Lajm.co

SHBA tërhiqet nga UNESCO

Shtetet e Bashkuara thanë se do të tërhiqen nga Agjencia për Kulturë e Kombeve të Bashkuara, UNESCO, duke e akuzuar atë për “anim anti-izraelit”

Zëdhënësja e Departamentit amerikan të Shtetit, Heather Nauert, tha se SHBA-ja do të formojë një “mision vëzhgues” për ta përfaqësuar atë në UNESCO, nisur nga 31 dhjetori.

“Ky vendim nuk është marrë me lehtësi dhe reflekton shqetësimet e SHBA-së me borxhet në UNESCO, nevojën për reforma në këtë organizatë dhe qëndrimin e saj anti-izaraelit”, tha Departamenti i Shtetit.

Udhëheqësja e UNESCO-s, Irina Bokova, tha se ndjen “keqardhje të thellë” me vendimn e SHBA-së.

Uashingtoni ka ndaluar financat në UNESCO pasi kjo agjenci ka votuar për përfshirjen e Palestinës si vend anëtar në vitin 2011.

KDI: Shqiptarët e serbët s’e kuptojnë njësoj normalizimin e marrëdhënieve

Instituti Demokratik i Kosovës (KDI) gjatë një konference për media shpalosi sot rezultatet nga hulumtimi i katërt i opinionit publik lidhur me dialogun Kosovë-Serbi, “Faza e re e dialogut Kosovë-Serbi: këndvështrimi i qytetarëve”

Jeta Krasniqi nga KDI ka bërë të ditur se nëpërmjet këtij sondazhi janë adresuar çështje që ndërlidhem me të ardhmen e këtij procesi, si pritshmëritë e qytetarëve për rolin dhe ndikimin e Presidentit të Kosovës në dialogun Kosovë-Serbi, rolin që Kuvendi duhet ta luaj në këtë proces si dhe rolin e BE-së për të garantuar zbatimin e marrëveshjeve.

Gjithashtu ka thënë se KDI ka pyetur qytetarët se çfarë nënkupton për ta normalizimi i marrëdhënieve në mes të dyja vendeve.

Ajo ka potencuar se gjetjet e sondazhit nxjerrin në pah se shqiptarët dhe serbët e kuptojnë drastikisht ndryshe normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi.

“Rreth 71% e qytetarëve vlerësojnë se element kryesor për normalizim i marrëdhënieve në mes Kosovës dhe Serbisë është kërkim falja për krimet e luftës nga ana e Serbisë. Rreth 60% e qytetarëve të komunitetit serb në Kosovë e interpretojnë normalizimin si mos pengim të njëra-tjetrës palë në rrugëtimin evropian apo anëtarësimin në organizata ndërkombëtare, pa pasur nevojë që shtetet të njohin njëra-tjetrën. Ndërsa të anketuarit nga komuniteti shqiptar (73%) dhe komunitetet e tjera (68%) elementare për normalizim marrëdhënies vlerësojnë se është kërkim falja nga ana e Serbisë për krimet e luftës në Kosovë”, ka thënë ajo.

Më tej ka theksuar se bazuar në të gjeturat nuk pritet ndryshim i madh i dialogut me përfshirjen e Presidentit Thaçi “Janë 33% e të anketuarëve të cilët vlerësojnë se dialogu do të vazhdoj të mbetet i njëjtë, dhe 27% e tyre që kanë deklaruar se Presidenti Thaçi nuk do të përmirësoj nivelin e bisedimeve me Serbinë e as nuk do të arrijë të garantojë transparencë dhe gjithpërfshirje. Pra, shumica e qytetarëve përkatësisht 60% nuk presin që përfshirja e Presidentit Thaçi të jetë garancë për një proces më transparent dhe gjithëpërfshirës”, theksoi Krasniqi.

Sa i përket Kuvendit, të anketuarit vlerësojnë se ky institucion duhet të ketë rol më të fuqishëm në procesin e dialogut “Afërsisht gjysma e qytetarëve përkatësisht 48% e tyre vlerësojnë që Kuvendi i Kosovës duhet të kërkoj raportim të rregullt dhe transparencë nga Ekipi Negociator, nga Presidenti dhe Qeveria, para dhe pas çdo raundi të bisedimeve të zhvilluara në Bruksel”, ka thënë më tej Krasniqi.

Bazuar në sondazh, BE duhet të bëhet garantuese e marrëveshjeve . Rreth 76% e qytetarëve ndajnë mendimin që BE duhet të bëhet garantuese e marrëveshjeve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, duke vendosur sanksione/kushtëzuar palët që nuk i zbatojnë marrëveshjet e Brukselit.

Marrë për bazë këto të gjetura KDI, i rekomandon Kuvendit të Kosovës t’i japë legjitimitet fazës së re të dialogut me anë të miratimit të një Rezolute e cila përcakton përbërjen e ekipit negociues, çështjet të cilat duhet të diskutohen dhe përfshirjen e këtij institucioni në këtë proces.

KDI rekomandon që faza e re e dialogut Kosovë-Serbi të garantojë gjithpërfshirje të spektrit politik vendor dhe shoqërisë civile për ndërtimin e një platforme të përbashkët të shtetit të Kosovës në këto bisedime.

Po ashtu bazuar në këtë sondazh KDI, rekomandon që të ndërtohet një platform e qartë dhe e mirëdefinuar e diskutimeve mbi bazën e një diskutimi të gjerë institucional dhe qytetar për të garantuar gjithpërfshirje dhe transparencë duke artikuluar qartë epilogun e pritshëm të këtij procesi.

Kurse marrëveshjet e arritura duhet të kenë mekanizma zbatues, afate kohore të përcaktuara qartë si dhe një rol të shtuar të BE-së në garantimin e zbatimit të marrëveshjeve dhe ndëshkimit të palëve në rrugëtimin e tyre drejtë BE-së për moszbatimin e marrëveshjeve tashmë të arritura.

LDK-ja e para për gjoba, PDK e Vetëvendosje pas saj

Sa më shumë ditë të fushatës që po kalojnë, aq më shumë shtohen gjobat ndaj partive politike pjesëmarrëse në zgjedhjet lokale në Kosovë, të cilat do të mbahen më 22 tetor

Po, me gjithë gjobat e shqiptuara, monitoruesit e fushatës thonë se ky proces po zhvillohet me pak probleme dhe se fushatat e partive politike po përqendrohen kryesisht në qytetet e mëdha të Kosovës.

Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa konfirmon se deri më tani ka shqiptuar një numër të konsideruar të dënimeve për partitë politike të cilat kanë shkelur kodin e mirësjelljes.

Mul Desku, kryesues i Sekretariatit të Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa tha për Radion Evropa e Lirë se ky Panel deri më tash ka pranuar shumë ankesa për të cilat janë marrë vendime dhe janë gjobitur pothuajse të gjitha partitë kryesore politike në vend.

“Në bazë të vendimeve që janë paraqitur nga ankuesi dhe nga gjetjet që janë konstatuar nga Paneli, janë shqiptuar gjithsej 79,650 euro gjoba. Të gjitha këto gjoba, pjesa më e madhe e tyre, kanë të bëjnë me kodin e mirësjelljes”, tha Desku.

Sipas Deskut, partitë më të mëdha kanë marrë dënime më të larta, përderisa ka edhe ndonjë subjekt politik që nuk është gjobitur fare.

“Nga shuma e gjobave të cilat janë shqiptuar, gjendja është kjo: Lidhja Demokratike e Kosovës është dënuar deri me tash me 44.300 euro, Partia Demokratike e Kosovës me 10.750 euro, pastaj Lëvizja Vetëvendosje me 7.100, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës me 5.050, Aleanca Kosova e Re me 6.750, Alternativa me 1.650 euro, Partia Demokratike Turke Kosovës me 550, Nisma për Kosovën me 1.100 euro, Lista Serbe me 450 e kështu me radhë”, tha Desku.

Kryesues i Sekretariatit të Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa, theksoi se aktualisht janë duke u shqyrtuar edhe 40 ankesa të tjera, për të cilat, sipas tij, shpejt do të dilet me vendime.

“Në afatin më të shkurtër ligjore do të vendoset për të gjitha lëndët dhe do të njoftohen palët me vendimet”, tha Desku.

Ky Panel ka bërë të ditur se shumica e ndëshkimeve ndodhin për shkak të vendosjes së posterëve në hapësira publike, por edhe shkelje të tjera.

Ndonëse kanë mbetur me pak se 10 ditë deri në ditën e zgjedhjeve, përfaqësuesit e organizatave joqeveritare thonë se nga monitorimet e bëra në fushatën parazgjedhore janë bërë ankesa të ndryshme.

Florent Spahija, këshilltar ligjor në Institutin Demokratik të Kosovës, tha për Radion Evropa e Lirë se të gjitha subjektet politike në bazë të ligjit janë të obliguara ta paguajnë borxhin e shqiptuar nga Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa. Ai tha se këto dënime të shqiptuara për partitë politike duhet të kuptohen edhe si thirrje për respektimin e kodit të mirësjelljes në zgjedhje.

“Deri më tash ne si Demokraci në Veprime kemi dërguar në PZAP 24 ankesa për shkelje të kodit zgjedhor dhe ato kanë të bëjnë me vendosjen e posterëve, po kemi pasur edhe një ankesë për nxitje të gjuhës së urrejtje nga kandidatët të cilët përmes Facebook-ut kanë nxitur urrejtje”, tha Spahija.

Ai ka vlerësuar se dënimet të cilat është duke i shqiptuar Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa, duhet të jenë të larta në mënyrë që partitë politike të vetëdijesohen dhe mos të bëjnë gabime të cilat përsëriten proces pas procesi zgjedhor.

“Atë çka duhet ta bëjë PZAP-i, është që të vazhdojë me dënime të larta, në mënyrë që partitë të vetëdijësohen për formën dhe mënyrën sesi duhet të respektohet kodi zgjedhor”, tha ai.

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka certifikuar 91 subjekte politike, prej tyre një koalicion, 35 parti politike, 30 iniciativa qytetare dhe 25 kandidatë të pavarur për kryetarë komune apo për Kuvende Komunale, në komuna të ndryshme.

Pendohet Thaçi, thotë se u keqkuptua qëllimisht deklarata e tij për Specialen

Presidenti Hashim Thaçi, ka reaguar tri ditë pasi kishte mbajtur një fjalim për Gjykatën Speciale, në të cilën ai dërgoi kritika në adresë të Bashkimit Evropian. Presidenti thotë se u keqkuptua qëllimisht dhe për këtë ai publikoi të plotë fjalimin e mbajtur më 9 tetor

Presidenti Hashim Thaçi, të hënë mori pjesë në një konferencë, në të cilën po diskutohej për ‘Perceptimin publik të Gjykatës Speciale: rreziqet dhe mundësitë”.

Pas deklaratave në konferencës, ku përmendi ndikimin e Bashkimit Evropian dhe ‘disa premtime’ që BE ia kishte bërë Kosovës në këmbim të Gjykatës Speciale, e që nuk i kishte mbajtur, pasuan shumë reagime ndaj të Presidentit Thaçi.

Ky është shkrimi i plotë i Thaçit:

Qytetarë të nderuar,

Më poshtë mund të gjeni fjalën time të mbajtur më 9 tetor 2017 në konferencën me rastin publikimit të raportit “Perceptimi publik i Gjykatës Speciale: rreziqet dhe mundësitë”.

Çuditërisht ky fjalim, që bazohet në të gjeturat e raportit të publikuar, ka nxitur një debat të gjerë publik dhe është përcjellë me komente dhe reagime të ndryshme.

Në rastin më të keq, disa nga reagimet ndaj këtij fjalimi janë pasojë e keqkuptimeve edhe të qëllimshme.

Prandaj po e publikoj në tërësi. HTH

Sot është një mundësi e re për të diskutuar për një çështje aq të rëndësishme siç është ajo që në zhargonin e përditshëm tani njihet si “Gjykata Speciale”.

Kemi dëshmuar tanimë se do të prekim çdo temë dhe do të diskutojmë për çdo temë.

Kemi dëshmuar se në shoqërinë tonë nuk do të ketë tabu.

Sepse e dimë se aty ku nuk ka komunikim, aty ka konflikt. Aty ku paragjykimet dhe injoranca mbizotërojnë, aty ka konflikt.

Sot do të diskutohet për “Gjykatën Speciale”, për atë se çfarë dimë e çfarë nuk dimë për të, çfarë presim prej saj, por mbi të gjitha për atë se çfarë ndikimin mund të ketë ajo në shoqërinë tonë.

Siç tregojnë edhe të gjeturat e juaja, ekzistojnë keq-informata, pritje jo-reale, dezinformata të qëllimshme, për atë se çfarë është dhe çfarë do të sjellë Gjykata Speciale.

Në rrethana të tilla, vështirë se Gjykata Speciale do të mund të arrijë të bëjë atë që synon, të forcojë ndjenjën e drejtësisë për viktimat e luftës por edhe për të gjithë ata që janë angazhuar dhe vazhdojnë të angazhohen për drejtësi dhe barazi para ligjit për të gjithë.

Janë gati dy dekada që ka përfunduar lufta në Kosovë por shumë plagë nga lufta mbesin të hapura.

T’i kujtojmë brengat e familjeve me persona të pagjetur, që ende nuk kanë gjetur prehje.

T’i kujtojmë viktimat e dhunës seksuale, që vetëm tani kanë pranuar të njihen si viktima dhe të kuptohen vuajtjet e tyre.

Por, kjo vlen edhe për familjet e viktimave që ende nuk kanë marrë drejtësi për vuajtjet që u janë shkaktuar.

Kemi shënuar hapa të rëndësishëm në të drejtën për drejtësi, në të drejtën për të ditur, në të drejtën për reparacione si dhe në ndërtimin e mekanizmave që do të garantojnë se lufta më nuk do të përsëritet.

Kur jemi tek e drejta për drejtësi, janë pesë mekanizma që kanë vepruar në Kosovë tashmë e dy dekada me mandat ekzekutiv ndërkombëtar.

Gjykatat e Kodovës, Gjykatat e UNMIK-ut, ato të EULEX-it, Tribunali i Hagës, dhe tani Gjykata Speciale.

Përkundër tërë përpjekjeve, ende ka ndjenjë se nuk është bërë mjaft drejtësi. Pritjet jo-reale për Gjykatën Speciale mund të zbehin përpjekjet e saj.

Rrjedhimisht, kjo do të zbeh besimin në tërë sistemin e drejtësisë, kosovare e ndërkombëtare.

Hulumtimi juaj ka zbuluar shumë nga këto sfida por edhe jep rekomandime si të ballafaqohemi me këto sfida.

Por, në këtë fushatë duhet të përfshihet jo vetëm vet Gjykata Speciale por edhe politika, institucionet shtetërore, shoqëria civile, mediat, bota akademike.

Gjykata Speciale është një avantazh për Kosovën. Një mundësi për të forcuar ndjenjën e drejtësisë në Kosovë.

Më lejoni të fillojmë diskutimet rreth raportit tuaj për perceptimet e opinionit publik rreth Gjykatës Speciale.

– Sipas opinionit publik të përgjithshëm në Kosovë dhe faktorëve relevantë ndërkombëtarë, publikim mi i Raportit të Dick Martit nuk ka qenë aksidental, por i motivuar politikisht.

– Votimi i shpejt e shpejt në Këshillin e Evropës nuk ka qenë i rastësishëm, në kohën kur në Kosovë zhvilloheshin negociata për krijimin e qeverisë së re.

– Publikimi i pjesëve të raportit paraprakisht në disa mediume ndërkombëtare me ndikim nga oligarkët rusë, në Kosovë është i kuptueshëm pse ka ndodhur.

– Pa titull, raporti për “Trafik organesh nga lidershipi i Kosovës” ky raport nuk do të kishte kuptim as jehonë, qoftë brenda qoftë në opinionin publik ndërkombëtar, ashtu siç nuk do të kishte kuptim libri i Carla del Pontes pa përmendur shtëpinë inekzistente fantazmë, Shtëpinë e Verdhë.

– Raporti është shprehje e mllefit ndaj kontributit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe pjesëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Kjo nuk ishte e rastësishme, sepse shkruhej nga një njeri që ishte hapur kundër bombardimeve të NATO-s dhe pavarësisë së Kosovës.

– Me bërjen publike të raportit deklarova se do ta padisim Dick Martin, ndërkohë, dihej se senatori kishte imunitete si euro -deputet, prandaj padia nuk ndodhi.

– Institucionet e Kosovës këtij raporti iu përgjigjën me përgjegjësinë më të lartë shtetërorë dhe demokratike. I dhanë mbështetje drejtësisë ndërkombëtare për hetim.

– Vendimi për themelimin e Gjykatës Speciale, erdhi si nevojë politike ndërkombëtare, e aktorëve ndërkombëtarë, se sa për drejtësi.

– Pranimi ynë ndodhi në rrethana imponuese diplomatike ndërkombëtare nga ana e partnerëve tanë ndërkombëtar, me arsyetimin se duhet ta “kënaqim” Beogradin dhe Rusinë, që kjo çështje të mos delegohet në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

– Që ta ruaj partneritetin strategjik me SHBA-në BE dhe NATO-n pranova që të udhëheq një proces të padrejtë historik ndaj Kosovës, përkundër opinionit masiv politik ndaj kësaj Gjykate.

– Na u premtua nga bashkësia ndërkombëtar se do te mund te aplikonim për anëtarësim ne Këshillin e Evropës, që do të ndodhte, liberalizimi i shpejtë i vizave, që do të kemi mbështetje masive për anëtarësim ne UNESCO, se do të themelonim Forcat e Armatosura të Kosovës shpejt, si dhe do te kemi njohje te reja.

– Kosova mbajti fjale themeloni gjykatën. Bashkësia ndërkombëtare asnjë nga këto premtime nuk i realizoi përkundrazi Kosovës iu vështirësua rrugëtimi euroatlantik.

– Kosova, si asnjë vend tjetër në rajon bashkëpunoi më Gjykatat ndërkombëtare.

– Për dallim nga Serbia Bosnja dhe Kroacia është fakt i mirënjohur tashmë se të gjithë të akuzuarit u dorëzuan vullnetarisht në Hagë.

Kosova u tregua më lojalja, por u ndëshkua më së shumti.

– Një miku im, që është këtu i pranishëm, duke diskutuar rreth Gjykatës speciale u thashë se ajo është gjykatë hibride. Ai u përgjigjej Jo nuk është hibdride, sepse vetëm ligjet janë të Kosovës, prokurorët dhe gjyqtarët janë ndërkombëtarë, ndërsa 80 mijë informata, raporte dhe dosje janë dorëzuar nga Beogradi, duke përfshirë edhe pjesë nga Raporti i Dick Martit.

– Sa i përket Gjykatës duhet ta themi saktë atë që dimë. Gjykata Speciale do t’i shqyrtojë vetëm pretendimet e ngritura për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit, aq sa di unë.

– Gjykata Speciale ka bashkëpunim maksimal dhe reciprok me Serbinë dhe Zyrën për krime lufte në Beograd, të dhëna këto të deklaruara nga Gjykata por edhe nga autoritetet e Beogradit.

– Me Kosovën bashkëpunimi është minimal, simbolik dhe i njëanshëm. Të mos themi se nuk ka bashkëpunim fare, ka informim minimal procedural nga Gjykata për autoritetet nga Kosova.

– Autoritetet në Beograd pretendojnë se e dinë se kush do të akuzohet dhe pse do të akuzohet nga shqiptarët e Kosovës.

– Dëshiroj të shpreh konsideratë për qeveritë rajonale që kanë bashkëpunuar më Gjykatën, për atë të Shqipërisë dhe të Malit të Zi.

Pra, duhet ta themi atë që dimë dhe ta themi saktë.

Gjykata Speciale do të merret vetëm me krimet e supozuara vetëm individët pjesëtarë të UCK-së.

Kjo rezulton edhe në gjetjet tuaja se rreth 80 përqind e qytetarëve e shohin si të padrejtë dhe nuk kanë besim në këtë Gjykatë, ndërsa serbët besojnë plotësisht, sepse janë të informuar saktë se asnjë serb nuk do të jetë i akuzuar.

Pra është gjykatë një etnikë.

Mbi 50 përqind e qytetarëve janë të gatshëm të hidhen në protesta, sepse janë të vetëdijshëm se kjo Gjykatë do të merret vetëm me shqiptarë dhe asnjë serb.

Pra, nuk do të shqyrtohet asnjë nga 400 masakrat e kryera në Kosovë nga shteti i Serbisë.

Nuk do të merret me asnjë nga rastet e mbi 20 mijë dhunimeve të grave në Kosovë.

Me asnjë rast të 12 mijë shqiptarëve të vrarë dhe as me rastin e 2500 personave të zhdukur shqiptarë.

Kjo Gjykatë nuk do të merret me asnjë krim të Serbisë në Kosovë.

Si President i vendit jam i përkushtuar për të vërtetën dhe pajtimin.

Por, Gjykata Speciale do të jetë vetëm një pikë drejtësi në detin e padrejtësive në Kosovë.

Shtrohet pyetja a do ta nxjerr të vërtetën dhe do ta sjell pajtimin ndëretnik kjo Gjykatë?

Për të “vërtetën” e saj fola më lart.

Të dhënat tuaja flasin se shqiptarët sa më tepër dhe sa më saktë që po informohen, pakënaqësia e tyre po rritet, ndërsa tek serbët dhe Serbia po rritet entuziazmi.

Për mendimin tim kjo po lëndon përpjekjet për pajtim ndëretnik dhe stabilitetin social dhe politik të Kosovës.

Të gjithë flasim dhe punojmë që askush të mos jetë mbi ligjin.

Tani ky mesazh nga shqiptarët shihet me mosbesim të theksuar, sepse duke qenë një etnike, ata po e kuptojnë se imunizohen kryerësit e gjenocidit mbi popullatën e Kosovës.

Kjo Gjykatë mendohet se mund të sjellë një masë drejtësie në Kosovë.

Jam i sigurt se do të sjell dialog kuptimplotë, siç e keni theksuar edhe ju, lidhur me faktet historike për periudhën e luftës.

Në një debat që kish këto ditë një student m’u drejtua: Kjo gjykatë mund të sjell privim të disa individëve nga liria, për një kohë të caktuar, por jo drejtësi dhe pajtim ndëretnik. Sipas tij kjo Gjykatë do të ndaj edhe më shumë komunitet shqiptare dhe serbe edhe më shumë.

Se a do të ketë ndikim pozitiv politik dhe shoqëror, pritet të shihet.

Ju faleminderit!

Fotot e çifteve në dhomën e tyre janë shumë të ‘nxehta’

Nëse jeni duke kërkuar për të ndriquar marrëdhënien tuaj dhe për të rritur vetëbesimin tuaj në lidhje, konsiderojini këto foto të qifteve. Këta seanca intime të fotografive janë joshëse dhe përfshijnë disa veshje seksi, të brendshme ose pa veshje

1 Autumn & Neal

“Unë jam më liberale nga natyra dhe vjeshta ka tendenca të jetë më konservatore, prandaj isha paksa e befasuar kur ajo më pyeti nëse do të isha i interesuar, natyrisht nuk kisha asnjë dyshim për këtë. I nervozuar, megjithëse nuk kishte asgjë për tu shqetësuar. Ka diqka për dikë që fotografon prej jush në atë mënyrë që e bën të vështirë për t’u clodhur, por ne të dy ishim shumë argëtues”.

2 Nishant & Laura

“Xhirimi më të vërteë kapi lidhjen tonë të vërtetë në mënyrë të paforcuar dhe të natyrshme. Pas disa herësh, ne u kapëm duke u puthur edhe në qafë. Xhirimi ishte një mënyrë e shkëlqyeshme për ta detyruar veten për të ngadalësuar dhe përqëndruar në asgjë, por në njëri-tjetrin për një orë të tërë”.

3 Kaitlin & Alex

“Ka diqka që ndodh kur ju merrni për të parë fotot tuaja për herë të parë së bashku, ato janë të parat dhe të vërtetat, janë sensuale, janë vepra arti dhe subjekte që janë shfaqje të juajat dhe partnerit tuaj, janë magjike dhe frikë-frymëzuese. Ti bie në dashuri nga e para, jo vetëm me njëri-tjetrin, por edhe me veten. Ti e sheh veten përmes syve të partnerit tënd dhe kjo është një dhuratë që është e paimagjinueshme”.

4 Abby & Chandler

“Chandler dhe unë kemi qenë së bashku për rreth tre vjet, ai ishte një marinat dhe jetonte në të gjithë vendin dhe vetëm u kthye në shtëpi në korrik, derisa e bëmë fotografinë, shumica e mërrëdhënieve tona kanë qenë në distancë të gjatë, shtëpi e përsosur e mirëpritur”.

5 Rene & Mike

“Pesë vjet më parë, unë isha duke u përpjekur të ndjehesha si një grua, kisha dy fëmijë dhe isha e martuar dhe për disa vjet u ndejva se kisha humbur feminitetin tim. Burri im nuk ishte dakord dhe gjithmonë më tregoj sa e bukur isha. Pra për të bërë një set fotografik si dhuratë për përvjetor, Cindy mori ato foto dhe bëri që unë të shoh vetën dhe kështu unë e pyeta burrin tim nëse do të bëj foto si qift me mua”.

6 Erica & Josh

“Kam bërë foto me të dashurin tim si dhuratë për Shën Valentin. Kam pasur një përvojë pozitive dhe atij i kanë pëlqyer fotot, kështu që unë ia dashë si dhuratë këtë sesion për Shën Valentinin tonë të fundit. Për të kapur anën intime dhe të marrëdhënieve tona ne i sollëm në foto më cilësore që mund t’i kemi përgjithmonë. Gjithashtu, diqka për të parë kur ne jemi të vjetër dhe gri!”

7 Maggie & Cameron

“Në këtë kohë në marrëdhëniet tona, trupat ishin një temë shumë e vërtetë dhe shumë e ashpër në jetën tonë. Unë kam pasur probleme shëndetësore që shkaktuan një shtim në peshë dhe Cameron i cili po kalonte nga femra tek meshkujt nuk kishte pasur ende kirurgjinë e tij të lartë, kështu që unë nuk isha i sigurt se si ky intimitet me një person do të shkonte kaq mirë në film”.

8. Brittney & Brad

“Përvoja ishte e mrekullueshme, ishta dita e parë në natën tonë të parë, që nuk e kishim për një kohë të gjatë. Ne patëm shumë argëtim dhe rilindëm marrëdhënien tonë romantike. Ne kemi qenë së bashku për gjashtë vjetë, të martuar për pothuajse pesë vjet dhe kemi tre djemë të mrekullueshëm.”

9 Natalie & Chris

“Fillimisht, xhirimi ishte vetëm për Amber si fotograf dhe unë si modele. Chris, i dashuri im, po punonte në laptopin e tij në tryezën e kuzhinës. Doja të bëja disa fotografi, kështu që i thashë atij të hidhte suitën dhe të bashkohet në argëtim. Marrëdhënia jonë ka qenë gjithmonë aventureske dhe duke u footgrfuar në të brendshme me një njeri të shijshëm me kostum e bëri atë edhe më shumë me aromë”.

10 Lizzy & Justin

“Doja të bëja këtë xhirim për të kapur të vërtetën “Lizzy dhe Justin”. Për të kapur mënyrën se si ai më sheh mua dhe si e shoh unë atë. Megjithëse e shoh se si ai më shikon cdo ditë, ekziston vetëm diqka për të kapur një moment që ta mbajë gjithmonë të gjallë”.

11 Killian & Riley

“Nëse asgjë, përvoja na afroj më shumë. Ne kemi qenë gjithmonë të kënaqur rreth njëri-tjetrit, por të jesh në atë intime formon një lidhje më të thellë”.

12 Angela & Steven

“Ishte e vështirë për mua të ndjehesha seksi ndërsa isha shtatzënë. Përgjatë xhirimeve jo vetëm që ndihesha më të vërtetë seksi me barkun tim shtatzënë, por mënyra se si ai më shikonte mua ose mënyrën se si mbanim shikimet tona dhe njëri tjetrin më bëri të ndjehem edhe më seksi dhe pasionante për të dhe ne”.

13 Shantel & Nick

“Ne jemi të martuar për rreth 10 vite (14 vite së bashku) dhe këtë vit ishte përvjetori jonë. Ishte shumë argëtues, Amy është një fotograf mahnitës dhe gjithashtu vetëm një person i mrekullueshëm”.

14 Camille & Neils

“Në njëfarë mënyre, ajo na tregoj sa afër dhe të rehatshëm jemi me njëri-tjetrin, madje ehde përpara një të huaji me një aparat fotografik. Niels ishte shumë më e rehatshme se unë”.

15 Alex & Corinne

“Alex dhe unë jemi dy njerëz shumë të hapur kështu që unë isha pak e befasuar nga sa nervoze isha para kamerës. Brittany tha të bëjmë xhirimin në shtëpinë e Alexit, gjë që ndihmoj në lehtësimin e nervave. Më kujtohet që ne filluam xhirimin me një luftë jastëku. Kjo tingëllon pa kuptim, por më bëri të qesh dhe fluturat e mia më bën më të rehatshme gjatë xhirimit”./BS

Vetëm Kosova dhe Shqipëria janë strikt pro-perëndimore në Ballkan

Tentimi për Grusht shteti në Malin e Zi nuk është sqaruar, por në pyetje janë pasqyrimi i interesave të mëdha gjeopolitike, shkruan Der Standard

Mali i Zi është i gatshëm të integrohet në NATO dhe po bën përpjekjet e fundit. Vendimi kundërshtohet nga Moska, sipas së cilës është një signal se po zbehet ndikimi rus në Ballkan.

Në krah të Kremlinit është opozita filo-ruse malazeze. “Çështja eskaloi në 16 tetor, ditën e zgjedhjeve në Malin e Zi ku u arrestuan një grup personash, ku siç pretendoi Prokuroria dhe partia në pushtet DPS se bëhet fjalë për një tentavië Grusht shteti, ku edhe Rusia duhet të ketë pasur gisht”.

NATO ka intereas që ta bllokojë Rusinë nga Deti Adriatik e Jon dhe pas anëtarësimit të Kroacisë dhe Shqipërisë, i vetmi vend që mbetet është Mali i Zi me 250 kilometra vijë bregdetare.

Kjo shqetëson rusët, që e quajti një hap të gabuar dhe që “mund të destabilizojë rajonin.” Grushti i shtetit në Malin e Zi si ngjarjet e Kumanovës në Maqedoni.

Ngjashëm foli edhe lideri serb, Aleksandër Vucic që është i balancuar mes Perëndimit e Rusisë.

“Jo stabiliteti gjeopolitik për shkak të Evropës së dobësuar, paqartësisë së politikave të SHBA në Gjirin Persik, aspiratat e Turqisë dhe lojërat gjeopolitike të Rusisë kanë sjellur përleshje të ashpër për Ballkanin, siç mund të vërehen gjurmët në Maqedoni dhe Bosnjë. Vetëm Shqipëria dhe Kosova janë strikt pro-perëndimorë, ndërsa karakteri jo-transparent i ngjarjeve të fundit në Malin e Zi janë të ngjashme si me ngjarjet e Kumanovës vitin e kaluar,” e përmbyll analiza e Der Standard.

Aktakuzë ndaj 46 personave për krim të organizuar

Prokuroria Speciale ka ngritur sot aktakuzë kundër 46 të pandehurve, për veprat penale kundër ekonomisë edhe detyrës zyrtare që ndërlidhen me krim te organizuar si dhe për njërin nga te pandehurit vetëm ne drejtim te veprës penale Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve

Të akuzuarit janë: A.I. A.S. A.I. SH.I. L.B. A.R. R.S. G.T. Z.S. SH.S. B.R. I.B. B. B. M.Q. N.Z. N.Z. S.S. N.B. B. A. K.A. I.Z. A.I. D.K. A.H. A.RR. R.K. A.S. H.J. R.M. M.I. M.S. R.RR. L.K. A.RR. A.XH. A.K. F.K. V.T. M.B. R.B. R.K. E.K. R.M. H.R. Z.I. dhe XH.I.

Për të cilët ekziston dyshimi, se gjatë periudhës kohore nga muaji Janar 2015 deri me 22 Mars 2016 me dashje dhe me dijeni, e me qëllim ky grup ka kryejë vepra penale që janë të dënueshme me burgim, së paku katër (4) vite, thuhet në një komunikatë për media.

Sipas prokurorisë të dyshuarit aktivisht kanë marrë pjesë në veprimtarinë kriminale të grupit, duke vepruar me dashje direkte, si pjesë e grupit të organizuar dhe si bashkim i strukturuar, për të përfituar drejtpërsëdrejti apo tërthorazi çfarëdo dobie pasurore apo financiare, për veten apo tjetrin, në atë mënyrë që të njëjtit kanë arritur që në mënyrë shumë të sofistikuar të organizojnë tri skema të punës: import të kundërligjshëm përmes mosdeklarimit apo deklarimit të pasaktë të mallrave të llojit cigare dhe kontrabandimit të tyre, kontrabandim të produkteve farmaceutike dhe stimulansave seksual.

Të dyshuarit po ashtu akuzohen edhe për shmangieve nga tatimet e brendshme, në bazë të së cilave kanë realizuar të ardhura të konsiderueshme, në mënyrë të kundërligjshme që rezultojnë me shmangie të përgjithshme doganore gjithsej në shumën prej 1,666,842.07 € dhe njëkohësisht duke iu shmangur obligimeve tatimore gjithsej në shumë prej 763,778.09 €, që rezultojnë me shmangie të përgjithshme doganore dhe tatimore gjithsej në shumën prej 2,430,620.16 e që njëkosishtë është përfitim i kundërligjshëm gjatë periudhës së aktivitetit kriminal të këtyre të pandehurve, të realizuar përmes zbatimit të tri (3) skemave të këtij grupi kriminal.

Ka filluar Lufta botërore me tastierë, ndërmjet Rusisë, SHBA-ve dhe Izraelit

Është një trekëndësh që lidh Shtetet e Bashkuara, Rusinë dhe Izraelin. Agjentët e Kremlinit kanë spiunuar shërbimet sekrete amerikane, por inteligjenca izraelite e ka kapur këtë gjë dhe ka paralajmëruar aleatët e huaj. Historia është rrëfyer nga Nju Jork Tajms

E gjitha fillon me një mendjelehtësi të një punonjësi të Agjencisë Kombëtare të Sigurisë (NSA), i cili ruan në në kompjuterin e tij në shtëpi – i mbrojtur prej një antivirusi të zhvilluar nga kompania informatike ruse “Kaspersky” – disa materiale të rezervuara, duke lejuar hakerat në Moskë që të futen në sistem dhe të vjedhin disa informacione, që iu dorëzuan inteligjencës së Moskës. Antivirusi në fjalë nuk është për t’u nënvlerësuar, duke pasur parasysh se hakerat ishin në gjendje që të hynin në soft-in e antivirusit që, për të mbrojtur nga viruse të rrezikshme, duhet që të ketë qasje në të gjithë memorjen e një kompjuteri.

Dhe në këtë pikë ndërhyn shërbimi i fshehtë i Tel Avivit, i cili është në dijeni të ndërhyrjes ruse dhe informon Uashingtonin: antivirusi, në fakt, është i instaluar në kompjuterat e më shumë se 20 agjencive qeveritare amerikane të Departamentit të Shtetit, Mbrojtjes, Energjisë, Drejtësisë, Thesarit dhe tre ministrive ushtarake (Ushtria, Marina dhe Aeronautika).

Që nga viti 2014, agjentët e fshehtë izraelitë arrijnë të depërtojnë Kasperskyn, monitorojnë veprimtarinë e rusëve dhe të paralajmërojnë SHBA, që urdhërojnë ndalimin e përdorimit të Kasperskyt, në të gjitha agjencitë që e kanë instaluar.

Dekreti amerikan u nxorr një muaj më parë, në 13 shtator. Nga ajo që lexohet prej rindërtimit të Nju Jork Tajms, nuk është e qartë nëse Moska ia ka dalë të vjedhë informacione të rezervuara nga agjencitë amerikane të përfshira. Dhe nuk ka as prova që kanë qenë 007-at izraelitë, të cilët kanë depërtuar antivirusin dhe paralajmëruar Uashingtonin.

E sigurtë është që, një raport i qershorit 2015, botuar nga Kaspersky, kishte zbuluar që sulmi ndaj sistemit të tij i ngjante një episodi të mëparshëm, që kish ndodhur në 2010-ën, dhe pagëzuar me emrin Duqu. Sulmi, në atë rast, ishte organizuar nga koalicioni izraelito-amerikan dhe kishte shërbyer për të infiltruar në strukturën bërthamore të natanzit, në Iran, si dhe për të shkatërruar një të pestën e kokave të raketave, falë armëve informatike.

Kaspersky ka mohuar që të jetë përfshirë në aksionet e hacker-ëve rusë. “Nuk i kemi ndihmuar asnjëherë, nuk do ta bëjmë kurrë, një qeveri në operacionet e saj të spiunazhit kibernetik”.

Disa ekspertë të informatikës, të cituar nga Nju Jork Tajms, këmbëngulin se hacker-ët rusë nuk do të kishin arritur kurrë që të depërtonin në programin e zhvilluar nga Evgenij Kaspersky, pa një ndihmë nga vetë kompania. Por po të mos ishte kështu, shpjegimi, shkruan e përditshmja amerikane, mund të jetë që disa anëtarë të inteligjencës së Moskës kanë depërtuar fshehtas në kompani. Një hipotezë padyshim magjepsëse. Por që për momentin, nuk është konfirmuar nga asnjë provë. / Përgatiti: Bota.al

Uragani “Ofelia” po vjenë drejt Evropës

Nga stuhi tropikale, “Ofelia” është shndërruar në uragan të kategorisë së parë dhe po i drejtohet Europës

Paralajmërimin e lëshon Qendra Kombëtare e Uraganëve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që vlerëson se stuhia e radhës e këtij sezoni në Atlantik ndodhet rreth 1 200 km në jugperëndim të Azoreve dhe po lëviz drejt Kontinentit të Vjetër me erërat e saj që mbërrijnë shpejtësinë 135 km/h.

Mediat në Britani shkruajnë se “Ofelia” do ta godasë shtetin-ishull në 30-vjetorin e stuhisë së madhe të vitit 1987, nëse modelet kompjuterike rezultojnë të sakta. Në “dyert” e Britanisë ajo pritet të “trokasë” mbrëmjen e 15 tetorit e pas kësaj trajektorja e lëvizjes parashikohet të jetë në verilindje të Europës.

Stuhia e madhe e tre dekadave më parë në Mbretërinë e Bashkuar goditi pikërisht në datat 15 dhe 16 tetor, duke vrarë 22 persona në Britani e Francë. Asokohe, ajo e preku tokën në Kornuoll, vendi ku besohet se do ta nisë edhe “Ofelia” furinë e saj, ndërsa industrisë vendase të sigurimeve i kushtoi 2 miliardë paundë, çka e bën fenomenin e dytë më të shtrenjtë metereologjik në historinë e vendit.

“Ofelia” është uragani i dhjetë i këtij viti e pason stuhi të një force shkatërrimtare si “Harvey”, “Irma”, “Maria” dhe “Nate”, të cilët i zhytën në kaos Ishujt Karaibe e disa shtete amerikane.

/ Top Channel

Rektori Dema: Fituesin e tenderit gjysmë milionësh të librave me Enver Hasanin e vendosëm në restorant

Rektori aktual i Universitetit publik të Prishtinës (UP), Marian Dema, ka dëshmuar në Gjyq të enjten për tenderin gjysmë milionësh të përkthimit të librave, për të cilin po gjykohen për korrupsion Enver Hasani, në cilësinë e ish-rektorit të UP-së, Hakif Veliu, ish-shef i Zyrës së Prokurimit në UP dhe Albert Rakipi, drejtor i Institutit për Studime Ndërkombëtare (ISN)

Në dëshminë e tij rektori Dema deklaroi se në Restorantin “Te Pishat” u vendos që tenderi për përkthimin t’i jepej Institutit për Studime Ndërkombëtare (ISN). “Është shpallë tenderi por dy herë ka dështuar, siç më kujtohet herën e tretë me këmbënguljen e Enver Hasanit është mbajtur dhe ne jemi takuar me agjencionin për prokurim në restorant ‘Pishat’, e pas kësaj ky organ ka bërë revokimin e një neni që t’i jepet tenderi operatorit në fjalë”, tha Dema, raportoi Kallxo.com.

Dema tha tutje se “Me dhjetëra herë Enver Hasani më ka pyetur se çka po ndodh me tenderin e përkthimeve, afërsia e tij me këtë institut [fituesin e tenderit- OJQ’në e Rakipit nga Shqipëri] është e mjaftueshme që dëshmon atë që thashë”.Rektori në dëshminë e tij në gjyq tha se në takimin në restorant morën pjesë Enver Hasani, Hakif Veliu dhe personat që merren me prokurim në Universitetin e Prishtinës.Dema tha se në takim është diskutuar që të shkohet me tender njëburimor, pra vetëm me një operator ekonomik për përkthim librash, ndërsa deklaroi më tutje se atëherë ka menduar që është me të vërtetë prioritet përkthimi i librave.

Rektori aktual i UP’së, Marian Dema, duke provuar të shfajësojë veen, tregoi cila ishte detyra e tij dhe e komisionit për organizim të punëve.“Detyrë imja ka qenë vetëm të caktoj komisionin për organizim të punëve, ndërsa detyrë e komisionit ka qenë që të kontrollojë shërbimin për të cilin është bërë pagesa. Nuk ka qenë detyrë e tyre qe te merren me çmimet e shërbimeve”, tha rektori Dema.Sipas aktakuzës së Prkurorisë Speciale të Kosovës, Enver Hasani, Alber Trakimi e Hakif Veliu si persona zyrtarë dyshohet se kanë falsifikuar kontratën origjinale “Përkthimi i Librave nga Gjuha Angleze në Gjuhën Shqipe për Nevojat e Universitetit të Prishtinës” të datës 5 dhjetor 2008.

Në kontratë vlera e saj ishte përcaktuar 500 mijë euro, ndërsa çmimi i pagesës për njësi -1000 fjalë 12.65 euro, dhe ata e bënë që pagesa të bëhej me kontratëne falsifikuar duke llogarit me të njëjtin çmim jo tashmë çdo fjalë, por çdo karakter.Gazeta Express më 15 janar të viti 2014 kishte publikuar hulumtimin “Tenderi që e lidh fortë Enver Hasanin me korrupsionin”, gjetjet e të cilin janë kryesisht edhe pretendimet e sotme të Prokurorisë speciale kundër të akuzuarve të rastit. Hulumtimi i Express pati gjetur se në një hulumtim se UP’ja nën drejtimin e Enver Hasanit e kishte lidhur këtë kontratë me një kompani të papërgjegjshme nga Tirana dhe në të cilën, së paku për një kohë, kishte qenë i angazhuar vetë Hasani, tash kryetar i Gjykatës Kushtetuese dhe me drejtorin ekzekutiv të së cilës, Albert Rakipin, Enver Hsani gjendet disa herë i lidhur në projekte shkencore.

Krejt historia nisi në korrikun e viti 2008, kur UP’ja shpalli tenderin “Përkthimi i Librave nga gjuha angleze në gjuhën shqipe”, me të cilin u shpërblye afro katër muaj më vonë, në muajin nëntor u shpërblye kompania “Instituti i Studimeve Ndërkombëtare ” me qendër në Tiranë.Njoftimin për dhënie të kontratës në fjalë, në emër të UP’së, e nënshkroi Hakif Veliu, shef i Prokurimit në UP, i cili po si shef prokurimi do ta ndiqte Enver Hasanin edhe kur ky u zgjodh në Gjykatën Kushtetuese, kurse nga ana e kompanisë nga Tirana, këtë dokument e nënshkroi vetë Albert Rakipi.

Për çudi, kontrata nuk pati një vlerë fikse dhe kjo kontratë u lidh me çmim për njësi, apo thënë ndryshe, sipas kontratës UP’ja do t’i detyrohej kompanisë ku për një kohë u angazhua Enver Hasani, nga 12.65 euro për çdo 1 mijë fjalë të përkthyera. Gazeta “Koha Ditore” në prill të vitit 2013 kishte se librat që u përkthyen me këtë tender, 8 sosh, kurrë nuk kanë ardhur në Kosovë. Gazeta shkruan që për këto tetë libra të përkthyera nga kompania private e Albert Rakipit, ku për një kohë qe i angazhuar edhe Enver Hasani e që në Shqipëri është regjistruar si OJQ, Universiteti publik i Prishtinës pagoi mbi gjysmë milioni euro.

Para gjyqit të enjten Marian Dema Dëshmitari tregoi se vetëm në vjeshtën e vitit 2009 kishte mësuar se ishte bërë ndryshimi i kontratës kur me ftesën e Enver Hasanit ishin takuar së bashku me Hakif Veliun në një restorant në Gërmi.Po ashtu ai deklaroi se këtë kontratë për herë të parë e ka parë vetëm dy para dy ditëve kur mori dosjen për të ardhur në gjykim dhe tregoi edhe për një takim tash në një restorant të Tiranës ku bëri të ditur se e kishte marrë vesh që tash dy të akuzuarit Enver Hasani e Albert Rakipi njiheshin mirë. “Në atë ndejë e kanë revokuar të kaluarën e tyre ngase unë nuk kam marrë pjesë se nuk njihesha me ta. Ka qenë darkë, kanë biseduar ndërmjet vete, nuk është biseduar për kontratën”, tha Dema.Në dhjetor të vitit 2015, Enver Hasani, Albert Rakipi e Hakif Veliu u deklaruan të pafajshëm.