Lajm.co

Paralelizma ballkanike

Indipendentizimi katalanas, i frymëzuar nga shkëputja e Sllovenisë në vitin 1991, ka rindezur tensione separatiste në rajone të ndryshme të ish-Jugosllavisë

Nga Jacques Rupnik

Rënia e Jugosllavisë 25 vite më parë, e bërë më pas sinonim i “ballkanizimit” dhe i konflikteve nacionaliste, është prej kohësh një burim frymëzimi për indipendentistët katalanas. Kurse në Ballkan kriza katalanase ngjall interpretime kundërshtuese dhe rindez orekset e nacionalistëve të pakënaqur me rregullim territorial pasjugosllav. Qysh në vitin 1991 Jordi Pujol, President i qeverisë katalanase nga 1980 në 2003, kishte parë tek rënia e Jugosllavisë dhe e Bashkimit Sovjetik fillimin e një epoke të re të kombeve. Nëse Kroacia, me 4 milion e gjysmë banorët e saj, dhe Estonia me 1 milion e gjysmë banorët e saj mund të bëheshin të pavarura, atëhere pse nuk mund ta bënte një gjë të tillë Katalonja, e cila kishte 7 milion banorë? Pujol, që fliste për “vetëvendosje” dhe jo për shkëputje të Katalonjës, është dashur ta braktisë skenën politike për evasion fiskal. Por tezat e tij janë huazuar nga Presidenti aktual Carles Puigdemont.

Në verën e 1991 Puigdemont shkoi në Slloveni për të ndjekur ngjarjet: zhvillimet e referendumit të dhjetorit 1990 dhe të shpalljes së pavarësisë në qershorin e 1991, reagimi i ushtrisë jugosllave dhe së fundi, në fillim të korrikut, ndërmjetësimi europian që parashikonte një moratorium 3 mujor mbi pavarësinë e Sllovenisë e të Kroacisë. Me 8 tetor Sllovenia riafirmoi dhe vuri në zbatim pavarësinë e saj. Ja cili ka qenë modeli i indipendentistëve katalanas. Mund të shtohet se republikat e pasura të veriut qenë gjithnjë e më ngurrues etë kontribuonin në bilancin e Jugosllavisë, i plaçkitur nga Presidenti Slobodan Millosheviç.

Ashtu si në Katalonjë, një revoltë fiskale mund të marrë tone indipendentiste. Ashtu si në Katalonjë, elitat e reja donin t’i shoqëronin binomit sovranitet – identitet një rishpërndarje radikale të pushtetit politik dhe ekonomik. Referimi Sllovenisë mundëson që të nënvizohen diferencat thelbësore midis Spanjës së sotme dhe Jugosllavisë së atëhershme. Sllovenia është larg nga Beogradi dhe nuk kishte ndonjë pakicë serbe. Kurse është ndryshe rasti i Kroacisë dhe Bosnjes, apo edhe i Kosovës, ju shpallja e pavarësisë u pasua nga një shkëputje e komuniteteve serbe dhe nga një dekadë luftërash.

Ekziston një paralet mbi të cilin do të ishte e dobishme të përqëndrohej: në vitin 1989 heqja e autonomisë së Kosovës dhe vendosja e kontrollit të drejtpërdrejtë nga ana e Beogradit i bindën liderët sllovenë dhe kroatë se kishte ardhur momenti që të dilej nga Jugosllavia. Në Konferencën e Rambujesë, në vitin 1999, serbët e refuzuan propozimin e një “autonomie substanciale” të Kosovës në brendësi të Serbisë. Qe preludi i dhunës dhe i radikalizimit të rivendikimeve shkëputëse kosovare, që më pas çuan drejtpërsëdrejti tek pavarësia. Rasti jugosllav në mason se heqja e autonomisë nënkupton t’i bësh një favor të madh kauzës indipendentiste.

Atëhere cilat janë diferencat midis Spanjës së sotme dhe Jugosllavisë së djeshme? Në tranzicionin drejt demokracisë të një shteti multietnik është thelbësore që zgjedhjet e para të zhvillohen në të gjithë vendin: kështu demokracia e rithemeluar mund të legjitimojë kuadrin territorial në të cilin ndodhet. Për pasojë, pas rënies së diktaturës frankiste ishte e domosdoshme që zgjedhjet e para të mbaheshin në kuadrin e shtetit spanjoll, që në një etapë të dytë, me kushtetutën e vitit 1978 e të amendamenteve pasuese, i ka garantuar një autonomi të konsiderueshme rajoneve si Katalonja dhe Vendet Baske. Në Jugosllavi Millosheviçi, lideri i fundit i Partisë Komuniste Serbe, ju kundërvu këtu parimi. Zgjedhjet e para të lira u zhvilluan në nivelin e republikave të veçanta.

Një diferencë tjetër substanciale është se në Spanjë pushteti u është dhënë rajoneve, ndërsa Jugosllavia ishte një federatë republikash të pajisura me të “drejtën e vetëvendosjes, përfshi atë të shkëputjes”. Pas vitit 1989 ky federalizëm u konsiderua një trashëgimi e komunizmit dhe u rivu në diskutim. Një zgjidhje kompromisi do të kishte mundur të ishte transformimi i federatës komuniste në një konfederatë demokratike, por kundërshtimi i Serbisë së Millosheviçit favorizoi indipendentizmin në Slloveni e në Kroaci. Asgjë e ngjashme nuk ekziston në asetin demokratik të Spanjës, që mund t’i gjejë një zgjidhje kërkesës katalanase për sovraniteti duke negociuar një evolucion drejt ndonjë forme federalizmi. Por në Katalonjë, ashtu sin ë Ballkan, instrumentalizohen edhe trashëgimi historike më komplekse. Millosheviçi theksonte se po luftonte kundër fashistëve ustashë në Kroaci, një vend në të cilin Presidenti i tij ishte një ish gjeneral i ushtrisë së Titos. Sot e djathta nacionaliste katalanase kërkon që të kapet pas antifrankizmit të majtë, për të cilën “Homazh Katalonjës” i George Orwell mbetet teksti referues. Pavarësisht tentativave të indipendentistëve katalanas për ta lidhur kauzën e tyre me atë të Katalonjës në vitin 1937, gjatë 40 viteve të fundit rajoni ka prosperuar në brendësi të një Spanje demokratike e të decentralizuar. Rajoy nuk është as Franko, as Millosheviçi.

Kriza spanjolle ka pasur reperkursione në Ballkan. Gjatë këtë lojë pasqyrash Sllovenia dhe Kroacia, dy vende që janë pjesë e Bashkimit Europian dhe kanë nënshkruar apele për dialog në Bruksel, hezitojnë midis simpatisë dhe maturisë, duke marrë pozicione në një farë kuptimi të kundërta me vetë historitë e tyre. siç vëren filozofi slloven Slavoj Žižek, “E majta e vjetër, që ishte në fakt ngurruese përballë pavarësisë së Sllovenisë, nënshkruan peticione për Katalonjën, ndërsa e djathta nacionaliste, që ka luftuar për pavarësinë, sot është në favor të unitetit”.

Shpallja e pavarësisë së Katalonjës ka shkaktuar reagime konfliktuale në copërat e ndryshme e mozaikut pasjguosllav. Serbia është përfshirë në shumë fronte. Në rajonin autonom të Vojvodinës janë parë flamuj katalanas dhe shkrime “Vojvodina = Katalonjë”. Milorad Dodik, lideri i Serbëve të Bosnjes, ka deklaruar se ka ardhur momenti të flitet për një “ndarje paqësore të Bosnjes”. Edhe ai do një referendum që të shërbejë si prelude për një aneksim të anës serbe nga Serbia, por që qeveria e Beogradit nuk bën asgjë për ta inkurajuar. Mbështetësit e aneksimoit nga Kroacia e rajonit të Mostarit në Bosnje ka marshuar me flamurin e rebuplikës jetëshkurtër kroate të Bosnjes (1991 – 1994) përkrah me ato të Katalonjës, duke thirrur “Të radhës do të jemi ne!”. Por sidomos Beogradi ka ringritur çështjen e Kosovës.

Ministri i Jashtëm serb Ivica Daçiç nuk e përjashton idenë e një shkëputjeje të veriut të Kosovës, ku edhe jeton një pjesë e madhe e pakicës serbe, ndërsa Presidenti Aleksandar Vuçiç denoncon hipokrizinë e Bashkimit Europian, që ka njohur Kosovën, por mbron integritetin e Spanjës. Paraleli nuk është shumë i bazuar: njohja e Kosovës erdhi pas një decade aparteidi dhe një ripërkufizimi total të Jugosllavisë. Por kriza katalanase nuk do t’i bindë sigurisht vendet armiqësore ndaj njohjes së Kosovës (midis të cilave Spanjën) të ndryshojnë ide.

Spanja e sotme demokratike nuk është Jugosllavi, por duhet konstatuar se zgjimi i nacionalizmave dhe vullnetet shkëputëse forcojnë njëri tjetrin dhe janë një fenomen transeuropian. Václav Havel, President i Republikës Çeke nga viti 1993 në 2003, fliste për “enë komunikuese” dhe mendonte se integrimi europian do të ishte ilaçi për to. Në të kudërt, Katalonja, Flandra dhe Skocia demonstrojnë se në brendësi të Europës demokratike e të pasur sot lulëzon një nacionalizëm gjuhësor dhe indipendentist që përkufizohet europeist. Bashkimi Europian nuk është vetëm zgjidhje, por edhe pjesë e problemit.

Përtej analogjive me Ballkanin, ka një gjë që kush e ka vëzhguar nga afër shpërthimin e Jugosllavisë e ka mësuar dhe mbi të cilën do të bënin mirë të reflektonin protagonistët e krizës katalanase: në momentin e referendumit për pavarësinë askush nuk mendonte se pak më vonë do të shpërthente një luftë dhe se euforia e një kombi të sapohyrë në histori do të transformohej në një zbritje në Ferr./Bota.al

/Jacques Rupnik është një politolog francez. Ka qenë e Komisionit Ndërkombëtar të Pavarur për Kosovën

Fitorja e Listës Serbe rikonfirmon ndikimin e Beogradit

Në zgjedhjet lokale të mbajtura në Kosovë, Lista Serbe ka fituar në 10 komuna me shumicë serbe, sa janë gjithsej, duke e bërë këtë subjekt fituesin më të madh në vend të këtyre zgjedhjeve, për sa i përket numrit të komunave

Përfaqësuesit e Listës Serbe thonë se ky fakt i ka krijuar këtij subjekti politik fuqi, të cilën nuk do ta keqpërdorin në raport me subjektet tjera qoftë serbe, qoftë shqiptare, por do ta shfrytëzojnë për të avancuar jetesën e komunitetit serb. Por, njohësit serbë të zhvillimeve politike, vlerësojnë se ky rezultat i Listës Serbe është produkt i një fushate jodemokratike dhe nuk do të ishte arritur pa mbështetjen absolute të Beogradit zyrtar.

Igor Simiq deputet i Listës Serbe në Kuvendin e Kosovës dhe zëdhënës i këtij subjekti politik, thotë për Radion Evropa e Lirë se dominimi i Listës Serbe në zgjedhjet parlamentare karshi subjekteve tjera serbe, fitorja në zgjedhjet lokale në 10 komunat me shumicë serbe, si dhe arritja e qëllimit që të ketë këshilltarë komunalë në 7 komuna të tjera, ku serbët nuk janë shumicë, janë tregues të fuqisë së këtij subjekti politik.

“Mund të them se me Listën Serbe, serbët kanë fituar një korpus politik unik, i cili do të luftojë për një jetesë më të mirë të serbëve në këto hapësira. Mund të them se kjo është fitore e popullit serb, por edhe fitore, me të cilën, në Kosovë po vazhdon politika e mençur dhe shtetërore e Qeverisë së Serbisë dhe presidentit (Aleksandar) Vuçiq. Kjo që kemi treguar se jemi opsion i fuqishëm politik, nuk nënkupton se këtë do ta keqpërdorim dhe shfrytëzojmë kundër kujtdo qoftë, por vetëm në interes të serbëve dhe joshqiptarëve të tjerë, në mënyrë që t’i përparojmë kushtet në të cilat jetojnë”, tha Simiq.

Për njohësin serb të zhvillimeve politike, Rangjel Nojkiq, fitorja e Listës Serbe në të gjitha komunat me shumicë serbe, nuk paraqet befasi. Duke folur për Radon Evropa e Lirë, ai thekson se Lista Serbe ka qenë i vetmi subjekt i serbëve që ka pasur mbështetjen e plotë të Beogradit dhe që, sipas tij, ka bërë fushatë jodemokratike.

“Në fakt, është vlerësuar edhe nga ana e bashkësisë ndërkombëtare, nga OSBE-ja dhe nga të gjithë faktorët politik në Kosovë, se ka qenë një proces krejtësisht jodemokratik në fushatën parazgjedhore, në të cilën dominimin e kishte Lista Serbe. Numri më i madh i serbëve në Kosovë varet nga shteti serb në shumë kuptime dhe më duket që nuk ekziston asnjë familje, e cila nga ndonjë burim nuk është e lidhur ekonomikisht për Serbinë. Të mos flasim që kanë arritur që edhe në institucionet që janë të lidhura me Kosovë , por edhe në institucionet që janë të lidhura me Serbinë, të vendosin njerëzit e vet dhe ta kontrollojnë pushtetin absolut. Kështu që , kjo ka qenë e pritshme, ndonëse kjo nuk është demokratike dhe nuk është diçka, me të cilët do të mund të lavdëroheshin serbët”, theksi Nojkiq.

Por, a do të mund ta krijonte Lista Serbe fuqinë politike dhe ndikuese tek serbët pa mbështetjen e Beogradit?

Simiq thotë se serbët e Kosovës i kanë sytë kah Serbia dhe qëndrimi i Beogradit se kush duhet t’i përfaqësojë interesat e Serbisë dhe popullit serb, është fakt që vlerësohet nga serbët e Kosovës.

“Mbështetja nga Beogradi nuk ka ardhur kot, por për shkak se është vlerësuar se Lista Serbe është ajo që i mbledh serbët në Kosovë dhe që mund t’i përfaqësojë, në mënyrën më të mirë në këtë hapësirë, interesat e serbëve, por edhe të Serbisë”, tha Simiq.

Por, Nojkiq thekson se me fitoren e Listës Serbe, Beogradi zyrtar ka siguruar dëgjueshmërinë e serbëve të Kosovës. Por, me këtë, sipas tij, nuk do të zgjidhen problemet lokale të serbëve të Kosovës. Se si do të zhvillohet situata më tej, siç thotë Nojkiq, varet nga ngjarjet që do të rrjedhin.

“Në qoftë se Vuçiqit do t’i duhet t’i ndjekë kërkesat e bashkësisë ndërkombëtare dhe në qoftë se do t’i duhet t’i plotësojë të gjitha ato që i ka premtuar para zgjedhjeve, atëherë i nevojitet ajo fuqi politike, gjegjësisht, mbështetja e të gjithë faktorëve relevantë në të gjithë hapësirën. Kjo për arsyen që ta paraqesë atë si zgjidhje të vetme dhe si diçka që ka bërë absolutisht mirë për serbët në këto hapësira. Më qoftë se , megjithatë, do t’i kundërshtojë përfaqësuesit e bashkësisë ndërkombëtare, përsëri i nevojitet mbështetja politike, sepse në qoftë se në Kosovë do të shpërthejë ndonjë revoltë për shkak të çfarëdo zgjidhjeje, përgjegjësinë më të madhe do ta bartë Vuçiq”, tha Nojkiq.

Ai ka shtuar se Vuçiqi, me fitoren e Listës Serbe ka siguruar një qetësi politike për veten, pavarësisht se si do të rrjedhin gjërat në të ardhmen në vet Serbinë, por edhe në nivelin e raporteve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Këta janë deputetët e rinj pas zgjedhjeve të kryetarëve të komunave

Shemsi Syla dhe Salih Zyba janë deputetët më të rinj të Vetëvendosjes në Kuvendin e Kosovës

Syla tashmë ka të sigurt ulësen në Kuvend pasi deputeti Qëndron Kastrati ka fituar garën për kryetar në Kamenicë. Në anën tjetër, Zyba do të ulet në Kuvend vetëm nëse Mytaher Haskuka merr pozitën e të parit në Prizren. Ai po udhëheq me diferencë të vogël të votave ndaj Shaqir Totajt të PDK-së dhe pritet vetëm numërimi i votave me kusht për t’u publikuar rezultati përfundimtar.

Ndryshime në listat e deputetëve do të ketë edhe te PAN-i. Agim Aliu i PDK-së fitoi në Ferizaj dhe në vend të tij do të ulet Muharrem Nitaj i AAK-së, shkruan Koha.net.

Edhe pse kishin hyrë si një listë, PDK-AAK-Nisma, tash ato funksionojnë si grupe parlamentare të ndara. Kjo bën që AAK tani të bëjë 10 deputetë në Kuvend, ndërsa PDK bie në 23. VV mbetet me më së shumti deputetë, gjithsej 32, ndërsa LDK është pas saj me 27.

Ndryshime mund të ketë edhe në listën e deputetëve të LDK-së. Kjo vetëm nëse në Prishtinë, pas numërimit të votave me kusht, Arban Abrashi arrin të përmbysë diferencën prej 237 votash ndaj Shpend Ahmetit të VV-së. Në vend të deputetit Abrashi do të futej Blerim Grainca.

Para 74 vitesh, gjyshi i Qëndron Kastratit ishte kryetar i Kamenicës

Axha i kryetarit të ri të Kamenicës, Qëndron Kastratit, Ismajli Kastrati, ka bërë me dije se para 74 vitesh gjyshi i Qëndronit ishte kryetar i kësaj komune

“Pas plot 74 viteve, familja Fejza-Kastrati po e rikthen Kamenicën – Dardanën. Në vitin 1942-‘43, Muharrem Fejza ishte kryetar komune. Në vitin 2017, Qëndron Kastrati u zgjedh kryetar komune në Dardanë – Kamenicë.

Por fati i familjes Kastrati nuk ka qenë edhe i mirë, sepse gjyshin e Qëndron Kastratit, Muharrem Fejza – Kastrati e kanë vrarë regjimi jugosllav, po ashtu edhe babai i Qëndronit, Isa Kastrati është vrarë në luftën e fundit nga forcat serbo-çetnike, si pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Urime Qëndron!”, ka shkruar në llogarinë e vet në “Facebook” axha i Qëndron Kastratit, shkruan Epoka e re.

Kurti: Populli ka folur të dielën, sot po flet regjimi

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje! Albin Kurti ka folur rreth zgjedhjeve lokale të mbajtur më 19 nëntor në Radio Urban Fm. Kurti ka kritikuar partitë që janë në pushtet në kontekstin e keqpërdorimit të pushtetit për të fituar disa komuna duke bërë koalicione nën tavolina

“Ka pasur shumë koalicionë nën tavolinë dhe kjo ka bërë që në disa qytete kemi dalur keq. Besoj qe thelbi i progresit është kritika. Ai që kritikon shkon nga pozicioni që është i vetëhapur. Zgjedhjet lokale dhe parlamentare janë shumë të ndryshme. Në parlament në përgjithësi qytetarët e shohin më mirë punën që bëjnë deputetët, ndërsa në zgjedhjet lokale kemi pasur më pak asamblesitë dhe kjo ka ndikuar që te populli të ndikojë që mos të votohet VV’ja. Aty nuk transmetohen problemet e tyre. Aty janë interesat më individuale, një varg më i ngushtë i botkuptimeve,” tha Kurti, shkruan Periskopi.

Gjithashtu Kurti ka folur edhe për votat me kusht që sipas disa analistëve këto mund të ndryshojnë rezultatet aktuale. “Populli ka folur të dielën sot po flet regjimi. Përderisa të dielën numri i njerëzve që votonin ka qenë shumë i madh, tash është një situatë tjetër – është një numër i vogël i votave me kusht. Partitë tjera kanë tendenca për të krijuar konflikte. Ata që thonë rinumërim ata dëshirojnë konflikte, por ne duhet të ruajmë qetësinë,” shtoi Kurti.

Si ia hoqën autonominë dhe si e ndanë Serbia dhe Mali i Zi Sanxhakun

Këshilli Vendor Antifashist i Çlirimit të Popullit të Sanxhakut ishte organi më i lartë politik në Sanxhak gjatë luftës antifashiste. U themelua në Plevla më 20 nëntor 1943

Kryesia e Këshillit Antifashist të Çlirimit të Popullit të Jugosllavisë në Sesionin e Dytë të 29 nëntorit 1943 në Jajce mori një vendim në të cilin ndër të tjera, thuhet se ZAVNO (KNAÇ) të Sanxhakut në funksion të organit themelues të pushtetit popullor në Sanxhak.

Historikisht është e njohur se Krahina e Sanxhakut me qendër administrative në Novi Pazar ishte një trevë e banuar me shqiptarë, boshnjakë dhe sllavë në një përqindje minore. Gjatë luftës antifashiste në këtë krahinë ishte zhvilluar një luftë e drejtë antifashiste, ku dalloheshin shqiptarët dhe boshnjakët. Por, me të mbaruar lufta, politikanët e Serbisë dhe Malit të Zi do të bëjnë pazare dhe do ta ndajnë këtë trevë ashtu si provuan ta ndajnë edhe Kosovën. Ndarja ngjau me fajin e faktorit të brendshëm, por edhe në sajë të raportit të forcave politike dhe ushtarake.

Dokumenti i shuarjes së Sanxhakut si Krahinë Autonome, por edhe i ndarjes administrative në mes të Malit të Zi të cilin përfaqësonte Millovan Gjillas dhe Serbisë Aleksandëar Rankoviqi. Vendimi i “Zavno”-sit -Këshillit Antifashist të Vendit (krahinës) Sanxhakut për Shpërbërje, Novi Pazar, më 29 mars 1945Këshilli Antifashist Popullor për Çlirimin e Sanxhakut, në kuvendin e vet më 29 mars 1945 në Novi Pazar konstaton:

Që rrethet e Pribojit, Maleshevës, Zllatarit, Sjenicës, Dezhevës dhe Shtavicës pas Luftës Ballkanike para krijimit të Jugosllavisë centraliste i kanë takuar Serbisë, ndërsa rrethe të Plevlës (me ish-rrethin e Bolanicës) dhe Bjellopolës (me ish-rrethin e Llozanës) i kanë takuar Malit të Zi. Këshilli Antifashist i Çlirimit Popullor të Sanxhakut nuk sheh asnjë arsye që ashtu të mos jetë edhe sot kur në bazë të vendimit të AVNOJ-it nga 29 XI 1943 ndërtohet Federata e re Demokratike e Jugosllavisë.

Që në kuvendin themeltar të këtij këshilli që është mbajtur më 20 XI 1943 në Plevle, e pastaj edhe më vonë, nuk është shtruar kërkesa për status të posaçëm të Sanxhakut në shtetin e ardhshëm. Prandaj Këshilli Antifashist i Çlirimit të Sanxhakut pas dëgjimit lidhur me statusin e Sanxhakut në shtetin tonë të ri dhe pas diskutimit thelbësor për këtë çështje

VENDOS:

Që rrethet e Pribojit, Mileshevës, Zllatarit, Senicës, Dezhevës( Pazarit të Ri, vrejte e autorit I. A.) dhe Shtavicës ( Tutinit) t’i takojnë Serbisë federale, ndërsa rrethet e Plevlës (me ish-rrethin e Bolanicës) dhe Bjellopolës (me ish-rrethin e Llozanës) t’i takojnë Malit të Zi.

Që Këshilli Antifashist i çlirimit të Sanxhakut të shpërndahet menjëherë;
Që këshilltarët e deritashëm të rretheve të Pribojit, Mileshevës, Zllatarit, Dezhevës dhe Shtavicës menjëherë t’i mbajnë kuvendet dhe ta zgjedhin Këshillin e përkohshëm ekzekutiv nacionalçlirimtar të rrethit;
Këshilli ekzekutiv Antifashist i Çlirimit Popullor të Sanxhakut pushon së funksionuar, pasi ky vendim të aplikohet në vepër;
Këshilli Antifashist i Çlirimit të Sanxhakut e lutë Kryesinë e AVNOJ-it (KÇKJ),Këshillin Antifashist të Çlirimit Popullor të Serbisë si dhe Këshillin Popullor Antifashist të Çlirimit të Malit të Zi që këto vendime t’i zbatojnë në vepër.
Vdekje fashizmit -Liri e Popullit!

Për Këshillin Popullor Antifashist të Çlirimit të Sanxhakut

Këshilli ekzekutiv:

Anëtarë: Milivoje Dobrashinoviq, Jaksha Bogdanoviq, Misho Paviqeviq, Edib Hasanagiq, Marinko Golluboviq, Zhiko Zhizhiq, Nënkryetari i Parë Murat Sheqeragiq, Nënkryetari idytë Dushan Ivoviq (të gjithë e nënshkruajnë).

Në Kuvend kishte dalë edhe propozimi që Malit të Zi t’i bashkohen edhe Kosova dhe Rrafshi i Dukagjinit. Këtë propozim e kishte mbështetur dhe kërkuar Marko Vujaqiqi. Sreten Vukosavleviqi sipas dokumenteve kishte kërkuar që Sanxhaku me çdo kusht të ndahet sepse nuk mundet të ekzistoi si tërësi. E vërteta ky protagonist kishte propozuar që me këtë ndarje mos të ngutemi. Ndërsa Eduard Kardeli dhe Sreten Zhujoviqi meqë i pari kishte marrë territore të Italisë duke përfshi edhe Trieshtën kishte theksuar se Sanxhaku duhet të likuidohet si njësi territoriale administrative e posaçme.

Të përmbajtur kishin qëndruar Mosha Piade, Rade Pribiqeviqi dhe Mile Perunqiqi në mënyrë që këta të marrin pjesë në Këshillin (ZAVNO) Antifashist të Sanxhakut dhe aty të maten qëndrimet e përfaqësuesve. Vendimi për ndarjen e Sanxhakut është bërë pa e pyet fare popullin ndërsa disa politikanë kishin theksuar se me Sanxhakun është bërë gabim dhe këtë vendim nuk duhet zbatuar. Por Tito, Gjillas, Rankoviq dhe Kardel ishin ata që kishin bërë copëtimin e viseve etnike në Jugosllavi ashtu si bënë Churchilli dhe Stalini në Moskë në tetor 1944. Lejet pra i kishin “blanko” nga fuqitë fituese të luftës.

Eliada, shqiptarja që ka bërë emër në Greqi (foto)

Me disa foto të shkrepura në plazh, megjithëse jemi në dimër, modelja shqiptare Eliada Ahmeti, duket se ua ka “hequr” trurin grekëve

Ameti duket se i ka ngritur mjaft temperaturat me fotot ku shfaqet shumë joshëse e ku nuk i mbetet më vend imagjinatës.

Fituesja e çmimit “Miss Playmate Greece”, duke se nuk ka asnjë kompleks nga foto të tilla, ndërsa në siklet mund të jenë ndierë të tjerët që kanë qenë afër saj.

Modelja shqiptare që jeton në Greqi prej 18 vitesh thotë në një intervistë për “Gossip-tv.gr”, se bukuria është e padobishme nëse ajo nuk shoqërohet me zgjuarsinë. Eliada ka 18 vite që jeton në Greqi dhe shtatë vite që merret me modelim.

Madje kohët e fundit ajo ka nisur të moderojë një emision të sajin në një stacion televiziv grek.

Me i lumtur i martuar apo beqar? Studimi i fundit do ju habisë

Nga të gjitha gjërat që mund të kërkoni të arrini në jetë, martesa mund të mos jetë gjithmonë në krye të listës, apo jo

Mendojeni mirë: Pas martesës më nuk do të bëni asnjëherë seks me një person tjetër, fundjavat me miqtë i anuloni për t’i shpenzuar me fëmijët dhe pesë vite më pas nuk do të keni më gjëra për të folur. Prandaj nuk është çudi që shumicës së meshkujve dhe femrave martesa u duket më shumë si dënim me burg, sesa jetë aventureske, apo jo? Megjithatë, shkenca e thotë të kundërtën.

Në fakt, meshkujt e martuar veçse janë duke e jetuar ëndrrën: janë më të lumtur, më të shëndetshëm, më të pasur dhe bëjnë më shumë seks – të paktën kështu thotë hulumtimi i përpiluar nga Instituti i Studimeve Familjare.

Studimi tregon se meshkujt e martuar fitojnë 10 deri në 40 për qind më shumë para sesa beqarët. Por, kjo nuk është e vetmja, sepse meshkujt e martuar që janë në vitet e tyre të 50-ta, akumulojnë trefishin e parave që i kanë miqtë e tyre të pamartuar.

Gjithashtu studimi tregon se më shumë se gjysma e meshkujve të studiuar kishin raportuar se janë tejet të kënaqur me jetët e tyre seksuale, krahasuar me vetëm 39 për qind të meshkujve beqarë që kishin raportuar se janë të kënaqur me jetën e tyre seksuale.

Mos të harrojmë edhe faktin që meshkujt e martuar jetojnë rreth 10 vite më gjatë, sesa meshkujt e pamartuar. Pra, martohuni… do ju zgjatet jeta!

Ahmeti: Është e qartë se kush ka qenë i angazhuar për ta kthyer nëntokën në Prishtinë

Për kryetarin aktual, njëherësh kandidat i Vetëvendosjes edhe për një mandat në krye të Prishtinës, Shpend Ahmeti, lajmet e fundit që vijnë nga KQZ-ja për gabim në futjen e të dhënave nga disa vendvotime, janë sinjal i qartë “se kush ka qenë i angazhuar për ta kthyer nëntokën në Prishtinë”

“Po ashtu është e qartë sa paraja ka hy në këtë betejë kundër nesh. Koalicionet e fshehta të krejt këtyre të mbështetura prej portaleve kriminale nuk patën sukses. Tash kur po e dinë se edhe votat me kusht do ta konfirmojnë fitoren tonë po mundohen me shpifje e sulme të dezinformojnë”, ka shkruar Ahmeti në profilin e tij në Facebook.

“Ne jemi të fokusuar në mbrojtjen e çdo vote dhe mbrojtjen e fitores deri ne fund. Faleminderit të gjithëve për mbështetjen me të cilën nuk lejuam që krimi të kthehet në Prishtinë”, ka shtuar më tej ai.

Media satelite e Rusisë, në qendër të historive më të mëdha të lajmeve të rreme

Pavarësisht nëse ishin lajme të rreme rozë rreth familjes mbretërore Britanike apo pretendime të rreme për politikanët amerikanë që kanë pasoja serioze, shumë nga lajmet më të rreme të lajmeve gjatë vitit të kaluar kanë një emërues të përbashkët: një mdia e akuzuar e të qenit një satelitë rus e quajtur YourNewsWire

Nga Cristina Lopez G.

YourNewsWire duket si burim tipik i lajmeve të rreme, por rreza e saj e veprimit, fitoi vëmendjen e një agjencie të Bashkimit Europian të quajtur East StratCom Task Force, e cila u krijua “për të luftuar propagandën ruse” dhe e cila e ka klasifikuar YourNewsWire si një “satelitë” për Rusinë.

Sean Adl-Tabatabai, një prej botuesve të faqes në Los Anxhelos, ka pranuar admirimin e tij për RT (ish Rusia Sot), kompamia e lajmeve të propagandës ruse që YourNewsWire shpesh përdor si burim. Anasjelltas, pro-Kremlinsitët si Qendra për Kërkime mbi Globalizmin shpesh citojnë YourNewsWire, duke demonstruar marrëdhënien simbiotike midis propagandës ruse dhe industrisë së rreme të lajmeve.

Adl-Tabatabai mendon për realitetin si diçka më pak për të raportuar dhe më shumë si një objektiv që mund të diktohet duke ndryshuar perceptimet. “Kur thoni faktet janë të shenjta, unë do të argumentoj se jo, ata nuk janë,” tha ai më parë gjatë këtij viti.

Një angazhim i tillë i rastësishëm ndaj së vërtetës është elementi që duket se ka frymëzuar hitet më të mëdha të YourNewsWire, që variojnë nga lulëzimi si tabloid, si për shembull një histori që pohon se një ish-agjent i MI5 rrëfehu sikur vrau Princeshën Diana, deri tek lajme të rremë shumë më të dëmshe politike, me pasoja konkrete për jetën reale, si teoria e komplotit Pizzagate.

YourNewsWire luajti një rol të rëndësishëm në promovimin e kësaj historie, e cila frymëzoi një person të armatosur për të hapur zjarr brenda një picerie të një familjeje në D.C. në një përpjekje për të “vetë-hetuar” pretendimet e rreme që figura nga demokratët drejtonin një unazë pedofilie nga bodrumi i tyre.

Këto histori të fshehta politike gjithashtu kanë përfshirë përdorimin e një kuotimi nga një ish-zyrtar i vdekur i qeverisë haitiane që sugjeronte se Clintons kishin lidhje me vdekjen e tij.

Historitë e rreme politike të lajmeve të YourNewsWire shpesh shkojnë virale, duke u përhapur si zjarr në mesin e përdoruesve të internetit të ekstremit të djathtë. Kjo media ishte pas një historie që lidhte masakrën e kishës në Teksas me protestuesit antifashistë, dhe po ashtu shfrytëzoi sulmet në Las Vegas, duke pretenduar se sulmuesi ishte një “një anëtar Antifa i cili gjithashtu ishte i lidhur me ISIS”.

Në një tjetër rast, faqja e rreme e lajmeve njoftoi se aktori Morgan Freeman kishte bërë thirrje për burgosjen e ish kandidates presidenciale demokrate Hillary Clinton. YourNewsWire është përfshirë gjithashtu në taktikën e përsëritur ruse për të sulmuar filantropin George Soros, duke pretenduar se kancelari i sapozgjedhur austriak kishte ndaluar fondacionet e Soros nga Austria, duke plagjiuar fraza të tëra nga botimet legjitime.

Facebook ka verifikuar faqen e medias në platformën e saj, e cila lejon YourNewsWire të arrijë një audiencë të madhe dhe të dyshimtë nën një re gri legjitimiteti. Figura të papërgjegjshme të mediave të krahut të djathtë si Sean Hannity i Fox kanë ndihmuar në forcimin e reputacionit të saj të pamerituar duke shpërndarë histori të rreme nga faqja, duke vërtetuar se verbëria e tij ideologjike tejkalon edhe inteligjencën më bazike.

Ndërkohë që po nxjerrin në dritë histori të rreme dita ditës, thuhet se kjo i ka kushtuar faqes rreth 60 për qind të të ardhurave të veta pasi Google AdSense e ka braktisur atë, ndërsa rrjeti i reklamave Revcontent ende lejon që YourNewsWire të përfitojë nga fitimi i klikimeve, duke i lejuar botuesve stimuj financiarë për të vazhduar publikimin e gënjeshtrave të destinuara për audienca të krahut të djathtë./Media Matters – Lexo.al/e.e