Kulturë

Arkeologët zbulojnë të mbeturat e Kalit të Trojës (foto)

Kali i Trojës u ndërtua nga grekët si pjesë e manovrimit të tyre për të rrëzuar qytetin e lashtë të Trojës dhe për t’i dhënë fund Luftës së Trojës. Për herë të parë përmendet në poezinë epike virgjiane të Aeneidit në fund të shekullit të parë para erës sonë

Sipas legjendës, grekët e ndërtuan atë pas një rrethimi të pafrytshëm 10-vjeçar. Ushtarët e Elitës u fshehën brenda kalit prej druri, i cili më pas u sollë brenda Trojës. Gjatë natës, ushtarët u zhvendosën dhe hapën portat e qytetit, duke lejuar pjesën tjetër të ushtrisë greke që të pushtonte Trojën dhe t’i jepte fund luftës.

Historianët e lashtë grekë besojnë se Lufta e Trojës ndodhi midis viteve 1300 dhe 1100 para erës sonë edhe pse një datë e caktuar nuk është pranuar universalisht, raporton “Locklip”, transmeton Periskopi. Kjo është për shkak të faktit se Troja ishte shkatërruar dhe rindërtuar disa herë gjatë historisë së saj.

Për shekuj me radhë kjo llogari konsiderohej fiksion, por një zbulim i fundit arkeologjik i bërë në ditët e sotme në Turqinë moderne mund të provonte se Kali i Trojës ishte i vërtetë.

Arkeologët turq që gërmojnë në kodrat e Hisarlik, ku dikur qyteti i fuqishëm i Trojës ka zbuluar një strukturë të madhe prej druri, besojnë se luajti një rol jetësor në Luftën e Trojës. Ata sollën në dritë dhjetëra pika dhe trungje bredhi, disa prej të cilave ishin në gjatësi deri në 15 metra. Struktura prej druri u gjet brenda mureve të qytetit.

Udhëtari dhe gjeografi grek Pausanias shkroi në shekullin e 2 pas Krishtit që Kali i Trojës ishte një copë gjigante që i ngjante një kali. Në Post’homericë, Quintus Smyrnaeus përmend një mbishkrim të lënë pas nga grekët pasi ata fituan luftën: “Për kthimin e tyre në shtëpi, grekët ia kushtojnë këtë ofertë Athenit”. I njëjti mbishkrim u gjet në vendin e gërmimit.

Struktura i përshtatet përshkrimeve të Homerit, Virgjilit dhe disa figurave të tjera historike. Kjo bëri që arkeologët të besonin se ata kanë gjetur vërtet makinën e rrethimit që ndihmoi në fitimin e Luftës së Trojës.

Testimi i karbonit dhe teste të tjera sugjerojnë copa druri dhe objekte të tjera të zbuluara datojnë në shekullin e 12’të ose 11’të para erës sonë. Kjo përputhet me datat e cituara nga shumë historianë të lashtë, si Eratosthenes ose Proclus.

Arkeologët prof. Christine Morris dhe Chris Ëilson thonë se janë shumë të bindur se kanë gjetur dëshmi që konfirmojnë ekzistencën e Kalit të Trojës. Sipas tyre, struktura është me të vërtetë e lidhur me legjendarin Kali i Trojës. Të gjitha testet e kryera konfirmojnë teorinë e tyre.

Nëse kanë të drejtë, Kali i Trojës do të bëhet një legjendë tjetër që është materializuar në një pjesë të vërtetë të historisë./Periskopi/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *