Lajm.co

Limaj: Demarkacioni zgjidhje e lehtë, vizat hiqen kur të thotë BE

Marrëveshja mes Kosovës dhe Malit të Zi për demarkimin e vijës kufitar po vazhdon të jetë problem për izolimin e Kosovës drejt Shengenit

Mirëpo, kësaj çështjeje po i vije fundi sipas zëvendëskryeministri të Kosovës, Fatmir Limja, i cili në një intervistë për lajmi.net, tha se demarkacioni do të ketë zgjidhje të lehtë dhe liberalizimi i vizave do të ndodhë shpejt.

“Çështja e demarkacionit do të zgjidhet lehtë, pres që të shumë shpejt jo vetëm demarkacioni, por edhe çështje të tjera nacionale duhet t’i jepet zgjidhje”, ka thënë Limaj.

Ndonëse, shefi i tij, deklaroi se vizat do të liberalizohen gjatë muajit mars, e ministri i Jashtëm, Behgjet Pacolli, tha se një gjë e tillë do të ndodh gjatë muajit qershor, Limaj jep përgjigje më të matur.

“Ne do t’i kryejm punët tona që na takojë për t’i kryer, por unë nuk kam datë dhe nuk jam ai që vendosi kur liberalizohen vizat, i takon dikujt tjetër, Bashkimit Evropian, për të përcaktuar”, thotë Limaj.

Shkrim dedikuar të pakënaqurve në Vetëvendosje

Ja pse vetëkënaqësia e mposht vetëbesimin

“Duhet të kesh më shumë besim në vetvete,” më pati thënë një mik, ndërsa ndodheshim në një event të nivelit të lartë për rrjetin, gjatë të cilit u ndjeva si ‘peshku pa ujë’. Të shtiresh si një person me vetëbesim është diçka e thjeshtë: Drejtova shpatullat dhe fola me zë më të lartë, me më shumë bindje.

Ashtu si shumë njerëz të qetë e të butë, kam shpenzuar shumë kohë duke u përpjekur të prezantohem në këtë mënyrë. Mesa duket, besimi mund të mbivlerësohet.

“Ne pëlqejmë vetëbesimin sepse na bën të ndihemi mirë dhe na jep një ndjenjë kontrolli. E kundërta do të rezultonte në ankth të vazhdueshëm”, shprehet Eric Barker, autor i “Barking Up the Wrong Tree”.

Ne jetojmë në një kulturë që respekton vetëbesimin dhe vetëbindjen, por siç del, mund të ketë një qasje më të mirë drejt suksesit dhe zhvillimit personal: vetëkënaqësia. Ndërsa vetëbesimi ju bën të ndiheni më mirë për aftësitë tuaja, ai gjithashtu mund t’ju çojë në mbivlerësim të madh të atyre aftësive.

Vetëdhembshuria, nga ana tjetër, ju inkurajon të pranoni gabimet dhe kufizimet tuaja, duke ju lejuar të shihni veten nga një këndvështrim më objektiv dhe realist. Të dy kanë merita, por shumë ekspertë besojnë se vetëdhembshuria përfshin avantazhet e vetëbesimit pa të meta.

Në librin e tij, z. Barker pohon se kultura e produktivitetit shpesh promovon falsifikimin e besimit pa marrë parasysh këto pengesa. Domethënë, kur të mashtroni, mund të filloni të besoni gënjeshtrën tuaj, e cila mund të çojë në rezultate katastrofike.

Për shkak se besimi na bën të ndihemi mirë, “shpesh nuk e vëmë re, kur i afrohet kufirit të mbivlerësimit,” thotë zoti Barker. Kjo njihet më mirë si efekti Dunning-Kruger: një paragjykim njohës kur dikush mbivlerëson aftësitë për diçka.

Por kjo nuk do të thotë që ju duhet të shkoni përreth me ndjesinë, si të papërshtatshëm për situatën. Dr. Kristin Neff, një Profesor i Asociuar i psikologjisë arsimore në Universitetin e Teksasit, sugjeron një zgjidhje për problemin e mbivlerësimit: vetëdhembshuri.

“Vetëpërmbajtje do të thotë trajtimi i vetes me të njëjtën mirësi, kujdes dhe shqetësim që tregon për një të dashur”, shprehet Dr. Neff. “Ne duhet ta kornizojmë atë në aspektin e njerëzimit. Kjo është ajo që e bën vetëpërmbajtjen kaq të ndryshme: “Unë jam një qenie njerëzore e papërsosur që jeton një jetë e papërsosur”.

Me këtë përkufizim,vetëdhembshuria është e kundërta e mbivlerësimit. Duke pranuar se ne kemi të meta, ashtu si dikush tjetër, na mban të lidhur me të tjerët, thotë Dr. Neff, dhe na mbron gjithashtu nga ekzagjerimi i gabimeve tona, apo pikave të forta.

Ndryshe nga besimi i tepërt, i cili përpiqet të fshehë vetëdyshimin dhe të metat e tjera pesimiste, vetëdhembshuria i pranon ato. Vetëpërmbajtja, shkruan z. Barker, përfshin përfitimet e besimit pa dobësitë e mashtrimit.

“Shumë njerëz mendojnë se vetëdhembshuria është një pikë e dobët, por është e kundërta”, thotë Dr. Neff. “Kur jeni në llogore, a doni një armik, apo një aleat?” Ndërsa besimi synon të na bëjë të ndihemi të përshtatshëm dhe të fuqishëm, pavarësisht sa të mjaftueshëm dhe të fuqishëm jemi në të vërtetë, vetëdhembshuria na inkurajon në pranimin e një realiteti më objektiv.

Për shembull, një studim i botuar në Gazetën e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale i kërkoi njerëzve që të përshkruanin veten ndërsa ishin të regjistruar në video. Atyre iu komunikua se do të vlerësoheshin se si do dukeshin në video. Subjektet që kishin nivele të larta të vetëdhembshurisë kishin në përgjithësi të njëjtin reagim emocional, pa marrë parasysh sa u vlerësuan. Në të kundërt, njerëzit me nivele të larta të vetëvlerësimit kishin reagime negative edhe nëse reagimet ishin thjesht neutrale. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të fajësonin vlerësime të papritura mbi faktorë të jashtëm.

“Në përgjithësi, këto studime sugjerojnë se vetëdhembshuria zbut reagimet e njerëzve ndaj ngjarjeve negative në mënyra që janë të ndryshme dhe, në disa raste, më të dobishme se vetëvlerësimi”, përfunduan hulumtuesit.

Pa presionin për të qenë mbinjerëzor është më e lehtë të pranosh reagime dhe kritika. Është shumë më e vështirë të mësosh dhe të përmirësosh kur beson se tashmë njeh dhe di gjithçka.

Dr. Neff thotë se elasticiteti mund të jetë dobia më e mirë e vetëdhembshurisë. Në një studim, ajo dhe kolegët e saj punuan me veteranët që ktheheshin nga lufta në Irak dhe Afganistan. Subjektet punonin me psikologët klinikë të cilët përcaktuan se pothuajse gjysma e grupit (42 për qind) përjetonin simptoma të çrregullimeve të stresit post traumatik. Duke përdorur një pyetësor të vetëraportit prej 26 pikash që përfshinte deklarata si:

“Unë jam tolerant për të metat dhe mangësitë e mia”, Dr. Neff dhe kolegët e saj vlerësuan nivelin e vetëdhembshurisë së subjekteve. Studimi arriti në përfundimin se tek veteranët me ndjenja më të theksuara të vetëdhembshur, simptomat e tyre të PTSD ishin më pak të rënda.

Dr. Neff shtoi se njerëzit e vetëmëshirshëm gjithashtu priren të marrin në konsideratë të tjerët, sepse ata mund të “thyejnë ciklin e negativitetit” duke pranuar papërsosmëritë e tyre.

Ende, sigurisht, ka shumë përfitime nga të qenit të sigurt, edhe nëse është një trik. Një studim i botuar në Journal of Personality dhe Social Psychology zbuloi se thjesht duke u shfaqur me më shumë besim i bën njerëzit të besojnë se meritoni më shumë respekt dhe admirim, duke ndihmuar ndoshta dhe në arritjen e një statusi më të lartë shoqëror. Një tjetër studim i botuar në Plos One zbuloi se kur njerëzit janë tepër të sigurt, të tjerët i cilësojnë ato si më të mençur dhe më të kualifikuar. Me fjalë të tjera, ka diçka për fenomenin “shtiru gjersa t’ia arrish.”

Por vetëdhembshuria dhe pranimi ofrojnë një sërë përfitimesh të tjera: Është më lehtë për njerëzit e vetëdhembshur që të përmirësojnë këto gabime, dështime ose mangësi, sepse i shohin ato më objektivisht. Hulumtimet tregojnë se vetëdhembshuria është një motivues efektiv.

Njerëzit e vetëdhembshur janë më të mirë në mbajtjen e gabimeve të tyre. Juliana Breines dhe Serena Chen, nga Universiteti i Kalifornisë në Berkeley, zhvilluan një seri eksperimentesh për të matur efektin e vetëdhembshurisë në rritjen personale. Në një studim, ata i kërkuan njerëzve të mendonin për diçka që ata kishin bërë dhe që i bënte të ndjeheshin fajtorë (të gënjesh një partner për shembull). Në këtë studim, subjektet u ndanë në grupe: vetëdhembshurit, kontrolli i vetëvlerësimit ose kontrolli pozitiv i shpërqendrimit. Grupit të vetëdhembshurisë iu kërkua t’i shkruanin vetes “nga një perspektivë e mëshirshme dhe e kuptueshme”.

Grupi i vetëvlerësimit u udhëzua të shkruante për cilësitë e tyre pozitive dhe grupit kontrolli pozitiv i shpërqendrimit iu kërkua të shkruante për një hobi që i kënaqte. Sipas studimit, ata që praktikonin vetëdhembshurinë ishin më të motivuar të pranonin dhe kërkonin falje për gabimin e tyre sesa njerëzit në grupin e vetëvlerësimit ose grupin pozitiv të shpërqendrimit. Grupi i vetëdhembshurisë ishte gjithashtu më i angazhuar që të mos përsërisnin gabimet e tyre.

Për më tepër, vetëdhembshuria u vjen në ndihmë njerëzve në ndërlidhjen me të tjerët. Dr. Neff dhe kolegia e saj, Tasha Beretvas nga Universiteti i Teksasit në Austin, kanë dalë në përfundimin se njerëzit i vlerësojnë partnerët e vetëdhembshur, si më të kujdesshëm dhe përkrahës, se ato vetëkritikë. Pra, nëse partneri juaj tregon një të metë, ju do të bëni më mirë ta pranoni atë dhe ta falni veten se sa ta braktisni atë.

Të tërhiqesh një hap prapa është e lehtë. Të mësuarit për të qenë mirë me veten kërkon shumë më shumë përpjekje. Në librin e tij, z. Barker sugjeron disa mënyra për të përqafuar vetëdhembshurinë: Pranoni se jeni njerëzor, pranoni dështimet dhe frustrimet tuaja dhe mos iu shmangni gabimeve.

“Gjëja e parë dhe më e rëndësishme që duhet të bëni është të dëgjoni atë zë në kokën tuaj”, shprehet Z. Barker. “Shpesh ky zë është shumë kritik. Ju lodheni duke analizuar veten për çdo gabim të perceptuar. Për të qenë më i vetëkënaqur, duhet të dëgjoni zërin dhe ta korrigjoni atë.”

Kjo nuk do të thotë të gënjesh vetveten, thotë z. Barker, por duke ndryshuar mënyrën se si flisni me veten. Kjo mund të ndihmojë të imagjinoni mënyrën se si një i dashur do të flasë me ju për gabimet tuaja. Mbani parasysh, megjithatë, se kritiku i ashpër në kokën tuaj nuk është armiku juaj. Ky është një keqkuptim i zakonshëm që mund t’i bëjë gjërat më keq, tha Dr. Neff, sepse ky zë është një mekanizëm mbijetues që synon t’ju mbajë të sigurt.

“Mos e mbingarko veten” shprehet ajo. “Ne duhet vetëm të mësojmë të bëhemi miq me kritikun tonë të brendshëm.”/Nga Kristin Wong – New York Times

Miftari: Në luftë i besonim shumë Thaçit, por…

Presidenti i vendit Hashim Thaçi kohë më parë kishte deklaruar që ka qenë larg fronteve të luftës, derisa më vonë deklaroi se kishte marr pjesë në aksione ushtarake. Ende mbetet e pa qartë se çfarë e ka shtyrë presidentin Thaçi që t’i ndryshojë deklaratë e veta brenda një kohë kaq të shkurtër

Duke folur rreth asaj se çfarë po tenton të arrijë presidenti Thaçi, dhe se a është kjo shfaqje e frikës së tij, në prag të aktakuzave të Speciales, ish agjenti i SHIK-ut Naim Miftari ka thënë për “Bota sot” se tërë karriera e dhunshme e Thaçit ka qenë një gënjeshtër.

Sipas tij, karriera e presidentit të dhunshëm të Kosovës Hashim Thaçi është një luftë me gënjeshtra me shërbime sekrete armiqësore falsifikime dhe konspiracioni.

“Hashim Thaçi nuk është themelues i UÇK-së përkundrazi Klani i tij i milionerëve-profitërve të luftës më shumë ka dëmtuar UÇK-në sesa që ka dëmtuar Serbia me luftë dhe propagandë. Çdo vend ku ka shkel këmba e Thaçit dhe ku ka pasur ndikim ai gjërat kanë pësuar keq. Në kohë të luftës ne i besonim shumë Thaçit, sepse nuk e njihnim mirë dhe shtirej si i mirë.

Por tani e dimë shumë mirë se shkatërruesi i tri UÇK-UÇPMB-dhe UÇK në Maqedoni ka qenë pikërisht Hashim Thaçi dhe Klani i tij “Pronto”, nga demilitarizimi K90 lenja e luftërave rrugëve ku u bënë pre e bandave dhe shërbimeve sekrete, vrasja e luftetarëve, burgosjet kundër UÇK-së e deri te etiketimi i UÇK-së ku padrejtësisht dhe qëllimisht ashtu siç u bë edhe Raporti i Dik Martit kinse UÇK –ja njihet si ushtri që ” ka shitur organe njerëzore” ku edhe dihet se në raportet e ndërkombëtarëve, “Organet e shitura e kanë vulën dhe ndihmën e Hashim Thaçit”, ka thënë Miftari.

Mitari edhe më tej ka parashtruar pyetjen se “përse tani pikërisht ky kundërshtim i Thaçit kundër Gjykatës Speciale të cilin e solli vet ai me dhunë dhe shantazhe në miratim në Parlamentin e Kosovës”.

“Mendoj se e gjithë kjo është bërë pasi Thaçi duke dashur prap të bëj tregti me ndërkombëtarët me koka te shokëve të vet pa menduar mirë, ka futur edhe veten në këtë pazar. Kjo Gjykatë nuk do ta dënojë dhe as arrestojë Thaçin por nga kjo Gjykatë Thaçi do të del si ‘pulë e lagur’ dhe karrierën e tij nuk mund ta shpëtoj dot askush. Thaçin nuk mund ta shpëtojë as miqtë e tij nga shërbimi sekret Francez DGSE, madje as Vuçiçi dhe Ivica Daçiç dhe UDB-ja e tyre, pasi të gjithë atë do të dënohen vet, që vet që i shërbyen verbërisht Thaçit”, ka thënë Miftari.

Sipas tij, nëse burgosen dhe dënohen njerëzit për të cilët flet Thaçi në vazhdimësi, Miftari thotë se është i sigurtë se të tillët do ta denoncojnë dhe shantazhojnë edhe atë për krimet e bëra.

“Jam i bindur se të gjithë ata që “ do ti burgos Thaçi” do të tregojnë dhe do ti qesin të gjitha në pah për të treguar se nga kush i kanë marr urdhrat për vrasje dhe ekzekutime politike .Thaçi gjatë luftës është parashutua në UÇK vetëm kur u vranë komandantet kryesor te luftës si Adem Jashari, Zahir Pajaziti etj. Dhe ky ‘parashutim i tij’ erdhi me ndihmën e shërbimit sekret Francez (aleat historik i Serbisë) dhe ndihmuan indirekt nga UDB serbet përmes vëllait të tij i cili ka qenë operator tereni shumë vjeçar i sigurimit shtetëror serb.

Pra le ta din të gjithë se Hashim Thaçi është i kapur nga vetvetja dhe ka telashe me veprimet e veta të mëparshëm veprime të mira apo të këqija tregon vet fakti se ku jemi sot si shtet si Kosovë dhe si shqiptar të Kosovës. Fatkeqësia jonë është vetë Hashim Thaçi dhe shumë Hashima tjerë që e katandisën Kosovën sot sikur një leckë të përdorur e të ndyrë”, ka thënë Miftari.

Gazta “Bota sot”, ka kontaktuar zyrën e peridentit lidhur me këto akuza te drejtuara nga Miftari në drejtim të presidentit Thaçi, por ata nuk janë përgjigjur në pyetjet e gazetës.

Kundërthëniet në fjalimin dorëheqës të Visar Ymerit

Sot dha dorëheqje kryetari i deritashëm i Vetëvendosjes, Visar Ymeri. Në një fjalim të shkurtër por domethënës, ai u shpreh i pakënaqur me zhvillimet e fundit në subjektin politik që e drejtonte. Por në fjalimin e tij kishte disa kundërthënie

Nga Jetlir Buja

Ai sërish nuk ka ngurruar të thotë që “idetë duhet të jenë mbi individin” duke e sulmuar kësisoj themeluesin e partisë, Albin Kurtin. Visar Ymeri ka sulmuar më tej një grup anonim njerëzish që duke u thirrur në emër të Albinit [Kurtit] kanë bërë fushatë linçuese e shpifëse ndaj disa njerëzve tjerë, po ashtu anonimë. Ymeri tha se problemet do të duhej të zgjidheshin në organet e Lëvizjes, e jo përmes një metode që ai e quan informale.

Por, të ndalemi në këtë pikë.

Kryetari i dorëhequr i VV-së tha se ishin tri shtylla në thelb të organizimit politik të subjektit që e drejtonte: 1) besnikëria ndaj konceptit politik; 2) besimi i ndërsjellë mes aktivistëve; 3) vetëmohimi. Një thelb i tillë është mjaft problematik sepse e ravijëzon një mënyrë funksionimi tejet personale, informale në vetvete duke krijuar hapësira të mëdha për keqpërdorime. Shihni ‘shtyllën’ e dytë: besimin e ndërsjellë mes aktivistëve. Si mund të jetë shtyllë e një thelbi të organizimit politik, një ndjesi?! Kjo ndoshta është një lajthitje e tij, duke qenë se ai vetëm pas disa sekondash sulmoi informalitetin e metodës duke harruar që edhe këto shtylla që i mbronte, bazoheshin poashtu te karakteri i personave të ndryshëm, dhe te informaliteti.

Por një tjetër kundërthënie që mund të zbulojë shumçka vihet re në fjalët e mëpastajme. Në fillim ai sulmoi ata njerëz që bënin një “fushatë sistematike të shpifjeve, insinuatave, linçimeve e etiketimeve”. Por disa rreshta më poshtë, ai thotë që një metodë dhe një fushatë e tillë “është e panevojshme sepse Lëvizja i ka organet e veta edhe disiplinore të cilat kanë potencialin dhe vullnetin për ta mbrojtur secilin prej aktivistëve nga cenimi i integritetit, dhe për ta mbrojtur organizatën nga ata që duan ta dëmtojnë.”

Nëse Lëvizja mund të mbronte përmes aparaturës në dispozicion aktivistët, atëherë pse u arrit në këtë pikë? Por, këtu shpaloset edhe diçka tjetër.

Lexuesit e kujdesshëm mund të kuptojnë nga rreshtat e mësipërm se Ymeri po nënkupton që njerëzit të cilët u thirrën në emrin e Albinit, e të cilët po bëjnë shpifje e insinuata, në fakt ishin duke e mbrojtur dikënd përmes asaj metode. Pra, vetë Visar Ymeri me gojën e tij nënkuptoi qartë se objektivi i sulmit të këtyre njerëzve ishin ata që paraprakisht kishin sulmuar. Duke thënë në fund se një gjë të tillë mund ta bënin edhe organet disiplinore brenda Lëvizjes. Pra, problemi del të jetë më i thellë. Fushata e shpifjeve e linçimeve, del të jetë më e hershme. Dhe shënjestra fillestare e këtyre sulmeve, duket se nuk ishte “Aida Dërguti e Dardan Molliqaj” por pikërisht pjesëtarët e grupit tjetër, nëmos vetë deputeti Albin Kurti.

Ndërkohë që, në pjesën e parafundit të fjalimit të tij, Ymeri shpreh një tjetër pohim që mund të jetë dritëhedhës në krizën e terrtë nëpër të cilën po kalon Vetëvendosje. Ai tha “natyrisht që njerëzit e angazhuar edhe gabojnë”, duke shtuar më tej se gabimet duhet të trajtohen, por jo t’iu mvishet dyshimi për motivet. Kësisoj, ne pakashumë mësojmë që dikush në Vetëvendosje ka bërë një gabim të rëndë, e i cili, ka qenë me shumë gjasë, një shpifje ose linçim ndaj themeluesit të partisë, Albin Kurtit.

Por edhe këtu mund të shtrohet pyetja? Çka do të ndodhte, në rast se ata njerëz të cilët i sulmon Visar Ymeri, nuk do të përdornin metodën e tyre informale? Kush do ta pësonte nga gabimi që Ymeri thotë se duhej të trajtohej, e të mos i gjurmoheshin motivet? Dhe në tjetrën anë, kush do të forcohej? A do të kishin organet disiplinore të Vetëvendosjes, mundësi që të ruanin integritetin e aktivistëve? Zor e besueshme nëse konsiderojmë ato që dolën në dritë muajin e kaluar. Dhe zor e besueshme që linçimi kufizohet vetëm në një pjesë të këtij subjekti politik, duke qenë se shtylla e dytë e thelbit të organizimit politik, thuhet të jetë ‘besimi i ndërsjellë’. Homo homini lupus est – thoshte Hobbesi, që e përkthyer në shqip i bjen “Njeriu për njeriun është ujk”. Besimi se ideja duhet të jetë përmbi ‘individin’ ose ‘babën’, bazohet pikërisht në këtë postulat. Nëse njerëzit do të ishin të mirë e të besueshëm, pse do të duhej që t’i nënshtroheshin idesë?

Ndërsa, kur flitet për shtyllën e tretë të ‘thelbit’ të organizimit politik, vetëmohimin, duhet t’i mbyllim goxha fort veshët. Pagat, funksionet, fama shpërndahen ashtu si në partitë tjera politike – dhe është e kuptueshme që këto e pamundësojnë në themel një angazhim të pastër vetëmohues.

Kurteshi: Nuk mund të pajtohem me rrugën që ka zgjedhur Ymeri

Deputeti i Vetëvendosjes dhe Sekretari Organizativ i kësaj partie, Ismajl Kurteshi, ka reaguar për dorëheqjen e Visar Ymerit nga të gjitha funksionet në këtë parti

Në një postim në Facebook, Kurteshi ka thënë se dorëheqja e Ymerit nuk është diskutuar në Vetëvendosje dhe se për dorëheqjen e tij mësoi përmes një emaili para konferencës për shtyp, në të cilën njoftoi për dorëheqjen kryetari i deritanishëm, Ymeri.

Kurteshi ka thënë se i është mirënjohës për punën që ka bërë në Vetëvendosje, por ka shkruar se nuk mund të pajtohet me rrugën që ka zgjedhur Ymeri.

“Me keqardhje mora vesh lajmin për dorëheqjen e Visar Ymerit, kryetar i Lëvizjes VETËVENDOSJE!, përmes një komunikimin publik, nga pozitat drejtuese në Lëvizjen VETËVENDOSJE!. Për këtë dorëheqje, njoftimi na erdhi me e-mail një orë para konferencës për shtyp. Sa di unë, një vendim i tillë nga ana e tij nuk është diskutuar paraprakisht brenda asnjë organi të Lëvizjes, dhe as unë nuk e kam ditur më herët, edhe pse ushtroj detyrën e Sekretarit Organizativ”, ka shkruar Kurteshi.

“Është e vërtetë se së bashku, si Lëvizje, kemi arritur sukseset që përmendi z. Ymeri, dhe për këtë i jam mirënjohës, ashtu si të gjithë aktivistët e Lëvizjes VETËVENDOSJE!, por nuk mund të pajtohem me rrugën që e ka zgjedhur Visari. Lëvizja i ka dokumentet (Statutin) dhe strukturat që përherë ofrojnë rrugëdalje”, ka shtuar deputeti i VV-së dhe Sekretari Organizativ i kësaj partie.

“Përkundër dorëheqjes së Visarit nga pozita e kryetarit, kam bindjen se Lëvizja do ta tejkalojë këtë situatë me pjekuri, duke e marrë parasysh edhe faktin se vendi është në vështirësi të shumta politike, e populli është në varfëri dhe gjendje të rëndë ekonomike. Prandaj qytetarët presin shumë prej nesh. Lëvizja do të vazhdojë të trajtojë me diskutime të hapura brenda organeve vendimmarrëse gjithçka që është në kompetencat e saj, sipas parimeve të demokracisë së brendshme. Por më shumë se kaq, është koha të vazhdojmë me energji e vullnet përpjekjen tonë të përbashkët politike e historike, për përparim shoqëror e emancipim kombëtar”.

Forcat e Armatosura të Turqisë, punësojnë mbi 40.000 persona të rinj

Forcat e Armatosura të Turqisë do të punësojnë rreth 43.000 persona të rinj gjatë vitit 2018, bëri të ditur një burim ushtarak

Burimi, në kushte anonime tha se rekrutët e rinj do të përfshijnë 3.755 oficerë dhe 5.375 nënoficerë.
Gjithashtu do të punësohen 13.213 rreshterë të specializuar dhe 20.595 ushtarë me kontrata, shtoi burimi.

Theksohet se Ministria e Mbrojtjes e Turqisë vazhdon të punojë për të punësuar personel të kualifikuar dhe të arsimuar.

Burimi tha se gjithsej 8.565 persona të stafit, duke përfshirë 150 gjeneralë, 4.630 oficerë, 2.167 nënoficerë, 1.210 rreshter të specializuar dhe ushtarë me kontratë, si dhe 411 nëpunës civilë dhe punëtorë, janë përjashtuar për lidhje me organizatën terroriste FETO pas tentativës për grusht shteti në korrik të vitit 2016.

Për të kapërcyer mungesat e stafit pas përjashtimeve, ministria punësoi gjithsej 15.850 persona, duke përfshirë 1.763 oficerë, 4.135 nënoficerë, 3,698 rreshterë të specializuar, 6.162 ushtarë me kontrata dhe 92 nëpunës civilë.

FETO dhe udhëheqësi i saj me bazë në SHBA, Fetullah Gylen, orkestruan grushtin e mposhtur të shtetit, i cili la 250 dëshmorë dhe rreth 2.200 të plagosur.

Organizata terroriste FETO ka qenë pas një fushate të gjatë për të përmbysur shtetin përmes infiltrimit në institucionet turke, veçanërisht në ushtri, polici dhe gjyqësor.(AA)

Kotzias: Ligji i luftës me Shqipërinë është një budallallëk historik, duhet të mbarojë

Ministri i Jashtëm grek Nikos Kotzias e quan buballallëk histori ligjin e luftës me Shqipërinë. Në një intervistë për gazetën greke Real News ministri i jashtëm Kotzias deklaron: “Ky është një budallallëk historik, duhet të mbarojë. Nuk mund të ketë as edhe një dyshim formal se te dy vendet jane ne gjendje lufte”

Pak ditë më parë në konferencën e fundvitit kryeministri Edi Rama deklaroi: “Nuk ka as sekrete, as konspiracione as gjëra për të fshehur por janë negociata reale me grupe ekspertësh, negociatë intensive. Raundi tjetër është së shpejti në janar në Shqipëri, po negociohet për të mbyllur kapituj që nuk imagjinohet se mund të mbylleshin ndonjëherë që nga ligji i luftës. Sa i takon vendimit të qeverisë për ndërtimin e varrezave greke, Rama tha se në këtë drejtim nuk ka asgjë të re, thjesht zhbllokim i një procesi të dakordësuar nga qeveria e mëparshme”

Në janar pritet të vijojnë negociatat mes ministrit të jashtëm grek dhe ministrit të jashtëm shqiptar, Ditmir Bushati.

Arritjet më të rëndësishme hapësinore në vitin 2017

Ndërsa vëmendja e shumicës së botës ishte e zënë me ngjarje të tjera, shkencëtarët e hapësirës shënuan disa arritje të dukshme gjatë vitit 2017, duke filluar nga projektet e reja deri tek fundi spektakolar i së paku një programi hapësinor. George Putic i Zërit të Amerikës i hedh një vështrim ngjarjeve kryesore të vitit në fushën e hapësirës

Le të fillojmë me fundin e lavdishëm të një misioni shumë të suksesshëm. Sonda hapësinore Cassini-Huygens u dërgua në atmosferën e Saturnit për t’u djegur në mënyrë që të mos ndotë hënat e tij me mikrobe nga Toka, të cilat në mënyrë të pashmangshme kanë udhëtuar bashkë me anijen.

Për 20 vjet me radhë, sonda eksploroi Jupiterin dhe Saturnin, dërgoi një mini-sondë në Titan, hëna më e madhe e Saturnit, dhe zbuloi ujë në një hënë tjetër të Saturnit, Enceladus.

Ajo që shkencëtarët thanë në vitin 2004 vlen për të gjitha zbulimet e sondës Cassini. “Nuk mendoj se duhet të jesh shkencëtar i unazave të Saturnit për ta kuptuar rëndësinë e asaj që ndodhi natën e kaluar për ne. Ishte një moment i papërshkrueshëm”, tha Carolyn Porco drejtuese e ekipit të Nasa-s për imazhet e Cassinit.

Një tjetër mision i rëndësishëm në vitin 2017 ishte dërgimi në hapësirë i satelitit Sentinel 5 nga Agjencia Evropiane e Hapësirës. Ai do të monitorojë ndotjen e ajrit të shkaktuar nga njeriu dhe natyra, duke njoftuar njerëzit rreth përqendrimit të ndotësve që mund të ndikojnë në shëndetin e tyre.

“Misioni do të përpiqet të kuptojë burimet e gjurmëve të këtyre gazeve, ndotësve, prej nga vijnë ato, dhe si lidhen me aktivitetet njerëzore dhe natyrore”, thotë Ralph Cordey nga kompania Airbus and Space.

Në bordin e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor, astronautët e NASA-s realizuan ecjen e tyre të 200-të në hapësirë dhe astronautja Peggy Whitston vendosi një rekord të ri amerikan për kohën e kaluar në hapësirë.

Në Tokë, shkencëtarët ishin të zënë me përgatitjen e misioneve të reja të rëndësishme për vitin 2018.
Mes tyre edhe teleskopi me rreze infra të kuqe James Webb, i cili do të jetë në gjendje të shikojë planetet e sapo zbuluara që i ngjajnë tokës për nga madhësia rreth yjeve të largëta.

“Ne do të përdorim teleskopin Jame Webb për të studiuar atmosferat e atyre planeteve për të parë se çfarë përbërësish kimikë kanë ato atmosfera. Pra, do të përpiqemi ta kuptojmë nëse ka ujë apo ozon atje”, thotë Eric Smith nga programi James Webb Space Telescope.

Është gjë e mirë që teleskopi i ri do të pozicionohet 1.5 milionë kilometra nga Toka, sepse, siç paralajmëruan shkencëtarët gjermanë këtë vit, hapësira rreth planetit tonë po bëhet gjithnjë e më e ndotur nga mbetjet hapësinore.

“Energjia që përmban një grimcë një centimetër e gjatë, duke goditur një satelit në shpejtësi, përafërsisht korrespondon me atë të shpërthimit të një granate”, thotë Holger Krag nga Agjencia Evropiane e Hapësirës.

Shkencëtarët kanë hedhur një numër idesh për zvogëlimin e sasisë së mbeturinave hapësinore, por, deri më tani, asnjëra prej tyre nuk është përzgjedhur.

Vulë 2700-vjeçare e guvernatorit të Jeruzalemit?

Arkeologët në Izrael thanë se kanë zbuluar gjurmën e një vule 2700-vjeçare që sipas tyre konfirmon ekzistencën e guvernatorëve biblikë të Jeruzalemit. Objekti i vogël prej balte, i gjendur mes gërmimeve arkeologjike në sheshin e Murit Perëndimor, mbart mbishkrimin me alfabetin e lashtë hebraik: “Pronë e guvernatorit të qytetit”

Arkeologët izraelitë thonë se objekti i vogël prej balte i ngjason një etikete që mund të ngjitej mbi objekte të rëndësishme që transportoheshin. Por, për historianët, ky zbulim nga periudha e tempullit të parë të Jeruzalemit, shërben si provë se qyteti i Jeruzalemit kishte guvernatorin e tij që të paktën 2700 vjet më parë. Një guvernator i Jeruzalemit përmendet dy herë në Bibël, por nuk ka patur prova historike për këtë.

“Është hera e parë që gjatë gërmimit arkeologjik të një godine të shekullit të 7-të para erës së re, gjetëm një stampë të guvernatorit të Jeruzalemit”, thotë zonja Shlomit Weksler-Bdolah, e Autoritetit Izraelit të Antikiteteve.

Vula, me përmasat e një monedhe të vogël, tregon dy burra të veshur me rroba me vija, përballë njëri-tjetrit dhe duke mbajtur së bashku një objekt të rrumbullakët, që mund të jetë Hëna.

“E dimë se hëna ishte objekt adhurimi në kulturat fqinje. Atëherë çfarë ndodhte me kryebashkiakun e Jeruzalemit të shekullit të 7-të para erës sonë, që shfaqet sikur adhuron Hënën vetëm njëqind metra larg Tempullit? Nuk kemi një përgjigje të qartë për këtë”, thotë zonja Weksler-Bdolah.

Artifakti u zbulua ndërsa arkeologët po gërmonin në Jeruzalemin e vjetër. Megjithëse nuk shfaqet emri i qytetit, arkeologët thonë se vendndodhja ku u gjet, tregon se i referohet guvernatorit të Jeruzalemit. Provon gjithashtu se qyteti ka qenë qendër e rëndësishme e shtetit hebraik për rreth 3 mijë vjet.

“Bibla përmend termin ‘guvernator i qytetit’ në raste të shumta qytetesh, por ‘guvernatori i Jeruzalemit’ përmended vetëm dy herë. Nuk e kishim verifikuar kurrë më parë gjatë gërmimeve arkeologjike, prandaj kjo është tepër e rëndësishme”, thotë zonja Weksler-Bdolah.

Artifakti bëhet publik në një periudhë tensionesh të rritura për Jeruzalemin, për shkak njohjes së tij nga Presidenti Donald Trump si kryeqytet i Izraelit. Statusi i Jeruzalemit është një pikë delikate në konfliktin izraelito-palestinez, pasi palestinezët kërkojnë pjesën lindore të qytetit si kryeqytetin e tyre të ardhshëm.

Britania, Franca dhe Turqia të shqetësuara për situatën në Iran

Turqia ka thënë gjatë ditës së sotme se është e shqetësuar nga raportimet se ka persona të vdekur dhe ndërtesa publike të dëmtuara në Iran, gjatë protestave antiqeveritare të cilat kanë nisur javën e kaluar

“Ne besojmë se është e nevojshme të anashkalohet dhuna dhe të ndalohen provokimet”, ka thënë ministria e Jashtme turke përmes një deklarate, duke shtuar se shpreson që të mënjanohen intervenimet.

Në anën tjetër për protestat në Iran ka reaguar edhe Britania e Madhe. Zëdhënësi i kryeministres britanike, Theresa May, ka thënë se “Britania shpreson se duhet të ketë një debat përmbajtësor rreth legjitimitetit dhe çështjeve të tjera të cilat janë duke ngritur pretesuesit, dhe se pret që Irani të lejojë një gjë të tillë”.

Ndërkohë shqetësim ka shfaqur edhe Franca për numrin e viktimave dhe të arrestuarve në Iran, ka thënë një zëdhënës i ministrisë së Jashtme.

“E drejta për të protestuar është e drejtë thelbësore”, ëshë thënë tutje përmes një deklarate.

Kur është pyetur nëse ministri I Jashtëm francez, Jean-Yves Le Drian, do të zhvillojë vizitën e tij të planifikuar në Teheran, zëdhënësi ka thënë se ai nuk kishte informacione në këtë aspekt.