ri që ta zbulojë se sa lugë i ka në shtëpi Lavdrim Muhaxheri (e pastaj t’ia monitorojnë saçin satelitor). Se kur ia di numrin e lugëve njerit, ia di të gjitha sekretet. Mother Fucker.
E në fund Xhavit Hajdari e pyet popullin ‘Pse dështuam’. Dështuat sepse populli e ka kuptuar se Ju jeni Fredy Crugeri, po çka!

Edhe në atë parti ka njerëz normal. Por që janë zyrtarë të heshtjes ose papagajë të kryetarit.
E kam konsideruar korrekte Blerta Deliun, e cila më ka zhgënjyer gjatë fushatës kur filloi t’i imitojë rivalët politikë në belbëzim e t’ua numërojë ‘belbat’.

Është diskriminueze Blerta t’i shtramosh njerëzit, ose t’i nënçmosh se nuk ia dalin t’i shqiptojnë fjalët si duhet, me ligj ndalohet ky diskriminim zonjë milionere, ose nëse ti s’bën hiç pa i shtramu gjinën nisja pra prej kryetarit tënd, mos bën dallime.
Ti bile që i thua vetes aktore është dashur ta kishe shikuar filmin ‘The king’s speech’.

Rama në Financial Times: Ju tregoj historinë e vërtetë të drogës dhe krimit

Përmes një shkrimi të botuar në prestigjozen Financial Times, kryeminatori Edi Ram ka folur mbi zhvillimet kryesore në Shqipëri

Unë jam shumë i vetëdijshëm se disa njerëz, nëse përmendni Shqipërinë, mendoni për krimin dhe drogën. Unë jam gjithashtu i vetëdijshëm se për të fshirë atë imazh – thellësisht të padrejta në një vend me njerëz paqësorë dhe paqësorë – do të kërkojë kohë dhe mbi të gjitha veprim. Javën e kaluar kemi mësuar se veprimi ynë po jep fryt.

Ne jemi të detyruar nga policia financiare e Italisë, Guardia di Finanza dhe mbikëqyrja e sofistikuar ajrore që ata përdorin për të vënë në vend plantacione kanabis për forcat e policisë shqiptare. Statistikat janë të qarta.

Një vit më parë fluturimet e tyre identifikuan 2.086 plantacione përgjatë gjatësisë dhe gjerësisë së Shqipërisë. Këtë vit, madje edhe me fluturime të zgjatura dhe me mbikëqyrje të zgjeruar, ka pasur vetëm 88. Të gjithë tani janë shkatërruar nga policia jonë.

Ky është përparim i vërtetë. Për vite me radhë emërtimi i kryeqytetit të kanabisit në Evropë, Shqipëria ka pasur mjaft dhe ne kemi luftuar prapa.

Për një çerek shekulli kanabisi ka shkatërruar jetën shqiptare, ka korruptuar zyrtarët lokalë dhe ka helmuar politikën kombëtare, ndërsa të gjithë gangsterët e pasuruar.

Këtë herë vitin e kaluar, mediat ndërkombëtare ishin të ngërthyera me tituj rreth sasive rekord të sipërfaqes së tokës shqiptare të mbjellë me kanabis.

Ndoshta sepse gazetarët janë tërhequr nga gjysma e zbrazët më shumë se gjysma e plotë, historia e vërtetë kurrë nuk e ka bërë atë të shtypur. Historia e vërtetë ishte se shumat rekord të kanabisit më në fund u identifikuan – dhe u shkatërruan.

Ne në Shqipëri kemi bërë gjithshka që është e mundur për të zhdukur një burim të konsiderueshëm të një problemi në mbarë Evropën.

Por vendet që konsumojnë duhet të hetojnë me forcë autorët dhe të ngrijnë të ardhurat e krimeve të tyre.

Ne do të ndajmë atë që dimë për to dhe provat që kemi kundër tyre me forcat e policisë dhe rregullatorët financiarë në të gjithë Europën në javët dhe muajt e ardhshëm.

Këta janë njerëz të rrezikshëm. Qeveria ime i konsideron ato si një kërcënim të sigurisë kombëtare. Juaji duhet gjithashtu.

Shumë, ndoshta më së shumti, jetojnë diku tjetër në Evropë, duke pretenduar se janë biznesmenë të ligjshëm.

Por mos bëni asnjë gabim. Ata janë kriminelë, bizneset ndërkombëtare të të cilave skllavërojnë njerëzit dhe krijojnë kërdi kudo.